A Fradi naptára, augusztus 16.

tempo-naptar

Évfordulók:

60 éve hunyt el Payer Imre
32 éve hunyt el Rátkai Károly
32 éve hunyt el Toldi Géza

toldi-síremlék

Toldi Géza Farkasréti temetőben lévő sírját a Tempó Fradi Alapítvány újította fel 2011-ben.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1923. Boldklubben ’93 – FTC: 2-0, nemzetközi barátságos
1925. Győri DAC – FTC: 0-2, Edzőmérkőzés
1930. Érsekújvár SE – Ferencváros: 1-6, nemzetközi barátságos
1931. Ripensia – Ferencváros: 2-4, nemzetközi barátságos
1936. Ripensia – Ferencváros: 3-0, nemzetközi barátságos
1941. Újpest – Ferencváros: 1-7, Szt. István kupa
1944. Ferencváros – Újpest: 6-1, Szt. László kupa
1958. Ferencváros – Linzer ASK: 7-2, Alkotmány kupa
1959. Ferencváros – Vasas: 2-2, NB1
1964. Pécsi Dózsa – Ferencváros: 1-1, NB1
1978. Csepel – Ferencváros: 0-1, MK
1980. Ferencváros – DVTK: 2-1, NB1
1986. Ferencváros – ZTE: 3-0, NB1
1987. Ferencváros – DMVSC: 2-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 14 mérkőzés, 10 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 43-16 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1936. Jászberényi Zoltán
1958. Berta Ferenc
1958. Győri-Kiss István
1958. Hódi Zoltán
1958. Kiss III. László
1978. Erdővégi György
1987. Kajdy György

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A Ferencvárost már a pályaudvaron ünnepelték tegnap Érsekújvárott. Hatalmas tömeg fogadta a zöld-fehéreket még a vigasztalanul zuhogó esőben is. Délutánra szerencsére kitisztult, kisütött a nap s így népes közönség előtt került sorra a várvavárt meccs. Az esőtől megrongált pályát homokkal kijavítják és indulhat a játék. A Fradiból Takács II. három gólt rúgott, míg a hármon Táncos, Turay és Toldi osztozott. Az ÉSE csapatában a Ferencváros sportszerű ellenfelet talált, éppen ezért szép, sima és úgyszólván faultmentes volt a meccs. A Ferencváros csapata a talaj ellenére is szépen játszott és játéka általános megelégedést keltett. A Ferencváros különben este résztvett a tiszteletére rendezett bálon, banketten és vasárnap délelőtt fél tízkor utazik át Pozsonyba.” (1930.08.16 – Érsekújvár SE)

“Takács I.: – A bíró hozzá nem értése mindkét csapat játékát befolyásolta…Klement: – A második félidőben a szél és a bíró ellen nem ment a játék. Elismerem, hogy a bíró az első félidőben a Ripesnsiát sújtotta ítéleteivel, de a II. félidőben mindent kiegyenlített. Az eredménnyel meg vagyok elégedve…Marássy dr.: – A mérkőzést két részletre kell osztani. Az első félidőben a Ferencváros imponáló stílusban játszott. A második félidő elején visszaesett, majd újra feljött, de ekkor sok támadását a bíró akasztotta meg. 6:2 lett volna a reális eredmény. Ha a Ripesnsia nem gondoskodik valóban jó és korrekt bírókról, úgy nehezen fog ellenfelet kapni. Minden jó volt, csak a bíró volt csapnivaló.” (1931.08.16 – Ripesnsia)

“A bajnokcsapat teljesítménye éppen olyan kimagasló haditett volt, mint az Austria vagy a Gradjanski elleni megsemmisítő győzelem. Sőt: a Ferencváros nagy diadalának az értékét még külön emeli az a körülmény, hogy a döntő fölényt tíz emberrel vívták ki a zöld-fehérek. Valószínű, hogy a megfogyatkozott ferencvárosi gárdában a túlerő elleni harc fölébresztette a kétségtelenül meglévő ferencvárosi virtust is, amely kihozta a csapat minden értékét. A zsúfolt ház előtt aratott nagy arányú győzelemről még sokáig fognak beszélni s még sokan fogják érthetetlen csodának minősíteni a tíz ferencvárosi fiú mindent elsöprő győzelmét tizenegy újpesti ellen. Csodák azonban nem történnek, igyekezzünk tehát a bíráló tárgyilagossággal kinyomozni a nagy győzelem okait. A játék első negyedórájában még nem lehetett következtetni a végeredményre. Hatalmas iramot diktált mid a két fél, mintha érezték volna a résztvevők, hogy az első gól erkölcsi hatása nagyon fontos lesz. Arra azért kevesen számítottak, hogy a 36. percben, 2:0-s Ferencváros vezetésnél a legénység 10 főre csökken. Ez nem veti vissza a zöld-fehéreket és a szünet előtt Finta növeli az előnyt. A II. félidő, amelynek az első percében már 4:0 az eredmény s amelyben ‘apa játszik a fiával’ – akkora a zöldek fölénye. A vége kiütéses 7:1 – tíz emberrel. Csodák emlegetése helyett állapítsuk meg, hogy a Ferencvárosban több a klasszisjátékos és több a jó formában lévő játékos mint az Újpestben. A Ferencváros ezenkívül lényegesen összeszokottabb csapat. Végül csak annyit, hogy az egy ember előnyt az Újpest azért nem tudta kihasználni, mert a Ferencváros még tíz emberrel is jobban osztotta el a pályát és sokkal harcosabban játszott.” (1941.08.16 – Újpest, Szt. István Kupa)

KS_1941_I_080-19410816-2

“Igen nagy volt a tudásbeli különbség a két csapat között, s a nagy gólarányú győzelem ellenére sem lehet messzemenő következtetéseket levonni a Ferencváros játékából. Az I. osztályba most felkerült linzi csapat lényegesen lassúbb volt, játékosai sokszor körülményesen oldották meg a feladataikat, s technikailag is nagy volt a különbség a két együttes között. Ha a ferencvárosi csatároknak jobban sikerülnek a lövések, lényegesen nagyobb arányú győzelmet is kivívhattak volna a közepes iramú és színvonalú mérkőzésen.” (1958.08.16 – Linzer ASK)

“Nem sok örömet hozott a szurkolóknak ez a kilencven perc! Az iram és a színvonal a közepest sem érte el. Elsősorban a Ferencváros számára volt fontos a pontszerzés, hiszen csak így juthatott az MNK elődöntőjébe. 1-0 után a Csepel támadgatott, de csatárai sorra kihagyták a helyzeteket. Az FTC-nek – ha jól akar szerepelni az elődöntőben – a mostaninál sokkal szervezettebben, lelkesebben kell játszania. A Csepelről is kevés jót mondhatunk. Másfél héttel a bajnoki rajt előtt a piros-kékek is csak nagyon szürke játékra voltak képesek.” (1978.08.16 – Csepel, MNK)

npl-1978-0008-19780816

“A nyolcgólos nyitány húszezer nézőt csalt ki az Üllői útra, a DVTK vendégjátékára. De ezúttal elmaradt a gólözön, pedig a hazaiak jó néhány jó helyzetet kidolgoztak. Gyors egymásutánban estek a gólok, előbb az FTC szerzett vezetést Nyilasi fejesével, rá egy percre Borostyán, Judik és Kakas közreműködésével, egyenlített. A végeredményt Murai állította be. A találkozó végén Pogány kapufája jelentett még izgalmas eseményt. Szávó játékvezető különösebb hiba nélkül dirigált a találkozón.” (1980.08.16 – DVTK, NB1)

Nyilasi gólja

Nyilasi gólja

“Dalnoki Jenő: – Győzelmünk jogosságához nem férhet kétség…| Dzurják Csöpit a mérkőzés után a levegőbe ‘dobálták’ a szurkolók.” (1986.08.16 – ZTE, NB1)

NS-19860817-01-19860816

“A Ferencváros öltözőjében formabontó módon zajlott le a küzdelemre hangolás. Dalnoki Jenő felolvasta az ellenfél edzőjének, Kiss Lászlónak a Debrecen című hetilapban megjelenő nyilatkozatát, mely szerint: – lefogadtam, hogy a nyitányon Pesten megverjük a Ferencvárost, s utána nézd meg, milyen jó kis gárda lesz ebből a Lokiból…Kiss László a mérkőzés utáni nyilatkozata: – Kikaptunk ugyan, de nem vertek meg bennünket. Örülök, hogy ilyen jó mérkőzést játszottunk, és most már tudom, miért félnek a vidéki csapatok Budapesten…” (1987.08.16 – Debrecen, NB1)Tempó Fradi!: A “Mini-Menottinak” becéző (?) edző, aki 1997-98-ban a Fradi másodedzője is volt, mindig “híres” volt nagyot mondásairól, amit most is bizonyított. Nem verték meg a Fradit, és a Lokiból sem lett akkor még “jó kis gárda”, a szezon végén ki is estek az első osztályból, és Kissnek is idő előtt kellett távoznia Debrecenből.

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, augusztus 16. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák