A Fradi naptára, augusztus 16.

tempo-naptar

Évfordulók:

62 éve hunyt el Payer Imre
34 éve hunyt el Rátkai Károly
118 éve született Senkey II. Gyula
34 éve hunyt el Toldi Géza

toldi-síremlék

Toldi Géza Farkasréti temetőben lévő sírját a Tempó Fradi Alapítvány újította fel 2011-ben.

Mérkőzéseink ezen a napon:

1923. Boldklubben ’93 – FTC: 2-0, nemzetközi barátságos
1925. Győri DAC – FTC: 0:2, Edzőmérkőzés
1930. Érsekújvár SE – Ferencváros: 1-6, nemzetközi barátságos
1931. Ripensia – Ferencváros: 2-4, nemzetközi barátságos
1936. Ripensia – Ferencváros: 3-0, nemzetközi barátságos
1941. Újpest – Ferencváros: 1-7, Szt. István kupa
1958. Ferencváros – Linzer ASK: 7-2, Alkotmány kupa
1959. Ferencváros – Vasas: 2-2, NB1
1964. Pécsi Dózsa – Ferencváros: 1-1, NB1
1978. Csepel – Ferencváros: 0-1, MK
1980. Ferencváros – DVTK: 2-1, NB1
1986. Ferencváros – ZTE: 3-0, NB1
1987. Ferencváros – DMVSC: 2-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 12 mérkőzés, 8 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 35-15 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1936. Jászberényi Zoltán
1958. Berta Ferenc
1958. Győri-Kiss István
1958. Hódi Zoltán
1958. Kiss III. László
1978. Erdővégi György
1987. Kajdy György

“A Ferencvárost már a pályaudvaron ünnepelték tegnap Érsekújvárott. Hatalmas tömeg fogadta a zöld-fehéreket még a vigasztalanul zuhogó esőben is. Délutánra szerencsére kitisztult, kisütött a nap s így népes közönség előtt került sorra a várvavárt meccs. Az esőtől megrongált pályát homokkal kijavítják és indulhat a játék. A Fradiból Takács II. három gólt rúgott, míg a hármon Táncos, Turay és Toldi osztozott. Az ÉSE csapatában a Ferencváros sportszerű ellenfelet talált, éppen ezért szép, sima és úgyszólván faultmentes volt a meccs. A Ferencváros csapata a talaj ellenére is szépen játszott és játéka általános megelégedést keltett. A Ferencváros különben este résztvett a tiszteletére rendezett bálon, banketten és vasárnap délelőtt fél tízkor utazik át Pozsonyba.” (1930 – Érsekújvár SE)

“Takács I.: — A bíró hozzá nem értése mindkét csapat játékát befolyásolta…Klement: — A második félidőben a szél és a bíró ellen nem ment a játék. Elismerem, hogy a bíró az első félidőben a Ripensiát sújtotta ítéleteivel, de a II. félidőben mindent kiegyenlített. Az eredménnyel meg vagyok elégedve…Marássy dr.: — A mérkőzést két részletre kell osztani. Az első félidőben a Ferencváros imponáló stílusban játszott. A második félidő elején visszaesett, majd újra feljött, de ekkor sok támadását a bíró akasztotta meg. 6:2 lett volna a reális eredmény. Ha a Ripensia nem gondoskodik valóban jó és korrekt bírókról, úgy nehezen fog ellenfelet kapni. Minden jó volt, csak a bíró volt csapnivaló.” (1931 – Ripensia)

“A bajnokcsapat teljesítménye éppen olyan kimagasló haditett volt, mint az Austria vagy a Gradjanski elleni megsemmisítő győzelem. Sőt: a Ferencváros nagy diadalának az értékét még külön emeli az a körülmény, hogy a döntő fölényt tíz emberrel vívták ki a zöld-fehérek. Valószínű, hogy a megfogyatkozott ferencvárosi gárdában a túlerő elleni harc fölébresztette a kétségtelenül meglévő ferencvárosi virtust is, amely kihozta a csapat minden értékét. A zsúfolt ház előtt aratott nagy arányú győzelemről még sokáig fognak beszélni s még sokan fogják érthetetlen csodának minősíteni a tíz ferencvárosi fiú mindent elsöprő győzelmét tizenegy újpesti ellen. Csodák azonban nem történnek, igyekezzünk tehát a bíráló tárgyilagossággal kinyomozni a nagy győzelem okait. A játék első negyedórájában még nem lehetett következtetni a végeredményre. Hatalmas iramot diktált mid a két fél, mintha érezték volna a résztvevők, hogy az első gól erkölcsi hatása nagyon fontos lesz. Arra azért kevesen számítottak, hogy a 36. percben, 2:0-s Ferencváros vezetésnél a legénység 10 főre csökken. Ez nem veti vissza a zöld-fehéreket és a szünet előtt Finta növeli az előnyt. A II. félidő, amelynek az első percében már 4:0 az eredmény s amelyben ‘apa játszik a fiával’ – akkora a zöldek fölénye. A vége kiütéses 7:1 – tíz emberrel. Csodák emlegetése helyett állapítsuk meg, hogy a Ferencvárosban több a klasszisjátékos és több a jó formában lévő játékos mint az Újpestben. A Ferencváros ezenkívül lényegesen összeszokottabb csapat. Végül csak annyit, hogy az egy ember előnyt az Újpest azért nem tudta kihasználni, mert a Ferencváros még tíz emberrel is jobban osztotta el a pályát és sokkal harcosabban játszott.” (1941 – Újpest)

“Igen nagy volt a tudásbeli különbség a két csapat között, s a nagy gólarányú győzelem ellenére sem lehet messzemenő következtetéseket levonni a Ferencváros játékából. Az I. osztályba most felkerült linzi csapat lényegesen lassúbb volt, játékosai sokszor körülményesen oldották meg a feladataikat, s technikailag is nagy volt a különbség a két együttes között. Ha a ferencvárosi csatároknak jobban sikerülnek a lövések, lényegesen nagyobb arányú győzelmet is kivívhattak volna a közepes iramú és színvonalú mérkőzésen.” (1958 – Linzer ASK)

“Nem sok örömet hozott a szurkolóknak ez a kilencven perc! Az iram és a színvonal a közepest sem érte el. Elsősorban a Ferencváros számára volt fontos a pontszerzés, hiszen csak így juthatott az MNK elődöntőjébe. 1-0 után a Csepel támadgatott, de csatárai sorra kihagyták a helyzeteket. Az FTC-nek – ha jól akar szerepelni az elődöntőben – a mostaninál sokkal szervezettebben, lelkesebben kell játszania. A Csepelről is kevés jót mondhatunk. Másfél héttel a bajnoki rajt előtt a piros-kékek is csak nagyon szürke játékra voltak képesek.” (1978 – Csepel)

npl-1978-0008-19780816

1978

“A nyolcgólos nyitány húszezer nézőt csalt ki az Üllői útra, a DVTK vendégjátékára. De ezúttal elmaradt a gólözön, pedig a hazaiak jó néhány jó helyzetet kidolgoztak. Gyors egymásutánban estek a gólok, előbb az FTC szerzett vezetést Nyilasi fejesével, rá egy percre Borostyán, Judik és Kakas közreműködésével, egyenlített. A végeredményt Murai állította be. A találkozó végén Pogány kapufája jelentett még izgalmas eseményt. Szávó játékvezető különösebb hiba nélkül dirigált a találkozón.” (1980 – DVTK)

Nyilasi gólja

1980, Nyilasi gólja

NS-19860817-01-19860816

1986

1987

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, augusztus 16. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST