A Fradi naptára, február 19.

tempo-naptar

Évfordulók:

56 éve született Dubajic, Slobodan
104 éve született Jászberényi Zoltán
137 éve született Koltai József
18 éve született Orosz Marcell
50 éve született Rácz Gyula

Mérkőzéseink ezen a napon:

1905. FTC – UTE: 2:0, NB1
1911. FTC – Törekvés: 5:0, Corinthian díj
1928. Vasas – Ferencváros: 1-3, NB1
1933. Szeged FC – Ferencváros: 1-4, NB1
1935. Ferencváros – Attila: 9-2, MK
1939. Ferencváros – Szolnoki MÁV: 5-3, NB1
1950. MTK – ÉDOSZ: 1-3, Egyéb serlegmérkőzés
1961. Ferencváros – Sparta Sokolovo Praha: 0-1, nemzetközi barátságos
1963. Fenerbahce – Ferencváros: 3-1, nemzetközi barátságos
1964. Ferencváros – MAFC: 5:0, Edzőmérkőzés
1969. Ferencváros – Kecskeméti Dózsa: 2:5, Edzőmérkőzés
1983. Szarvasi Főiskola Spartacus – Ferencváros: 3-7, MK
1986. Kiskunhalas – Ferencváros: 1-3, Edzőmérkőzés
1990. Great Yarmouth Town – Ferencváros: 0-2, nemzetközi barátságos
1994. Ferencváros – Dinamo Kijev: 3-0, nemzetközi barátságos
2002. Ferencváros – Zenit St. Petersburg: 1-0, nemzetközi barátságos

Összes díjmérkőzés: 13 mérkőzés, 11 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, 45-15 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1905. Takács Dániel
1905. Ullerich Ferenc
1961. Ivanics Tibor
1994. Kiss Péter
1994. Petrók Tamás

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1939. Tihanyi László

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1932. Táncos Mihály
1991. Keresztúri András
1991. Pintér Attila

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A hivatalos footballszezon a mai nappal beköszöntött. Úgy az első, mint a másodosztályú csapatok ma már a bajnokságért küzdenek s a mai eredmények után véleményt alkothatunk magunknak arról, vajjon a téli szünet a csapatok képességére mily befolyással volt s hogy a szünet alatt beállott csapatváltozások után mily reménynyel nézhetnek egyesületeink a tavaszi forduló kimenetele elé. Az első osztályú bajnokságért ma hat egyesület mérkőzik. Esélyeket mérlegelni egyenlő a szerencsejátékkal. Egyik csapat formáját sem ismerjük s nem tudjuk, mily munkát végeztek a szünetnek szánt két hónap alatt. Ezzel azonban nem mondjuk azt, hogy a mai matchek hijján lesznek minden érdekességnek; sőt ellenkezőleg, kíváncsian tekintünk az Újpesti Torna Egylet első szereplése elé, mely a Ferenczvárosi T. C. ellenében játszódik le a soroksári úti pályán. A másodosztályban óriási fölénynyel játszott Újpesti T. E. az osztályozó mérkőzésen nem felelt meg a beléje helyezett bizalomnak s azért a mai mérkőzés után alkothatunk csak tiszta képet képességeiről, továbbá arról is, vájjon az első osztályban nem fogja-e azt a szánalmas szerepet játszani, mint a múlt év tavaszán a Fővárosi T. C.” (1905 – UTE)

1928

“Megérdemelt, de nem fölényes győzelem…Ez a nem éppen könnyen megszerzett győzelem és ez a mérsékelt teljesítmény mindenesetre jó intőjelnek látszik arra, hogy a bajnok zöld-fehér együttesnek a tavaszi, igen erősnek ígérkező szezon küszöbén nincs semmi oka az elbizakodásra s a legintenzívebb és leglelkiismeretesebb munkával kell erőit felfokozni, ha a tavaszi nagy konkurenciában biztosítani akarja továbbra is büszke pozícióját.” (1928 – Vasas)

“A lelkesen játszó szegedi csapat ellen nehezebben született meg a győzelem, mint az eredmény mutatja…A II. félidő közepén megfordulhatott volna a mérkőzés…Meglehetősen szerencsés két gólt rúg a többet támadó Fradi…Nagy bizonytalankodásokat old fel Takács gólja…Szeged friss – A Ferencváros stílusos…Blum Zoltán, a Ferencváros edzője: – Csatársorunk nagyon puhán játszott. Ez megnehezítette a győzelem kivívását…Mailinger Béla, a Ferencváros elnöke: – Szeged csapata sokkal jobban játszott mint vártam. Friss, gyors volt, helyenkint szépen is játszott.” (1933 – Szeged FC)

1935

“Az őszről elmaradt Ferencváros – Szolnoki MÁV mérkőzést vasárnap játszották le az Üllői-úti sporttelepen. A csípős, hideg, de napsütéses időben 7000 néző ment ki a pályára, hogy a mérkőzést végignézze. Az 7000 néző közül legalább hatezren a B-tribünön, a napos oldalon helyezkedett el. Nagy volt a „futballéhség”. A Ferencváros öltözőjében nyugodtan készülődnek a mérkőzésre. Hlavay György, a csapat trénere fekete táblára ábrákat rajzol és így magyarázza el játékosainak a haditaktikát…A Ferencváros megérdemelten nyerte a mérkőzést, mert technikában, gyorsaságban és összjátékban felülmúlta ellenfeleit. A csapat legjobb játékosa Pósa és Gyetvai volt. Jakab – nem centercsatár! Sárosi dr., csak a második félidőben melegedett bele a játékba…Hlavay György, a Ferencváros trénere így nyilatkozott: – Elkönnyelműsködött mérkőzés, a reális eredmény 5:1 tett volna.” (1939 – Szolnoki MÁV)

TFU_19500226_Spm - 0001-19500219

“32.000 néző előtt az ÉDOSZ nyerte a Szabadságharcos Kupát…Hatalmas küzdelemben győzött a jobb csatársorra rendelkező ÉDOSZ.” (1950 – MTK)

Tempó, Fradi!: 1949. december 31-én még Ferencvárosként léptünk pályára, 1950. februárjában már ÉDOSZ-ként nyertük meg a “Szabadságharcos kupát”, melynek a nevéből is következik, hogy milyen baljós idők fognak következni, amit kupa átadása is jól bizonyít…Döbrenteiné, a IV. kerület előljárója.

“Több mint két évtized után hívták barátságos mérkőzésekre Angliába a Fradit! Dzurják ezt a meghívást két góllal is honorálta. De az egész csapat jól játszott, annak ellenére, hogy heves szélvihar volt a mérkőzés idején.” (1990 – Great Yarmouth Town)

“A Fradi-ifisták visszavágtak a bázeli vereségért…Nyilasi Tibor: – Alakul a csapat, lassan összeállunk. Játékunk az edzőmeccsek alapján egyre jobb volt, és most az utolsó felmérő mérkőzésen világhírű ellenfelet győztünk le. Mindenki jó benyomást tett rám, a fiatalok is bizonyították, lehet rájuk számítani. Remélem, most önbizalma lesz a társaságnak, tehát jó előjelekkel vághatunk neki a kupának és a bajnokságnak. Hiszem, hogy a csapat sok örömet okoz majd szurkolóinak…” (1994 – Dinamo Kijev)

Tempó, Fradi!: Nyílnak csak “félig” lett igaza, a Magyar Kupát megnyertünk egy emlékezetes és botrányos visszavágó után (Kispest), de a bajnokság nem úgy sikerült ahogy a mester és a szurkolók szerették volna. Nyilasinak mennie kellett, őt Novák Dezső követte a kispadon: bajnoki címekkel, BL csoportkörrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST