2022.IX.8. EL-csoportkör: Ferencváros – Trabzonspor: 3-2

Tényleg nem féltek: hősies győzelmet aratott odahaza a Ferencváros!

Civic a 16. percben kiállíttatta magát, de a magyar bajnok így meg megverte a török Trabzonsport.
A labdarúgó Európa-liga H-csoportjának 1. fordulójában a Ferencváros Budapesten 3–2-re megverte a török Trabzonsport.

Nyilatkozatok:

Sztanyiszlav Csercseszov a következőképpen tekint a találkozó elé.

„Igazán erős csoportba kerültünk, a Trabzonspor és Crvena zvezda is a BL-selejtezőből került ide, és az AS Monaco is jó erőt képvisel. A múlt évi Európa-ligás tapasztalatokból tanultunk, azokat a hibákat idén nem szabad elkövetnünk. A Trabzonspornál nagyon jó az egyensúly a támadás és a védekezés között, kompakt csapatról beszélünk, nem hiába a Trabzonspor a török bajnok. Maximális nyomást kell gyakorolnunk az ellenfélre, csak és kizárólag így lehetünk sikeresek. Tudjuk, mit jelent a történelmi revans az Újpest ellen, de említhetném a Slovan elleni győzelmet is. Ettől függetlenül nekem ez csak három pontot jelent, ettől még minden nap teljes erőbedobással kell dolgoznunk. A holnapi nap tökéletes teszt arra, hogy meglássuk, mire vagyunk képesek az Európa-ligában. Papíron a Trabzonspor a favorit, a pályán meg majd meglátjuk.

Kitért arra is, hogy nem jelent nehéz döntést, hogy a jó formában lévő csatárok közül kit küldjön fel kezdőként a pályára. Napról napra nyomon követik, ki milyen állapotban van. Bízik benne, hogy hasonló lesz a hozzáállás és a támadójáték is, mint volt az Újpest ellen. A cseréknek is úgy kell beszállniuk a meccsbe, hogy tartani tudják a színvonalat.

Az Újpest ellen bemutatkozó és az Európa-liga keretbe is bekerülő Amer Gojakról is ejtett néhány szót. Elmondta, tisztában vannak azzal, hogy mire képes, hiszen olyan csapatból jött, amely konstans bajnok és BL-csoportkörös is. Az Újpest ellen a csatársort hátulról segítve szállt be és jól dolgozott ebben a pozícióban, de máshol is kipróbálják a középpályán. Meglátják, hol lesz a legnagyobb hasznára a csapatnak.

Abdullah Avci, a Trabzonspor vezetőedzője a következőket mondta:

„Tudjuk, hogy az egyik legerősebb magyar csapat ellen játszunk, amely az elmúlt években uralta hazája bajnokságát, és az új idény eddigi bajnoki mérkőzéseiből valamennyit megnyerte. Bízunk benne, hogy sikeresen tudjuk venni ezt az akadályt, fontos számunkra a jó kezdés. Sokat változott a keretünk az előző idényhez képest, a legutóbbi bajnokin hét új játékossal álltunk fel, de egyre jobbak vagyunk, még ha elvesztettük az egyik joker játékosunkat, Dohrukant, aki jobbhátvédet és középpályást is tud játszani. Emiatt sok mindent újra kellett szerveznünk. A Ferencváros előnye lehet, hogy hazai közönség előtt játszik, emellett a négy-három-kettő-egyes felállás nem fekszik nekünk, hiszen mi labdát tartani szeretünk. Nagyon figyelnünk kell arra, hogy a gyors játékosaik a kontrákkal ne nehezítsék meg a dolgunkat.

A mérkőzés:

Európa Liga, H-csoport, 1. forduló:

Ferencváros — Trabzonspor: 3-2 (3-1)
Groupama Aréna, 21:00. 17.987 néző.
Vezette: Fabio Maresca (asszisztensek: Baccini, Imperiale; tartalékjv.: Dionisi; VAR: Fabbri; VAR asszisztens: Doveri – olaszok)

Ferencváros: Dibusz — Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic — Besic (Kovacevic, 90.), Vécsei (Laidouni, 76.) — Traoré, Zachariassen, Nguen (Gojak, 76.) — Boli (Botka, 21.)
kispad: Bogdán, Mergl, Mercier, R. Mmaee, Esiti, Pászka, Marquinhos, Lisztes
vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

Trabzonspor: M. Taha Tepe — Stryger Larsen, Bartra, Vitor Hugo (Eren Elmali, 46.), Denswil (Djaniny, 72.) — Gbamin (Hamsík, 46.) — Abdülkadir Ömür (Bozok, 60.), Bakasetas, Bardhi (Y. Yazici, 46.), Trézéguet — Maxi Gómez
kispad: Ugurcan Cakir, Kagan Moradaog, Siopis, Ünüvar, Y. Erdogan, Dogucan Haspolat, Lahtimi
vezetőedző: Abdullah Avci

Gól: Nguen (5., 44. – 11-esből), Traoré (29.) illetve Maxi Gómez (39.), Bozok (71.)
Sárga lap: Besic (41.), Wingo (80.), Dibusz (85.), Knoester (90+2.) illetve Bardhi (41.)
Kiállítva: Civic (16.)

Török megszállás alá került a vendégszektor felőli oldal. Az Alber Flórián út teljes egészét lezárták, villogó rendőrautók állták útját az arrafelé kanyarodóknak, néhány letekert ablak mögül bömbölő török zene hallatszott. A környező utcákban jele sem volt feszült hangulatnak, a bordó-kék mezes vendégszurkolók békésen ballagtak az aréna irányába, a lelátókon alig voltak még emberek, a vendégszektorban már hangosan dalolásztak legalább százötvenen. Sok Budapesten élő török csatlakozott a hazájukból érkező Trabzon-drukkerekhez, majd kisvártatva két ének között buzgó lufifújásba kezdtek, hogy a kezdéskor már bordó és kék ballonokat lobogtathassanak.

No, de aztán amikor rákezdett a Fradi-tábor!

Amint a csapatok megjelentek a játékoskijáróban, a zöld-fehér ultrák kieresztették hangjukat, a kapuhoz kocogó Dibusz Dénest fülsüketítő taps köszöntötte. A rutinos kapus ott volt a kezdőcsapatban, néhány alapember ellenben – némi meglepetésre – kimaradt, Aissa Laidouni, Anderson Esiti és Ryan Mmaee sem kezdett, különösen a középpálya összetétele volt meglepő.

Az Európa-liga hivatalos zenéje legutóbb december 9-én csendült fel a Groupama Arénában, akkor a csapat a Bayer Leverkusen ellen győzött Laidouni góljával, nagy szó, hogy a magyar bajnok eljutott arra a szintre, hogy immár évente játszhat ilyen mérkőzéseket. Az FTC-tábor a törökök elleni ütközet előtt szektort betöltő élőképpel készült, Gárdonyi Géza Egri Csillagok című regényéből idézték az elhíresült mondást: „Az a fő, hogy ne féljen a legény!”

És nem is félt!

Alig kezdődött el a mérkőzés, a Ferencváros megszerezte a vezetést, ráadásul nem is akármilyen góllal. Vécsei Bálint álomszerűen emelte a labdát a védők mögé bemozduló Tokmac Nguen elé, aki pattanás nélkül továbbította a labdát a hálóba, a kenyai-norvég szélső sokat várt erre a pillanatra – megérte. Nguen idénybeli első góljával vezetést szerzett az FTC, s a következő negyven perc is sok mindent tartogatott.

Az olasz Fabio Maresca játékvezető főszereplővé lépett elő, előbb nagyvonalúan tovább engedte a játékot a kapura törő Franck Boli lerántásánál, majd elnézett egy-két sárga lapot a Ferencváros kárára, a videobíró segítségével pedig piros lappal az öltözőbe küldte a csúnyán szabálytalankodó Eldar Civicet.

Tíz emberrel egyértelműen védekezésre volt ítélve a Ferencváros, Csercseszov azonnal reagált a kiállításra, a védelem bal oldalára Botka Endrét küldte be, és miután Franck Boli helyére állt be, középcsatár nélkül maradt a hazai együttes. A Trabzonspor magához ragadta a játék irányítását, távoli lövésekkel, szélről érkező beadásokkal próbálkozott, Dibusz bravúrokkal tartotta a lelket a csapatban.

A Ferencváros előzetesen is kontratámadásokra készült, s innentől valóban leginkább ezekben bízhatott, és egy ilyen végén jött is a második gól!

Nguen ezúttal gólpasszt adott, Adama Traoré idénybeli 12. gólját közelről szerezte, és csak sajnálni lehetett, hogy néhány perccel később a középpályán labdavesztést követően végsőkig kijátszott akció végén szépített a török bajnok. Félő volt, hogy megrogy a Ferencváros, és emberhátrányban nem bírja a nyomást, ám a szünet előtti percekben tizenegyesből újabb gólt szerzett. Tokmac Nguen magabiztosan állt a labda mögé, és a büntetőt higgadtan értékesítette.

A vendégszurkolókat leszámítva az egész stadion talpon volt, ugrált, tapsolt mindenki, a törökök nyilvánvalóan hozzá vannak szokva a jó hangulathoz – a magyar drukkerek varázslatos atmoszférát teremtettek a stadionban. Az első játékrész  felejthetetlen volt, nagyszerű futballal.

Az iram messze meghaladta az NB I-ben megszokottat, félő volt, hogy a fordulást követően nem bírja majd a nyomást a Ferencváros. Főleg, hogy a vendégek három friss embert a pályára vezényeltek, köztük érkezett Marek Hamsík, és a Trabzonspor nyomban magához ragadta a labdát és a kezdeményezést. A Ferencváros sokszor kilenc mezőnyjátékossal védekezett, a hazaiak 25 méterre a saját kapujuktól tömörültek, a törökök pedig folyamatosan keresték a rést a pajzson. Eközben arra is ügyelni kellett, hogy ha labdát szerzett a Ferencváros, abból a vendégek villámgyorsan felértek a másik térfél közepéig, a lendületes Adama Traorét képtelenek voltak utolérni és tartani a vendégvédők. Távoli lövéssel is próbálkoztak a zöld-fehérek, Henry Wingo találta el a gyengébbik, bal lábával a lécet, ha a labda beakad, onnan aligha állt volna talpra a török bajnokcsapat.

Az idő a Ferencvárosnak dolgozott, és az emberhátrány ellenére egyáltalán nem arról volt szó, hogy a hazaiak minden idegszálukkal a védekezésre összpontosítottak. Hátul Samy Mmaee és társai erőn felüli munkát végeztek, a labdát rengetegszer fejeltek és rúgtak el a tizenhatoson belülről. Ment előre a török gárda, ha nála volt a labda, játékosai adogattak lábról lábra, de a támadó harmadban sokat hibáztak, a hajrában mégis jött az újabb szépítés.

Kínkeserves hajrá elé nézett az FTC, de hősiesen futballozva kihúzta a végéig, a Trabzon ugyanis ekkor már csak lesről tudott gólt szerezni.

Ragyogó futballal csodálatos eredményt ért el a Ferencváros, győzelemmel kezdett az El-csoportkörben!

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. FERENCVÁROS 1 1 3–2 +1 3
2. AS Monaco 1 1 1–0 +1 3
3. Crvena Zvezda 1
1 0–1 –1 0
4. Trabzonspor 1 1 2–3 –1 0

A csoport másik mérkőzésén: Crvena zvezda (szerb)–AS Monaco (francia) 0–1

További képek: Farkas Zsolt, fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Maximálisan megvalósította csapat az elképzeléseinket, amit a meccs előtt megbeszéltünk. Nyilvánvaló, hogy tíz emberrel változtatnunk kellett valamelyest, de az egyéni és a csapatjáték is nagyon jól működött” – értékelt Sztanyiszlav Csercseszov, aki ezután a következő, Kisvárda elleni meccsel kapcsolatban és a csoport esélyeiről kapott kérdést.

Nem tudom megjósolni, mit hoz a jövő, és hányadik helyen végezhetünk majd a csoportban, nem vagyok jós. Így azt sem tudom, mi lesz a Kisvárda ellen, Két napunk van felkészülni a következő meccsre, meglátjuk, ki milyen állapotban lesz.”

A Nemzeti Sporttól arról is kérdeztük, mi döntött a kezdőcsapat kijelölésekor az egyébként remek teljesítményt nyújtó Muhamed Besic, Vécsei Bálint kettős mellett a selejtezők nagy részében kezdő Aissa Laidouni, Anderson Esiti kettőssel szemben.

„Laidouni betegség miatt hagyott ki edzést, de akiket választottunk, remek teljesítményt nyújtottak, ők is a csapat tagjai, mindenki egyenlő esélyekkel indul”– reagált Csercseszov, akitől azt is megkérdeztük, nem jutott-e eszébe a szünetben védőket beküldeni és egy védekezőbb taktikát választani az eredmény tartása érdekében.

„A taktikán azért nem változtattunk, mert mindenképp nyerni akartunk, ennek érdekében nem adhattuk fel a támadások lehetőségét” – hangsúlyozta az orosz szakember, aki török kollégájához hasonlóan nem kívánt az olasz játékvezető ténykedésével foglalkozni.

„Nem kezdtük jól a mecset, nem védekeztünk jól. Hozzánk méltatlan gólokat kaptuk.Három-egy után is hittünk abban, hogy meg tudjuk fordítani a mérkőzést, de sajnos nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel, és az ellenfelünk képes volt kontrázni is. Ez még csak az Európa-liga eleje, nem az a lényeg hogyan kezdünk, hanem az, hogy hogyan zárunk. Ezzel együtt gratulálok a Ferencvárosnak” – kezdte összegzését Abdullah Avci, aki ezután a hangulattal kapcsolatban és a visszavágóról kapott kérdést.

„Nagyon jó szurkolótábora van a Ferencvárosnak, jól éreztük magunkat ebben a hangulatban. Várjuk a visszavágót, nekünk is remek táborunk van, és remélem, otthon is izgalmas meccset játszunk” – fogalmazott a szakember.

Avcit ezután emlékeztettük, a jelek szerint nincs szerencséje a magyarországi meccsekkel, ugyanis korábban a török válogatott szövetségi kapitányaként is vereséget (3–1) szenvedett Budapesten, 2012-ben, vb-selejtezőn.

„Igen, nekem is eszembe jutott az a meccs, és nagy öröm volt látni, amikor elmentünk a Puskás Aréna mellett, hogy egy új stadion épült, mert mi még a régi létesítményben játszottunk anno” – nyilatkozta Avci.

A szakember megerősítette, hogy a napokban három évvel hosszabbított a Trabzonsporral, és a mostani vereség ellenére úgy érzi, megfelelően halad a csapat építésével.

Tokmac Nguen így értékelt:

„Nagyszerű játékosaink vannak, ez volt az egyik fő oka, hogy a nyáron maradtam a Ferencvárosban. Magabiztosnak kell lennünk, mert a tudás bennünk van. Szerencsére a török bajnok ellen jók voltunk, tíz emberrel sem zuhantunk össze, sőt! Ilyen tempójú mérkőzéseket kell játszanunk, hogy tovább fejlődjünk. Nagyon boldog vagyok, és hálával tartozunk a szurkolóinknak, az öltözőben is beszéltünk róla, mennyire szerencsések vagyunk velük.”

A kenyai-norvég támadó előbb közelről vette be a török kaput, majd büntetőből helyezett a jobb alsó sarokba.

„Az elsőnél Vécsei Bálinttól remek labdát kaptam, onnantól csak rajtam múlt, hogy értékesítem-e a ziccert. A tizenegyesnél nem sokat gondolkodtam, felkaptam a labdát, mert már a mérkőzés előtt is éreztem, ez az én estém lesz. Odaadóan harcoltunk, minden párharcba teljes erőbedobással mentünk bele, és helyén volt a szívünk. Nagy eredmény, hogy tíz emberrel is rengeteg helyzetet alakítottunk ki, ez is mutatja a bennünk rejlő erőt. Ez a siker messzire repíthet bennünket.”

Eldar Civic kiállítását (16. perc) követően befejező csatár nélkül maradt a Ferencváros, hiszen a szakmai stábnak váltania kellett: a védelem bal oldalára Botka Endrét küldte be, így Franck Bolinak nem sok idő jutott elöl. A csatár dühöngött is a lecserélése miatt, de tudnia kellett, a taktika ezt kívánta. Onnantól Tokmac Nguen és a szintén lendületesen futballozó Adama Traoré feladata volt a gólszerzés. Előbbi ugye két gólja mellett gólpasszt adott, utóbbi pedig nem csupán megállíthatatlanul száguldozott fel s alá, mesteri, alábökős gólt szerzett.

„Nagyon elfáradtunk, azt hiszem, ez mindenkiről elmondható a csapatban. Látni kellett volna a játékosokat az öltözőben a lefújást követően, volt, aki felállni is alig tudott a helyéről. De ez a siker mindent megért” – tette hozzá Tokmac Nguen.

El: „Ha Yusuf Yazici gólja érvényes, megnyerjük a mérkőzést” – török lapszemle

A Hürriyet a mérkőzés kapcsán a Trabzonspor új szerzeményének, a Valenciától igazol Maxi Gómeznek a teljesítményét emelte ki, hiszen a 26 éves uruguayi első mérkőzését játszotta új csapatában, melynek színeiben mindent megtett a sikerért, egy gólt és egy gólpasszt jegyzett, de a török együttes így is 3–2-es vereséget szenvedett.

Fanatik beszámolójában azt hangsúlyozta, hogy a Trabzonspor 2019 augusztusa óta nem tudott meccset nyerni a nemzetközi porondon, azóta tíz vereség és négy döntetlen a mérlege. A portál kiemelte, hogy Abdullah Avci vezetőedző mindent megpróbált a siker érdekében, a második félidőben már három csatárral játszott a Trabzonspor az egyenlítés, illetve a győzelem reményében, de ez sem vezetett eredményre.

„Ha Yusuf Yazici gólja érvényes lett volna, megnyerjük a mérkőzést. Emberelőnyben jobban kellett volna játszanunk – mondta a törökök második gólját szerző Umut Bozok, akit Maxi Gómezzel való kapcsolatáról is kérdeztek. – Ő is gólt szerzett és én is, ráadásul gólpasszt adott nekem, de keményebben kell dolgoznunk. Ha nyertünk volna, élveztük volna” – tette hozzá.

„Három pontért jöttünk, de annak ellenére, hogy gólt szereztem, nagyon elszomorított, hogy kikaptunk. Az első félidőben sok gondunk akadt, nem tudtuk azt csinálni, amit szerettünk volna. A második játékrészben már jobbak voltunk, ám így is vesztettünk” – summázta a mérkőzést a Trabzonspor új szerzeménye, Maxi Gómez.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Trabzonspor hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2022.IX.8. EL-csoportkör: Ferencváros – Trabzonspor: 3-2 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    90+5.

    PERC
    Újra szól a Himnusz.
    90+5.

    PERC
    Több mint 17 ember felállva tapsol percek óta, hihetetlen mérkőzés volt.
    90+5.

    PERC
    Besicet most állva tapsolja a közönség.
    90+5.

    PERC
    Besic még a gyepet is megcsókolta, amikor a játékvezető lest jelzett a törökök találata után.
    90+5.

    PERC
    Az egész stadion állva ugrál. Hihetetlen futballhangulat az Üllői úton!
    90+5.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+4.

    PERC
    Trezégé bedob egy műesést Knoester előtt, tovább.

    90+3.

    PERC
    Laidouni passzával Gojak kapura törne, de utoléri, és szereli őt Larsen a 16-oson.

    90+3.

    PERC
    Szabadrúgás kissé jobbról, 19 méterről. Bakaszetasz ballal a sorfalba lő.

    90+2.

    PERC
    Mats Knoester felrúgja Yazicit a 16-os előtt, sárga lap.

    90+1.

    PERC
    Bartra beadását elrúgja Botja Yazici elől.

    90.

    PERC
    Öt perc a ráadás!

    89.

    PERC
    Adnan Kovacevic be, Besic le, szűrő helyett védő. Nincs több hazai csere ma.

    89.

    PERC
    Nagyon él ma Bakaszetasz. A Trabzonspornál egy cseppet sem érezhető a török-görög ellentét, a szurkolók valósággal odavannak Görögország válogatottjának csapatkapitányáért. A bivalyerős lövésekkel, szabadrúgásokkal operáló, távolról is mindig bátran próbálkozó játékos csapata legjobbja ma.

    89.

    PERC
    Helyesbítünk: EZT A SZERENCSÉT!

    88.

    PERC
    De nem volt lesen Yazici? De igen, lesen volt a lövés előtt, hiába ért bele aztán Wingo.

    88.

    PERC
    Bakaszetasz jobb oldali beadását kapura teszi az ötös jobb sarka elől jobbal Trezégé, Dibusz véd, de az ötösön Wingo YUSUF YAZICI elé teszi a labdát, aki ballal a jobb alsóba lő.

    86.

    PERC
    EZT A PECHET!!!

    85.

    PERC
    Dibusz Dénes kap sárga lapot. Kitalálták: időhúzásért.

    85.

    PERC
    Ismét elkezd szakadni az eső.

    83.

    PERC
    Wingo jobbal a jobb alsó mellé lő 19-ről.

    83.

    PERC
    Szép támadás, Zachariassen passzát Gojak ballal kapura rúgja középről, 18-ról, de hatalmas vetődéssel eléri a félmagasan szálló labdát Tepe!

    80.

    PERC
    Henry Wingo kap sárga lapot belemenésért.

    80.

    PERC
    Marek Hamsík szép emlékeket őriz Budapestről.

    80.

    PERC
    Gómez: gól+gólpassz. A Celta Vigo 2019-ben hozta el Uruguayból aki ezt követően a Valenciában kötött ki – nemrég pedig a Fekete-tenger partján, Trabzonban. Az erős izomzatú, kiválóan fejelő, a jó helyezkedést nagyon érző csatár a nyár végén érkezett, ma játszik először bordó-kékben.

    79.

    PERC
    Előtte Gojak passzát kapura rúgta az ötös jobb sarka elől, de mentett csodás becsúszással Bartra!

    78.

    PERC
    Zachariassen begörcsöl.

    76.

    PERC
    Amer Gojak be, Nguen le, karmestercsere.

    76.

    PERC
    Aissa Laidouni be, Vécsei le.

    76.

    PERC
    Hamsík távoli lövése távolról sem jó.

    74.

    PERC
    Denswil, a korábbi holland utánpótlás-válogatott az Ajaxban nevelkedett, megfordult a Bruges-ben és a Bolognában is.

    73.

    PERC
    A közécsatár Djaniny be, a balbekk Denswil le.

    73.

    PERC
    Szép gól volt, el kell ismerni.

    71.

    PERC
    UMUT BOZOK SZÉPÍT! Nguen eladott labdája után Hamsík akciót indít, Gómez a 16-oson belül parádésan emel az ötös bal sarkára, Bozok ballal a becsúszó Mmaee lába között a bal alsóba lő. 3–2!

    71.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (3–2) Bozok
    69.

    PERC
    Majd kiöklözi a kapu elől Hamsík jobbról középre szálló kornerét is!

    69.

    PERC
    Dibusz kikapja a bal alsó elől Yazici ballábas, 23 méteres kemény kis lövését.

    67.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    67.

    PERC
    A 2010–2011-es évad végén úgy maradt le a bajnoki aranyról a Trabzonspor, hogy azonos pontszámmal, mindössze rosszabb gólkülönbséggel végzett a Fenerbahce mögött. Az isztambuliaktól az akkoriban kitörő török bundabotrányban való részvétel miatt az UEFA később elvette a BL-indulási jogot és a trabzoniaknak adta.

    67.

    PERC
    A klubelnök rendszeres nemzetközi szereplésről álmodozott – elsősorban a Bajnokok Ligájában –, és amikor a 2021–2022-es idény végén 38 év után ismét megnyerte a csapat a török élvonal küzdelmeit, az áhított BL-indulás is közel került…

    67.

    PERC
    Az Isztambulon kívüli török futball nagy csapatát, a Trabzonsport 2018 óta vezeti elnökként a nagyvállakozó Ahmet Agaoglu, aki amellett, hogy rendezte a klub zűrös pénzügyi helyzetét, azt a nagyratörő tervet tűzte ki, hogy elindítja a klubot Európa nagyjai közé.

    66.

    PERC
    Ó, Besic emel Traoréhoz, aki leveszi a kissé magas labdát, ballal kicselezi Bartrát, 14-ről félmagasan a bal sarokba lőne, kissé balról, de hatalmas vetődéssel eléri a labdát Tepe!

    61.

    PERC
    Besic ballal 17-ről, kissé jobbról Denswilbe lő.

    60.

    PERC
    Umut Bozok be, Ömür le, jobbszélső helyett ék.

    57.

    PERC
    Nguen bal oldali szögletét hat méterről a léc fölé fejeli Zachariassen.

    54.

    PERC
    Traoré elrontja, a 16-os elől röviden passzol Nguennek, a 16-oson belül becsúszva szerel Danswil.

    53.

    PERC
    EZ IS LÉC! Egy szép csel után kissé jobbról, 21-ről ballal kapura lő, a lécen csattan a labda.

    52.

    PERC
    A lécet is csípte a labda.

    51.

    PERC
    Bakaszetasz jobb oldali beadását az ötös bal sarka elől Trezegét Wingo elől, hat méterről milliméterekkel fejeli a bal felső fölé!

    49.

    PERC
    Knoester a földön, ápolást kér, elfejelte a labdát az ötösön Gómez előtt, majd ütközött az argentinnal.

    47.

    PERC
    Dibusz kiüti Denswil bal oldali beadását az ötös bal sarka elől.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    GÓLVIDEÓK ITT!

    FÉLIDŐ

    Yusuf Yazici be, Bardi le, pályán a török legenda…

    FÉLIDŐ

    Eren Elmali be, Vitor Hugo le. Balbekk be, középső védő le.

    FÉLIDŐ

    Marek Hamsík be, Gbamin le, szűrő helyett karmester!

    FÉLIDŐ

    A hivatalos nézőszám: 17 987.

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    Fotók: Szabó Miklós

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    A keret erősségét mutatja, hogy a középső védő Ahmetcan Kaplant csaknem 10 millió euróért adták el a nyáron az Ajaxnak, s az új igazolásokra 19 millió eurót költöttek, olyan neveket megszerezve, mint Marc Bartra a Betisből vagy Maxi Gómez a Valenciából – meglehet, a legnagyobb fogás a klub korábbi nagy kedvence, a török válogatott Yusuf Yazici, aki a Lille-től érkezett kölcsönben. A korábbi újpesti Enisz Bardi is a nyáron csatlakozott, és persze a tavaly szerződtetett Marek Hamsíkot sem kell bemutatni senkinek.

    FÉLIDŐ

    Az együttes az 1990-es évek derekán és a 2000-es évek elején is szépen teljesített, de a kupagyőzelmek mellé csak nem akart összejönni az áhított bajnoki cím, mígnem az elmúlt idényben az Abdullah Avci vezette csapat mindenkit maga mögé utasított a Süper Ligben.

    FÉLIDŐ

    A csapat 1974-ig a másodosztályban szerepelt, akkor bajnoki címmel jutott fel az élvonalba, és már nem kellett sokat várni az első aranykorszakára sem: 1975 és 1984 között a Trabzonspor hat bajnoki címet, három kupagyőzelmet, hat Szuperkupa-sikert könyvelhetett el, megtörve az isztambuli óriások hegemóniáját.

    FÉLIDŐ

    A török klubfutball egyik paradigmaváltó csapata ellen kezdi el az Európa-liga csoportküzdelmeit a Ferencváros, a Trabzonspor volt ugyanis az első egyesület, amely megtörte a nagy isztambuli hármas (Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray) egyeduralmát az 1959-ben megszervezett Süper Ligben.

    FÉLIDŐ

    A klubot viszonylag későn, az 1960-as évek második felében alapították, mégpedig két ütemben. Először három amatőr klub olvadt össze Trabzonspor néven 1966. június 21-én, de az eredetileg piros-fehér színeket viselő entitásból kimaradt Trabzon leggazdagabb múltra visszatekintő egyesülete, az Idmanocagi, így a csapat nem tudta teljesen maga mögé állítani a város szurkolóbázisát. Az 1966–1967-es idényt a másodosztályban eltöltő klub ellen az Idmanocagi keresetet nyújtott be, így a rákövetkező nyáron először feloszlatták a Trabzonsport, hogy aztán váratlan fordulattal, az Idmanocagival kiegészülve, 1967. augusztus 2-án ismét létrehozzák a klubot, amely immár a ma is használt gránátvörös-kék színeket vette fel.

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+7.

    PERC
    Bardi ballal nagyon rosszul találja el a labdát a 16-os bal sarka előtt.

    45+2.

    PERC
    Bardi beadását 11-ről a kapu mellé fejeli Ömür.

    45+4.

    PERC
    Öt perc a ráadás.

    44.

    PERC
    HÁROM EGY, TOKMAC NGUEN NEM HIBÁZZA EL A LÖVÉST! Jobbal a jobb alsóba lő, Tepe balra el. 3–1!

    44.

    PERC
    11-es GÓÓÓL!!! (3–1) Nguen

    43.

    PERC
    Zachariassen jobb oldali, jobblábas beadásába jobb kézzel belekap az ötös előtt Victor Hugo, BÜNTETŐ! A kezezés után ösztönösen még hátra is dugta hirtelen a kezét a Trabzon játékosa, mintha el akarta volna dugni, hogy ő bizony nem csinált semmit – jelentik a helyszínről.

    42.

    PERC
    Enisz Bardi odarúg Zachariassennek, sárga lap.

    41.

    PERC
    Muhames Besic odarúg Gómeznek, sárga lap.

    40.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (2–1) Maxi Gómez
    40.

    PERC
    Vécsei elveszít egy párharcot a ferencvárosi térfél közepén (elsőre úgy tűnt, szabálytalankodtak vele szemben, de nem), Bakaszetasz megindul, a 16-os előtt jobbra passzol MAXI GÓMEZHEZ, aki az ötös jobb sarkának előteréből jobbal elegánsan a jobb alsóba emeli a labdát a kivetődő kapus fölött. 2–1!

    36.

    PERC
    Besic hibája után Bardi jobbal a jobb alsó mellé lő a 16-os bal sarkáról. A volt újpesti légiós.

    34.

    PERC
    Trezégé cipőt cserél.

    33.

    PERC
    A műsorközlő így jelentette be a második gólt: az egri várvédők szellemét idézve, a második gól szerzője: Adama Traoré! Adama Traoré!
    32.

    PERC
    Fotó: Szabó Miklós

    32.

    PERC
    https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/91/25/49/cikk_2912549/ELFTC.jpg

    32.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    31.

    PERC
    De gól a gól!

    31.

    PERC
    Szakadni kezdett az eső a VAR-vizsgálat közben.

    30.

    PERC
    Zachariassen becsúszva szereli Gbamint, Besic balra passzol, Nguen az ötös jobb sarkára passzol a 16-os bal sarka elől, keresztbe, a kapus elalszik, ADAMA TRAORÉ meg ballal a jobb alsóba lő. 2–0!

    29.

    PERC
    ADAMA TRAORÉ EZEN A MECCSEN IS BETALÁL!

    29.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (2–0) Traoré
    29.

    PERC
    Fotó: Szabó Miklós

    29.

    PERC

    28.

    PERC
    Az ötös jobb sarkán, és ezt követően ápolni kell a Fradi védőjét.

    28.

    PERC
    Knoester fejjel meng Hugo elől Ömür jobb oldali, jobblábas beadása után.

    27.

    PERC
    De nagy védés, Gbamin passzát Gómez jobbal a bal alsóba lőné középről, 16-ról, de hatalmas vetődéssel eléri a labdát Dibusz!

    26.

    PERC
    NINCS BENT, Bakaszetasz remek passzt ad Gómeznek, aki az ötös bal sarkáról jobbal kapura lő, de a jó ütemben kilépő Dibuszt találja el!

    25.

    PERC
    A kiállítás után Besicet hívta magához Sztanyiszlav Csercseszov, és magyarázta el neki, hogyan alakuljon át a hátsó alakzat emberhátrányban – jelentik.

    24.

    PERC
    Bakaszetasz kapura lő jobbal a 16-os jobb sarka elől, de Dibusz vetődve véd a bal alsó sarok előtt!

    22.

    PERC
    Hugo acélkeményen szereli Nguent a 16-os előtt.

    21.

    PERC
    Botka Endre be, Boli le, balbekk be, ék le.

    20.

    PERC
    Zachariassen került ki a bal oldalra, de máris csere lesz.

    20.

    PERC
    Traorét kell ápolni egy ütközés után.

    20.

    PERC
    A másik mai H-csoportbeli meccsről bővebben ITT olvashat!

    20.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    20.

    PERC
    Bartra lő jobbal a jobb alsó felé 22-ről, középről, Dibusz legördülve fogja a labdát.

    17.

    PERC
    Botka öltözik.

    17.

    PERC
    Nyilván érkezik Pászka vagy Botka.

    17.

    PERC
    És eltiltás is, nyilván.

    16.

    PERC
    ELDAR CIVIC KIÁLL, TELJESEN JOGOSAN.

    16.

    PERC
    Ez piros lap lesz.

    16.

    PERC
    JAJ… Az olasz spori kimegy TV-zni. Ritkán jelent jót…

    15.

    PERC
    Nézik…

    15.

    PERC
    Ó, Civic nagyon durván odatapos Larsen bokájára. Piros lap lesz? Kérdezzük meg a VAR-t.

    13.

    PERC
    Ez már az El-csoportkör.

    13.

    PERC
    Akkor a szakemberek szerint Boli túl könnyedén megadta magát.

    12.

    PERC
    Tart a vizsgálat egyáltalán? Nem úgy tűnik, tovább.

    12.

    PERC
    Nguen a saját térfeléről indította Bolit.

    12.

    PERC
    Piros lap és szabadrúgás? DE MIT MOND A VAR?

    11.

    PERC
    PIROS LAP ÉS BÜNTETŐ? Nguen remek passzával Boli kapura tör, nem a leggyorsabb, de lerázza magáról Gbamint, aki ellöki őt a 16-oson belül.

    11.

    PERC
    Trezégé balról jobbal ad be, az ötösön ment fejjel Knoester.

    10.

    PERC
    Fotó: Szabó Miklós

    10.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    10.

    PERC
    Remek a hangulat a stadionban, a pályán visszább állt a Fradi.

    8.

    PERC
    Fotó: Pór K.

    7.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    6.

    PERC
    Vécsei kissé jobbról ballal a 16-os elől csodásan emel az ötös elé, TOKMAC NGUEN megelőzi Larsent, és jobbal a jobb alsóba lő öt méterről, középről. Kapásból! Nem jött a kapus sem: 1–0!

    6.

    PERC
    VEZET A FERENCVÁROS, MÁJUS UTÁN ISMÉT BETALÁN NGUEN!

    5.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (1–0) Nguen
    3.

    PERC
    Trezégé bal oldali beadását elvéti középen Gómez, majd Ömür beadása Dibuszé.

    1.

    PERC
    El-kezdés.

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak zöld-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek bordó-kék mezben és ilyen nadrágban.

    A Fradi-szurkolók az Egri csillagokból idéztek, az élőképen pedig az egri vár volt látható – jelenti a helyszínről Pór K.
    A tábor még a kezdősípszó előtt elszámolt hatig, így emlékezve meg a vasárnapi, Újpest elleni derbiről.

    Fotók: Pór Károly

    Nincs elérhető leírás.

    A másik mai meccsről bővebben ITT olvashat!

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    Fotó: Pór Károly

    Nincs elérhető leírás.

    Fotók: Borbola Bence

    Nincs elérhető leírás.

    Wingo is arról álmodik, hogy csapatával versenyben lesz az európai kupatavaszon is.

    Anasztasziosz Bakaszetasz, a Trabzonspor támadója így vélekedett:

    „Tudjuk, nehéz mérkőzés vár ránk a Ferencváros ellen. Különösen izgalmas, hogy telt ház előtt játszunk. Felkészültünk ellenfelükre, tudjuk, mik az erősségei, mik a gyengeségei, bízunk a jó kezdésben, készen állunk a mérkőzésre. Török csapatként nagyon fontos számunkra az Európa-liga-szereplés, hogy a jövőben jobb pozícióból tudjunk indulni a nemzetközi kupákban.”

    Abdullah Avci, a Trabzonspor vezetőedzője a következőket mondta:

    „Tudjuk, hogy az egyik legerősebb magyar csapat ellen játszunk, amely az elmúlt években uralta hazája bajnokságát, és az új idény eddigi bajnoki mérkőzéseiből valamennyit megnyerte. Bízunk benne, hogy sikeresen tudjuk venni ezt az akadályt, fontos számunkra a jó kezdés. Sokat változott a keretünk az előző idényhez képest, a legutóbbi bajnokin hét új játékossal álltunk fel, de egyre jobbak vagyunk, még ha elvesztettük az egyik joker játékosunkat, Dohrukant, aki jobbhátvédet és középpályást is tud játszani. Emiatt sok mindent újra kellett szerveznünk. A Ferencváros előnye lehet, hogy hazai közönség előtt játszik, emellett a négy-három-kettő-egyes felállás nem fekszik nekünk, hiszen mi labdát tartani szeretünk. Nagyon figyelnünk kell arra, hogy a gyors játékosaik a kontrákkal ne nehezítsék meg a dolgunkat.”

    „Az előző idényben minden sikerült a Trabzonspornak, tavaly nyáron kiválóan igazolt, s nem csak a nagy nevek megszerzésére törekedett, ahogy Törökországban szokás, hanem minden posztra jól választott minőségi futballistát. Nyolc pont előnnyel végzett az élen, de sokkal nagyobb is volt a különbség, simán nyerte meg a bajnokságot, amely amúgy rendre kiegyenlített – az azt megelőző évadban a dobogós csapatok között a gólkülönbség döntött. A vezetőedző megtalálta az összhangot a csapattal, úgy tűnik, jó a szakmai munka a klubnál. A török egyesületek többségére jellemző 4–2–3–1-es vagy 4–3–3-as felállásban lép pályára a címvédő, egyénileg képzett futballisták alkotják. Idén nyáron pótolták a távozókat, szerződtették többek között Marc Bartrát, a török gólkirály Umut Bozokot és az egyiptomi válogatott Trézéguet-t. Nagyon jó a kapusuk, s kiemelném még a görög Anasztasziosz Bakaszetaszt is, érdemes lesz rá figyelni. Bár több meghatározó futballistája sérült, így is van merítési lehetősége Abdullah Avcinak. Hosszú évek után playoffot kellett játszania a török bajnoknak, nagy visszhangja volt Törökországban, hogy az aranyérmes nem jutott be a BL-be, csalódást jelent, hogy a helyi csapatok nem tudnak maradandót alkotni a nemzetközi színtéren, mint korábban. Kíváncsian várom a csütörtöki mérkőzést, a Fradi is erősnek tűnik, úgyhogy jó összecsapásra és hangulatra számítok” – mondta VARGA KEVIN, a török Hatayspor tízszeres magyar válogatott szélsője.

    Ryan Mmaee, a zöld-fehérek marokkói csatára góllal a lábában készült a török bajnok elleni mérkőzésre.

    A Ferencváros gólerős játékosa, Kristoffer Zachariassen a következőket mondta.

    „Megfelelően kielemeztük ellenfelünket, megnéztük néhány meccsét. Inkább a támadásra helyezik a hangsúlyt, ami nekünk jó esélyt nyújt a kontrákra. Nagyon jól sikerült számomra az idény eleje, és azt gondolom, még több van bennem, szeretnék tovább fejlődni, gólokkal, gólpasszokkal a csapat segítségére lenni. Nagyon erős csoportba kerültünk, amelyből talán az AS Monaco a legerősebb. Illik hozzánk ez a csoport, hazai pályán bármelyik csapat ellen van győzelmi esélyünk. Az Újpest elleni meccs mindenképpen önbizalomnövelő volt, hiszen hat gólt lőttünk, míg nem kaptunk egyet sem. Jó kielemezni is egy ilyen meccset, egyaránt lehet belőle tanulni és erőt meríteni.”

    Kitért arra is, hogy nem jelent nehéz döntést, hogy a jó formában lévő csatárok közül kit küldjön fel kezdőként a pályára. Napról napra nyomon követik, ki milyen állapotban van. Bízik benne, hogy hasonló lesz a hozzáállás és a támadójáték is, mint volt az Újpest ellen. A cseréknek is úgy kell beszállniuk a meccsbe, hogy tartani tudják a színvonalat.

    Sztanyiszlav Csercseszov a következőképpen tekint a találkozó elé.

    „Igazán erős csoportba kerültünk, a Trabzonspor és Crvena zvezda is a BL-selejtezőből került ide, és az AS Monaco is jó erőt képvisel. A múlt évi Európa-ligás tapasztalatokból tanultunk, azokat a hibákat idén nem szabad elkövetnünk. A Trabzonspornál nagyon jó az egyensúly a támadás és a védekezés között, kompakt csapatról beszélünk, nem hiába a Trabzonspor a török bajnok. Maximális nyomást kell gyakorolnunk az ellenfélre, csak és kizárólag így lehetünk sikeresek. Tudjuk, mit jelent a történelmi revans az Újpest ellen, de említhetném a Slovan elleni győzelmet is. Ettől függetlenül nekem ez csak három pontot jelent, ettől még minden nap teljes erőbedobással kell dolgoznunk. A holnapi nap tökéletes teszt arra, hogy meglássuk, mire vagyunk képesek az Európa-ligában. Papíron a Trabzonspor a favorit, a pályán meg majd meglátjuk.”

    BŐVEBBEN ITT!

    Ez az 55 százalék, a 2019-essel együtt a 2017 óta eltelt öt év legjobb eredménye. Az eredményeket azért érdemes 2017-től vizsgálni, mert az volt az utolsó olyan esztendő, amikor nem volt magyar csapat valamelyik sorozat főtábláján. Azóta előbb a Vidinek (Európa-liga), majd egymás után négy alkalommal a Ferencvárosnak (egyszer BL, háromszor El) sikerült elérnie a csoportkört. Érdemes kiemelni, hogy az idei tíz győzelemből négyet is idegenben értek el csapataink, amire az előző öt idényben nem volt példa (volt olyan is, 2018-ban, amikor egyetlen idegenbeli selejtezőt sem nyertek meg csapataink), korábban pedig még kevésbé. Ugyanakkor a négy idegenbeli győzelem mellé társult három hazai vereség, amelyek közül a Qarabag és a Köln elleni igazán fájó volt, mert előbbi az FTC BL-búcsúját, utóbbi a Fehérvár Ekl-kiesését jelentette.

    55 SZÁZALÉK, EGY CSOPORTKÖR – A 2022-ES MAGYAR MÉRLEG

    A Nemzeti Sport Online-on évek óta részletesen kiértékeljük az európai kupák nyári selejtezői után a magyar csapatok szereplését. Idén – az eredményeket hárompontos rendszerben számolva – húsz meccsen elért tíz győzelemmel, három döntetlennel, hét verséggel 55 százalékos teljesítményt produkált a Ferencváros, Mol Fehérvár, Kisvárda, Puskás Akadémia négyes. Ugyanolyat, mint a 2019-es magyar kupaszereplők.

    A labdarúgó Európa-liga csoportkörének rajtja, a Ferencváros–Trabzonspor mérkőzés előtt összegeztük a magyar csapatok nemzetközi selejtezős szereplését a Bajnokok Ligájában, illetve az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában.

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FTC–TRABZONSPORT MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
04.07.14:45 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.14.16:30 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ