A Fradi naptára, augusztus 12.

tempo-naptar

Évfordulók:

40 éve született Dondé, Jean Carlos
43 éve született Keresztes Viktor
109 éve született Pyber István
29 éve született Ramírez, Cristian
31 éve született Skvarka, Michal
94 éve született Vigh Zoltán
42 éve született Wolfe, Wolry

Mérkőzéseink ezen a napon:

1917. DVTK – FTC 2:1, Edzőmérkőzés
1928. Zala-Kanizsa – Ferencváros 0:4, Edzőmérkőzés
1933. Boroszló válogatott – Ferencváros 1-8, nemzetközi barátságos
1953. X. ker. NB II-es válogatott – Bp. Kinizsi 2:3, Edzőmérkőzés
1956. Bp. Vörös Lobogó – Bp. Kinizsi 3:2, NB1
1959. Ercsi Kinizsi – Ferencváros 0:9, Edzőmérkőzés
1962. Ferencváros – Újpesti Dózsa 2:2, NB1
1964. Nagykőrösi Kinizsi – Ferencváros 0:5, MK
1970. Ferencváros – Kőbányai Lombik 5:1, Edzőmérkőzés
1972. Lengyeltóti – Ferencváros 2:9, Edzőmérkőzés
1976. Vasas – Ferencváros 2-1, Bajnokok tornája
1977. Bp. Honvéd – Ferencváros 2-1, Bajnokok tornája
1978. Bagi TSZ SK – Ferencváros ?-?, Edzőmérkőzés
1979. Beerschot – Ferencváros 1-2, Nemzetközi torna
1981. Ganz-MÁVAG – Ferencváros 0-7, Edzőmérkőzés
1982. Sevilla – Ferencváros 3-2, Nemzetközi torna
1983. ASV Gutenbrunn(?) – Ferencváros ?-?, nemzetközi barátságos
1987. Ferencváros – Dabas 10-0, Edzőmérkőzés
1989. Ferencváros – MTK-VM 4-0, NB1
1991. Ferencváros – VE-MA Rt. FC 12-0, Edzőmérkőzés
1992. Újpesti TE – Ferencváros 3-1, Szuperkupa
1997. Helsingborg IF – Ferencváros 0-1, UEFA selejtező
1999. Ferencváros – Constuctorul 93 Chisinau 3-1, UEFA selejtező
2006. Ferencváros – Jászapáti 1-0, NB2
2017. Ferencváros – Paks 1-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 14 mérkőzés, 7 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség, 34-19 gólkülönbség

“Sok taps kí­sérte a zöld-fehérek kitűnő játékát. Mindenki meg van vele elégedve, de sokkal jobban tetszett a boroszlói közönségnek, amely igen gyakran tapsolta meg támadásainkat, akcióinkat. Nem csak az eredmény, de a mutatott játék is igen nagy sikert jelentett ma. Különösen Táncos játszott fényesen. Sárosi jól irányí­tott, a halfsorban Móré, a védelemben Háda és Korányi tett ki magáért. A Ferencváros góljait, Toldi, Kemény, Sárosi, Kovács, Toldi, Kovács, Táncos és Táncos szerezték.” (1933 – Boroszló válogatott)

“Már a 3. percben erős ostromot vert vissza a nagykőrösi védelem. Az egymás követő ferencvárosi támadásokat jól hárí­tották a hazaiak. A nagykőrösi csatárok is támadgattak,de a ezekben nem volt erő. A 27. percben Juhász egyéni játék után lőtte az első gólt. Tovább FTC fölény után a 44. percben Fenyvesi dr. átadását Friedmanszky élesen küldte a léc alá. Szünet után a negyed óráig tartó FTC fölény alatt több heves támadás foglalkoztatta a hazai védelmet. A 60. percben Rákosi jól eltalált labdája kötött ki a nagykőrösi kapuban. Egy perc múlva Rákosi tisztára játszotta magát és 12 méterről védhetetlen gólt lőtt. Az 5:0-s végeredményt a 80. percben Friedmanszky állí­totta be, az ötösről küldte védhetetlenül a kapuba a labdát. Élvezetes és változatos volt a játék. Észrevehető volt, hogy a Ferencváros nem játszott teljes erővel és ennek következtében a nagykőrösiek időnként méltó ellenfélnek bizonyultak.” (1964 – Nagykőrösi Kinizsi)

1979

“A kis osztrák csapat ellen elért győzelem nem nagy fegyvertény – de sporttörténeti tény: Ez az FTC történetének legnagyobb gólarányú győzelme. Gól: Kvaszta(5), Szabadi(4), Koch(4), Rubold(4), Pogány(4), Szántó G.(3), Kovács I.(3), Bánki J.(2), Jancsika(1)” (1983 – Gutenbrun)

“A nyitóforduló legnagyobb érdeklődéssel várt erőpróbája az Üllői úti örökrangadó. A példásan kemény nyári felkészülés lerí­tt a Ferencvárosról a szombati örökrangadón. A zöld-fehérek a szombati kánikulában pokoli iramot diktáltak az eső félórában, egyszerűen állva hagyták a védekezésében alapvető helyezkedési hibákat elkövető MTK VM-et. Amikor azután 22 perc alatt meg volt a három bajnoki ponthoz szükséges előnyük, kicsit kocogósabbra fogták a tempót, de ebben a kilencven percben vitathatatlanul, utca hosszal verték meg ősrégi riválisukat. – Minden tekintetben profi szellemet akarunk kialakitani, ez annyit is jelent, hogy versengést hirdettem minden posztra, tehát nincs bérelt hely a csapatban – mondta Rákosi Gyula vezetőedző…Nyilasi Tibor: – Az eredmény önmagáért beszél, nagyon jól játszott a Fradi. Nekem Bánki játéka tetszett a legjobban.” (1989 – MTK-VM)

“A 3. percben maradt ki az első ferencvárosi helyzet. Nyilas futott el a bal oldalon, majd a 16-os vonaláról beadta a labdát, amelyet az érkező Zavadszky rosszul talált el, í­gy odalett a lehetőség. A Ferencváros birtokolta többet a labdát, Vincze Ottó pedig két alkalommal is tesztelte a svéd kapust. Andersson azonban mindkétszer a helyén volt. Nem í­gy a 42. percben, amikor megszületett a zöld-fehérek vezető gólja. Vincze Ottó végezhetett el szabadrúgást balról, 24 méterre a svéd kaputól. A középpályás elcsavarta a játékszert a sorfal mellett, amely védhetetlenül vágódott Sven Andersson kapujának jobb felső sarkába (0-1). Svéd fölénnyel kezdődött a második félidő, a hazaiak mindent megtettek az egyenlí­tés érdekében. Támadásaik azonban nélkülözték az átütőerőt, ha lőttek is, többnyire kapu mellé ment a labda. Az utolsó percekben pedig újra a Ferencváros irányí­tott, játékosai okosan tartották a labdát, í­gy egygólos előnnyel utazhatnak haza.” (1997 – Helsingborgs IF)

“A Ferencváros vehemens rohamokkal kezdett a helyenként birkózófogásokkal védekező moldovai csapat ellen, de a lendület 10 perc után megtört. A félidő hajrájáig jószerivel helyzetet sem tudott kialakí­tani a zöld-fehér gárda a szerény képességű kisinyoviakkal szemben, ám a hajrában kétszer is betaláltak a hazaiak, vagyis megnyugtató előnyt szereztek…A szünet után a moldovaiak kicsit ránk ijesztettek, mert elkezdtek rohamozni a kényelmesen játszadozó Ferencváros ellen, de Kovácsnak a félidő derekán szerzett gólja némiképp lehűtötte a vendégek kedélyét. így a zöld-fehérek hullámzó teljesí­tménnyel is magabiztos győzelmet arattak az UEFA Kupa-selejtezőjében, bár a végén bekapott gól miatt még lehetnek kellemetlen perceik Kisinyovban az augusztus 26-iki visszavágón…Arra a kérdésre, hogy lehetett-e valami pozití­vumot is felfedezni a Ferencváros teljesí­tményében, Mucha azt felelte: a csapat szép gólokat rúgott, és í­géretesen mutatkozott be az együttesben az újonc Zöld Zoltán.” (1999 – Constructorul Chisinau)

2006

1964

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, augusztus 12. bejegyzéshez

  • Emlékezetes meccsek napja a mai, még ha nem szép emlékek is vannak benne rendesen. A ’92-es (először megrendezett) Szuper Kupa volt pl. számomra az első vereség, amit a helyszí­nen láttam.

  • Két történelmi mérkőzés ezen a napon, de micsoda kontraszt: 83-ban a Gutenbrun ellen csapatunk története legnagyobb különbségű győzelmét aratta az osztrák kiscsapat otthonában, 23 évvel később pedig az első második ligás bajnokinkat kellett játszanunk az otthon zöld fűvén, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei szintúgy kiscsapat ellen! Ki ne emlékezne, hogy még Orbán Viktor is ki jött hitet tenni az igazunk mellett. Bennem igazából akkor tudatosodott a kizárásunk jogtalansága, amikor Őt -- aki nem Fradi drukker -- megláttam a lelátón! Azért sokáig emlékezetes marad számomra szegény Zsiborás Gabi első meccse ellenünk 89-ből, amikor a Sport azt í­rta, hogy “Dzurják öt labdaérintése, maga a világ öt csodája; két gól, két kényszerí­tő sarokkal, egy hosszú labda átvétele oxival. Mindez húsz perc alatt!” Azért azt se felejtsük el, hogy 1997-ben a Helsingborg elleni 0-1 végül továbbjutást ért,tizenegyesekkel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.16:30 TV:M4Sport
Categories
10.21.17:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső