A Fradi naptára, december 30.

tempo-naptar

Évfordulók:

5 éve hunyt el Adams, Akeem Elijah
54 éve született Batári Csaba

Mérkőzéseink ezen a napon:

1927. Kairó válogatott – Ferencváros: 1-1, nemzetközi barátságos
1928. Sporting Lisszabon – Ferencváros: 0-6, nemzetközi barátságos
1934. Újpest – Ferencváros: 5-2, Porto kupa
1939. Isztambul válogatott – Ferencváros: 5-3, nemzetközi barátságos
1945. Ferencváros – Vasas: 4-1, Karácsonyi serleg

Összes díjmérkőzés: 5 mérkőzés, 2 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 16-12 gólkülönbség

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A Ferencváros győzelmes túrára kis zökkenővel folytatódott pénteken Kairóban, ahol csak döntetlent tudott elérni a zöld-fehér csapat Kairó válogatottja ellen. Azért ez az eredmény is értékes, mert az utolsó években minden külföldi csapat, még az angolok is, kénytelenek voltak legalább egy vereséget elkönyvelni Kairó válogatottja ellen. A zöld-fehér csapat jó kondícióban állt ki a mérkőzésre és a csapat védelme és halfsora újra nagyvonalú és kifogástalan játékot produkált. A csatársor ezzel szemben nem tudott olyan eredményes lenni, mint azt képességei alapján el lehetett várni tőle. Sok szép kombinációt épített fel ezúttal is a támadósor, de az akciók értékesítésében tehetetlennek bizonyult.” (1927.12.30 – Kairó válogatott, nemzetközi barátságos)

SH-19281231-10-19281230

” Másfél napos fárasztó utazás után értünk a portugál fővárosba tegnap, szombaton délután, s így egynapi pihenővel álltunk ki a mai meccsünkre, amelyet 9000 néző előtt fölényes játék keretében győzelmesen vívtunk meg. Legjobbjaink a hibátlanul működő közvetlen védelmem kívül Fuhrmann, Takács II., Turay és Kohut voltak, de a fiatal tartalékok, Lyka és Toldi is jól illeszkedett bele az együttesbe. A portugálok szerint a Ferencváros klasszisa a náluk járt legjobb angolokéval egyenrangú. Takács II. pazar játékával kedvence lett a portugál közönségnek…Bár nem a mérkőzéshez tartozik, de a csapat kalandja a portugál határon említést érdemel. Az örült portugálok ugyanis a legfelháborítóbb módon elkobozták gramofonjainkat. Megpróbáltuk visszaszerezni, sajnos, hiába. A határállomás parancsnoksága nem tért jobb belátásra s azt is csak nehezen sikerült elérni, hogy kiszolgáltassák a lefoglalást igazoló hivatalos iratot.” (1928.12.30 – Sporting Lisszabon, nemzetközi barátságos)

Gallowich Tibor szövetségi kapitány köszönti a Ferencvárost. Balról: Nagy K., Kéri, Kubala, Sipos, Mike, Lakat, Sárosi III., Sárosi

Gallowich Tibor szövetségi kapitány köszönti a Ferencvárost. Balról: Nagy K., Kéri, Kubala, Sipos, Mike, Lakat, Sárosi III., Sárosi

“Fél tizenegykor még hatalmas tömeg várakozott a József-körút sarkán. Sajnos a BSzKRT elfeledkezett arról, hogy derby mérkőzést lesz. Pósa is ott toporgott a villamos megállónál, de elszánta magát és gyalog indult a pálya felé. Ugyanilyen készületlenséget tapasztaltunk a pálya pénztárainál is. A ferencvárosiak már korán lementek az öltözőbe. A hangulat a lehető legjobb, Lakattól kérdezzük, hogy játszik-e. – Feltétlenül. Pedig rúgást kaptam a combomba. Kicsit érzem még, de azt hiszem, nem lesz baj…A mérkőzés a várakozásnak megfelelően végig pompás iramú volt, de színvonala csak időnként emelkedett az átlagos fölé. Különösen az első félidőben folyt hatalmas küzdelem a pályán. Jóllehet a Ferencváros ebben a játékrészben is többet támadott, a piros-kékek kiegyenlítetté tudták tenni a játékot. Szünet után lényegesen többet támadott a Ferencváros, egyik támadás a másik után gördült a Vasas kapuja felé. A zöld-fehérek győzelme megérdemelt. Többet támadott a Ferencváros együttese, csatársora rengeteg gólhelyzetet dolgozott ki és ha a Vasas kapusa nem véd ezúttal olyan ragyogóan, még nagyobb arányú is lehetett volna a Ferencváros győzelme.” (1945.12.30 – Vasas, Karácsony serleg döntő)

4 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, december 30. bejegyzéshez

  • Szegény Akeem, már egy éve, Istenem! Adatott neki kb. hat meccs és szűk másfél hónap, és így is -- számomra legalábbis -- felejthetetlen tagja maradt a családunknak. Nyugodjék békében karibi anyaföldjében…

  • Névnapok: … Dózsa…………

    Ezt tegnap nem is figyeltem A IV. ker-ben biztos volt nagy dáridó. Ti kültetek névnapi üdvözlő lapot a vidéki riválisnak?:))

  • A szerkesztők nevében kívánok Neked hasonló jókat!

  • Mivel az elkövetkező napokban nem leszek gépközelben, ezért megragadva az alkalmazt a szerkesztóség minden tagjának boldog új évet kívánok! BÚÉK 2010!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
2019. febr. 02. Tapolca V. Novák Dezső Utánpótlás Emléktorna
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST