A Fradi naptára, január 11.

tempo-naptar

Évfordulók:

2 éve hunyt el Buzánszky Jenő
29 éve született Downing, Aaron
106 éve született Dudás János
23 éve hunyt el Háda József
91 éve született Káldi Gyula
59 éve született Kékesi Rezső
55 éve hunyt el Orth György

 

Háda József, a harmincas évek legendás Fradijának kapusa 282 alkalommal védte a Ferencváros kapuját. háromszoros magyar bajnok, kétszeres magyar kupagyőztes és tagja volt az 1937-s KK-t nyert Fradinak. Érdekesség, hogy Háda ifjúsági korában magasúgró volt, neki volt először autója, és ő volt az első aki repülőgépre ült és ő kapott babérkoszorút a munkahelyén azután, hogy a KK döntőben kivédte Piola büntetőjét. Tagja volt az 1938-s VB ezüstérmes magyar válogatottnak.

hada-jozsef

Mérkőzéseink ezen a napon:

1925. Cremona – FTC: 0-2, nemzetközi barátságos
1931. Beogradszki – Ferencváros: 2-2, nemzetközi barátságos
1962. Botafogo – Ferencváros: 4-1, Nemzetközi torna
1980. Románia – Ferencváros: 2-2, Nemzetközi torna

Összesen: 4 mérkőzés, 1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 7-8 gólkülönbség

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

      • “A hosszú, tengerentúli portyára utazott labdarúgó ligaválogatott szombatra virradóra Bogotában lejátszotta első mérkőzését. A bemutatkozás nagyszerűen sikerült, első ellenfél Románia válogatottja volt — tehát egy erős, ütőképes ellenfél, amely velünk egy csoportban készül VB-selejtező mérkőzésekre — s a magyar csapat 2-2-es döntetlent harcolt ki.” (1980.01.11 – Románia) Tempó Fradi!: A Dél-Amerikai túrán néhány kölcsönjátékossal kiegészült Ferencváros, Magyar Ligaválogatott néven lépett pályára.
      • Az 1961/62-s Dél-Amerikai túra keretén belül, a chilei fővárosban, Santiagóban folyó, nemzetközi labdarúgótornán a világ akkori egyik legjobb csapatával, a Botafogo ellen léptek pályára Mészáros József tanítványai. A Garrincha, Didi, Amoroso, Amarildo, Zagallo csatársor annyit jelent a brazil labdarúgásban, mint nálunk a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi csatárötös: magát a nagybetűs focit, a zsenialitást, a vagányságot, a lendületet. A többszörös brazil bajnok Botafogo-ból több játékos tagja volt az 1958-s VB-t nyert válogatottnak és többen tagjai lesznek az 1962-ben a VB címét megvédő legendás csapatnak. Garrincha 50 alkalommal volt válogatott és csak egyetlen vesztes mérkőzésen játszott: 1966-ban Magyarország ellen. Amarildo, a Botafogo középcsatára az 1962-es chilei vb-n Pelé helyetteseként kimagaslott társai közül, és meghozta a világbajnoki címet Brazília számára (a döntőben Kohut-szögből egyenlített, majd a második gól előtt ő hozta kihagyhatatlan helyzetbe csatártársát). A csapat talán legnevesebb tagja, Mário Zagallo, a labdarúgás történetének első labdarúgója, akinek játékosként (1958, 1962) és edzőként (1970) is sikerült világbajnoki címet szereznie.
Állnak (balról): Orosz, Fenyvesi, Landi, Havasi, Dalnoki, Rákosi. Elől: Friedmanszky, Németh L., Mátrai, Albert, Kocsis Gy.

Állnak (balról): Orosz, Fenyvesi, Landi, Havasi, Dalnoki, Rákosi. Elől: Friedmanszky, Németh L., Mátrai, Albert, Kocsis Gy.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
Hírfolyam
OLDALAK
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
Következik: 11.25. 19:30 Haladás-FTC (TV:M4)
FACEBOOK:
HOST:
FOTELSZURKOLÓ