2022.VII.27. BL-selejtező: Slovan Bratislava – Ferencváros: 1-4

Hol van már 1992? Most a Ferencváros nyert 4–1-re Pozsonyban!

Lelkes, fegyelmezett, eredményes játékkal továbbjutott a BL-ben a magyar bajnok, a következő ellenfél a Qarabag.
A hazai vereség után 4–1-re nyert Pozsonyban a Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőjének visszavágóján, a magyar bajnok következő ellenfele az azeri Qarabag lesz a 3. fordulóban. A mostani továbbjutással egyúttal az is biztossá vált, hogy az FTC csoportkörös lesz valamelyik nemzetközi kupában – sorozatban negyedszer.

Nyilatkozatok:

„A szakmai stáb tagjaival igyekeztünk levenni a terhet az elmúlt napokban a játékosok válláról – nyilatkozta Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. – A jelek szerint ez jól sikerült, a futballisták felszabadultan készültek a mérkőzésre. A nyomás ettől függetlenül hozzátartozik a labdarúgáshoz, itt már teljesíteni kell. Nem a bajnokságban játszunk, ahol harminchárom mérkőzés áll rendelkezésre a bizonyításra, ez a Bajnokok Ligája, ahol mindig csúcsformában kell lenni. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, milyen közös történelmi múltja van a két klubnak, a részletekig tudom, mi történt harminc esztendővel ezelőtt. De ha jól tudom, legutóbb Budapesten nem volt különösebb balhé, és bízom benne, a visszavágón is korrekt szurkolás lesz. Tudom, vannak, akik revansot szeretnének, de nem szabad, hogy a történelem most befolyásolja ezt a párharcot.”

Kíváncsiak voltunk rá, a szakmai stáb ettől függetlenül vajon beszélgetett-e külön a futballistákkal a stadionban várható felfokozott hangulatról, mentálisan mennyiben igényel másféle felkészítést egy ilyen kilencven perc.

„Tisztában vagyunk vele, milyen hangulat vár ránk – felelte lapunk kérdésére a Ferencváros orosz vezetőedzője. – Az orosz válogatott szövetségi kapitányaként jártam már Szlovákiában, ha jól tudom, szerdán is telt ház várja a csapatokat. Ennek kifejezetten örülök, hiszen ez még inkább érdekesebbé teszi a párharcot. Izgalmas, felejthetetlen mérkőzéseket nézők nélkül képtelenség játszani.”

Az első mérkőzés 1–2-es végeredménye után a Slovan várhatja kedvezőbb helyzetből a pozsonyi visszavágót, nyugodtan futballozhat, a Ferencvárosnak viszont mindenképpen gólt kell szereznie. Fejjel mégsem szabad a falnak rohanni, a magyar bajnoknak okosan kell futballoznia ahhoz, hogy ledolgozza a hátrányt, és maga javára billentse a párharcot.

„A magam részéről már az első mérkőzésen sem számítottam könnyű kilencven percre. A szlovák bajnokról beszélünk, aki négyszer egymás után lett aranyérmes hazájában. Az előny tudatában immár a Slovan a párharc esélyese, de vannak olyan futballistáink, hogy ezt a helyzetet megváltoztassuk. Végig koncentrálnunk kell, hiszen az első meccsen is láthattuk, öt perc kihagyás mit jelent. Arra azonban nem válaszolnék, hogy milyen taktikával lépünk pályára, annyi azonban biztos, az első mérkőzés eredményének tudatában a visszavágón valamit mindenképpen mutatnunk kell a pályán.”

Csercseszov szerint nem jelent előnyt a Slovan számára, hogy a szlovák bajnokságból lement két forduló, a Ferencváros pedig csupán a hétvégén játssza odahaza az első találkozót, vasárnap a Puskás Akadémia ellen lép pályára. Szerinte ez nem nevezhető sem előnynek, sem hátránynak, különösen, hogy kollégája, Vladimír Weiss sokat rotált a bajnoki meccseken.

A visszavágón a hosszabbítást sem lehet kizárni, sőt, akár tizenegyespárbaj is dönthet a továbbjutás sorsáról. Erre Csercseszov mindössze annyit felelt: „Mindenre felkészültünk!”

Kérdés, kiket küld harcba az orosz vezetőedző. Az első mérkőzésen idő előtt kellett lecserélni a Fradi egyik nyári szerzeményét, Adama Traorét – felvetődik, a visszavágó előtt milyen állapotban várják a keret tagjai a történelmi összecsapást.

„Vannak, akiknek még kérdéses a játéka, de konkrétumot nem árulhatok el. Meglátjuk” – felelte szűkszavúan a tréner.

Sztanyiszlav Csercseszov nem köntörfalazott, a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón kijelentette, az első mérkőzés eredményének tekintetében immár a szlovák bajnok a párharc egyértelmű esélyese. Kérdés, mit szól ehhez Vladimír Weiss, a Slovan vezetőedzője egyetért-e kollégája megállapításával.

„Jól ismerem Sztanyiszlav Csercseszovot, régi barátság a miénk, tudom, hogy jó pszichológus, remek taktikus, és matematikából is felkészült – felelte lapunk felvetésére az 57 esztendős vezetőedző. – Mindketten tudjuk, mi volt Budapesten az eredmény, ebből a szempontból egyet kell értenem vele, de nem szabad bedőlnünk a szavainak. Nyilvánvalóan nem véletlenül mondta ezt, célja volt vele. De ha meg tudnám mondani, mi dönt a visszavágón, a világ legjobb edzője lennék, és máris hátradőlhetnék a székemben. Egy biztos, a magyar bajnoknak remek futballistái vannak, tudjuk, mire képesek, de nem félünk tőlük. Tiszteljük az ellenfelet, ismerjük a képességeiket, éppen ezért mentálisan is erősnek kell lennünk. Telt ház előtt lépünk pályára, kiváló hangulatban futballozhatunk. Akadnak problémák a keretben, de annyit elárulhatok, ugyanazzal a csapattál állunk fel, mint amellyel Budapesten is játszottunk.”

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, 2. selejtező kör, 2. mérkőzés:

Slovan Bratislava — Ferencváros: 1-4 (0-2)
Pozsony, 20:30. 21.500 néző.
Vezette: Marco Di Bello (asszisztensek: Peretti, Prenna; tartalékjv.: Sozza – olaszok)

Slovan Bratislava: Chovan — Medvedev (Green, 11.), Kashia, Abena, De Marco, Pauschek (Weiss, 87.; Holman, 90+3.) — Barseghyan, Kankava (Agbo, 90+3.), Kucka, Chakvetadze — Saponjic (Cavric, 87.)
kispad: Trnovsky, Hrdina, Voet, Krizan, Mustafic, Hrncár, Lovat
vezetőedző: Vladimír Weiss

Ferencváros: Dibusz — Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic — Laidouni, Esiti — Nguen (Thelander, 90+3.), Zachariassen, Traoré — Boli (Vécsei, 63.)
kispad: Bogdán, Kovács M., Mercier, Bassey, Kovacevic, Pászka, Auzqui, Loncar, Lisztes
vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

Gól: De Marco (70.) illetve Boli (20.), Zachariassen (31.), Traoré (89.), Laidouni (90+5.)
Sárga lap: De Marco (27.), Kankava (52.), Kucka (55.), Saponjic (84.) illetve Laidouni (4.), Zachariassen (55.), Traoré (57.)

Továbbjutott: a Ferencváros, 5–3-as összesítéssel

A vasútállomásnál megállt az élet. A ferencvárosi ultrákat szállító különszerelvény délután öt óra után futott be Pozsonyba, a szlovák rendőrség pedig semmit nem bízott a véletlenre. Noha ekkor a belvárosban még nyugalom volt – a csepegő esőben útjukra siető helyieken kívül nemigen lehetett mást látni –, a vasútállomás környéke már inkább hasonlított csatatérre, mint normál városra. Vízágyús teherautó, több tucatnyi rendőrkisbusz, két-háromszáz bukósisakos rohamrendőr, civil ruhás nyomozók, lovas rendőrök lepték el a teret, a levegőben pedig helikopter cirkált megállás nélkül – a kerületben ezerkétszáz (!) rendőr volt csatasorba állítva. A szlovák rendőrség nem bízta a véletlenre, hogy a ferencvárosi ultrák épségben eljussanak a stadionig, a másfél kilométerre található létesítményig minden egyes utcasarkon egyenruhások posztoltak, és bár a mérkőzés napjára a kerületben alkoholfogyasztási tilalmat rendeltek el, a helyiek hideg sört kortyolgatva érkeztek a létesítményhez, sőt, a stadionon belül a büfékben is árultak habos sört, többen éltek is a lehetőséggel.

Sztanyiszlav Csercseszov a változtatás lehetőségével élt.

A Ferencváros vezetőedzője a múlt heti, 2–1-re elveszített első mérkőzéshez képest két helyen változtatott, a sérült Henry Wingo és Adnan Kovacevic helyett Botka Endre és a nyáron szerződtetett Mats Knoester került a csapatba. A Slovan szakvezetője, Vladimír Weiss egy helyen módosított, igaz, ő is kényszerből, hiszen fia, az együttes egyik legjobbja, ifjabb Vladimír Weiss izomsérüléssel bajlódott. Édesapja úgy volt vele, akkor küldi pályára, ha baj lesz, ha nagyon szükség lesz rá…

Harminc évvel ezelőtt a lelátón zajlottak szörnyű jelenetek, ezúttal a pályán kezdődött rémisztően az összecsapás: alig telt el néhány perc a találkozóból, amikor Jurij Medvedevet Eldar Civic a térdével fejen rúgta, a Slovan labdarúgója pedig a földön maradt. A társak riadtan integettek segítségért, hiszen a védő szilveszterkor saját ügyetlensége miatt kis híján megvakult, operációval tudták csak megmenteni a látását, míg most a fejének éppen azt a részét érte nagy ütés – mentő vitte kórházba a mozdulatlan futballistát.

Nem sokkal később még nagyobb csend lett a stadionban!

A Ferencváros ugyanis megszerezte a vezetést, a felfutó Eldar Civic harmadik beadása már nem tévesztett célt, és a középen érkező Franck Boli mesterien értékesítette a centerezést. A magyar bajnokcsapat játékosai felszabadultan ölelgették egymást, a találat azt jelentette, hogy a Fradi ledolgozta a Budapesten összeszedett egygólos hátrányát (ugyebár az idegenben lőtt gólnak már nincs jelentősége), és innentől teljesen nyílt lett a továbbjutás kérdése. S ha már megvolt az első gól, a Ferencváros nem állt meg. Tizenegy perccel később jött az újabb találat, az első mérkőzésen is a kapuba találó Kristoffer Zachariassen tette bele a fejét Samy Mmaee erőteljes lövése után a labdába – 31 perc játékot követően tehát továbbjutásra állt a Ferencváros. A zöld-fehérek helyzetkihasználására nem lehetett panasz, hiszen a kaput eltaláló lövés és fejes után 2–0-ra vezettek.

A második gól után a ferencvárosi kispadon ülők már ünnepeltek, egyedül Sztanyiszlav Csercseszov sétálgatott hátratett kezekkel, rezzenéstelen arccal az oldalvonal mellett. Nehéz helyzetbe került a Slovan, és a hazaiak sikeres meccsről szőtt álmát tovább foszlatta, hogy régen fordult elő a csapatukkal, hogy a BL-ben ilyen hátrányban futballozott, ugyanis a pozsonyiak legutóbb 2011 augusztusában veszítettek pályaválasztóként Bajnokok Ligája-selejtezőt, akkor a ciprusi APOEL győzött 2–0-ra.

A kétgólos előny tudatában a magyar bajnok is sokkal türelmesebben kezdett játszani, és amíg a lelátókról a hazai szurkolók hangos füttyszava hallatszott, addig a ferencvárosiak türelmesen passzolgattak egymáshoz a középpályán.

A fordulás után egyértelműen támadóbb szellemre váltott a Slovan, Vladimír Weiss megvariálta a hadrendet, az addigi ötvédős rendszert átalakította négy hátvédesre. Az eredetileg tervezett biztonsági futballt a kétgólos hátrány tudatában egyértelműen fel kellett adniuk, a mérkőzés előtt várt forgatókönyv ekkorra megváltozott: a szlovákoknak kellett előre jönniük, a Fradi pedig kontrázhatott. Akadt is néhány veszélyes ellentámadásuk a zöld-fehéreknek, a veszélyesen futballozó Franck Boli többször is jól alakított ki helyzetet, nem sokon múlott, hogy duplázzon és lezárja a továbbjutás kérdését. Nem sokkal később Sztanyiszlav Csercseszov meglepő cserét lépett meg, a csatár Franck Boli helyére a védekező középpályás Vécsei Bálintot küldte be, a tengelyben így egy sorral előrébb tolódott két labdarúgó, Aissa Laidouni támadó középpályás, Tokmac Nguen pedig csúcsék lett. Kristoffer Zachariassen és Adama Traoré is lezárhatta volna a meccset, a harmadik ferencvárosi gól helyett azonban jött az első slovanos…

A hazaiak szögletrúgást követően szépítettek, hiába tudták az első mérkőzés előtt is a zöld-fehérek, hogy rögzített helyzetekből rendkívül veszélyes a szlovák bajnok; ahogy Budapesten, ezúttal Pozsonyban is ilyen szituációt követően kaptak gólt. Vernon De Marco szépített.

A hazai szépítés után egészen megváltozott a stadionban a hangulat, a szlovák ultrák félmeztelenre vetkőzve hajtották, űzték előre kedvenceiket, a Ferencváros pedig mintha némileg megzavarodott volna a kapott találattól. Innentől egy dolog újra biztos volt: a továbbjutáshoz ismét gólt kellett szereznie a Fradinak.

Vladimír Weiss ismét jól alakította át az első félidőben vergődő együttesét, jó húzásnak bizonyult öt védőről átállnia négyre – félő volt, hogy a szárnyra kapó hazaiak lendületbe jönnek és az utolsó negyedórára kapujához szegezik a Ferencvárost.

Ehhez képest jött Adama Traoré!

A Ferencváros mali válogatottja egy perccel a rendes játékidő lejárta előtt közelről vágott a hálóba egy labdát, a társak alig érték utol a nagy ünneplésben.

A szélső egyenesen Sztanyiszlav Csercseszovhoz szaladt örömében, a nyakába ugrott, de ekkor már mindenki talpon volt, ünnepelt a kispad, a vendégszektorban pedig örömtüzek gyúltak. Ám itt még nem volt vége, jött Aissa Laidouni, aki elemi erővel vágott távolról egy labdát a kapuba, kiütve ezzel a Slovant.

A harmadik és a negyedik vendéggól azt jelentette, hogy a Ferencváros kijavította az egy héttel ezelőtti hibáját, és idegenben győzte le a Slovant, 4–1-re!

A magyar bajnok a Bajnokok Ligája harmadik fordulójában a svájci Zürichet búcsúztató azeriekkel találkozik, az sem ígérkezik könnyű párharcnak. (A Qarabag–FTC párharc első meccsét augusztus 3-án szerdán játsszák Bakiban, a visszavágót egy héttel később Budapesten.)

A lényeg most azonban az, hogy a Slovan-szurkolók lehajtott fejjel indultak haza, a Ferencváros visszavágott a harminc esztendővel ezelőtt történtekért. A lefújást követően már csak azért kellett rimánkodni, hogy minden magyar szurkoló épségben hazaérjen Magyarországra…

Ami biztos: legalább az Európa-konferencialiga csoportköre biztos a magyar csapat számára.

További képek: Farkas Zsolt, fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

A Ferencváros trénere, Sztanyiszlav Csercseszov először arra a felvetésre reagált, vajon van-e sorsszerűség abban, hogy az ominózus, 1992-es 4–1-es vereség után éppen 4–1-re nyert a magyar csapat.

„Talán a nézők még mindig a múltban élnek ebből a szempontból. Mi abszolút a mai estére koncentráltunk, ami harminc éve történt, az már történelem. Örülök, hogy úgymond revansot tudtunk venni, és annak is, hogy együtt örülhetünk ennek a győzelemnek a magyar szurkolókkal.”

Az orosz szakember szerint az, hogy fel tudtak állni az egy héttel ezelőtti vereség után, annak köszönhető, hogy megfelelően felkészültek, és a játékosok mindent végrehajtottak a pályán abból, amit megbeszéltek.

„A Slovan jobb helyzetből indult, de tudtam, hogy nagyon jó csapatot irányítok, és képesek lehetünk megfordítani a párharcot.”

Ezután azt is elárulták neki: magyar csapat korábban még soha nem jutott tovább hazai vereség után a legrangosabb európai kupasorozatban.

„Szerencsére én ezt nem tudtam, mert csak még egy pszichológiai problémát jelentett volna. Eddig nem így volt, most már így van, legyen is mindig így.”

Hozzátette: a budapesti vereség után minden játékosával egyesével ült le beszélgetni.

„Bolinak például elmondtam, hogy nyugodjon meg, gólt fog lőni, és így is lett. Nem minden alakult úgy, ahogy szerettük volna, de azért nagyrészt igen, aminek nagy jelentősége volt.”

A Slovan Bratislava vezetőedzője, Vladimír Weiss elismerte: az ő hibájából kapott ki együttese.

„Rosszul cseréltem a végén, azon ment el a meccs, de a Fradi összességében megérdemelten jutott tovább. Tudtam, hogy agresszívabban fog játszani a Ferencváros, mint az első mérkőzésen, ám ettől függetlenül az én hibám ez a kiesés.”

Kristoffer Zachariassen:

Aissa Laidouni:

A Slovan elleni BL-selejtezős párharc visszavágóján ragyogóan futballozó Franck Boli lapunknak beszélt az öltözői hangulatról, valamint arról is, mit érzett a gólja utáni pillanatban.

– Sztanyiszlav Csercseszov tényleg megmondta előre, hogy gólt lő?
– Ráadásul nem először – válaszolta lapunknak Franck Boli, a Ferencváros 28 éves elefántcsontparti csatára, aki szerdán a Slovan elleni Bajnokok Ligája-selejtező pozsonyi visszavágóján a 20. percben megszerezte a meccs első gólját. Az FTC 4–1-re győzött, és 5–3-as összesítéssel továbbjutott a harmadik fordulóba, amelyben az azeri Qarabaggal csap össze. – Másodszor jött oda így hozzám, és megint bejött a megérzése. Előzőleg a Magyar Kupa-döntő előtt hívott félre, és mondta, ne aggódjak, a kapuba találok. Ezúttal még a Pozsonyba indulás előtt, a Népligetben biztosított róla négyszemközt, hogy nyugi, jön a gól.

– A Slovan ellen nemcsak gólt lőtt, lecseréléséig veszélyesen futballozott, bejöttek a cselei, sakkban tartotta a szlovák védőket. Érezte, hogy jó napot fogott ki?
– Jó meccsem volt, próbáltam a legjobbamat nyújtani, mindent kiadni magamból. A párharc első mérkőzésén sajnos nem úgy alakultak az események, ahogyan szerettem, szerettük volna. Kimaradtak a lehetőségek, hátrányból kellett nekiveselkednünk a visszavágónak. Pozsonyban az egész csapat ragyogóan dolgozott, megérdemelten jutottunk tovább. A gólom az utóbbi időszak egyik legfontosabbja volt.

– Látszott a mozgásán, hogy amint Eldar Civichez került a labda, máris kereste a megfelelő pozíciót középen. Begyakorolták?
– Edzéseken is sokszor érkezik így elém a labda a bal oldalról. Eldarnak kitűnő bal lába van, a gól előtt is volt két jó beadása. Amint elhagyta a lábát a labda, arra figyeltem, hogy megelőzzem a védőimet és kiszámítsam, hová érkezhet a labda. Szerencsére nem hibáztam.

– Mit érzett a gól pillanatában?
– Az leírhatatlan. Lélektanilag fontos gól volt, hiszen úgy utaztunk Pozsonyba, hogy ha tovább akarunk jutni, mindenképpen gólt kell szereznünk. Lényeges volt, hogy minél hamarabb betaláljunk, mert ez megnyugtatta a csapatot.

– A második félidőben könnyen duplázhatott volna, az egyik nagy lehetősége után a földön maradt és látszott, nagyon bosszantja. Mi járt a fejében?
– Mérges voltam, mert végképp lezárhattuk volna a mérkőzést. Később aztán sikerült, de annál a helyzetnél azért is maradtam a földön, mert fájdalmat éreztem a lábamban. Szerencsére nincs nagy gond.

– Eddig mind a négy BL-selejtezőn pályára lépett, mindannyiszor kezdőként.
– Jólesik, hogy bízik bennem a szakmai stáb, de nem szoktam semmit túlértékelni. Az edzéseken becsülettel dolgozom, a meccsek időpontjára próbálok minél jobb állapotba kerülni, és ha Sztanyiszlav Csercseszov úgy látja, a kezdőcsapatban a helyem, örülök. Persze nem lesz ez így az egész idényben, hiszen többen vagyunk csatárok, de ha legközelebb csereként kell segítenem a csapatnak, azt is örömmel veszem.

– A pozsonyi győzelmet követően bejárta a világhálót egy felvétel, amely a lefújást követően az öltözőben készült. Jól hallottuk, hogy a „Ria, Ria, Hungária” rigmust is teli torokból kiabálták?
– Nagyon felszabadultunk, mindannyian átéreztük, a Slovan elleni összecsapás egész Magyarországnak fontos. Bárki bármit mond, mi, légiósok is tisztában voltunk a jelentőségével. Én is láttam a harminc évvel ezelőtti szörnyű pozsonyi felvételeket, a sikerünk így dupla örömöt szerzett. Boldoggá tettük a szurkolóinkat, mi pedig kiharcoltuk a továbbjutást és készülhetünk a BL-selejtező harmadik fordulójára.

– Ott az azeri Qarabag lesz az ellenfél, amely a lengyel Lech Poznant, majd a svájci FC Zürichet búcsúztatta a selejtezőben. A Slovan elleninél könnyebb vagy nehezebb párharcra számít?
– A Bajnokok Ligájában nincsenek könnyű mérkőzések, a Qarabagról egyelőre kevesebbet tudok, de annyit mindenképpen, hogy korábban hozzánk hasonlóan megjárta a BL csoportkörét, szóval rossz csapat nem lehet. Megfelelően felkészülünk az azeriekből, szerdán idegenben kezdjük a párharcot, a szakmai stábtól addigra minden lényeges információt megkapunk. Ám most még a vasárnapi, Puskás Akadémia elleni NB I-es nyitányra figyelünk, hiszen a bajnokság is rendkívül fontos a Fradinak.

BL: a szlovák sajtó szerint a Fradi megalázta a Slovant

Kifakult égszínkékek. A dermesztő vereség a búcsút jelenti a Bajnokok Ligájától” – áll a Sport napilap címlapján.

„A szlovák bajnok hazai pályán 4–1-es vereséget szenvedett a Ferencvárostól, így búcsúzik a Bajnokok Ligájától. A kezdeti remek hangulat nemsokára síri csenddé változott. Előbb Jurij Medvedev sérülése, majd a vendégek góljai után. Ugyan a második félidőben De Marco gólja után ismét talpon volt az egész stadion, de a végén kapott két gól után szomorúság lett úrrá a hazai szurkolókon” – folytatta a lap, majd kitért a nézőtéren uralkodó hangulatra.

„Sajnos, nem igazolódott be Daniel Antosík (ő volt az egyetlen Slovan-drukker, aki harminc évvel ezelőtt ott volt az Üllői úton) jóslata, aki a találkozó előtt a pályán azt mondta, ma győz a Slovan. Legalább annak örülhetünk, hogy néhány vulgáris rigmuson, transzparensen, valamint bedobált poharakon kívül sportszerű volt a hangulat a Nemzeti Stadionban.”

„A pozsonyi csapat nem használta ki a múlt heti egygólos előnyt, s hazai pályán 4–1-es vereséget szenvedett. A Slovan csak egyszer találta el a kaput, amiből gól lett. A továbbjutáshoz ez kevés volt” – írta a Sportnet.

„A Ferencváros meghódította a Téglamezei Stadiont, és megalázta a Slovant. A magyar bajnok a pályán készített csapatképeket” – hirdeti a címoldalán a sport.sk oldal, amely egy sor örvendező ferencvárosi játékosokról készült fotót közölt.

Magyar örömünnep Pozsonyban, a Slovan nem folytatja a BL-ben” – írja a Novy Cas.

Bevette Pozsonyt, magabiztos győzelmet aratott a Slovan ellen a Ferencváros” – áll a sportolunk.sk portál címoldalán.

„A vendégek remek első félidei játékuknak és még jobb hajrájuknak köszönhetően megérdemelten győzték le a Slovant. A pozsonyiak még a lefújás előtt elindultak haza, míg a budapesti tábor a hármas sípszó után hatalmas ünneplésbe kezdett. A szlovák fővárosban győzött és továbbjutott a Fradi, jöhet a következő forduló” – írja az Új Szó.

„Kegyetlen bosszú a harminc évvel ezelőtti vereségért! A Fradi szétszedte a Slovant!” – hirdeti a Ma7.sk.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Slovan Bratislava hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2022.VII.27. BL-selejtező: Slovan Bratislava – Ferencváros: 1-4 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE:

  90+6.

  PERC
  1992? Hol van már az???

  90+6.

  PERC

  90+6.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+6.

  PERC
  EZZEL NAGYON ELDŐLT, MMAEE KONTÁZIK, AISSA LAIDOUNIHOZ PASSZOL, AKI JOBBAL, KÖZÉPRŐL 16-RÓL A LÉC ALÁ BOMBÁZZA A LABDÁT! 1–4!

  90+5.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (1–4) Laidouni
  90+3.

  PERC
  Holman Dávid végül a lesérült Weisst váltotta.

  90+3.

  PERC
  Rasmus Thelander váltja Nguent, szélső helyett bekk.

  90+3.

  PERC
  Holman Dávid be, Kucka le, motorcsere.

  90+1.

  PERC
  Uche Agbo váltja Kankavát. Szűrőcsere.

  90+1.

  PERC
  Green jobb oldali beadását kifejeli Mmaee.

  90+1.

  PERC
  Így, ahogy vagytok!

  90+1.

  PERC
  Botka jobb oldali, jobblábas bedását az ötös bal sarkára fejeli középről Kankava, Green lemarad, ADAMA TRAORÉ meg ballal, estében a rövid, azaz a jobb felső sarokba lő. 1–3!

  89.

  PERC
  ITT A GÓL, A GYŐZTES GÓL??? ADAMA TRAORÉ!

  89.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (1–3) Traoré
  86.

  PERC
  Alekszandar Csavrics be, Saponjics le, ék helyett szélső. A volt DAC-os Eric Ramirez sérült.

  86.

  PERC
  ifj. Vladimír Weiss be, Pauschek le, jobbhátvéd mellett karmester. Green megy hátra.

  83.

  PERC
  Ivan Saponjicsnak sárga lap Mmaee lekönyökléséért.

  83.

  PERC
  A szerb ék anno Joao Félixszel csomagban került a Benficához az Atlético Madridhoz.

  82.

  PERC
  Saponjics passzol ismét a balon felfutó Csekvetadzéhez. Ismét Botka dobhat.

  82.

  PERC
  Saponjics passzol balra, Botka dobhat.

  80.

  PERC
  Kasia emelése lesen találja a jobb oldalon Pauscheket.

  80.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  79.

  PERC
  Fotó: NPT

  79.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  78.

  PERC
  Zachariassen emelése hosszú Vécseinek, kirúgás.

  78.

  PERC
  Passzolgat a Fradi, fütyül a hazai ezerfejű.

  77.

  PERC
  Civic bal oldali beadása hosszú a középen érkező Botkának, aki nagy sprinttel megmenti a labdát, Laidouni beadását elfejeli az ötösön Traoré elől Kasia.

  75.

  PERC
  Hűha, De Marco bal oldali, ballábas szögletét Esiti és Zachariassen közül öt méterről, picit balról a bal felső fölé fejeli Kucka!

  75.

  PERC
  Lelkesek a drukkerek, de a hazai játékosok is elszántak.

  73.

  PERC
  Fotó: NPT

  73.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  73.

  PERC
  Traoré passzát Nguen méterekkel a bal felső mellé rúgja 13-ról, kissé balról.

  72.

  PERC
  Dibusz megállt félúton, mert nem fért volna oda a labdához a védőktől. De nem figyeltek most a ferencvárosiak. Nguen állt, Esiti nem érte el, Botka meg elesett.

  71.

  PERC
  Barszegjan adta a gólpasszt jobbról, ballal, a kornerből.

  71.

  PERC
  A jobb oldali beadást VERNON DE MARCO fejeli az ötösről, középről félmagasan a bal sarokba. 2–1!

  70.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (1–2) De Marco
  70.

  PERC
  ITT A GÓL!

  70.

  PERC
  Esiti a földön, ellökte Kuckát.

  69.

  PERC
  Vécsei lő kissé balról jobbal a léc fölé, 23-ról.

  68.

  PERC
  Mondjuk majdnem láttak az imént egyet.

  67.

  PERC
  Gólt szeretnénk! – zúgja a hazai tábor.

  67.

  PERC
  Fotó: NPT

  67.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  66.

  PERC
  Traoré 11-ről, kissé balról nagyon rosszul találja el a labdát.

  66.

  PERC
  NINCS BENT, Zachariassen egy méterről bevetődve a kapusba lő. Nem is, Botka beadását nem érte el a norvég, védte Nguen fejesét a kapus még.

  64.

  PERC
  Fotó: Árvai Károly

  64.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  63.

  PERC
  Vécsei Bálint be, Boli le, ék helyett szűrő.

  62.

  PERC
  Csakvetadze bal oldali beadása is a védőé.

  61.

  PERC
  Saponjics a földön, összefutott Knoestlerrel. Kirúgás. Repült a pályára közben ez-az.

  59.

  PERC
  Csakvetadze passzát ismét nagyon rosszul adja be Green.

  59.

  PERC
  Bassey melegít, Thelander is.

  59.

  PERC
  Pauschek kap a jobb szélen egy túl hosszú indítást Kuckától.

  59.

  PERC
  MELLÉ, Mmaee indítja Bolit, aki kicselezi higgadtan az ötös jobb sarkán a becsúszó Abenát, majd ballal a rövid alsó mellé lő. Oldalháló, nagy ziccer volt!

  57.

  PERC
  Adama Traoré felrúgja Csakvetadzét, jogos a sárga lap.

  57.

  PERC
  Boli passzol balra Traorének, a beadás rossz.

  56.

  PERC
  Joggal reklamált a rutinos szlovák: tényleg nem sárga lapot érdemelt volna!

  54.

  PERC
  Juraj Kucka meg háton rúgja őt, majd magán kívül reklamál, sárga lap. A VAR-SZOBÁBAN KÁVÉZGATNAK?

  54.

  PERC
  Kristoffer Zachariassennek sárga lap Kucka ellökéséért.

  54.

  PERC
  E párharc győztese az azeri Qarabag lesz.

  52.

  PERC
  Dzsaba Kankava ellöki Nguent, majd hevesen reklamál, idegi alapon. Egy sárga lap megnyugtatja.

  52.

  PERC
  Civic öt méterről vetődik oda Barszegjan távoli, ballábas lövésére.

  51.

  PERC
  Szabadrúgás kissé jobbról, 22 méterről, Civic ballal a bal felső mellé tekeri a labdát.

  51.

  PERC
  Boli cselezget a 16-os előtt, jobbra passzol, Zachariassen bokán cserdíti Kucka.

  49.

  PERC
  Nguen passzát Traoré jobbal a bal alsó felé rúgja 17-ről, középről, vetődve fogja a labdát Chovan.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Csere nincs.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  61 százalékban a Fradinál a labda.

  FÉLIDŐ

  Négyszer lőtt kapura a Slovan, egyszer a kapu felületére, a Fradinál ez az arány 5/3.

  FÉLIDŐ

  Fotó: Árvai Károly

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  45.

  PERC
  Nagy mentés volt!

  45.

  PERC
  Figyelmetlenség Esititől, de Laidouni szereli az ötös jobb sarkán Barszegjant, aki ismét nem mert lőni, hanem fölöslegesen passzolni akart! Green a 16-os bal sarkáról a kapu túlsó felső sarka mellé tekeri a labdát.

  43.

  PERC
  Mmaee és Saponjics összefejel, a védő húzta a rövidebbet. De folytatja.

  43.

  PERC
  Botka elfut a jobb szélen, a beadást blokkolja Green, de Botka nem hagyja magát, azonnal odalép neki, és nincs kontra, csak bedobás. Így kell ezt.

  43.

  PERC
  Mezőnyharc, rossz beadásokkal és távoli lövésekkel.

  36.

  PERC
  De Marco jobbal ad be balról, Dibusz-csemege.

  36.

  PERC
  Mmaee kitérdeli a 16-osról Csakvetadze bal oldali beadását.

  35.

  PERC
  Fotó: Árvai Károly

  35.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  35.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  34.

  PERC
  A hazai B-közép csúnya dolgokat énekel a Fradiról mérgében.

  33.

  PERC
  De Marco mellől.

  30.

  PERC
  Civic szabadrúgása a védőké, de Boli és a bal sarok elől Mmaee elé fejeli a labdát Abena, aki kissé jobbról, 14 méterről az ötösre rúgja a labdát, KRISTOFFER ZACHARIASSEN meg onnan, középről a jobb felsőbe csúsztatja fejjel a labdát! 2–0!

  30.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (0–2) Zachariassen
  30.

  PERC
  ÉS ITT A MÁSODIK!

  30.

  PERC
  De van spanyol útleve is.

  29.

  PERC
  De Marco a csapatkapitány, szlovák válogatott, honosított argentin.

  29.

  PERC
  Civic szögletét az ötös elől kapura fejeli Mmaee, de túl gyengén.

  27.

  PERC
  Vernon De Marcónak sárga lap utólag Zachariassen nyakon rúgásáért. Rangadó…

  27.

  PERC
  De Marco és Green nem érti meg egymást, Nguen balra passzol, a 16-oson szerelik Bolit, aki visszaszerzi a labdát, Civic meg kiharcol egy kornert.

  25.

  PERC
  Fotók: Árvai Károly

  25.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  25.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  24.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  23.

  PERC
  LÉC, Civic nem remekel, Csakvetadze passzát az ötös bal sarka elől ballal a lécre rúgja Barszegjan!

  22.

  PERC
  Ne feledjük, az idegenben lőtt gólok száma már nem számít.

  22.

  PERC
  VEZET A FRADI, Civic bal oldali, ballábas beadása nem az igazi, de a labda lepattan az ötösön, De Marco és a kapusa egymásra vár, kissé jobbról, négy méterről a szemfüles FRANCK BOLI jobbal a rövid, azaz a bal alsó sarokba lő. 0–1!

  20.

  PERC
  GÓÓÓL!!! (0–1) Boli
  20.

  PERC
  Medvedevnek az a szeme sérült meg, amelyet az év elején műteni kellett. Saját ügyetlenségének köszönhetően majdnem megvakult. Petárdával ünnepelt a családja körében Észtországban, majdnem vissza kellett vonulnia emiatt, sokáig azt hitték, arra a szemére nem fog látni többé.

  19.

  PERC
  Botka odalép a jobb oldalon Greennek, előtte Mmaee ráesett Saponjicra, mert elesett gyorsan, az ütközés legelején.

  19.

  PERC
  Nguent szerelik könnyedén, Esiti lebeszéli szerencsére Saponjicot a kontráról.

  16.

  PERC
  Green passzát Kankava kissé balról, 26-ról a jobb alsó mellé rúgja, jócskán.

  15.

  PERC
  A szöglet veszélytelen.

  15.

  PERC
  Nagy mentés, Barszegjan passzol Saponjichoz, aki nem lő az ötös jobb sarka elől, középre adna, de közbelép Knoestler.

  14.

  PERC
  Fotó: Árvai Károly

  14.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  14.

  PERC
  Pauschek ment vissza a védelembe, ő eredetileg is védő, Green szélső.

  14.

  PERC
  Fotó: NPT

  13.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  13.

  PERC
  Boli elé szépen odalép Zachariassen emelése után az ötösön Abena. Helyzet volt!

  11.

  PERC
  Andre Green most lépett pályára.

  11.

  PERC
  Közben kiderült, nem is a rálépés volt a baj, hanem előtte jobb lábbal, sípcsonttal Civic véletlenül fejen rúgta Medvedevet.

  10.

  PERC
  Jön Andre Green, az Aston Villa nevelése, korábbi U-válogatott.

  9.

  PERC
  És továbbra is ápolás a pályán, újabb orvos érkezik.

  9.

  PERC
  Nagyon úgy néz ki, csere lesz. Heves integetés.

  9.

  PERC
  Jurij Medvedev cseh U-válogatott volt, cseh-kazah állampolgár.

  8.

  PERC
  Ó, Civic véltetlenül rálép Medvedev fejére, a jobbhátvéd azonnal ápolást kér. Hordágy.

  6.

  PERC
  Dibusz gyönyörúen lép ki az ötös jobb sarkára Kasia elé a sértett szabadrúgására.

  6.

  PERC
  Laidouni odalép Barszegjannak, de csak pici rúgás volt.

  5.

  PERC
  Kasia rossz helyre fejelte a labdát az ötösről.

  5.

  PERC
  Fölé, Laidouni megvillan a bal szélen, Traoré ad be balról, Botka jobbal 18-ról a léc fölé lő, kissé jobbról.

  4.

  PERC
  Aissa Laidouni odalép a balon Medvedevnek, majd Kuckának is, sárga lap. Ápolás nincs.

  3.

  PERC
  Laidouni sárga lap
  3.

  PERC
  A nigériai most kissé jobbra Pauchektől veszi el a labdát.

  3.

  PERC
  Esiti szereli szépen a 16-os előtt Saponjicot.

  2.

  PERC
  Botka ellöki Csakvetadzét a levegőben, szabadrúgás.

  1.

  PERC
  Civic gyorsan belerúg Barszegjanba. Átérezte a hangulatot.

  1.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hangulat parádés a stadionban.

  Fotók: Nagy-Pál Tamás

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  A BL-ben soha nem ment tovább hazai vereség után. IDEJE TÖRTÉNELMET ÍRNI!

  A hazaiak világoskék-fehér mezben és világoskék nadrágban, a vendégek zöld-fekete mezben és fekete nadrágban.

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  Kemény feladat – Somogyi Zsolt jegyzete.

  Wingo után tegnap Kovacevic is lesérült.

  1075 vendégszurkoló lehet a stadionban. 21 000 néző, gyakorlati telt ház.

  AZ ELSŐ MÉRKŐZÉSRŐL ITT OLVASHAT!

  Csaknem harminc év elteltével is sokkolóak azok a szlovák kommandósok brutalitását bemutatót képsorok, amelyek az 1992 szeptemberében rendezett Slovan–Ferencváros BEK-mérkőzés alatt készültek, amikor a símaszkos verőemberek tomboltak a magyar szurkolók szektorában, a drukkerek törött csontokkal, sokkos állapotban menekültek a stadionból.

  Harminc éve lincshangulat, rendőrterror fogadta a fradistákat Pozsonyban

  Fotók: Borbola Bence

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  UTAZÁS, ATTILA, VONAT ÉS VONULÁS, 1255 RENDŐR – élő felvezető a Slovan–FTC előtt.

  Myenty Abena, a Slovan suriname-i légiósa a budapesti összecsapáson (is) remekül futballozott, alig volt elveszített párharca. A szlovák bajnokcsapat belső védője szerint úgy kell folytatniuk, mintha nem is nyertek volna Budapesten.

  „A nulláról indulunk. Ismét alaposan felkészültünk a Ferencvárosból, de leginkább magunkra koncentrálunk. Nem tudjuk, milyen taktikával lép pályára az ellenfél, változtat-e bármit is a hadrendjén, de mi a saját játékunkra fókuszálunk. A hétvégén pályára léptem a Trencín elleni bajnokin is, de fitt vagyok, nem érzek fáradtságot. Telt ház vár ránk szerda este, mindenki izgatottan várja a visszavágót. Nincs bennünk félsz!”

  „Jól ismerem Sztanyiszlav Csercseszovot, régi barátság a miénk, tudom, hogy jó pszichológus, remek taktikus, és matematikából is felkészült – felelte lapunk felvetésére az 57 esztendős vezetőedző. – Mindketten tudjuk, mi volt Budapesten az eredmény, ebből a szempontból egyet kell értenem vele, de nem szabad bedőlnünk a szavainak. Nyilvánvalóan nem véletlenül mondta ezt, célja volt vele. De ha meg tudnám mondani, mi dönt a visszavágón, a világ legjobb edzője lennék, és máris hátradőlhetnék a székemben. Egy biztos, a magyar bajnoknak remek futballistái vannak, tudjuk, mire képesek, de nem félünk tőlük. Tiszteljük az ellenfelet, ismerjük a képességeiket, éppen ezért mentálisan is erősnek kell lennünk. Telt ház előtt lépünk pályára, kiváló hangulatban futballozhatunk. Akadnak problémák a keretben, de annyit elárulhatok, ugyanazzal a csapattál állunk fel, mint amellyel Budapesten is játszottunk.”

  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK A SLOVAN BRATISLAVA EDZÉSÉRŐL (Fotók: Árvai Károly)

  Sztanyiszlav Csercseszov nem köntörfalazott, a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón kijelentette, az első mérkőzés eredményének tekintetében immár a szlovák bajnok a párharc egyértelmű esélyese. Kérdés, mit szól ehhez Vladimír Weiss, a Slovan vezetőedzője egyetért-e kollégája megállapításával.

  – Érzik, hogy több ez, mint szimpla mérkőzés?
  – Nem átlagos mérkőzés lesz, az biztos – válaszolta Fortune Bassey, a Ferencváros nigériai csatára. – Ezzel mindannyian tisztában vagyunk, de igazából mindkét csapatra igaz, hogy különleges mérkőzés lesz a szerdai. És alighanem izgalmas is lesz.

  – Érezhető volt az elmúlt napokban az öltözőben a feszültség?
  – Az első mérkőzés nem sikerült jól, azt a kilencven percet sajnos elrontottuk. Itt a lehetőség a javításra, nyomást semmiképpen sem éreztünk magunkon. Alaposan felkészültünk, és megpróbálunk nyerni. A csapat jó állapotban van, mindenki várja a visszavágót.

  – A Ferencvárosnak a továbbjutáshoz mindenképpen gólt kell szereznie. Csatárként ez pluszteher?
  – Minden lehetőséget meg kell ragadnunk. Az elmúlt napokban az edzéseken sokat gyakoroltuk a támadások befejezését. Támadóként minden idegszálammal azon leszek, hogy a Slovan kapujába találjak. Néha kimaradnak a lehetőségek, ez a futball velejárója, de szerdán erre nagyon oda kell figyelnünk.

  A visszavágón a hosszabbítást sem lehet kizárni, sőt, akár tizenegyespárbaj is dönthet a továbbjutás sorsáról. Erre Csercseszov mindössze annyit felelt: „Mindenre felkészültünk!”

  Csercseszov szerint nem jelent előnyt a Slovan számára, hogy a szlovák bajnokságból lement két forduló, a Ferencváros pedig csupán a hétvégén játssza odahaza az első találkozót, vasárnap a Puskás Akadémia ellen lép pályára. Szerinte ez nem nevezhető sem előnynek, sem hátránynak, különösen, hogy kollégája, Vladimír Weiss sokat rotált a bajnoki meccseken.

  „A magam részéről már az első mérkőzésen sem számítottam könnyű kilencven percre. A szlovák bajnokról beszélünk, aki négyszer egymás után lett aranyérmes hazájában. Az előny tudatában immár a Slovan a párharc esélyese, de vannak olyan futballistáink, hogy ezt a helyzetet megváltoztassuk. Végig koncentrálnunk kell, hiszen az első meccsen is láthattuk, öt perc kihagyás mit jelent. Arra azonban nem válaszolnék, hogy milyen taktikával lépünk pályára, annyi azonban biztos, az első mérkőzés eredményének tudatában a visszavágón valamit mindenképpen mutatnunk kell a pályán.”

  „Tisztában vagyunk vele, milyen hangulat vár ránk – felelte lapunk kérdésére a Ferencváros orosz vezetőedzője. – Az orosz válogatott szövetségi kapitányaként jártam már Szlovákiában, ha jól tudom, szerdán is telt ház várja a csapatokat. Ennek kifejezetten örülök, hiszen ez még inkább érdekesebbé teszi a párharcot. Izgalmas, felejthetetlen mérkőzéseket nézők nélkül képtelenség játszani.”

  „A szakmai stáb tagjaival igyekeztünk levenni a terhet az elmúlt napokban a játékosok válláról – nyilatkozta Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. – A jelek szerint ez jól sikerült, a futballisták felszabadultan készültek a mérkőzésre. A nyomás ettől függetlenül hozzátartozik a labdarúgáshoz, itt már teljesíteni kell. Nem a bajnokságban játszunk, ahol harminchárom mérkőzés áll rendelkezésre a bizonyításra, ez a Bajnokok Ligája, ahol mindig csúcsformában kell lenni. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, milyen közös történelmi múltja van a két klubnak, a részletekig tudom, mi történt harminc esztendővel ezelőtt. De ha jól tudom, legutóbb Budapesten nem volt különösebb balhé, és bízom benne, a visszavágón is korrekt szurkolás lesz. Tudom, vannak, akik revansot szeretnének, de nem szabad, hogy a történelem most befolyásolja ezt a párharcot.”

  (Fotó: Árvai Károly)

  A Ferencváros orosz vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov pontosan tisztában van a harminc esztendővel ezelőtti balhé részleteivel, mégis úgy tartja, nem szabad, hogy a történelem most befolyásolja ezt a párharcot.

  „Ne keverjék össze a stadiont a szorítóval” – a szlovák belügyminiszter a Slovan–FTC előtt.

  A Ferencváros minden vendégjegyet értékesített a visszavágóra, az FTC szurkolói 800 fős különvonattal érkeztek Pozsonyba.

  „Klubként és szurkolókként felszólítjuk a Slovan összes drukkerét, hogy ne üljenek fel a provokációnak ezen a fontos meccsen. Arra kérjük a szurkolókat, hogy tartózkodjanak a nacionalista énekektől, és ne próbáljanak nacionalista transzparenseket bevinni a stadionba. Ne dobjanak poharat vagy egyéb tárgyakat a játéktérre, mert minden ilyen akció, beleértve az ellenfél sértegetését, a stadion bezárását vonhatja maga után a következő európai mérkőzésre” – szólították fel híveiket a pozsonyiak a honlapjukon.

  Szurkolj a csapatnak, ne ülj fel a provokációnak – üzente drukkereinek a Slovan.

  Jól ismeri a Slovan Bratislavát Anderson Esiti, hiszen a PAOK futballistájaként négyszer is játszott ellenük. A középpályás a 2–1-es budapesti vereség után felkészült az újabb harcra, és tudja, a Ferencváros hátrányból is képes a továbbjutásra. INTERJÚ ITT!

  Az UEFA kijelölte a játékvezetőt a Slovan-FTC BL-selejtező visszavágójára, az olasz Marco di Bellót bízta meg a feladattal. A 41 éves sportember 2000-ben kezdte a szakmát, 2012-ben vezette első Serie A-mérkőzését, mindeddig 139 bajnokin bíráskodott a legmagasabb osztályban. A 2020–2021-es idényben Olaszország legjobb játékvezetőjének választották. A nemzetközi színtéren 2018 óta UEFA-játékvezető, az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában is vezetett már, míg a legutóbbi Európa-bajnokságon videobíróként működött közre. Mivel civilként a bankszektorban dolgozott, egyesek szülővárosa, Brindisi bankáraként nevezik.

  Többet várok Holman Dávidtól is – Weiss; halasztás helyett 4–0-lal hangolt a Slovan.

  A feladat nem megoldhatatlan, a zöld-fehérek összeszedett játékkal felülkerekedhetnek előnyben lévő vetélytársukon, ám ahhoz a legjobbjukat kell nyújtaniuk. A teher egyre nő, a zöld-fehéreknek nagy csalódás lenne, ha a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében kiesnének – erre legutóbb 2016–2017-ben volt példa, akkor az albán FK Partizani ütötte ki a Ferencvárost. Voltaképpen a mostani a klub idénybéli legfontosabb párharca, s nem elsősorban a rivális kiléte miatt, hanem mert továbbjutás esetén biztosan csoportkörben játszhat az ősszel. Ellenben ha búcsúzik a sorozattól, nehéz helyzetbe kerül: az Európa-liga 3. fordulójában az Olympiakosz–Maccabi Haifa párharcának vesztesével találkozna (az első, Izraelben rendezett mérkőzés 1–1 lett), s ha ne adj’ isten, elbukja az ütközetet (ami a ki-ki párharcban nem zárható ki), az Európa-konferencia­liga rájátszásába kerül, ott meg nem lesz könnyű dolga.

  Nincs elérhető leírás.
  Fotó: Borbola Bence

  Rányomja a bélyeget a Ferencváros játékára, hogy az egyébként kreatív Tokmac Nguen és Aissa Laidouni formája hagy kívánnivalót maga után, a BL selejtezőben egyiküket sem láttuk még önmagához viszonyítva igazán jól játszani (a norvég-kenyai támadó mentségére legyen mondva, a felkészülés elején sérüléssel bajlódott). A jól tömörülő szlovákok nem hagytak teret a széleken felfutó védőknek, az FTC ritkán került létszámfölényes helyzetbe a szélen vezetett támadásai alkalmával. Lesújtó statisztikai adat, hogy az InStat adatelemző-rendszer mérése szerint Eldar Civic és Henry Wingo 13 beadási próbálkozása után mindössze egyszer talált társat a labda, a bosnyák balhátvéd tízből egyszer sem (!) célzott pontosan. Emellett aggasztó az is, hogy a középcsatár posztján szerepeltetett Franck Boli nemhogy a góllövő cipőjét nem találja, a labda is alig jut el hozzá, a Slovan védői szinte levették a pályáról, párharcai csupán 17 százalékát nyerte meg – megmutatkozik a sérüléséből visszatérőfélben lévő Ryan Mmaee hiánya, csapatának szüksége lenne arra, hogy váratlan húzásaival helyzetet teremtsen. S akkor még nem esett szó arról, hogy az FTC középpályás védekezése halovány volt, a szlovákok játékosai négy ellentámadást is lövéssel zártak, Anderson Esiti labdavesztése után az utolsó kísérletük győztes gólt eredményezett.

  Amint azt a lapunknak nyilatkozó Kristoffer Zachariassen is elmondta, a visszavágón többet kell mozogniuk a zöld-fehéreknek. A Groupama Arénában az volt a néző érzése, hogy az FTC-játékosok az ellenfél térfelén nem futottak eleget, s ha az őrzőjéről időnként leszakadt valaki, a labdát birtokló játékos nem merte megkockáztatni a passzt a védelem mögé igyekvő társának (Bolinak és Zachariassennek is több hiábavaló berobbanása volt a Slovan hátsó sora mögé). Vladimír Weiss vezetőedző is furcsállta, hogy a ferencvárosiak kevés előrepasszal próbálkoztak, azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy kevesebb cselt és támadópárharcot vállaltak, mint az elvárható lett volna (a labdát csupán 34 százalékban birtokló vendégek 25 százalékkal több támadópárharcot kezdeményeztek), hiányzott tehát a vállalkozókedv a csapatból.

  Megannyi területen előre kell lépnie a Ferencvárosnak ahhoz, ha szeretné megérni a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörét. Bár a magyar bajnokcsapat vezetést szerzett saját közönsége előtt múlt hét szerdán, 2–1-es vereséget szenvedett a Slovantól, ám ami ennél is fájóbb, hogy teljesítménye elmaradt a várttól. Csercseszov már csütörtökön, a találkozó másnapjának reggelén edzést tartott, a gyakorlás előtt megbeszélte a stábtagokkal és a játékosokkal a szerdai mérkőzésen látottakat. Nem tudni, mi hangzott el az elemzésnél, de hosszasan lehetne sorolni, milyen problémák szúrhattak szemet neki csapata játéka láttán.

  Ennyi kárörömre volt ok aznap.

  Hideg zuhany: a Slovan megverte Budapesten a Ferencvárost.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SLOVAN–FTC MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső