918 – a számok misztikája

szammisztikaA világ focijátékosai közül a legtöbben ragaszkodnak egy bizonyos mezszámhoz. Azt nem tudom, hogy ennek babonás vagy valami misztikus okai vannak, de tény, az elmúlt évtizedekben kialakult egy olyan szokás, mely a több évtizedes, szinte tabuként kezelt szokásjogot változtatott meg. A régi idők focijában még ragaszkodtak az egytől-tizenegyig való számozáshoz, talán még szabály is volt róla, bár ebben nem vagyok biztos. De abban igen, ha akkor megláttunk egy hármas számmal a hátán kifutó játékost, akkor tudtuk, az bizony középhátvédként fog játszani.

Annak nem jártam utána, hogy mikortól változott meg a trend, de manapság a számozásnak már főleg misztikus okai vannak és nincs sok köze a régi hagyományokhoz. Talán a hoki, vagy a kosárjátékosok számozása adta az ötletet, hogy a focinál is átvegyék az egyéni, személyre szóló számozást. Lassan eltűnnek az egyjegyű számok, és ha megnézünk egy mai mérkőzést, már komputer, vagy fejszámoló művész kell ahhoz, ha össze akarnánk adni a pályán lévő játékosok „summa” mezszámát. Oké, tudom, kinek a fejében pattanna ki ilyen badarság, de a „Gyilkos számok” cí­mű krimi sorozat óta tudjuk, a számok misztikusak és az ember belső énjét is meg lehet velük fejteni.

Ha mágikus mezszámokról beszélünk, akkor azt sem szabad elfelejteni, hogy egy-egy szám annak a viselőjétől vált misztikussá. Hosszan lehetne sorolni a legendás nyolcas és tí­zes számot viselő játékosokat, és a sors kegyetlen játéka miatt a visszavonultatott mezszámok is gyarapodnak, de talán ezek sem magyarázzák igazán a jelen divatját.

fradimez_918Jelentem, a szerkesztőségünket is elérte a divathullám. A zöld-fehér mezen, egy 918-as mez látható, az ftcbk.hu felirat kí­séretében. Mielőtt bárki is megrémülne, szerkesztőségünk egyik tagját sem igazolta le a Ferencváros (bár próbajátékra a magam ötvenéves fejével még elmentem volna, főleg ha visznek Máltára), és arról sincs szó, hogy felcsaptunk volna szponzornak, legfeljebb, ha sikerül túljutni a regisztrációs mizérián, bérletesek leszünk, de azért mi legfeljebb gálaelőadást várunk a csapattól.

Ezek fényében jogos a kérdés: vajon mit jelent a 918-as szám? Talán nem kell hozzá túl nagy kombinatí­v képesség, hogy megtaláljuk rá a választ. A Ferencváros labdarúgó csapatában, az eltelt 109 év alatt, a mai napig kilencszáztizennyolcan húzták magukra a zöld-fehér mezt!

Az elmúlt napokban több statisztikát is bemutattunk már, melynek alapja az volt, hogy feldolgozásra került a Ferencváros összes mérkőzése. A következő állomása a feldolgozási folyamatnak most ért végett, mely során a mérkőzéseken szereplő összes játékos adatlapja is elkészült, amit a „Lexikon”-ban érhetnek el az érdeklődök. Érdekessége a listának, hogy nem csak a tétmérkőzéseken játszók, hanem a hivatalos mérkőzéseken pályára lépő FTC játékosok, továbbá próbajátékosok és a kölcsönjátékosok listája is elérhető, természetesen csak azoké, akik legalább egyszer zöld-fehér mezben mérkőzést játszottak.

A játékosok adatlapja maga a történelem. A személyes adatokon túl, kiemelten szerepel a játékos első és az utolsó mérkőzésének a jegyzőkönyve, majd utána jönnek a statisztikai összesí­tések az összes mérkőzésről, ezen belül a bajnoki, a hazai kupa, a nemzetközi tétmérkőzések, az egyéb hazai dí­jmérkőzések, valamint a nemzetközi barátságos és dí­jmérkőzések összesí­tett adatai. Az adatlapon szerepelnek a zöld-fehérben elért eredmények, és nem felejtettük el a válogatottban elért sikerek megemlí­tését sem. Ezzel még nem fejeződött be a feldolgozás, hiszen más terveink is vannak, de azokról majd később tájékoztatjuk a kedves olvasóinkat.

918 adatlap. Köztük barangolva a számok történelme mellett, számos különlegességet is lehet találni. Szerkesztőségünk „adatbankja”, aki mellesleg biztosan kedveli a „Gyilkos számok” sorozatot is (bocsi Karcsi, de ha meglátom Charlie Eppes-t a sorozatban, aki az FBI ügynök matematikus testvérét játssza, mindig Te jutsz az eszembe), összegyűjtött nekünk néhány érdekes adatot:

  • 727 játékos szerepelt tétmeccsen
  • 48 kölcsönjátékos a BTC kapusától, Wágner Rudolftól – a dunaújvárosi Sulia Ottóig. Olyan nevek játszottak a Fradiban, mint: Szusza az Újpestből, Puskás a Kispestből, Buzánszky a Dorogból, Farkas Jancsi a Vasasból, Kereki a ZeTE-ből vagy a békéscsabai Pásztor Józsi
  • 24 próbajátékosnak, Joao Battista de Oliveira-tól – Brandon Moncrief-ig megtalálható az adatlapja
  • volt olyan játékos, aki igazolása előtt már szerepelt a Fradiban, pl. Mészáros Dodó a mexikói túrán ’47-ben, aztán voltak olyanok, akik távozásuk után még szerepeltek a Fradiban: Budai, Czibor, Esterházy és Nicsenko
  • volt olyan játékos, aki nem szerepelt a Fradiban, mert rövid ittléte alatt nem volt hivatalos mérkőzés, de közben kétszer is válogatott volt: ő Rokken Imre.

Ha fentiek alapján bárki kedvet kapott a számok tanulmányozásához, ezen túl nem kell mást tennie, csak belépni a „Lexikon” menübe és belefeledkezhet azok igazi tartalmába. Biztos vagyok benne, nagyon hamar rá fogunk jönni, a számok sokkal többet mutatnak annál, mint amit az első látásra gondolnánk.

Mert a számok misztikája helyett, pillanatok alatt fel fogjuk fedezni bennük az igazi Fradizmust.

– lalolib –

4 hozzászólás a(z) 918 – a számok misztikája bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
OLDALAK
10.08.16:30 TV:M4Sport
10.21.17:45 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29.18:00 M4 Sport