A Fradi naptára, augusztus 12.

tempo-naptar

Évfordulók:

34 éve született Dondé, Jean Carlos
103 éve született Pyber István
23 éve született Ramírez, Cristian
88 éve született Vigh Zoltán
36 éve született Wolfe, Wolry

Mérkőzéseink ezen a napon:

1933. Boroszló válogatott – Ferencváros: 1-8, nemzetközi barátságos
1956. Bp. Vörös Lobogó – Bp. Kinizsi: 3-2, NB1
1962. Ferencváros – Újpesti Dózsa: 2-2, NB1
1964. Nagykőrösi Kinizsi – Ferencváros: 0-5, MK
1976. Vasas – Ferencváros: 2-1, Bajnokok tornája
1977. Bp. Honvéd – Ferencváros: 2-1, Bajnokok tornája
1979. Beerschot – Ferencváros: 1-2, Nemzetközi torna
1982. Sevilla – Ferencváros: 3-2, Nemzetközi torna
1983. Gutenbrun – Ferencváros: 1-30, nemzetközi barátságos
1989. Ferencváros – MTK-VM: 4-0, NB1
1992. UTE – Ferencváros: 3-1, Szuperkupa
1997. Helsingborg IF – Ferencváros: 0-1, UEFA selejtező
1999. Ferencváros – Constuctorul: 3-1, UEFA selejtező
2006. Ferencváros – Jászapáti: 1-0, NB2

Összes díjmérkőzés: 14 mérkőzés, 8 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség, 63-19 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1983. Kiss Zoltán
1983. Kovács Imre

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1979. Magyar István

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“Sok taps kísérte a zöld-fehérek kitűnő játékát. Mindenki meg van vele elégedve, de sokkal jobban tetszett a boroszlói közönségnek, amely igen gyakran tapsolta meg támadásainkat, akcióinkat. Nem csak az eredmény, de a mutatott játék is igen nagy sikert jelentett ma. Különösen Táncos játszott fényesen. Sárosi jól irányított, a halfsorban Móré, a védelemben Háda és Korányi tett ki magáért. A Ferencváros góljait, Toldi, Kemény, Sárosi, Kovács, Toldi, Kovács, Táncos és Táncos szerezték.” (1933.08.12 – Boroszló válogatott)

“Már a 3. percben erős ostromot vert vissza a nagykőrösi védelem. Az egymás követő ferencvárosi támadásokat jól hárították a hazaiak. A nagykőrösi csatárok is támadgattak,de a ezekben nem volt erő. A 27. percben Juhász egyéni játék után lőtte az első gólt. Tovább FTC fölény után a 44. percben Fenyvesi dr. átadását Friedmanszky élesen küldte a léc alá. Szünet után a negyed óráig tartó FTC fölény alatt több heves támadás foglalkoztatta a hazai védelmet. A 60. percben Rákosi jól eltalált labdája kötött ki a nagykőrösi kapuban. Egy perc múlva Rákosi tisztára játszotta magát és 12 méterről védhetetlen gólt lőtt. Az 5:0-s végeredményt a 80. percben Friedmanszky állította be, az ötösről küldte védhetetlenül a kapuba a labdát. Élvezetes és változatos volt a játék. Észrevehető volt, hogy a Ferencváros nem játszott teljes erővel és ennek következtében a nagykőrösiek időnként méltó ellenfélnek bizonyultak.” (1964.08.12 – Nagykőrös, MNK)

“A kis osztrák csapat ellen elért győzelem nem nagy fegyvertény – de sporttörténeti tény: Ez az FTC történetének legnagyobb gólarányú győzelme. Gól: Kvaszta(5), Szabadi(4), Koch(4), Rubold(4), Pogány(4), Szántó G.(3), Kovács I.(3), Bánki J.(2), Jancsika(1)” (1983.08.12 – Gubenbrun)

“A nyitóforduló legnagyobb érdeklődéssel várt erőpróbája az Üllői úti örökrangadó. A példásan kemény nyári felkészülés lerítt a Ferencvárosról a szombati örökrangadón. A zöld-fehérek a szombati kánikulában pokoli iramot diktáltak az eső félórában, egyszerűen állva hagyták a védekezésében alapvető helyezkedési hibákat elkövető MTK VM-et. Amikor azután 22 perc alatt meg volt a három bajnoki ponthoz szükséges előnyük, kicsit kocogósabbra fogták a tempót, de ebben a kilencven percben vitathatatlanul, utca hosszal verték meg ősrégi riválisukat. – Minden tekintetben profi szellemet akarunk kialakitani, ez annyit is jelent, hogy versengést hirdettem minden posztra, tehát nincs bérelt hely a csapatban – mondta Rákosi Gyula vezetőedző…Nyilasi Tibor: – Az eredmény önmagáért beszél, nagyon jól játszott a Fradi. Nekem Bánki játéka tetszett a legjobban.” (1989.08.12 – MTK, NB1)

NS-19890812

“A 3. percben maradt ki az első ferencvárosi helyzet. Nyilas futott el a bal oldalon, majd a 16-os vonaláról beadta a labdát, amelyet az érkező Zavadszky rosszul talált el, így odalett a lehetőség. A Ferencváros birtokolta többet a labdát, Vincze Ottó pedig két alkalommal is tesztelte a svéd kapust. Andersson azonban mindkétszer a helyén volt. Nem így a 42. percben, amikor megszületett a zöld-fehérek vezető gólja. Vincze Ottó végezhetett el szabadrúgást balról, 24 méterre a svéd kaputól. A középpályás elcsavarta a játékszert a sorfal mellett, amely védhetetlenül vágódott Sven Andersson kapujának jobb felső sarkába (0-1). Svéd fölénnyel kezdődött a második félidő, a hazaiak mindent megtettek az egyenlítés érdekében. Támadásaik azonban nélkülözték az átütőerőt, ha lőttek is, többnyire kapu mellé ment a labda. Az utolsó percekben pedig újra a Ferencváros irányított, játékosai okosan tartották a labdát, így egygólos előnnyel utazhatnak haza.” (1997.08.12 – Helsingborgs IF, UEFA selejtező)

tfu_19970825_fu_003-0006-19970812

“A Ferencváros vehemens rohamokkal kezdett a helyenként birkózófogásokkal védekező moldovai csapat ellen, de a lendület 10 perc után megtört. A félidő hajrájáig jószerivel helyzetet sem tudott kialakítani a zöld-fehér gárda a szerény képességű kisinyoviakkal szemben, ám a hajrában kétszer is betaláltak a hazaiak, vagyis megnyugtató előnyt szereztek…A szünet után a moldovaiak kicsit ránk ijesztettek, mert elkezdtek rohamozni a kényelmesen játszadozó Ferencváros ellen, de Kovácsnak a félidő derekán szerzett gólja némiképp lehűtötte a vendégek kedélyét. Így a zöld-fehérek hullámzó teljesítménnyel is magabiztos győzelmet arattak az UEFA Kupa-selejtezőjében, bár a végén bekapott gól miatt még lehetnek kellemetlen perceik Kisinyovban az augusztus 26-iki visszavágón…Arra a kérdésre, hogy lehetett-e valami pozitívumot is felfedezni a Ferencváros teljesítményében, Mucha azt felelte: a csapat szép gólokat rúgott, és ígéretesen mutatkozott be az együttesben az újonc Zöld Zoltán.” (1999.08.12 – Constructorul Chisinau, UEFA selejtező)

TFU_19990914_Trb_Tplc - 0007-2

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, augusztus 12. bejegyzéshez

  • Emlékezetes meccsek napja a mai, még ha nem szép emlékek is vannak benne rendesen. A ’92-es (először megrendezett) Szuper Kupa volt pl. számomra az első vereség, amit a helyszínen láttam.

  • Két történelmi mérkőzés ezen a napon, de micsoda kontraszt: 83-ban a Gutenbrun ellen csapatunk története legnagyobb különbségű győzelmét aratta az osztrák kiscsapat otthonában, 23 évvel később pedig az első második ligás bajnokinkat kellett játszanunk az otthon zöld fűvén, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei szintúgy kiscsapat ellen! Ki ne emlékezne, hogy még Orbán Viktor is ki jött hitet tenni az igazunk mellett. Bennem igazából akkor tudatosodott a kizárásunk jogtalansága, amikor Őt -- aki nem Fradi drukker -- megláttam a lelátón! Azért sokáig emlékezetes marad számomra szegény Zsiborás Gabi első meccse ellenünk 89-ből, amikor a Sport azt írta, hogy “Dzurják öt labdaérintése, maga a világ öt csodája; két gól, két kényszerítő sarokkal, egy hosszú labda átvétele oxival. Mindez húsz perc alatt!” Azért azt se felejtsük el, hogy 1997-ben a Helsingborg elleni 0-1 végül továbbjutást ért,tizenegyesekkel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák