A Fradi naptára, december 9. – 1956: Hat év után újra zöld-fehérben!

tempo-naptar

Évfordulók:

87 éve született Henni II. Miklós
60 éve született Koch Róbert dr.
99 éve született Mezőfi Tibor
54 éve született Udvarácz Milán

Mérkőzéseink ezen a napon:

1906. BTC – FTC 1:4, Edzőmérkőzés
1923. UTSE – FTC 0-1, NB1
1928. Ferencváros – Bástya 0-1, NB1
1945. Szolnoki MÁV – Ferencváros 0-2, NB1 alapszakasz
1956. Diósgyőr – Ferencváros 1:3, Edzőmérkőzés
1963. Fulham – Ferencváros 2:1, nemzetközi barátságos
1978. Dunaújváros – Ferencváros 2-2, NB1
1981. MTK-VM – Ferencváros 2-0, MK
2017. Vasas – Ferencváros 0-2, NB1
2018. Ferencváros – Mezőkövesd 3-2, NB1

Összes díjmérkőzés: 8 mérkőzés, 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 11-9 gólkülönbség

“Megtörtént tehát a találkozás az unos-untig agyonreklámozott két „legjobb magyar csapat”, a Ferencv. TC. és a Budapesti TC. között. A csakugyan legjobb csapat nagy fölénynyel győzött s az elfogulatlan szemlélő úgy látta, hogy olyan nagy a két csapat belső tudása között a különbség, hogy szinte klasszissal jobb az egyik „legjobb” csapat a másik „legjobbnál”. És még csak mentsége sincs ennek a másik „legjobbnak” a gyengeségére. A szokott sablon: a tartalékjátékosok, a pillanatnyi rossz kondí­ció ezúttal mind nem állanak a csapat rendelkezésére. Mert hát nem volt tartalék, sőt két uj erő, — akiknek belépése érdekében történt, tálán a mérkőzés kitolása — állt a küzdők sorába. Mindkettő, tagja az idei válogatott magyar csapatnak. Tehát jó erők. Bizony erősí­tették a csapatot, mely a szokott klasszisának megfelelően játszott. Sőt a komisz időjárás is kevésbbé ártott a BTC.-nek. mint. ellenfelének. A BTC. magas, ivelt labdáira nem volt oly veszélyes a pálya sara, mint a FTC. lapos adogatásaira, melyek nehezen gurultak a megszokott pontossággal. Hanem a FTC. mégis győzött. Győzelme nem is tartozott a legnehezebbek közé, mert bizony sokkal jobban meg kellett dolgoznia azokért a pontokért, amelyeket a MTK.-tól és a MAC.-tól szerzett.” (1906 – BTC)

“Az FTC csak nehezen tudott egy csapatra való játékost összeszedni. Sok a sérült és a beteg. így a mérkőzésen a két tartalékosan felállott csapat egyformán vette ki részét a támadásból, de igazi gólhelyzetet alig tudott teremteni. Az UTSE lelkesebben, de kevesebb technikai tudással, az FTC eleinte meglehetősen elbizakodottan játszott s csak később ébredt annak a tudatára, hogy gólt is kell rúgnia, ha meg akarja nyerni a mérkőzést. Ez az egyetlen gól azután a meccs utolsó percében nagy nehezen meg is született: egy szabadrúgás után kavarodás alakul ki, melynek a végén Balassa 12 méterről középerős, magas lövéssel a felső jobb sarokba küldi a labdát.” (1923 – UTSE)

“A havas pályán a Ferencváros játszotta a jobb futballt. A gólarány még nagyobb is lehetett volna, haa két remek szolnoki védő nem állja olyan jól a ferencvárosi támadásokat. A szolnoki csatárok megbéní­totta Szántó korai kiválása. Egyénileg Csikós jól védett, a hátvédek közül Onódi a megbí­zhatóbb. A fedezetsorban Sárosi III. a mezőny egyik legjobbja volt. Kéri az első, Lakat a második félidőben játszott igen jól. A csatársorban Sárosi dr. a legjobb. Kubala és Sipos sokat volt játékban, de többször hibáztak. Mike nemvolt olyan jó, mint a múlt héten.” (1945 – Szolnok)

édosz-kinizsi-ftc

“Nem újkeletű megállapí­tás, hogy labdarúgó sportunk egyik nagy vidéki fellegvára mindig Diósgyőr volt. Már a harmincas évek végén gyakran jelent meg a DVTK mérkőzésein 5-6000 ember, a közelmúltban pedig nem volt ritkaság, amikor 10-15000 néző szurkolt a Diósgyőri Vasas győzelméért. Éppen ezért nem számí­t meglepetésnek, hogy Miskolcon és Diósgyőrött már szombaton délután beszédtéma volt a vasárnapi mérkőzés, de főleg a vendégcsapat. – Jön a Fradi! Újjáalakulása óta nálunk játszanak először zöld-fehérben a ferencvárosi srácok…Ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket lehetett hallani a miskolci Kossuth-szálló környékén csak úgy, mint a tótozó előtt. A zöld-fehérek társasgépkocsija a déli órákban futott be Miskolc főterére. Nagy tömeg vette körül a játékosokat, akik a megérkezés után sétára indultak a városban. – Hát bizony Miskolcon már másként van, mint Budapesten – jegyezte meg Kispéter. Az üzletek mind nyitva voltak, í­gy a játékosok tüstént vásárolni kezdtek.” (1956 – Diósgyőr)

NS-19781210-01-19781209

1978

2017

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső