A Fradi naptára, december 26.

tempo-naptar

Évfordulók:

11 éve hunyt el Horváth György
31 éve született Kiss Krisztián
50 éve született Lőrincz Antal

Mérkőzéseink ezen a napon:

1910. 33 FC – FTC 0:7, NB1
1915. FTC – BSE 4:0, Edzőmérkőzés
1924. Livorno – FTC 1-1, nemzetközi barátságos
1926. Ferencváros – Slavia Praha 2-1, nemzetközi barátságos
1928. Barcelona válogatott – Ferencváros 3-3, nemzetközi barátságos
1930. FC Napoli – Ferencváros 7-3, nemzetközi barátságos
1931. Mannheim válogatott – Ferencváros 3-2, nemzetközi barátságos
1932. Olimpique Marseille – Ferencváros 2-4, nemzetközi barátságos
1933. Köln válogatott – Ferencváros 2-7, nemzetközi barátságos
1937. St. Georges – Ferencváros 1-3, nemzetközi barátságos
1938. Athén válogatott – Ferencváros 1-3, nemzetközi barátságos
1939. Jugoszlavija – Ferencváros 0-8, Karácsonyi serleg
1940. Rapid – Ferencváros 6-1, Bajnokok tornája
1942. Ferencváros – Kispest 1-2, Karácsonyi serleg
1943. Ferencváros – HASK Zagreb 6-1, Karácsonyi serleg
1945. Ferencváros – Admira 6-1, Karácsonyi serleg
1946. Ferencváros – Wacker 2-2, nemzetközi barátságos
1948. Újpest – Ferencváros 3-5, NB1
1950. vegyes ÉDOSZ válogatott – Textiles válogatott 1-2, Népszava serleg
1956. Buducnost T. – Ferencváros 1-2, nemzetközi barátságos
1959. Rapid – Ferencváros 1:2, nemzetközi barátságos
1963. FV Vürzburg 04 – Ferencváros 2:5, nemzetközi barátságos
1977. Ferencváros – Csepel 5-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 22 mérkőzés, 14 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 79-44 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1933. Polgár Gyula
1959. Kocsis György
1959. Száger György

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1950. Czibor Zoltán
1950. Csikós Gyula

“Karácsony hétfőn több mint négyezer főnyi közönség jelenlétében zajlott le a millenáris versenypályán a szezon utolsó bajnoki mérkőzése, a melyben a Ferencvárosi Torna Klub és a 33-as Futball Klub voltak az ellenfelek. A két csapatot a szövetségnek az ismeretes Zsák Károly-féle igazolási ügyében kimondott verdiktje hozta ismételten össze, még pedig olyan körülmények között, hogy egyúttal ennek a küzdelemnek a kimenetelétől függött a bajnokság őszi fordulójának a végső eredménye. A 33-asok ugyanis az őszi turnus folyamán a sportvilág óriás meglepetésére 1:0 arányban legyőzték a Ferencvárosi Torna Clubot. Az FTC ezáltal kénytelen-kelletlen a második, illetően a harmadik helyen végezte volna az első fordulatot. A Zsák-ügy azonban abba a nem mindennapi helyzetbe juttatta a ferencvárosiakat, hogy a már egyszer elveszí­tett pontjaikat visszaszerezhessék, egyúttal ismét fölküzdhessék magukat a vezető pozí­cióra. Természetes tehát, hogy a kí­nálkozó alkalmat igyekezett a F. T. K. el nem szalasztani, természetesnek találjuk azt is, hogy a valósággal tavaszi időben több ezernyi közönség igyekezett még egyszer az esztendőben sportszenvedelmét kielégí­teni, de azt már sehogysem tartjuk természetszerűnek, szükségesnek és ildomosnak, a mit a nézők egyrésze a tribünökön és a játékosok a pályán maguknak megengedtek. Fülsiketí­tő zajjal, szitkozódással, káromkodással és dulakodással fűszerezte a közönség némely csoportja a döntő jellegű küzdelem nyújtotta sport- élvezetet. Odabent a pályán csontok ropogása, a halomra bukó játékosok jajkiáltása jelezte, hogy minő országrengető ügyért áldozza most huszonkét fiatalember ,,az életét és a vérét” (1910 – 33 FC)

“A Ferencváros nagy fölénye ellenére éppen hogy kicsikarta a győzelmet. A ferencvárosi győzelemnek egy pillanatig sem lett volna szabad kétségesnek lenni. És mégis megtörtént, hogy a bajnokságban vezető csapatunk egy teljes félidő fölényét nem tudta gólokra váltani.” (1926 – Slavia Praha)

“A Ferencváros szerdai játékával teljesen kiköszörülte az első napi csorbát Barcelonában. Csak hallatlan bí­rói erőszakoskodással fosztották meg a Ferencvárost a megérdemelt győzelemtől. A Ferencváros változtatott az összeállí­táson, mely jó hatással volt a játékra, a barcelonai csapat ugyanúgy állt fel mint az első meccsen. Egy igazságtalan tizenegyes hozta meg a kiegyenlí­tést a hazai csapatnak. A mérkőzésen a Ferencváros technikai fölénye mellett nagyobb taktikai tudása is kidomborodott. Több gólos győzelme lett volna a reális.” (1928 – Barcelona válogatott)

“Ma megvertük a Marseille-t, amely a francia bajnokság második helyén áll. A mérkőzés nem volt könnyű, főleg ha tekintetve vesszük a körülményeket, amelyek közt a játékra ki kellett állnunk. Félnapos utazás vasárnapról hétfőre. Több órás utazás, néhány órás alvás után készültünk a mérkőzésre. Az Marseille egészen nemzetközi csapat. A közeli Olaszország képviselőitől eltekintve, három angol játékosan van a csapatnak és itt játszik Eisenhoffer is, aki Amerika után némi bécsi vargabetűvel itt kötött ki. 12 ezer néző előtt pompásan játszott a Ferencváros és megérdemelten nyert.” (1932 – Olympique Marseille)

“A hosszú hajózás és vasutazás után vasárnap Aachenben csak döntetlent ért el a Ferencváros, de kedden, pihenten annál gyönyörűbb győzelmet aratott Köln válogatottja ellen.” (1933 – Köln válogatott)

1937

“Az athéni válogatottat is legyőzte a Ferencváros! A zöld-fehérek még két szabályos gólt lőttek, de a játékvezető nem adta meg. Sárosi dr. két gólt lőtt, Lázár egyet. Toldi Horváth váltotta a II. félidőben. Kitűnően ment a játék Lázárnak a csatársorban és Horváth is igen jól bevált. Egészen kiválóan játszott még Sárosi III.” (1938 – Athén válogatott)

N-19391228-09-19391225-19391226

1939

1943

“A gyönyörű napsütéses időben sűrű sorokban özönlik a közönség az Üllői úti pályára. A Ferencváros öltözőjében nyugodt készülődés folyik. – Nem szabad könnyen venni a mérkőzést – jön az utasí­tás a vezetőktől. A csapat nem is vette könnyedén. Az Admira csapata mostani felépí­tésében nem tudott méltó ellenfele lenni a nagyszerű formára futott Ferencvárosnak.” (1945 – Admira)

“Igazi rangadó mérkőzés volt. Rengeteg izgalmat és gyakran szép játékot hozott a mérkőzés. Az újpestieket ebben az idényben még nem láttuk ilyen jól játszani és legszebb dicséret a Ferencváros csapatára, hogy ezt az Újpestet is biztosan fektette kétvállra. Pedig a zöld-fehérek elkövették azt a hibát, hogy csatárt állí­tottak védőjátékosnak, emiatt aztán a mérkőzés közben erősen meglátszott, hogy az irányí­tó összekötő fedezetet kellett játszania. Mészáros hiánya a csatársorból erősen észrevehető volt. Nem láttuk azokat a szépen felépí­tett zöld-fehér támadásokat, mint máskor. A zöld-fehérek azonban fordulás után óriási lelkesedéssel harcoltak és megérdemelten szerezték meg a győzelmet.” (1948 – Újpest)

1949 karácsonyán Czibor jobbszélsőként 3, középcsatárként 5 gólt rúgott két nap alatt a “tarcsiban”.

“Kiváló küzdőszellemével harcolta ki a győzelmet Titotgrádban a Ferencváros” (1956 – Buducnost)

1959

1963

“A közönség élvezte a játékot, mert sok gól született, s a Ferencváros időnként nagyszerű támadásokat vezetett, s ezzel feltüzelte a szurkolókat. A vendégek láthatóan arra törekedtek, hogy a pálya középső részében lefékezzék a Ferencváros lendületét. Ezt azonban nem sikerült végrehajtaniuk. A nagy kedvvel játszó Mucha megoldhatatlan feladatot jelentett a vendégeknek. A Ferencváros egységes benyomást keltett, huszáros rohamokat vezetett és megérdemelten nyerte meg a mérkőzést.” (1977 – Csepel)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső