A Fradi naptára, augusztus 21.

tempo-naptar

Mérkőzéseink ezen a napon:

1910. Kaposvári AC – FTC: 1:3, Edzőmérkőzés
1926. Szegedi Bástya – Ferencváros: 1:1, Edzőmérkőzés
1927. Jugoszlavija – Ferencváros: 3-5, nemzetközi barátságos
1932. Servette – Ferencváros: 5-3, nemzetközi barátságos
1947. Hungária SFC – Ferencváros: 1-12, nemzetközi barátságos
1948. Ferencváros – Wacker: 3-0, Centenáris kupa
1955. Diósgyőri Vasas – Bp. Kinizsi: 1-4, NB1
1971. Panathinaikosz – Ferencváros: 1-6, Nemzetközi torna
1975. Ferencváros – Estudiantes: 5-1, MLSZ kupa
1992. Ferencváros – Békéscsaba: 2-1, NB1
1996. Ferencváros – IFK Göteborg: 1-1, BL selejtező
1999. Ferencváros – ZTE: 1-1, NB1
2004. Fehérvár – Ferencváros: 0-1, NB1
2005. Ferencváros – Pápa: 3-3, NB1
2009. Vasas – Ferencváros: 3-2, NB1
2010. Videoton – Ferencváros: 1-1, NB1
2011. Ferencváros – Haladás: 1-2, NB1
2016. Ferencváros – Mezőkövesd: 2-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 16 mérkőzés, 8 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, 52-26 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1932. Székely Béla
2011. Végh Zoltán

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1947. Szőke János
1999. Zöld Zoltán
2011. Rodenbücher István
2016. Sesták, Stanislav

Ezen a napon ült először az FTC kispadján díjmérkőzésen:

2011. Nagy Tamás

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2002. Tököli Attila

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A Kaposvári Atlétikai Klub Szent István napján országos atlétikai versenyt rendez, a melynek keretében első ízben kerülnek döntésre a Dunántúl atlétikai bajnokságai. A verseny országos nyílt számaiban több fővárosi atléta is résztvesz. Az atlétikai viadal után futballmérkőzés lesz a Kaposvári A. K. és a Ferencvárosi Torna Klub II. csapata között…Ferencv. TC—Kaposvári AC 3:1 (1:0). Biró Szántó Imre Kac. Ftc vegyes csapatában Szeidler, Janisch és Pápay lőtték a goalokat. Nagyon erős küzdelem folyt népes publikum előtt.” (1910.08.21 – Kaposvár)

“A Ferencváros nem játszotta ki azt a formát, amit a Hakoah ellen mutatott Bécsben, aminek egyik főoka, hogy négy játékosa meghűléssel bajlódott az elmúlt héten. Kohut, Szedlacsek és Turay, de főként a meccsre is ágyból felkelő Hungler érezte meg az előző napok hűvös időjárását. Ezenkívül a Jugoslavia új pályájának talaja nagyon egyenetlen, göröngyös, ami lehetetlenné tette a leeső labda röpívének pontos kiszámítását. Két hirtelen bekapott potyagól sem járult hozzá a csapat jó közérzetéhez és így csak szünet után nyerte vissza nyugalmát a Ferencváros, ami viszont elég volt a győzelem kivívásához. Egyénileg Takács és Obithz volt a csapat legjobb embere, a többiek mind gyengébb formát mutattak a múlthetinél.” (1927.08.21 – Jugoslavia)

“A Hungária klubhistóriájának másik jeles pillanata – egy rekordvereség! A győzedelmes mexikói túrájáról hazafelé tartó FTC a queensi Dexter Parkban 7.000 szurkoló – köztük 5.000 magyar – előtt mérkőzött meg az NYH-val. A vendéglátók „megadták a módját”: ötven magyar ruhás lány piros-fehér-zöld virágcsokrokkal köszöntötte a Fradi-játékosokat. Noha az első gólt meglepetésre a hazaiak érték el Gyurcsák Béla révén a 8. percben, a parádés Szusza, Sárosi dr., Puskás (a két összekötő kölcsönjátékosként tartott a Fradival) belsőhármassal felálló FTC még a szünet előtt fordított, a második félidőben pedig meg sem állt egy tucatig. A 12:1-es találkozó után a Staats Zeitung, a helyi német lap egész egyszerűen futballszimfóniának nevezte a Fradi-gálaelőadást.” (1947.08.21 – Hungária SFC)

19470821-hungaria

“Nagy iramban indult a játék, a kezdeti nagy lendület azonban csak egy negyedóráig tartott. A félidő hátralévő részében az iram már lényegesen kisebb volt, a játék színvonala viszony ekkor is kielégítő maradt. Feltűnt, hogy a Kinizsiben Dékány úgyszólván az egész félidőben negyedik hátvédet játszott, s a balfedezet helyére Vilezsál húzodott vissza, s így az élelmezésiek csatársora négy játékosból állt. Vezetést a 10. percben szerezte meg a Kinizsi, Orosz a diósgyőriek térfelén egyedül tört ki, lerázta a védőket, kicselezte az eléje kifutó Károlyi kapust, s a befutó Borsos elé tálalt, aki 3 lépésről az üres kapuba vágta a labdát. Szünet után egyre nagyobb fölénybe került a Kinizsi, az 57. percben Orosz egyéni akcióból szerzett szép gólt, egy perccel később Borsos növelte az előnyt, majd a 80. percben Károlyi már négyre növelte az előnyt. A hazaiak büntetőből szépítettek.” (1955.08.21 – Diósgyőri Vasas, NB1)

“Az FTC is megkezdte vendégjátékát Elche városában. A zöld-fehérek első mérkőzésükön 6:1 arányban lelépték az idei BEK-döntő görög résztvevőjét, a Panathinaikoszt. A ferencvárosi gólokat a 10., az 51., 60., és a 75. percben Németh, a 31. percben Szőke, a 67. percben Kü szerezte.”  (1971.08.21 – Panathinaikosz) Tempó Fradi!: A görögök kispadján a magyar labdarúgás legendája, Puskás Ferenc ült, aki 1970-74 között irányította a görög csapatot, ez idő alatt két bajnoki címet szerzett és 1971-ben BL döntőbe vezette a Panathinaikoszt.

TFU_19711000_FH_0026-19710821

“Szebben nem is kezdődhetett volna a mérkőzés. A 9. percben már 2:0-ra vezetett a Ferencváros. Hideg zuhanyként érte a zöld-fehéreket és szurkolóikat egyaránt, amikor az apró termetű argentin balhátvéd fejéről az üres kapuba hullt a labda. Ettől kezdte vesztett lendületéből a zöld-fehér együttes, de továbbra is irányított a játékot. Gyorsabban, ötletesebben szőtték akcióikat, helyzetek is akadtak, de már jobban ügyeltek a vendég védők. Az első félidő második felében néhány ügyes támadást vezettek az argentin csapat tagjai is. Fordulás után Szabó tovább növelte az előnyt, ezután megint megtört a nagy lendület, de továbbra is a Ferencváros irányított, s a 77. percben 4:1 lett a eredmény. Óriási erővel rohamoztak a hazaiak, gyakran kerültek gólveszélybe, s végül Nyilasi gólja a kupagyőzelmet jelentette a zöld-fehéreknek.” (1975.08.21 – Estudiantes, MLSZ Kupa)

Állnak (balról): Kollár, Vépi, Martos, Mucha, Juhász, Pusztai, Rab, Megyesi, Domján L. Elől: Takács, Kelemen G., Nyilasi, Szabó II. Ferenc, Ebedli, Bálint, Magyar

Állnak (balról): Kollár, Vépi, Martos, Mucha, Juhász, Pusztai, Rab, Megyesi, Domján L. Elől: Takács, Kelemen G., Nyilasi, Szabó II. Ferenc, Ebedli, Bálint, Magyar

“A Ferencváros az első félidőben gyenge játékot mutatott, a Békéscsaba könnyen megszerezhette volna a vezetést, a második játékrészben feljavult a bajnok, de a 2:1-es győzelem így is a szerencsének köszönhető. A mérkőzést valamint néhány szurkoló arcát a nézőtéren támadt kisebb kakaskodás színesítette. Az első említésre méltó esemény a 64. percben egy ritkán látható nagy gól volt. A válogatott hátvéd Telek egy átadásból kaszáló mozdulattal óriási lövést zúdított a békéscsabai kapuba. A ferencvárosi szurkolók a sokat mozgó védő első NB I-es góljának tapsolhattak. A 75. percben Gregor cselezgetett, majd Lipcseit gyönyörű mozdulattal hozta helyzetbe, aki Bajit kicselezve már nem hibázhatott.” (1992.08.21 – Békéscsaba, NB1)

gomb_bl_logo“Valamivel több mint félház várta a Ferencváros Bajnokok Ligája-selejtezőjének visszavágóját, a svéd IFK Göteborg elleni mérkőzését az Üllői úton. Pedig ha valamikor kellett a szurkolók segítsége, az szerda este volt, hiszen a hazaiak háromgólos (0-3) hátrányukat igyekezték ledolgozni. A ferencvárosiak előre megadott összeállításában némi változás történt, Limperger helyére az utolsó pillanatban Novák Dezső vezetőedző Nagy Zsoltot jelölte. A spanyol Garcia Aranda Encinar játékvezető felvezetésével a hazaiak a szokásos zöld-fehér csíkos mezben, míg a vendégek az ismert kék-fehér helyett tiszta vörös szerelésben vonultak a pályára. 15. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros. Nagy N. a bal oldalról, a 16-os oldalvonaláról remekül ívelt középre, s az őrizetlenül hagyott Horváth F. az ötösről biztosan fejelt a kapuba. 87. percben egy gyors kontra után végképp eldőlt a továbbjutás kérdése – egyenlítettek a svédek. Egy remek kiugratás után Andersson lépett ki egyedül a ferencvárosi védők között, majd 12 m-ről biztosan emelt Szeiler felett a kapuba…Novák Dezső, a Ferencváros vezetőedzője: – A mai mérkőzésen mindent megpróbáltunk a hátrány ledolgozására, de a döntetlennél többre nem futotta. Nem a mai napon dőlt el a továbbjutás, a svéd csapat biztosan tartotta meg előnyét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy több gyenge teljesítmény akadt a csapatomban.” (1996.08.21 – IFK Göteborg, BL selejtező)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST