2021.XI.15. VB-selejtező, Lengyelország – Magyarország: 1-2

Bravúr a végén, legyőztük idegenben Lengyelországot!

Szépen búcsúzott válogatottunk a vb-selejtezőtől, és most fájnak csak igazán az albánoktól elszenvedett vereségek…
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatának I-csoportjában, az utolsó, 10. fordulóban Magyarország idegenben 2–1-re legyőzte Lengyelországot. Mivel Albánia is nyert, a magyar válogatott a 4. helyen végzett. A csoportelső Anglia 10–0-ra megverte San Marinót.

VB-SELEJTEZŐ, I. CSOPORT, 10. FORDULÓ

LENGYELORSZÁG — MAGYARORSZÁG 1-2 (0-1)
Varsó, 56.197 néző.
vezette: Tiago Martins (asszisztensek: Campos, Almeida; tartalékjv.: Malheiro; VAR: Pinheiro, VAR asszisztens: Ferreira – portugálok)

LENGYELORSZÁG: Szczesny — Dawidowicz, J. Bednarek, Kedziora, Klich — Cash (Józwiak, 46.), Linetty (P. Frankowski, 65.), Moder (Zielinski, 46.), Puchacz (Placheta, 83.) — Piatek (Milik, 65.), Swiderski
kispad: Skorupski, Grabara, Helik, Rybus, Gumny, Szymanszki, Bereszynszki,
Szövetségi kapitány: Paulo Sousa

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Fiola, Lang, Szalai At. — Nego, Nagy Á. (Vécsei, 89.), Schäfer, Nagy Zs. — Schön (Kiss T., 72.), Szalai Á. (Hahn J., 89.), Varga K. (Gazdag, 58.)
kispad: Szappanos, Bogdán, Kecskés Á, Spandler, Botka
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Swiderski (61.) illetve Schäfer (37.), Gazdag (80.)
Sárga lap: Klich (41.), Cash (45+2.), Puchacz (58.), Kedziora (67.) illetve Nagy Zs. (6.), Schön (43.), Szalai At. (64.), Gazdag (74.)

Az első lengyel kereskedelmi adón, az RMF FM-en semmi sem múlt. A délutáni adás műsorvezetője rögtönzött magyar nyelvleckét tartott a meccsre jegyet váltó hallgatóknak. Mindösszesen ennyit illett megtanulniuk estére, hogy „Hajrá, Magyarország!”, „Ria, ria, Hungária!”, no és azt, hogy „Nem történt semmi!”, de hogy utóbbi mondatocskát miért kellett bemagolniuk, töredelmesen bevalljuk, fogalmunk sincs.

Arról ellenben már van, hogy Lengyelországban mennyire szeretik a magyarokat. A nap folyamán többször is meggyőződhettünk erről, de legfőképp a kezdést megelőzően, amikor a Himnuszt 56 ezer néző vastapsa kísérte. A lengyel himnuszt először énekelhette kezdőként a válogatottban hetvenkét órával korábban, Andorra ellen bemutatkozó, Angliában született, de anyai ágon lengyel felmenőkkel büszkélkedő Matty Cash, az Aston Villa középpályása az elejétől fogva igyekezett bizonyítani, hogy Paulo Sousa együttese jól járt vele. Igyekezetében az sem zavarta, hogy a lengyelek portugál szövetségi kapitánya kilenc helyen is változtatott az Andorrában látott kezdő tizenegyen – igaz, az újonc labdarúgó is ennek köszönhette, hogy bekerült a csapatba.

Marco Rossi maradt az utóbbi meccseken alkalmazott 3–4–3-as hadrendnél, igaz, a középpályosoknak eleinte sokkal többet kellett ügyelniük a védekezésre. Noha tartalékosak voltak, ez cseppet sem tűnt fel a házigazdáknál, egyik támadást vezették a másik után, helyzetüket ráadásul könnyítette, hogy a mieink futballját inkább a pontatlanság jellemezte. Mivel mindez nagy játékkedvvel párosult hazai részről, Dibusz Dénes egy másodpercig sem élvezhette az egyébként lenyűgöző hangulatot. Az is igaz viszont, hogy bár akadt dolga bőven, nagy bravúrt nem kellett bemutatnia, mert ha helyzetbe is került valamelyik lengyel játékos, rendre akadt egy magyar, aki belelépett a lövésbe.

Idővel csökkent a hibák és nőtt a támadások száma, kiváltképp akkor tűnt veszélyesnek a csapat, ha Schäfer András, Schön Szabolcs vagy Varga Kevin lódult meg a labdával. A labdabirtoklás ugyan nem arról árulkodott, hogy kiegyenlítetté vált a játék, de a kezdeti lengyel nyomás kétségkívül alábbhagyott. Így érkeztünk el a 37. perchez, amikor is megszerezte a vezetést Magyarország! Nem vitás, némi szerencse is kellett ahhoz, hogy Nagy Zsolt szabadrúgása után Tymoteusz Puchacz fején úgy csússzon meg a labda, hogy az éppen Schäfer Andrásnak legyen jó – de azt a labdát be is kellett fejelni…

Hogy a szünetig maradt az előny, Dibusz Dénesnek is köszönhető, aki a 45. percben már bravúrral védte Jakub Moder lövését. A szép jelenetet követte egy csúnya: Matty Cash úgy csúszott oda Szalai Ádámnak, hogy sokan készpénznek vették a kiállítást, ám Tiago Martins sárga lapot adott.

A 48. percben Krzysztof Piatek egyenlíthetett volna, ha Dibusz Dénes nem zárja tökéletesen a szöget. Percek múltán Wojciech Szczesny is bizonyított: Schön Szabolcs mesteri tekerése után a Juventus kapusa úgy piszkálta ki a jobb felső sarokba tartó labdát, ahogy kevesen tudják. Hogy a kipattanót Varga Kevin fölé lőtte, már nem rajta múlt. A kihagyott helyzetért amiatt is szomorkodhattunk, mert a 61. percben Karol Swiderski nemcsak a nézőket, hanem a kispadon helyet foglaló Robert Lewandowskit is talpra ugrasztotta azzal, hogy a magyar kapuba fejelte a labdát.
Azért Marco Rossi is megmutatta, hogy az ő cseréi sem rosszak – sőt! A 79. percben Kiss Tamás ment el a jobb oldalon, amilyen okosan, olyan pontosan gurított középre, az érkező Gazdag Dániel pedig pályafutása egyik legnagyobb gólját rúgta: bevágta a labdát a bal felsőbe!

A selejtezőcsoportjában a 4. helyen záró magyar válogatott remek győzelemmel búcsúztatta az évet. Folytatás a márciusi barátságos meccseken, remélhetőleg hasonló módon.

AZ I-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Anglia 10 8 2   – 39–  3 +36  26
2. Lengyelország 10 6 2   2 30–11 +19  20
3. Albánia 10 6   4 12–12    0 18
4. MAGYARORSZÁG 10 5 2   3 19–13   +6 17
5. Andorra 10 2   8   8–24 –16   6
6. San Marino 10 10   1–46 –45   0

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi boldogan foglalt helyet a sajtótájékoztatónak helyet adó teremben.

„Nagyon erőteljesen játszottak a lengyelek. Ők osztották a lapokat, ők irányították a meccset. Mi pedig nagyon óvatosak, precízek és okosak, és mint mindig, nagyon motiváltak voltunk. Ezek a srácok, akik a csapatunkat alkotják, büszkék arra, hogy a magyar válogatottat képviselhetik. És ezen az estén egy nagyon jó eredményt sikerült elérnünk, köszönhetően annak, hogy remekül játszottunk. Nagy odaadás nélkül nem sikerült volna pontot szereznünk sem Varsóban, sem a Wembleyben. Lengyelországnak ma szüksége volt a három pontra. Keményen kell tovább taposnunk a magunk ösvényét. Legyünk emellett szerények, tiszteletben tartva mindenki mást.”

Marco Rossi ezután Lewandowski és saját Bundesliga-játékosai kapcsán arra tért ki, hogy nincs könnyű dolga a németországi klubokkal.

„Lewandowski nélkül nem volt meg a lengyelek fölénye. Nagyon gyakran én sem tudok egyes játékosokat szerepeltetni. Ez azért van, mert a német klubok követelőzőek. Tiszteletben kell tartani, hogy mi a másiknak az érdeke. Azt hiszem, hogy a Bayern nyomást gyakorolhatott a lengyelekre, hogy Robert ne játsszon. Az én esetemben is megtörtént már ez. Velem szemben is voltak ilyen követelések. A német klubok érdekében azt szeretném mondani, hogy minden meccs fontos! Akkor is, ha már nem is számít, hogy valaki kijut-e a vébére, vagy nem!”

Marco Rossi úgy érzi, furcsán alakultak a válogatott eredményei a selejtező során.

„Nem gondoltam volna a selejtezők előtt, hogy Varsóban győzni tudunk. Viszont abban reménykedtem, hogy Albánia ellen három vagy négy pontot összeszedünk. Erős csapat az albán, hiszen jó bajnokságokban játszanak a játékosai. De nem gondoltam volna, hogy kikapunk tőlük. Ez a blama mai napig lelkiismeret-furdalást jelent a számomra. És emiatt nem lehetünk teljesen elégedettek a selejtezősorozatban nyújtott teljesítményünkkel.”

Az olasz edző ezt követően a mérkőzés körítéséről ejtett szót.

„Nem tudom, hogy önök észrevették-e, de a padomon volt egy sálam, egyik felén lengyel, a másikon magyar szimbólumokkal, a népek közötti barátság jegyében. Ezt a szurkolóinktól kaptam. Fantasztikus lenne, ha minden meccsen ilyen hangulat lenne! Szenzációs érzés volt, amikor a lengyelek megtapsolták a himnuszunkat! Ez annyira segíti a sportot! Csodálatos volt! Nagyon szeretném megköszönni minden lengyel szurkolónak ezt a csodálatos érzést.”

A magyar szövetségi kapitányt Paulo Sousa követte a teremben. A kérdések záporoztak a tréner irányába, akiről a helyi sajtó alaposan leszedte a keresztvizet.

„Kissé nehezebbé vált a dolgunk a pótselejtezőn a mai eredménnyel. Nem vagyok olyan kapitány, aki félne a döntések meghozatalától. Változatlanul úgy érzem, hogy a mai mérkőzés lehetőség volt arra, hogy előre léphessünk, Lewandowski és Krychowiak hiányában is. Az volt a terv, hogy több olyan játékosnak is lehetőséget adunk, akik eddig kevesebbet játszottak, hogy felkészültek legyenek a nemzetközi mérkőzések magas színvonalára. Persze, rosszul érintett, sőt meglepett a mai eredmény. Azt is gondolom, hogy nem volt mindenki a legjobb formában” – kezdte értékelését a kapitány, aki nehezen tudta meggyőzni az őt hosszasan kérdezgető lengyel újságírókat arról, hogy Lewandowski kihagyása jó ötlet volt – többen azt is megkérdőjelezték, hogy a portugál edző számára fontos volt-e egyáltalán, hogy csapata kiemelt legyen a pótselejtezőn.

„Persze, hogy fontos volt számomra a kiemelés!  védekezett Sousa. – Egész egyszerűen az a helyzet, hogy most kell felkészítenünk a játékosokat arra, hogy elbírják a nagy nyomást, amely rájuk vár. Nem értették meg egymást kellőképpen a pályán és ebben fejlődniük kell!”

A szövetségi kapitány nyomatékosította, hogy biztos csapata vb-kvalifikációjában.

„Bármi is lesz a pótselejtezőn, hiszünk abban, hogy továbbjutunk és ott leszünk Katarban!” – jelentette ki.

Sousát ezt követően megkérdezték, mit szól kollégája, Marco Rossi azon véleményéhez, hogy a klubok nyomást helyeznek a válogatottakra a játékosaik pihentetése érdekében.

„Nem arról van szó, hogy a klub hozta meg a döntést! Én vagyok a kapitány! Ez nem a klub döntése!” – szögezte le.

Az egyre feszültebb hangulatú sajtótájékoztatón még közel fél óra elteltével is számos újságíró keze magasba lendült volna, ám ekkor Sousa és a lengyelek sajtósa megköszönték a kérdéseket és elhagyták a termet.

Vb 2022: Ha nem jutunk ki, akkor talicskával fogják eltolni Sousát – lengyel lapszemle

Az egyik legnagyobb lengyel sportnapilap, a Sport.pl a 96-szoros lengyel válogatott exjátékossal, Jacek Bakkal beszélt, aki amellett, hogy nem volt elégedett a mérkőzés képével, Paulo Sousa szövetségi kapitány döntéseit sem igazán értette.

„Sajnálatos, ami történt! Nem értem, mit csinált az edző és azt sem, hogy egyes játékosok, miért játszhattak. Tymoteusz Puchacz-ra nem számítanak a klubcsapatában, a Union Berlinben, a válogatottban mégis a kezdő tizenegyben kapott helyett. Ráadásul úgy teljesített, mint egy utánpótlás-válogatott… Mit csinált az első kapott gólunknál? Odaajándékozott egy gólt a magyaroknak – fakadt ki a Sport.pl-nek, Jacek Bak, aki kitért a pihenőt kapó Lewandowskira is. – Amit leginkább nem értek, hogy miért nem játszott Robert? Andorra ellen ott volt, de Magyarország ellen nem. Érthetetlen. 

Bak emlékeztetett, hiába kerültek a lengyelek a playoffkörbe, nem mindegy, hogy kit kapnak meg jövőbeli ellenfelükként.

„Oké, pótselejtezőt játszunk, de nem mindegy, hogy Olaszország ellen szereplünk idegenben, vagy mi látjuk majd vendégül a finneket. Sousa rossz döntései miatt megérdemli a kritikát. Ha nem jutunk ki a világbajnokságra, akkor talicskával tolják majd el a módszereivel együtt.”

Sportowe Fakty hasonlóan csalódott a válogatott teljesítménye miatt, s a lengyel válogatott legendás középpályását, a jelenleg UEFA-alelnökként tevékenykedő Zbigniew Boniek szavait is megjelenítette.

„Tizenkét csapat közül csak három jut ki a vb-re. A mai nap a labdarúgásunk fekete hétfője volt” – idézik a lengyel szövetség korábbi elnökét.

A lap vészjóslóan kiemeli, mely csapatokkal találkozhat Lengyelország a playoffkörben.

„Hadd emlékeztessünk, hogy ezekkel a csapatokkal találkozhatunk: Portugália, Olaszország, Svédország, Oroszország, Skócia, Törökország, Észak-Macedónia és Finnország. A november 26-án esedékes sorsolás létfontosságú lesz a sokat kritizált Sousának.” 

Pilka Nozna sem értette, a szövetségi kapitány miért hagyott ki kulcsjátékosokat a kezdőből – mindössze két játékos volt ott az Andorra elleni kezdőben –, főleg úgy, hogy szerinte tudhatta azt is, a magyar válogatottnak nincsen vesztenivalója.

Lengyelországnak azért nem volt tét nélküli a mieink elleni találkozó, mert a csoportmásodikok rangsorában – melyben az összesített pontszám a mérvadó, a hatosok utolsó helyezettjei elleni meccseket leszámítva – jelenleg a hatodikok, azonban ez a keddi selejtezők kimeneteleinek függvényében változhat. Az első hat nemzet kiemelt, míg a további négy, és a Nemzetek Ligájából playoffkörre jogosult két ország nem. A pótselejtező első körében a kiemeltek játszanak hazai pályán, a másodikban ez a sorsolástól függ.

Az elődöntőkből és döntőből álló pótselejtező megrendezésére 2022 márciusában kerül sor.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100101ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+5.

  PERC
  A hazai közönség fütyül.

  90+5.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  89.

  PERC
  Sok néző megindul hazafelé…

  90+5.

  PERC
  Még egy lengyel támadás a végére, de Placheta bal oldali, ballábas beadása Szalaié.

  90+3.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  90+3.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  90+2.

  PERC
  Sousa nem éppen optimista már…

  90+2.

  PERC
  Kontra, Kisst ellökik, szabadrúgás.

  90+2.

  PERC
  Schäfer menti középen Kruzliak jobb oldali beadását.

  90.

  PERC
  Öt perc a ráadás!

  89.

  PERC
  Vécsei Bálint be, Nagy Ádám lesátált kényelmesen a pályáról. Szűrőcsere.

  89.

  PERC
  Hahn János váltja Szalai Ádámot.

  88.

  PERC
  Sousa figurát mutat.

  88.

  PERC
  Szalai Ádám a földön ül, ápolás.

  88.

  PERC
  Szalai A. elcsípi Milik remek passzát, kapura mehetett volna Swiderski különben…

  87.

  PERC
  Frankowski távoliját blokkolja Lang.

  87.

  PERC
  Nagy rohamokat várunk a végére…

  85.

  PERC
  Zielinski beadását Milik kissé balról tízről Dibusz öléhez fejeli.

  85.

  PERC
  Lang összehoz egy szögletet a lengyeleknek.

  83.

  PERC
  Przemyslaw Placheta be, Puchacz le. Nyelvtörő.

  83.

  PERC
  Helyzet, Nagy Zsolt és Szczesny egyszerre ér oda egy előrevágott labdára, de a kapus gyorsabb és határozottabb. Ápolás.

  81.

  PERC
  Az angolok lassan gólrekordot döntenek, de sajnos az albánoknak elég az egy gól is a vezetéshez…

  79.

  PERC
  MEKKORA GÓL, MEKKORA JÁTÉK!!! Kiss jobbról okosan ad be jobbal, laposan, Bednarek lába között, GAZDAG DÁNIEL kissé jobbról jobbal a bal, azaz a rövid felsőbe lő, 14 méterről. Nagy erővel, Szczesny majdnem elérte így is, de bent a labda a kapuban: 1–2!

  79.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (1–2) Gazdag
  79.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  79.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  79.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  76.

  PERC
  Ez pontos, Milik könyöke pontosan elkapja Nagy Zsolt arcát az ötösön Zielinski bal oldali, jobblábas szöglete után. Ápolás…

  75.

  PERC
  Ők 87, mi 73 százalékos pontossággal passzoltunk ma.

  75.

  PERC
  65 százalékban a hazaiaknál a labda, 458 passz ott, 241 passz itt.

  74.

  PERC
  Gazdag Dánielnek eltiltás is a taposásért.

  74.

  PERC
  Józwiak kap nagyot a jobbon, szabadrúgás. Meg egy sárga lap.

  72.

  PERC
  Kiss Tamás váltja a nagyon elfáradó Schönt. Szélsőcsere.

  70.

  PERC
  Szalai Ádám emel Schön elé, de Szczesny megelőzi a szélsőt.

  70.

  PERC
  Nagy Ádám rossz passza után Zielinski lő kapura jobbal 24-ről, kissé jobbról, de nagyon a jobb alsó mellé talál.

  69.

  PERC
  San Marinónak már nyolc közben…

  69.

  PERC
  A CSOPORT MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL ITT OLVASHAT!

  69.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  68.

  PERC
  Milik bal oldali beadását kifejeli az ötösről Swiderski elől Lang.

  67.

  PERC
  A rutinos Thomas Kedziora nagyot rúg a jobbon a Nego indította Schönbe hátulról. Sárga lap.

  64.

  PERC
  A történelmi csengésű keresztnévvel bíró Przemyslaw Frankowski váltja Linettyt.

  64.

  PERC
  Arkadiusz Milik váltja Piateket. Remek ék helyett… remek ék.

  63.

  PERC
  Szalai Attila kap sárga lapot, eltiltás lesz neki majd.

  63.

  PERC
  Swiderski a földön, ápolás.

  61.

  PERC
  Szalai Attila miatt alighanem büntető, ha nem gól. Jogos lett volna.

  61.

  PERC
  Zielinski lövését blokkoljuk, Zielinski adja be jobbról a szögletet, az ötös túlsó, azaz bal sarkáról kapura fejel Bednarek, Szalai Attila jobb válláról középre pattan a labda, KAROL SWIDERSKI meg hét méterről, középről a jobb felső sarokba fejeli.

  61.

  PERC
  EZ MÁR BENT VAN, a lengyelek jobban sáfárkodnak a helyzeteikkel. 1–1!

  61.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (1–1) Swiderski
  61.

  PERC
  Fiola bizony nagyon lemaradt most a gólszerzőről, fel sem ugrott sajnos.

  59.

  PERC
  Schön önzőz el egy helyzetet a 16-os előtt, ballábas lövését blokkolja Bednarek.

  58.

  PERC
  Gazdag Dániel be, Varga le. Szélső helyett karmester a pályán.

  57.

  PERC
  Tymoteusz Puchacz kap sárga lapot, felöklelte valósággal Schönt.

  57.

  PERC
  Nego ment a bal sarok mellett, Józwiak jobb oldali beadását követően.

  56.

  PERC
  Zielinski játékjogának értéke alig 50 millió euró…

  56.

  PERC
  Nagy Zs. ment hátul magabiztosan a Zielinski indította Linetty elől.

  55.

  PERC
  Schön jobbról most maga ad be, jobbal, de ez meg a kapusé.

  55.

  PERC
  Nego ad be rosszul kecsegtető helyzetből jobbról, Schön labdaszerzése után.

  54.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  54.

  PERC
  Ennyi…

  Nincs elérhető leírás.

  54.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  53.

  PERC
  EZ MEG MAGYAR ZICCER, Schön jobbról ballal a bal felsőbe tekerne kissé jobbról, 15 méterről, Szczesny nagyot véd vetődve, de a kipattanó Vargáé, aki hatról, kissé balról ballal az üresen maradt jobb sarok fölé lő!

  52.

  PERC
  Polska–Wegry, ollé, ollé, ollé! – szól már sokadjára a lelátón – jelenti Varsóból Végh János.

  50.

  PERC
  Nego passzát Varga ballal feladja a kapusnak kissé jobbról, a 16-osról. Linettyt kell ápolni, Nego a sarkára lépett.

  49.

  PERC
  Haza helyzettel, Piatek lő nullszögből jobbal, jobbról, két lépésről, de véd a vetődő Dibusz. Szalai Ádám mellől a bal sarok mellé fejelte a labdát Dawidowicz. Ötről.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Kamil Józwiak be, a keménykedő Cash le.

  FÉLIDŐ

  Piotr Zielinski váltja Modert. Luxuscsere…

  FÉLIDŐ

  Ötször lőttek kapura a hazaiak, háromszor mi, 1-1 ment a kapu felületére.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  EB-SELEJTEZŐ
  MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 5–3 (1–1)
  1987. május 17., Budapest, Népstadion, 15 000 néző
  MAGYARORSZÁG: Gáspár József – Farkas Tibor, Híres Gábor, Szalai Attila – Rostás Sándor (Kékesi Rezső, 46.), Garaba Imre, Détári Lajos, Péter Zoltán (Preszeller Tamás, 69.) – Kiprich József, Vincze István, Szekeres József. Szövetségi kapitány: Verebes József
  Gólszerző: Vincze I. (39.), Détári (62., 76. – az elsőt 11-esből), Péter (66.), Preszeller (83.), ill. Marciniak (27.), W. Smolarek (52.), Wójcicki (80.)

  És igen, az a Szalai Attila. Ifj. Szalai Attila édesapja, egykori kőkemény védő.

  FÉLIDŐ

  A nemzeti csapatban 13 gólig jutó Détári Lajos 61 válogatott mérkőzése közül ez volt az egyetlen, amelyiken egynél többször talált a kapuba.

  FÉLIDŐ

  „A második gólomat annak köszönhettem, hogy a játékvezető visszarendelte a szabadrúgást – mondta lapunknak közvetlenül a mérkőzés után a Bp. Honvéd középpályása. – Először ugyanis a rövid sarkot céloztam meg, ezért a kapus az ismétléskor oda helyezkedett. Gondoltam, megpróbálom most a másik sarokba rúgni a labdát. Sikerült. Szerintem egy játékos pályafutása során csak egyszer tud ilyen gólt szerezni.”

  FÉLIDŐ

  A mérkőzés összefoglalója (Détári Lajos szabadrúgásgólja 3:00-tól)

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  1987. május 17-én játszottuk az egyik legemlékezetesebb mérkőzésünket a lengyelekkel. A Népstadionban rendezett Eb-selejtezőn kétszer is vezetést szereztek a vendégek, ám 5–3-ra nyert a magyar válogatott. A győzelemben főszerepet vállalt Détári Lajos, aki mind az öt magyar gólban benne volt – a 62. percben büntetőből talált a kapuba, majd a 76. percben remek gólt szerzett szabadrúgásból.

  FÉLIDŐ

  De nyilván, ha lengyelek és magyarok a fociban, akkor Détári Lajos…

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  Vendégként régóta nem megy a mieinknek a lengyelek ellen, hiszen a 2007-es meccset megelőzően 1962-ben nyertünk Poznanban Tichy Lajos (11-esből) és Göröcs János egy-egy góljával. A kettő között volt nyolc hivatalos meccsünk Lengyelországban, amelyből ötöt el is veszítettünk (igaz, összességében nyolcszor nyertünk Lengyelországban, hat vereség és három iksz mellett). 2007-ben Várhidi Péter szövetségi kapitány együttese Hajnal Tamás 11-esből szerzett góljával nyert 1–0-ra Lódzban – a legutóbbi két lengyelországi magyar győzelem alkalmával mindig lőhettünk büntetőt. Lengyelországban legutóbb 2011-ben, Egervári Sándor kapitányi időszakában játszott a két válogatott, akkor Vanczák Vilmos öngólja után 2–1-re győztek a hazaiak, a mai keretünkből Bogdán Ádám kezdett azon a meccsen, és végigjátszotta a mérkőzést Laczkó Zsolt is, Marco Rossi pályaedzője.

  FÉLIDŐ

  A lengyel labdarúgó-válogatott száz éve, 1921. december 18-án játszotta első hivatalos mérkőzését, éppen a magyar együttes ellen Budapesten, a mieink 1:0-ra győztek. A két ország csapata azzal együtt 33-szor találkozott eddig, húsz magyar győzelem született, nyolcszor nyertek a lengyelek, ötször döntetlenre végeztek a felek. Viszont az elmúlt 34 évben, 1987 szeptemberétől számolva kilenc meccset vívtunk a lengyelek ellen (ebből négy volt a tétmérkőzés), ötször kikaptunk, és csak egyszer nyertünk, felkészülési találkozón 2007-ben, igaz, akkor éppen idegenben. Vb-selejtezőn egyébként most először lép pályára a magyar válogatott Lengyelországban.

  FÉLIDŐ

  Az esti Lengyelország–Magyarország labdarúgó-vb-selejtező előtt felidéztük a két válogatott közös múltját, és a mieink legutóbbi két lengyelországi győzelmét.

  FÉLIDŐ

  Eközben Sallói Dániel, a jövő egyik reménysége…

  FÉLIDŐ

  A párharc legjobb góllövői:
  Puskás Ferenc 8
  Kocsis Sándor 6
  Deák Ferenc 5
  Szilágyi Gyula 3
  Hidegkuti Nándor 3

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Fotók: Török Attila

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+2.

  PERC
  Feláll a támadó, de csak sántikál az oldalvonalon.

  45+2.

  PERC
  Ápolás, alighanem csere lesz, mert lejárt már régen a ráadás.

  45+2.

  PERC
  Hűha, Szalai Ádámot megrúgja Matty Cash, sárga lap. De az ék bal bokája fáj, nagyon szenved.

  45.

  PERC
  Egy perc a ráadás.

  45.

  PERC
  NINCS BENT, Moder lő kissé jobbról, hat méterről kapura estében, Dibusz eléri a labdát vetődve a bal alsó előtt!

  43.

  PERC
  Schön Szabolcs is kap egy sárga lapot, rossz levétel után ellöki Linettyt. Megelőzni nem tudta már.

  42.

  PERC
  Fotók: Török Attila

  42.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  42.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  41.

  PERC
  Mateusz Klich odalép nyújtott lábbal Schäfernek, sárga lap! És eltiltás…

  41.

  PERC
  Forró lett a hangulat azonnal.

  41.

  PERC
  Egy jobb oldali Moder-szöglet az ötös rövid sarkán álló Fiola mellkasáról kapura perdül, Dibusz vetődve megfogja a labdát, Piatek nem rúgja meg, de odacsúszik a földön fekvő kapus felé. Szalai Ádám egyből megvédi kapusát, kis lökdösődés azonnal.

  39.

  PERC
  Szép gól, éppen, amikor leülni látszott a mérkőzés.

  39.

  PERC
  Derült égből a magyar gól, Nagy Zsolt jobb oldali szabadrúgását Puchacz rossz helyre fejeli, illetve nekünk a lehető legjobb helyre, a bal sarok elé, SCHÄFER ANDRÁS négy méterről a bal alsó sarokba fejeli a labdát, Szczesny lába között! 0–1!

  37.

  PERC
  VEZETÜNK, VEZETÜNK!

  37.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (0–1) Schäfer
  35.

  PERC
  Moder jobblábas, 21 méteres, középről érkező lövése meg kapuscsemege.

  35.

  PERC
  Mert elöl csak másodpercekre a mienk a labda.

  34.

  PERC
  Fiola szereli Piateket, de rossz az ívelés, Kedziora azonnal visszaemeli az ék elé ballal… szerencsére jön Dibusz, és ment lábbal az ék elől, messze a 16-os előtt.

  33.

  PERC
  Próbálunk ívelgetni, mérsékelt sikerrel. Varga kiharcol legalább egy bedobást most.

  32.

  PERC
  Cashnek a labdaszedők adnak aztán egy labdát nagy nehezen.

  32.

  PERC
  Pihenhet picit, mert nincs labda Cash előtt. Cashnek a labdaszedők.

  32.

  PERC
  Nagy Zsolt légi párbajt nyer Cash ellen. Majd rosszul esik.

  31.

  PERC
  A CSOPORT MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL ITT OLVASHAT!

  31.

  PERC
  Nagyon mennek ellenben az angolok…

  30.

  PERC
  Szczesny félperces műveletté emeli a szimpla kirúgást.

  30.

  PERC
  Cash lép oda már a balon testtel Fiola elé, kirúgás.

  28.

  PERC
  Swiderski nagyon akar, nagyot rúg a jobbon Fiolába.

  28.

  PERC
  A jobb oldali Schön-szöglet után Nagy Zs. ballal lő 22-ről, kissé balról, de lecsúszik a labda a cipőjéről.

  27.

  PERC
  De a derék lengyel nem pucha fából faragták, Nagy Zsolt bal oldali, veszélyes beadását elfejeli az ötösre befutó Nego elől!

  26.

  PERC
  Az Ajax-iskola!

  26.

  PERC
  Moder szöglete rossz, de övék a labda, Schön szereli bátor becsúszással a beadni akaró Puchaczot.

  25.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  25.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  25.

  PERC
  Éppen Schön és Szalai Á. közé ment a kiütött labda…

  24.

  PERC
  Schäfer mesteri becsúszással szereli Linettyt a felezőnél, Varga balról ballal bead, középen nincs érkező, Szczesny kivetődése nem jó azonban, középre üti ki a labdát… de nincs ott más érkező, csak Bednarek.

  23.

  PERC
  Meleg helyzet volt! Ki nem kényszerített hiba ismét…

  22.

  PERC
  Lang nem figyel, rosszul rúgja el a labdát a 16-osról, szerencsére nem számít erre Piatek sem, Szalai A. elrúgja végre a labdát a megfelelő helyre.

  21.

  PERC
  Linetty megindul a bal szélen, de elfogy alóla a pálya. Nego dobhat.

  21.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  20.

  PERC
  Lang javít, blokkolja Piatek ballábas, 14 méteres, kissé balról érkező lövését.

  20.

  PERC
  Dibusz nagyot ment egy bátor kivetődéssel, lőne ballal az ötösről Bednarek lövését, előtte a kapus elmérte Cash jobb oldali beadását, Swiderski meg be tudott még adni balról Lang mellett.

  18.

  PERC
  Nagy Zs. labdát szerez a 16-os előtt, kissé balról, 23-ról lőne is, de szereli őt Bednarek.

  18.

  PERC
  Cash játékjoga a Transfermarkt szerint 22 millió euró, Moderé 10, Bednareké 25, ez a lengyel B-csapat…

  17.

  PERC
  Schön beadása Szczesnyé közben.

  17.

  PERC
  Linetty a Torino, Swiderski a PAOK légiósa, 6-6 millió eurót ér a játékjoguk.

  16.

  PERC
  Lendületes megindulás Nagy Ádámtól, de azonnal ellöki őt a sokkal nagyobb termetű Swiderski.

  15.

  PERC
  Cash nem nyugszik, az újabb beadása Szalai Attiláé.

  15.

  PERC
  Cash elfut szépen a jobb szélen, jobbal bead, blokkolja azonban őt Nagy Zs. Ballal.

  14.

  PERC
  Szalai A. rossz passza után Linetty nagyon rosszul ad be jobbról.

  14.

  PERC
  A CSOPORT MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL ITT OLVASHAT!

  12.

  PERC
  Piatek kapura lőne ballal 14-ről, kissé jobbról, Schäfer elpöccinti előle a labdát ügyesen, így őt rúgja meg a lengyel ék…

  12.

  PERC
  A lecsorgót Schäfer becsúszva rúgná el, de elesik, Szalai A. kezére rúgja a labdát… tovább.

  11.

  PERC
  NAGY MENTÉS, elfut a bal szélen Nego mellett Moder, a beadást jobbal 11-ről kapura lövi, estében Piatek, de blokkol Lang!

  10.

  PERC
  A lengyelektől Klich és Swiderski bír sárga lappal korábbról.

  10.

  PERC
  Szalai Ádám odakönyököl Dawidowicznak, kis lökdösődés, sárga lap nincs. Ennek mi örülhetünk inkább.

  10.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  9.

  PERC
  De aztán csak visszafutnak a felezőig.

  8.

  PERC
  Varga beadása nagyon rossz. Szalai Ádám letámadást rendel el.

  8.

  PERC
  Schäfer megkerülné középen Linettyt, aki azonnal fellöki poszttársát.

  7.

  PERC
  Az előbb mi passzolgattunk higgadtan a kapunk előtt, most a lengyelek teszik ezt. Szerencsére a saját kapujuk előtt.

  6.

  PERC
  Jár is egy sárga lap a magyar védőnek.

  6.

  PERC
  Lang emelése után Nagy Zsolt lép oda a jobbon acélkeményen Dawidowicznak.

  5.

  PERC
  Swiderski nem örül.

  5.

  PERC
  Lang megy ki a jobb szélre, labda a lelátókon, határozott belépő volt.

  2.

  PERC
  Nego szereli harcosan a jobbon Modert, Varga sarkaz, Pucharz meg ellöki az előretörő Negót.

  1.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak tiszta fehérben, a mieink tiszta pirosban.

  Fantasztikus a hangulat, telt ház lesz. Lewandowski a kispadon.

  Himnusz. A hazai drukkerek lelkes tapsa, éljenzése mellett.

  Egy kis örökmérleg: 33 találkozó, 8 lengyel és 20 magyar sikerrel, 43, ill. 89 rúgott góllal.

  Fotó: Török Attila

  NS-GRAFIKA

  Nincs elérhető leírás.

  Videó: Végh János

  Jó hír: felkészülési labdarúgó-mérkőzésen a magyar U19-es labdarúgó-válogatott 3–1-re legyőzte Olaszországot Telkiben.

  A lengyeleknél a kezdőben kapott helyet az Aston Villa védője, a frissen honosított Matty Cash.

  Marco Rossi négy helyen változtatott a San Marino elleni találkozóhoz képest, bekerült az együttesbe Fiola Attila, Nagy Zsolt, Schäfer András és Varga Kevin.

  A két évvel ezelőtti nyitó mérkőzésre nem tudott eljönni, de pénteken ott volt a Puskás Aréna díszpáholyában Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) első embere, aki a találkozó előtt exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak.

  Az utánpótlás-kontinensviadal selejtezőit kilenc csoportban bonyolítják le, az első helyezett a legjobb másodikkal – a hatodik helyezettek elleni eredményeket nem számítva – automatikusan kijut a Grúziában és Romániában 2023 nyarán sorra kerülő tornára. A másik nyolc csoportmásodik oda-visszavágós párharcot vív jövő szeptemberben.

  Balogh Botond nem lesz ott a magyar labdarúgó-válogatott hétfői, varsói világbajnoki selejtezőjén, ugyanis az U21-es csapattal Izraelbe utazik.

  Hogy az akkori végeredményt, az 1:0-s magyar sikert aláírnák-e, arról nincs információnk, arról ellenben van, hogy a két nép, egyben a két szurkolótábor közötti barátság és összetartás jegyében még úgy is érkeznek magyar drukkerek Varsóba, hogy az Anglia elleni londoni mérkőzésen történtek miatt a FIFA úgy határozott, erre a mérkőzésre nem vehetnek jegyet vendégszurkolók. Hogy aztán némelyek így is bejutnak-e a stadionba, meglátjuk…

  A házigazdák már a mérkőzés előtt ünnepelni szeretnének, a hírek szerint látványos koreográfiával készülnek arra, hogy december 18-án lesz száz éve annak, hogy a lengyel válogatott lejátszotta története első meccsét – méghozzá Magyarország ellen!

  Telt ház, 56 ezer néző lesz a magyar labdarúgó-válogatott lengyelországi világbajnoki selejtezőjén a varsói Nemzeti Stadionban!

  A Slough városában született, 24 éves jobbhátvéd úgy érzi, hamar befogadták csapattársai, és erre erősít rá Paulo Sousa nyilatkozata is: „Matty remek srác és gyorsan megtalálta a közös hangot a többiekkel. Nagyon várja már, hogy játszhasson” – mondta el a szövetségi kapitány.

  „A himnusz megtanulása során leginkább a kiejtés okozott gondot – persze édesanyám sokat segített – mesélte a sajtótájékoztatón angolul a játékos. – Kemény meccs előtt állunk, ám büszkeséggel tölt el, hogy pályára léphetek, különösen amiatt, hogy a Nemzeti Stadionban lesz erre lehetőségem. Nagyon büszke voltam magamra, amikor megkaptam a válogatottba a meghívót, és hasonló érzés töltötte el a rokonaimat is. Minden pillanatot ki szeretnék élvezni a csapatnál – ez egy üzenet számomra, hogy itt lehetek és nemzetközi mezőnyben képviselhetem az országot.”

  Miután gyorsított eljárásban megkapta az ország útlevelét, Andorra ellen (4–1), csereként beállva bemutatkozott a lengyel válogatottban az Aston Villa brit születésű, de anyai ágon lengyel származású hátvédje, Matty Cash, aki a mieink ellen várhatóan már kezdőjátékosként énekelheti Lengyelország nemzeti himnuszát.

  „A játékosok onnantól, hogy pályára lépnek, nagy erőbedobással fognak játszani. Biztosak vagyunk magunkban, s abban is, hogy azt az eredményt fogjuk elérni, amelyet szeretnénk” – emelte ki a szövetségi kapitány.

  „Szívesen emlékszem vissza a negyvenkettedik születésnapomra, hiszen aznap jutottunk be a Videotonnal az Európa-liga csoportkörébe” – utalt a Trabzonspor elleni párharc visszavágójára a portugál tréner, aki reméli, mindaz a munka, amelyet hazánkban elvégzett, hozzátett a magyar labdarúgás fejlődéséhez.

  „A legutóbbi, magyarok elleni meccs óta nagyon sok mindenben fejlődtünk. Javultunk helyezkedésben és ötletesebben is játszik a csapat. Nagyon ott kell lennünk fejben a magyarok ellen, hiszen nagyon jól szervezett játékra képesek. Hisznek magukban, jól mozognak keresztbe és az előttük álló lehetőségeket kegyetlenül kihasználják. Viszont mi egyértelműen jobbak vagyunk, mint márciusban. Mindenki megértette a csapatunkban, hogy keményen ki kell vennie a részét a közös munkából.”

  A mieink elleni meccsen hiányzik majd a pályáról több kulcsjátékos. Robert Lewandowskinak pihenőt adott Sousa, Kamil Glik ha sárga lapot kapna, nem játszhatna az első pótselejtezőn, Grzegorz Krychowiak az eltiltását tölti. Így felmerült a kérdés, ki lesz a lengyel csapat kapitánya a találkozón.

  Paulo Sousa magabiztosnak érzi csapatát a magyarok elleni vb-selejtező előtt (Fotó: Török Attila)
  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIÁT TEKINTHET MEG A LENGYEL VÁLOGATOTT EDZÉSÉRŐL!
  „Azt a mentalitást kívánjuk megteremteni a csapatnál, hogy minden meccset döntő jelentőségűként fogunk fel” – mondta el a vb-kvalifikáció szempontjából már tét nélküli tétmérkőzés kapcsán Szalai Attila, aki kitért az elmúlt időszakban személyét érintő számos átigazolási pletyka rá gyakorolt hatásaira is. „Jól kezelem a dolgot, eddig sikeresen ki tudtam zárni ezeket a külső tényezőket.”

  Az olasz edzőt ezt követően lapunk arról kérdezte, hogy (az eddigi két mérkőzését követően) mekkora esélyt lát arra, hogy továbbra is veretlen marad edzőként Paulo Sousával szemben.

  „Jürgen Klopp-pal és Pep Guardiolával szemben is veretlen vagyok – mondta viccelődve Rossi. – Sousa kiváló edző. Ezzel semmi újat nem mondok, ugye? Nagyon jól teljesített az eddigi összes állomáshelyén. Nem tudjuk összehasonlítani egymást, de remélem, tovább tart ellene a sorozatom” – mosolygott a szövetségi kapitány.

  Az érkezést követően sétát tett a Nemzeti Stadionban a magyar csapat
  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
  „Nem hiszem, hogy ez segít rajtunk. Ők úgy játszanak, ahogy mi is legutóbb az utolsó meccsünket, a hazai közönségünk előtt. Biztos, hogy remek találkozót szeretnének. Ennek a csapatnak az élén az első naptól kezdve azt ismételgetem, minden egyes alkalommal, hogy amikor kimegyünk a pályára, büszkének kell lennünk az országra, amelyet képviselünk, amelyiknek a színeit védelmezzük. Még a tét nélküli mérkőzéseken is meg kell lennie ennek a motivációnak.”

  A magyar szövetségi kapitány úgy érzi, abból, hogy a mérkőzésnek már csak a lengyelek számára van valós tétje, nem tud csapata előnyt kovácsolni.

  „Lewandowski hihetetlen játékos. Természetesen nem hátrány számunkra, hogy nem játszik, és Krychowiak eltiltása miatt sem kesergünk, de így is vannak olyan minőségi játékosaik, akikkel pótolni tudják őket” – véli Marco Rossi.

  Szoboszlai a vasárnapi edzés után fájdalmat érzett a combjában, ezért elővigyázatosságból visszautazik a klubjához, Lipcsébe, hogy megkapja a szükséges kezeléseket.

  Szoboszlai Dominik nem játszik.

  A varsói Kultúra és Tudomány épülete (Fotó: Végh János)

  Varsó egyik híres épülete a Kultúra és Tudomány Palotája, amelyet sötétedés után különböző színekben világítanak ki. A hétfő esti lengyel–magyar labdarúgó világbajnoki selejtező alkalmával piros-fehér-zöld színben is pompázik.

  A magyar labdarúgó-válogatottat Varsóba elkísérő szurkolói csoport, a Carpathian Brigade látványos kép kíséretében üzent lengyelül és magyarul a Lengyelország–Magyarország világbajnoki selejtező előtt a stadiontól nem messze: „Mindig együtt”.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső