2022.VI.7. Nemzetek Ligája, Olaszország – Magyarország: 2-1

Olaszország ellen már nem sikerült, egygólos vereség az NL-ben

Az első félidőt megnyomták az olaszok, de a másodikban visszajöttünk a meccsbe.
A Nemzetek Ligája A-ligájának 3. csoportjában Magyarország Cesenában lépett pályára Olaszország ellen a 2. fordulóban, és 2–1-es vereséget szenvedett. Az olaszok végig jobb teljesítményt nyújtottak, és megérdemelten nyertek.

NEMZETEK LIGÁJA, A-LIGA, 3. CSOPORT, 2. FORDULÓ

OLASZORSZÁG — MAGYARORSZÁG 2-1 (2-0)
Cesena, Dino Manuzzi Stadion, 22.000 néző.
vezette: Sandro Schärer (asszisztensek: De Almeida, Zogaj; tartalékjv.: Bieri – svájciak; VAR: Marco Fritz, VAR asszisztens: Foltyn – németek)

OLASZORSZÁG: Donnarumma — Calabria, G. Mancini, Bastoni, Spinazzola (Dimarco, 75.) — Lo. Pellegrini (Locatelli, 66.), Cristante, Barella (Tonali, 83.) — Politano (Belotti, 75.), Raspadori (Zerbin, 83.), Gnonto
kispad: Cragno, Meret, Di Lorenzo, Luiz Felipe, Esposito, Pessina, Bonucci
Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Lang, Orbán, Szalai At. — Nego (Fiola, 58.), Nagy Á. (Styles, 58.), Schäfer (Vancsa, 87.), Nagy Zs. (Bolla, 81.) — Sallai R., Szoboszlai — Szalai Á. (Ádám M., 87.)
kispad: Gulácsi, Szappanos, Kecskés Á., Sallói, Baráth P., Spandler, Vécsei
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Barella (30.), Lo. Pellegrini (45.) illetve G. Mancini (61. – öngól)
Sárga lap: Barella (64.), Cristante (90+2.) illetve Schäfer (71.)

Micsoda meccs volt! A 2011. február 13-án lejátszott Cavese 1919–Taranto FC 1927 bajnoki mérkőzésen a hazaiak vezetőedzője a Pane – Troise, Cipriani, Pagano – M. Ciano, Di Napoli, Alfano, Bacchiocchi, Piscitelli – C. Ciano, Turienzo összetételű tizenegynek szavazott bizalmat. Az akkor 46 esztendős  szakember az 1–1-re végződő Serie C-meccsen ült utoljára a kék-fehérek kispadján. Sőt aznap ült utoljára Olaszországban kispadon – egészen 2022. június 7-ig. A Cavese akkori mestere ugyanis nem más volt, mint Marco Rossi. Aki szűk másfél évnyi „kihagyás” után 2012. július 5-én már a Bp. Honvédot vezette a Flamurtari elleni Európa-liga-selejtezőn – a folytatás innen már sokaknak ismerős.

A kezdetekről talán kevesebben tudnak. Évtizedekkel ezelőtt a nagyapja, Gino volt az, aki megragadta a kezét, és meg sem állt vele a Torino edzőpályájáig. A hosszú séta közben másról sem mesélt unokájának, mint a Grande Torinóról, valamint a nagy Honvédról és az Aranycsapatról. „Tudod, Marco, a Jóisten kegyes volt hozzám – idézi fel újra és újra nagyapja akkori szavait Marco Rossi Valentino Mazzolát sokszor láttam játszani, de egyszer megadatott, hogy Puskás Ferencet csodálhattam élőben. A világ két legjobb tízeséről beszélek neked. Mazzola és Puskás, jól jegyezd meg ezt a két nevet, drága Marco!”

Gino azon a bizonyos napon egyébként egy kiválasztóra kísérte el unokáját. Nyolcvannál is többen akartak bekerülni a Torino korosztályos csapatába, a megméretés végén a trénerek három gyerek vállát lapogatták meg azzal, hogy megütötte a mércét. A kilencéves Marco volt az egyik. Onnantól kezdve minden egyes edzésre a nagyapja vitte. Vitte volna édesapja, Vittorio is, ám ő szüntelen, az egészségét sem kímélve dolgozott egy gumigyárban, hogy amire szükség van, arra jusson a családnak.

„Apám fantasztikus ember volt – emlékezett vissza Marco Rossi. – Élt-halt értünk. Keményen melózott, mégsem panaszkodott. Édesapámnak is sokat köszönhetek, ahogyan nagyapámnak is. Egy biztos, ha nincs a nagyapám, sosem leszek futballista. És később edző sem…”

S 2018. június 19-én a magyar válogatottat sem bízzák rá. Egy híján 1450 nap elteltével Marco Rossi már a 43. meccsére készült szövetségi kapitányként – és az elsőre a szülőhazája válogatottja ellen. Arról, hogy milyen érzelmek dúltak benne a mérkőzést megelőző napokban, órákban, csak annyit mondott, nincs kétsége afelől, hogy érzelemdús pillanatok várnak rá. Nem beszélt róla, de bizonyosak vagyunk benne: a kezdés előtt nagyapja és édesapja is eszébe jutott.

Persze a szakma mindennél előbbre való volt. Hogy mennyit gondolkodott azon, hány helyen változtasson az Angliát 1–0-ra legyőző csapaton, nem tudni, ám az alig másfél órával a két nemzet 35. összecsapása előtt kiderült, hogy egyedül a már korábban beígért kapuscserét hajtotta végre, így a Gulácsi Péter helyére álló Dibusz Dénes előtt ugyanaz a tíz mezőnyjátékos sorakozott fel, aki kezdőként vette ki a részét a szenzációszámba menő szombati sikerből.

A himnuszok alatt a kapitány arca még nem árulkodott feszültségről, de a második percben már hevesen gesztikulált, miután a védők egy szöglet után fejelni hagyták Gianluca Mancinit – a Roma védőjének kísérletét Dibusz Dénes gond nélkül hárította. A 13. percben aztán minden szem Szoboszlai Dominikra szegeződött: az angolok ellen tizenegyesből betaláló 10-es ígéretes helyzetből végezhetett el szabadrúgást, ám lövésének útját állta a sorfal. A magyar kispadon előtt álló olasz kollégájához hasonlóan Roberto Mancini sem bírta sokáig ülve, egy újabb, ezúttal nem kapura, hanem veszélyesen középre tekert Szoboszlai-szabadrúgást követően megmutatta, milyen az, ha begurul az Európa-bajnok mestere.

A 22. percben Rossi is dühbe jött volna, ha Gianluca Mancini újabb fejesét nem hárítja óriási bravúrral Dibusz. Hogy a hátvéd névrokona, Roberto Mancini a hétfői sajtótájékoztatón nem véletlenül nevezte a világ egyik legjobb kapusának Gianluigi Donnarummát, az a 26. percben bebizonyosodott: Sallai Roland lövését nem sokat fogták volna, ő sajnos igen. Három perccel később megint az Eb legértékesebb játékosának megválasztott kapuvédő mentett nagyot: a bátran és olykor tetszetősen játszó magyar válogatott látványos Szalai Ádám, Sallai, Szoboszlai akció végén kerülhetett volna előnybe, ha a sztárkapus nem kanalazza el a labdát Szoboszlai elől.

Ezt már abban a pillanatban is bánta a közönség magyar fele, hát még egy perc múltán: Nicolo Barella 18 méterről leadott életerős lövésébe Dibusz Dénes csak beleérni tudott, azt már nem volt képes megakadályozni, hogy a labda a jobb felső sarokban kössön ki.

Amilyen rosszul végződött a második tizenöt perc, olyan fájón zárult a harmadik is: Matteo Politano sokadszorra okozott problémát a jobb oldalon, beadására érkezett Lorenzo Pellegrini, és egyről kettőre juttatta Olaszországot.

Roberto Mancininek nem volt oka cserélni a szünetben, hiszen csapata remekül futballozott addig, Marco Rossi pedig nem akart még változtatni. Mire kettős cserére szánta el magát az 58. percben, addigra 3–2 is lehetett volna az állás: előbb Matteo Politano törte kis híján ketté a lécet 16 méterről. Miután Callum Styles és Fiola Attila beállt, 2–1 lett: előbbi passza után utóbbi centerezett, egy-két másodperccel később meg a kapuban kötött ki a labda. Hogy Gianluca Manciniről pattant be, cseppet sem rontott az örömünkön.

Boldogságunk már határtalan lett volna, ha a 69. percben Donnarumma nem bokszolja a léc fölé Sallai Roland lövése nyomán a labdát, a szöglet után pedig nem öleli magához a Willi Orbán által kapura tett labdát. Azt nem állítjuk, hogy a mieink beszorították a házigazdát, de becsülettel rohamoztak az egyenlítésért, igaz, az olasz kontrákban is rejlett veszély. A magyar csapat dicsérete, s nem az ellenfél kritikája, hogy sokkal kiegyenlítettebb volt a második játékrész, mint az első, nem csoda, hogy Roberto Mancini is igyekezett cserékkel belenyúlni a meccsbe.

Az utolsó pillanatig, az utolsó leheletéig küzdött a hajrában Vancsa Zalán révén újoncot is avató magyar válogatott, amely – bár végül nem szerzett pontot – megint olyan mérkőzést tudhat maga mögött, amelynek végén emelt fővel jöhetett le a pályáról – mások mellett Marco Rossi büszkeségére.

A csoport másik mérkőzésén: Németország – Anglia 1–1

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Olaszország 2 1 1 3–2 +1 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–2   0 3
3. Németország 2 2 2–2   0 2
4. Anglia 2 1 1 1–2 –1 1

További képek: nso.hu

Nyilatkozatok:

Marco Rossi a következőket mondta az olaszok elleni vereség után.

„Az első félidőben nem tudtuk érvényesíteni azt, amit szerettünk volna. A két nap kevés volt a felkészülésre az angolok elleni találkozó után. Az olaszok pozíciós játéka nem feküdt nekünk, le akartuk őket lassítani, hogy ne tudjanak a középpályán adogatni, és hosszú labdákkal indítani, le akartuk zárni a széleket, de ez nem sikerült. A második félidőben rendeztük a sorainkat, jól játszottunk, a cserékkel tudtunk frissíteni. Ez a vereség vállalható, belefér, egyébként sem várható el tőlünk, hogy nyerjünk az Európa-bajnokok ellen. Nem szabad túl nagy nyomást helyezni a srácokra, igaz lesz ez a németek elleni meccsre is. Az olaszoknak minőségi keretük van, Serie A-játékosokkal, és ahogy már említettem, Európa-bajnokokkal.”

Hozzátette, ahogy mindig, most is annyit kért a játékosoktól, hogy adják ki magukból a maximumot. Miután a szurkolók ismételten elénekelték a csapattal a vereség ellenére is a himnuszt, úgy véli, ez megvalósult. S ő is elégedett lehet azzal a teljesítménnyel, amelyet a magyar válogatott nyújtott szülőhazája nemzeti csapata ellen.

A kezdőcsapattal kapcsolatban azt mondta, úgy ítélte meg, hogy fizikailag jó állapotban vannak azok, akik az angolok ellen is pályára léptek. A cserék között pedig több fiatal is lehetőséget kapott, köztük Vancsa Zalán, aki 17 évesen mutatkozhatott be a magyar válogatottban.

„Azért hívtam meg, és küldtem pályára, mert rendkívüli kvalitásokkal rendelkező játékos, nagyon gyors, és technikás. Nincs rajta nyomás, bátran lép pályára, s abban a kevés időben, amit kapott, meg tudta mutatni, mit tud.

Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya így értékelt.

Ez az olasz válogatott még nem állt össze, nagyon sok a fiatal, többen közülük ezeken a Nemzetek Ligája-meccseken debütáltak a válogatottban. Ma szépen játszottunk, jó úton haladunk, de még van hová fejlődni. Gyorsan játszottunk, jó volt a védekezés, letámadtunk az ellenfél térfelén, a középpályán Barella és Raspadori játéka különösen tetszett. Spinazzola visszatérésének külön örülök, nagyon hiányzott, meghatározó láncszeme a csapatnak, bár még nincs százszázalékos állapotban. Az öngólnál a labdavesztés miatt voltam ideges, és nyilván ahhoz a lehetőséghez is közelebb került ehhez a magyar válogatott, hogy esetleg kiegyenlítsen.

Végül elmondta, hogy Belotti és Bonucci hazautazik, ők már nem lesznek keretben az angolok ellen.

NL: Milyen szép, új Olaszország – olasz lapszemle

„Milyen szép, új Olaszország: 2–1-es győzelem, és a csoport első helye” – írja a La Gazzetta dello Sport. Megjegyzik, Marco Rossi egy technikailag nem kiváló, de rendkívül stabil magyar válogatottal végez remek munkát. A mieink támadói közül Sallai Rolandot emelik ki, megemlítve, hogy játszott korábban az olasz Palermóban.

„Olaszország visszatért a győzelem útjára, s egy kicsit még álmodozhat is” – írja a Corriere dello Sport. A lap tudósításában azt írja, egy estére el lehetett felejteni azt, hogy nem jutott ki a vb-re az olasz válogatott, valamint az argentinok elleni vereséget is – „vissza a jövőbe.”

„Hol volt ez az Olaszország március 24-én az Észak-Macedónia elleni vb-pótselejtezőn?” – írja a Tuttosport. A portál szerint a mieink elleni játékkal továbbjutott volna az északmacedónok ellen az olasz válogatott, de a selejtezőcsoportban sem okozott volna gondot Bulgária és Észak-Írország legyőzése – azt írják, a három közül egyik együtte sem jobb a magyarnál.

„Magyarország ellen azt a gyönyörű játékot láthattuk, ami az elmúlt években jellemezte a csapatot.”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100110ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE:

  90+6.

  PERC
  A csoport másik találkozóján Németország–Anglia 1–1

  90+5.

  PERC
  Itt a vége. Kicsit húzták az időt a végén a hazaiak, de megnyerték a meccset. 2–1

  90+3.

  PERC
  Sallai látta meg a bal oldalról a jobb oldalon felnyomuló Bollát, de a passz túlságosan meredek volt.

  90+2.

  PERC
  Cristante kapott sárgát Szoboszlai lebirkózásáért.

  90+2.

  PERC
  Zerbin lódult meg a jobb oldalon, majd a behátráló Fiola mellett éles szögből ellőtte, szerencsére éppen Dibusz kezébe.

  90+1.

  PERC
  Négy perc a hosszabbítás.

  90.

  PERC
  A svájci bíró jelzi, hogy elege van az olasz időhúzásból. Most éppen Gnonto fekszik a földön. Igaz, az ő arcát valóban eltalálta Fiola.

  88.

  PERC
  Hát, lehet, hogy nem kockáztatnak, de azért Locatelli mégis majdnem lőtt egy gólt 10 méterről, viszont Dibusz elvetődve védett.

  87.

  PERC
  Vancsa Schäfer
  87.

  PERC
  Ádám Szalai Á.
  87.

  PERC
  Újoncot avatunk, Vancsa Zalán személyében, és jön Ádám Martin is.

  87.

  PERC
  Kevés idő van már hátra, az olaszok nem kockáztatnak.

  84.

  PERC
  Tonali Barella
  83.

  PERC
  Zerbin Raspadori
  83.

  PERC
  Szalai Ádám fejelt Bastoni mellett, de Donnarumma védett.

  82.

  PERC
  Szalai Ádám esett el Mancini szorításában, kapott egy szabadrúgást.

  81.

  PERC
  Marco Rossinak felnőttcsapatoknál 2004 júliusában indult a vezetőedzői pályafutása. Mielőtt 2012 nyarán a Bp. Honvéd vezetőedzője lett, alacsonyabb osztályú itáliai együtteseket irányított, legutóbb több mint 11 éve, 2011. február 13-án a Taranto elleni meccsen ült olaszországi kispadon, még a Cavese mestereként. Rossi 42 mérkőzésen dirigálta a magyar válogatottat, az egyenlege 20 győzelem, 8 döntetlen, 14 vereség.

  81.

  PERC
  Bolla Nagy Zs.
  78.

  PERC
  Jobb oldali magyar szöglet után Szoboszlai ívelt Szalai Attila feje irányába, de mentettek a magyar játékos elől.

  77.

  PERC
  Dimarco, ha már bejött, lőtt egyet, viszont eléggé mellé.

  76.

  PERC
  Jobb oldali olasz szöglet után Mancini fejelhetett elég tisztán, de jócskán mellé.

  75.

  PERC
  Belotti Politano
  75.

  PERC
  Dimarco Spinazzola
  71.

  PERC
  Schäfer kapott sárga lapot Barella felrúgásáért. Ki kell hagynia a következő meccset.

  70.

  PERC
  Sallai Roland is próbálkozott, eddig kevés sikerrel (Fotó: Szabó Miklós)

  70.

  PERC
  Jobb oldali magyar szöglet után Orbán érkezett remek ütemben, kapásból 12 méterről lőtt, csakhogy éppen Donnarumma kezébe.

  68.

  PERC
  A gól némlileg megfogta az olaszokat, most kezdenek éledezni. Nem hiányzik.

  66.

  PERC
  Locatelli Lo. Pellegrini
  64.

  PERC
  Barella kapott sárga lapot, mert felrúgta Szalai Ádámot a felezővonalnál.

  63.

  PERC
  Az Európa-bajnoki címvédő Olaszország keretének értékét 555 millió euróra becsüli a Transfermarkt, ez az angoloké és a németeké mögött csak a harmadik legmagasabb a csoportban, de így is több mint az ötszöröse a magyar válogatotténak, melyet 106.75 millió euróra becsül a mértékadó átigazolási portál. Az olaszoknál 70 millió euróval az Interben szereplő középső középpályás, Nicola Barella a legértékesebb játékos, a mieinknél továbbra is az RB Leipzigben futballozó Szoboszlai Dominik (28 millió euró).

  63.

  PERC
  Közben a németek vezetést szereztek az angolok ellen.

  61.

  PERC
  GÓÓÓÓL! HA MÁR NEM SIKERÜLT NEKÜNK, GIANLUCA MANCINI SEGÍTETT… Fiola adott jobbról élesen középre, Mancini becsúszva akart menteni, és 6 méterről a saját kapujába tolta a labdát. 2–1

  60.

  PERC
  Amúgy Gnonto magával vitte az összetartásra a tankönyveit is, mert vár rá még egy érettségi is. Szorgalmas gyerek.

  58.

  PERC
  Kettőt cseréltünk, kellett/kellene valami változtatás, mert kis túlzással átjáróház a csapatunk hátsó alakzata.

  58.

  PERC
  Fiola Négo
  57.

  PERC
  Styles Nagy Á.
  57.

  PERC
  Kispályás akció. Villámgyorsan jár az olasz lábakon a labda, gond van… Szerencsére Gnonto passzát Cristante pazarolta el.

  56.

  PERC
  EZ HIHETETLEN… Újabb gyönyörű olasz támadásnál nyomoztuk a labdát, Politano lőtte rá 16 méterről, és a csavarodó labda a lécről vágódott a gólvonal elé.

  55.

  PERC
  A bal oldali szöglet után Nego lőtte el 18 méterről vagy másfél méterrel mellé.

  54.

  PERC
  Szöglethez jutottunk, kis szöglet lett belőle, végül Nagy Ádám rúgta el 30 méterről, a labda viszont megpattant egy olasz lábon, újabb szöglet.

  54.

  PERC
  Érdekesség, hogy az olasz labdarúgó válogatott története legnagyobb vereségét éppen Magyarországtól szenvedte el, 1924 áprilisában 7–1-re kapott ki az MTK stadionjában. A mérkőzésen Molnár György klasszikus mesterhármast ért el, négy találattal – Puskás Ferenccel és Sárosi Györggyel holtversenyben – ő a párharc magyar gólkirálya. Itáliai oldalról Gino Colaussi és Giuseppe Meazza a legeredményesebbek, mindketten hatszor találtak be a magyar válogatottnak. A meccsről egy rövid híradórészlet megmaradt, ide kattintva lehet megnézni.

  52.

  PERC
  A szögletből szerencsére nem lett semmi.

  52.

  PERC
  Újra gondok a magyar kapu előtt, Calabria lőtte el 15 méterről, Schäfer viszont közbeugrott, róla pattant szögletre a labda.

  50.

  PERC
  Schäfer érezte úgy, hogy szabályosan szerzett labdát az olasz tizenhatos előterében, de a bíró helyesen ítélt, amikor szabadrúgást adott a hazaiaknak.

  50.

  PERC
  Eddig kétszer örülhettek az olaszok… (Fotó: Szabó Miklós)

  49.

  PERC
  Nagy Zsoltnak volt egy remek meglátása, hogy balról a jobb oldalra forgassa a labdát, sajnos Donnarumma gyorsabb volt, és megkaparintotta.

  46.

  PERC
  Csere egyik oldalon sem volt.

  46.

  PERC
  Elkezdődött a második félidő.

  3.

  PERC
  A magyar szurkolók a cesenai stadionban (Fotó: Szabó Miklós)

  FÉLIDŐ

  Mi a véleményük a meccsről? Ide kattintva megírhatják!

  45+1.

  PERC
  Vége az első félidőnek, két góllal vezetnek az olaszok. 2–0

  44.

  PERC
  GÓÓÓL! AMI KÉSIK, SAJNOS NEM MÚLIK! Politano gyönyörű csellel csapta be a jobb oldalon Szalai Attilát, átgurított a hosszú oldalra, ahol megint szabadon mardt egy olasz, most Lorenzo Pellegrini, aki 8 méterről könnyedén lőtt az üres kapuba. 2–0

  43.

  PERC
  TE JÓ ÉG, MIT ÚSZTUNK MEG… Pellegrini kapott nagyszerű kiugratást középen, oda rúghatta volna, ahová akarja, de ő inkább a bal oldalon az akciót követő Gnontót akarta játékba hozni, Nego viszont óriási szereléssel mentette meg a kapunkat a góltól.

  43.

  PERC
  Szalai Ádám próbált harcosan labdát szerezni az olasz tizenhatoson belül, viszont a labda helyett Mancini fejét találta el.

  41.

  PERC
  A legutóbbi olaszországi magyar diadalért egészen 1953 májusáig kell visszalapozni, akkor ugyancsak Ek-meccsen Puskás Ferenc két és Hidegkuti Nándor egy góljával 3:0-ra győzött a klasszikus összeállításban pályára lépő Aranycsapat Rómában, a mai Olimpiai Stadion – akkor még Stadio dei Centomila volt a neve – avató mérkőzésén. Ezzel akkor Magyarország végzett az első helyen az Európa-kupában (vagyis az Eb elődjében).

  40.

  PERC
  A tudósítók pizzával hangoltak: a ma esti Olaszország–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzésre akkreditált magyar újságírók az MSÚSZ már hagyományosnak mondható meghívására – amelyet Bodnár Zalán, a Nemzeti Sport szakírója tolmácsolt nekik – együtt ebédeltek kedden Cesenában egy pizzériában. A fotóról Szabó Miklós, a Nemzeti Sport fotórovatának vezetője hiányzik: ő készítette.

  39.

  PERC
  Sallai remek beadása alig csúszott el a tizenegyespont közelében helyezkedő Szalai Ádám talpa alatt.

  38.

  PERC
  Szöglethez jutottak az olaszok, és bár úgy tűnt, felszabadul a magyar kapu, Orbán elengedett egy labdát, hogy Dibusz felszedje, azt viszont nem vette számításba, hogy ott ólálkodik mögötte Bastoni, aki 5 méterről nem tudta belőni, mert a magyar kapus védett.

  36.

  PERC
  Hú… Calabria lőtt jobbról élesen középre, és Lang szenzációs mentéssel tisztázott a szabadon maradt Pellegrini elől.

  32.

  PERC
  Politano is kedvett kapott a távoli lövésre, de 18 méterről, jobbról jócskán ellőtt a jobb kapufa mellett.

  31.

  PERC
  Nem sokat láthatott a lövésből Dibusz, mert sajnos két védő is takarta előle a kilátást…

  30.

  PERC
  Óriási gól volt… (fotó: Szabó Miklós)

  30.

  PERC
  GÓÓÓL! VEZETNEK AZ OLASZOK! Megint a jobb oldali védelem volt gondban, Spinazzola balról középre gurított, ahol Barella kapta a labdát, 17 méterről elemi erővel ellőtte, és bár Dibusz beleért, végül a labda a jobb felsőbe vágódott. 1–0

  30.

  PERC
  Szoboszlai kapott ígéretesnek tűnő indítást, de a kapujából kimozduló Donnarumma elrúgta a labdát. Mondjuk Szoboszlai lesről indult, szóval amúgy sem lett volna érvényes.

  28.

  PERC
  Politano esett hasra Szalai Attila mellett a magyar tizenhatos közelében, a bíró viszont nem volt vevő az alakításra.

  27.

  PERC
  Zúg a „Mindent bele!” a cesenai stadionban.

  27.

  PERC
  A szögletből nem sikerült helyzetet kialakítani.

  26.

  PERC
  EZ MÁR MAGYAR LÖVÉS VOLT! Sallai Roland lőtte rá a Negótól visszakapott labdát 15 méterről, kissé jobbról, Donnarumma azonban vetődve védett. Magyar szöglet.

  23.

  PERC
  A magyar csapat az előző három alkalommal vereséggel távozott Itáliából (0–4, 1–3, 0–1). Legutóbb több mint 62 éve, 1959 novemberében szerzett pontot a „csizmaországban”, amikor is az Európa-kupa hatodik kiírásának záró találkozóján 1:1-et ért el Firenzében. Tichy Lajos góljával Baróti Lajos együttese szerzett vezetést, ezt az olaszok tizenegyesből egyenlítették ki. Ha azt a meccset megnyerik Albert Flóriánék, övék lett volna az Európa-kupa, így be kellett érniük a második hellyel.

  22.

  PERC
  Szoboszlai nagy harcban az olaszokkal (fotó: Szabó Miklós)

  22.

  PERC
  Egyelőre a védelem jobb oldala tűnik lyukasabbnak nálunk, leginkább ott igyekeznek az olaszok veszélyt okozni.

  22.

  PERC
  DIBUSZ HATALMAS VÉDÉSE! A bal oldali szögletet Mancini tudta ráfejelni 6 méterről, Dibusz pedig vetődve tolta ki a kapu jobb oldalába tartó labdát.

  21.

  PERC
  Gnonto próbálkozott lövéssel, de lepattant a labda szögletre.

  20.

  PERC
  Gyorsan megindultak az olaszok, veszélyesnek nézett ki az akció, de Szoboszlai visszafutott a saját tizenhatosunkon belülre, és kivágta a labdát taccsra.

  20.

  PERC
  Szoboszlai ívelt távolról a tizenhatoson belülre, Orbán előtt adódott lehetőség, csakhogy a visszagurítását Nego eltörte.

  19.

  PERC
  Széthúzza a mezőnyt az olasz csapat, egészen az oldalvonal mellett húzzák meg rendszeresen a labdát.

  18.

  PERC
  Hű, Gnonto nagyon egyedül maradt 14 méterre a magyar kaputól, kapásból próbálta rápörkölni, de nem találta el a labdát Mancini fejes passza után.

  16.

  PERC
  Olasz földön eddig nyolc helyszínen – Genova, Milánó, Torino, Firenze, Parma, Róma, Salerno, Taranto – összesen 16 mérkőzést játszottak a felek, a mérleg 3 magyar diadal, 4 iksz, 9 itáliai győzelem. Legutóbb 2001. október 6-án, a parmai világbajnoki selejtezőn Alessandro Del Piero szabadrúgásgóljával 1–0-ra győztek az azzurrik Gellei Imre válogatottja ellen. A cesenai Dino Manuzzi Stadionban ez lesz az első meccse a két válogatottnak.

  16.

  PERC
  A szöglet után nehezen sikerült felszabadítani, de végül Szalai Attila ezt is megoldotta.

  15.

  PERC
  Politano mindenesetre remekül húzta meg a jobb szélen, becsapta Nagy Zsoltot, és Szalai Attilára volt szükség, hogy szögletre mentsen.

  13.

  PERC
  Közben a videobíró nézte, hogy nem kezezés volt-e a sorfalban, de nem…

  13.

  PERC
  Szoboszlai a sorfalba lőtt, majd a kipattanót is mentette a védő teste.

  12.

  PERC
  Szoboszlai a labda mögött…

  12.

  PERC
  Nem szabadult fel az olasz kapu, Szalai Ádámtól elpattant ugyan a labda, de Orbán lecsapott rá, Cristante szabálytanul lépett oda – szabadrúgás 18 méterről, remek helyről.

  11.

  PERC
  Szoboszlai bal oldali szöglete a hosszúra jött, Szalai Attila fejelhetett volna, de megelőzték.

  11.

  PERC
  Nagy Ádám indította a bal szélen Nagy Zsoltot, aki továbbadta Szoboszlainak, aki középre adott volna, de Mancini lábáról szögletre pattant a labda.

  10.

  PERC
  A Ferencváros játékosai is figyelik a meccset Ausztriában (Fotó: fradi.hu)

  10.

  PERC
  Ebben a párharcban mindkét válogatottnak volt már több évtizedes veretlenségi sorozata. 1910-től 1925-ig a magyar csapat négyszer nyert, kétszer ikszelt, a következő diadalra azonban egészen 1952-ig kellett várni – közben öt döntetlen mellett 11-szer győzött az itáliai együttes. Az Aranycsapat helsinki olimpián elért 3:0-s sikerét követő négy találkozóból viszont hármat a mieink nyertek meg, míg egy döntetlennel zárult.

  8.

  PERC
  Támadásban maradtak a hazaiak, Barella indításával Politano indult be a tizenhatos jobb oldalánál, de a labda kicsit hosszú lett, lemaradt róla a Napoli játékosa.

  7.

  PERC
  Spinazzola ment el a bal szélen, Nego utolérte, de így is bekanyarította az olasz, Szalai Attila viszont oldalra csúsztatta a labdát.

  4.

  PERC
  A 18 éves Wilfried Gnonto édesapja nyilatkozott a rádióban a fiáról: „Inter-szurkoló, és arról álmodik, hogy újra fekete-kében játsszon. Amikor el kellett jönnie, nagyon sajnálta”. Gnonto ezért reméli, hogy előbb-utóbb visszatérhet Milánóba.

  4.

  PERC
  Labdához ért Gnonto is, akiben nagyon bíznak az olaszok.

  3.

  PERC
  A magyar szurkolók csoportja (Fotó: Szabó Miklós)

  3.

  PERC
  Schäfer próbált a középpályán alkotni, de Cristante szigorúan odalépett neki egy szabadrúgásért.

  2.

  PERC
  Bal oldalról jött be a szöglet, Mancini fejelte rá 9 méterről, de éppen Dibusz kezébe.

  2.

  PERC
  Mindjárt szöglethez jutottak az olaszok, hiszen a bal oldalon okozott zavart a hazai csapat.

  1.

  PERC
  Elkezdődött a találkozó, a magyar csapat tiszta fehérben, az olasz tiszta azúrkékben játszik.

  Legutóbb 2007 augusztusában, Budapesten találkozott a két csapat. A Puskás-stadionban fogadtuk a világbajnoki címük 2006-os megszerzése óta veretlen olaszokat. Noha csak felkészülési mérkőzés volt, a mieink ettől függetlenül hátrányból felállva 3–1-re nyertek – Antonio Di Natale második félidő elején esett góljára Juhász Roland válaszolt, majd Gera Zoltán volt eredményes büntetőből, a végeredményt pedig Feczesin Róbert állította be. Az emlékidéző összefoglalót ide kattintva lehet megnézni.

  …aztán az olasz.

  Szólnak a himnuszok. Először a magyar…

  Bizakodóak a magyar szurkolók, főleg az angolok elleni győzelem után – a Giardino Pubblico parkban kialakított szurkolói zónába menet kérdeztük meg néhányukat, mit várnak az olaszok ellen. A legtöbben abban reménykednek, hogy meglesz az 1–1-es döntetlen. Volt, aki még ennél is optimistább, 2–1-es győzelmet vár. Hogy mire alapozzák a magyar válogatott pontszerzését? Miután az olaszoknak nem sikerült a vb-re kijutniuk, úgy látják, a csapategység sem az igazi, míg a magyarok egyik erőssége pont ebben rejlik. A másik indok, hogy a nagycsapatok kevésbé veszik komolyan a Nemzetek Ligáját, mint mi – de ez igazán legyen az ő gondjuk.

  A mieink kapuját – ahogyan azt Marco Rossi szövetségi kapitány előzetesen jelezte – Gulácsi Péter helyett Dibusz Dénes védi, a mezőnyben viszont ugyanaz a tíz játékos kezd, mint az angolok ellen. Az olaszok kezdőcsapata hat helyen módosult a Németország elleni mérkőzéshez képest (1–1), bekerült Leonardo Spinazzola, Davide Calabria, Gianluca Mancini, Nicolo Barella, Giacomo Raspadori és a 18 esztendős Wilfried Gnonto, kimaradt többek között Andrea Belotti és Leonardo Bonucci.

  Nagyjából 1500 magyar szurkoló drukkolhat majd a helyszínen, őket egy előre szervezett szurkolói zónából este fél hétkor jelentős rendőri erősítés mellett kísérték át a stadionba. Nagyjából 10 perces séta várt a drukkerekre. Bővebben erről itt.

  A magyar válogatott tagjai a délelőttöt a szálláshelyükön videós elemzéssel töltötték. A Marco Rossi vezette szakmai stáb az olasz válogatottról igyekezett bővebb információkat átadni a játékosoknak.

  Bár az olasz válogatottal majdnem 15 éve nem találkoztunk, a lengyellel holtversenyben mostanáig így is az ötödik leggyakoribb ellenfelünk. Összesen 34-szer mérkőzést vívtunk, az örökmérleg 9 magyar győzelem, 9 döntetlen, 16 olasz siker, tétmeccseken 3–6–9.

  Cesena az Adriai-tengertől alig 15 kilométerre fekszik, Emilia-Romagnában, és már az ókorban jelentős település volt. Sőt, az itteni borokat az egyik legjobbnak tartották a rómaiak. A város egyik nevezetessége a Rocca Malatestiana, egy erőd, amely a tartomány egyik legszebb vára. A település arra is büszke, hogy két pápa is itt született, egy harmadik pedig itt volt püspök. Amúgy mindet Piusznak hívták (VI., VII. és VIII.).

  A Nemzetek Ligájában mind a három kiírást 1–0-s eredménnyel kezdte a magyar csapat: 2018 őszén vereség Finnországban, két évvel később győzelem Törökországban, majd most idehaza Anglia ellen, mindkétszer Szoboszlai Dominik góljával.

  Vécsei Bálint, aki korábban futballozott Olaszországban, elmondta, külön motivációt jelent neki, hogy az olaszokkal is megmérkőzhet válogatottunk ezen a nyáron. Hozzátette, bízik benne, hogy lehetőséget kap Marco Rossitól a keddi mérkőzésen.

  „Taktikailag felkészültünk az olaszokból, több mérkőzésüket is láttuk, illetve pluszt jelent, hogy az angolok elleni győzelemmel hangoltunk erre a találkozóra. Azért jöttünk, hogy megismételjük azt az eredményt, azt a játékot, amelyet az angolok ellen mutattunk. Be akarjuk bizonyítani, hogy nem csak a véletlen műve volt a győzelem, hiszen az elmúlt időszakban sok mindenben előreléptünk. Az ilyen sikerek mindig jót tesznek a csapatnak, de Marco Rossi ezúttal hangsúlyozza, hogy a földön kell maradnunk, száz százalékot vagy még annál is többet kell nyújtanunk a pályán, hogy pontot, pontokat szerezzünk. Mégiscsak a regnáló Európa-bajnok ellen lépünk pályára.”

  A meccs helyszíne, a Dino Manuzzi Stadion 1957-ben készült, és három éve esett át egy nagyobb ráncfelvarráson. Valamivel több mint 20 000 ember fér el benne, viszont nincs körülötte futópálya, mint oly sok itáliaiai stadionban, így a szurkolók pokoli hangulatot tudnak teremteni. Érdekesség, hogy itt használtak először plexifalat a nézőtér és a játéktér között a kerítés kiváltására.

  A mérkőzést Cesenában rendezik, talán nem véletlenül. Az olasz válogatott ugyanis eddig háromszor játszott ebben az emilia-romagnai városban, és mindhárom alkalommal győzött, a gólkülönbsége 9–0. Viszont 2009 óta nem lépett itt pályára – ideje lenne rontani az említett statisztikán.

  Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által 2018 őszén elindított Nemzetek Ligájának (NL) ez a harmadik kiírása, és a magyar válogatott most először szerepel a legfelső osztályban, az A-divízióban. Az első kiírásnak a C-, a másodiknak a B-liga tagjaként vágott neki, az eddigi 13 mérkőzésén 7 győzelem, 3 döntetlen és 3 vereség, 17–10-es gólkülönbség a mérlege – végig Marco Rossival a szövetségi kapitányi székben. Idegenben 2 diadal, 2 iksz, 2 vereség az egyenleg, viszont az NL-ben a legutóbbi négy, házon kívüli fellépésén veretlen maradt a magyar válogatott (2 siker, 2 döntetlen), sőt az előző hármon gólt sem kapott!

  Az olasz válogatott kezdettől fogva a Nemzetek Ligája A-divíziójában játszik. Az első kiírásban a portugál és a lengyel együttessel került egy csoportba és 5 pontjával (1 diadal, 2 iksz, 1 vereség) Cristiano Ronaldóék mögött a második helyen zárt, az összesített rangsorban pedig a 8. helyen végzett. A második sorozatban a holland, a bosnyák és megint csak a lengyel nemzeti együttessel szerepelt egy kvartettben és veretlenül (3 győzelem, 3 döntetlen) megnyerte a csoportot, így rész vehetett az NL tavaly októberi négyes döntőjében, amelyet ráadásul hazai pályán játszhatott. A milánói elődöntőben 2–1-re alulmaradt a spanyol válogatottal szemben, majd a bronzmeccsen ugyanilyen különbséggel győzte le Belgiumot, így a harmadik helyet szerezte meg.

  A szombaton indult harmadik kiírásban Olaszország egy megfiatalított csapattal hazai pályán, Bolognában úgy végzett 1–1-re Németországgal, hogy az itáliai gárda mindössze 35 százalékban birtokolta a labdát, miközben a magyarok az angolokkal szemben 43 százalékban. Roberto Mancini válogatottja szinte egyformán támadott a két szélen, a jobb oldalon 41, a balon 42 százalékban vezette az akcióit. Közös a magyar és az olasz csapatban, hogy az első fordulóban egyaránt 11-szer vették célba a kaput, és egy gólt értek el.

  És íme, egy Sampdoria-csapatkép Rossival és Mancinival:

  A Samp 1993–94-es csapatát láthatjuk, balról a második Marco Rossi (mellette balra Ruud Gullit, jobbra David Platt), a jobb szélen pedig Roberto Mancini áll. A kapus Gianluca Pagliuca, az alsó sor jobb szélén a „száz tüdejű” Attilio Lombardo, a harmadik pedig az 1982-es világbajnok Pietro Vierchowod, aki néhány mérkőzésen a Honvéd edzőjének mondhatta magát 2014-ben.

  Roberto Mancini így nyilatkozott Marco Rossiról:

  „Lehet, hogy én is hívtam a Sampdoriához, nem emlékszem már rá pontosan. Bár akkoriban nem volt olyan jó időszaka a Sampdoriának, mi nagyon jól megértettük magunkat a pályán. Kitűnő ember, és nagyon jó edző, aki iszonyatosan nagy munkát végzett a magyar válogatottal. Az Eb-szereplés és az angolok elleni győzelem is mutatja, mennyit fejlődött a csapat a kezei alatt. Kemény, szívós válogatott a magyar, robusztus védői vannak, erőn alapuló futballt játszik, nem lesz egyszerű feltörni a védelmét.”

  A meccs előtti napon összefutott az egykor a Sampdoriában együtt játszó két olasz, Rossi és Mancini. Ma ellenfelek lesznek… (Fotó: Szabó Miklós)

  A mérkőzés előtt a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi így látta az esélyeket: „Kevés volt az idő a regenerálódásra, ilyenkor inkább a pihenésé a főszerep, próbáljuk visszanyerni a fizikai erőnket. Azt kell mondjam, jó állapotban vannak a játékosaink. Tökéletes játékra lesz szükség, nem hibázhatunk, s szükség lesz arra is, hogy az olaszok hibákat kövessenek el. Sok összetevő együttállásának kell teljesülnie, hogy jó eredményt érjünk el. És úgy gondolom, szerencsére is szükségünk lesz. Az angolok ellen sem mi voltunk a favoritok, de sikerült győznünk. Itt vagyunk, játszani akarunk, felemelt fejjel akarunk lejönni a pályáról. Ahogy tettük ezt az Eb-mérkőzéseinken is.”

  Térdsérülése miatt Kleinheisler László elhagyta a magyar válogatott edzőtáborát, és visszatért a klubcsapatához Eszékre, így ő biztosan nem fog ma játszani. Anglia ellen húsz perc jutott neki.

  „Vasárnap mindössze egyetlen edzése volt a csapatnak, ott egy labdatartó gyakorlat közben történt a baj – számolt be szomorúan a 42-szeres válogatott középpályás hiányzásának okáról az egyik szemtanú, nevezetesen Marco Rossi. – Ő és egy másik játékos egyszerre ment a labdára egy teljesen hétköznapi szituációban, sajnos szerencsétlenül ütköztek, és Kleinheisler László térde megsérült, vélhetően négy hétre esett ki. Nagyon sajnálom, mert az utóbbi időben elég peches volt a válogatottnál. Holott fontos láncszem, Fiola Attilához hasonlóan olyan futballista, aki több poszton is bevethető, és kezdőként, valamint csereként is képes segíteni a csapatnak.”

  Megkérdeztük olvasóinkat is, hogy milyen kezdő tizenegyet szeretnének látni Olaszország ellen, és kiderült, hogy nem változtatnának a szombaton győztes csapaton. Mivel Gulácsi helyett mindenképpen Dibusz fog védeni, ezért a kapusposztra nem kérdeztünk rá.

  Mint ismert, szombaton hazai pályán győzelemmel nyitotta szereplését a magyar válogatott, Szoboszlai tizenegyesgóljával 1–0-ra nyertünk Anglia ellen, így jelenleg vezetjük a 3. csoportot.

  Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik Cesenában az Olaszország–Magyarország mérkőzés a Nemzetek Ligája A-ligájának 2. fordulójában. Tartsanak velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső