A Fradi naptára, július 31.

tempo-naptar

Évfordulók:

54 éve született Kovács József
35 éve született Medgyes József
116 éve született Török II. Tivadar
43 éve született Vén Gábor

Mérkőzéseink ezen a napon:

1921. Debreceni TE – FTC 0:2, Edzőmérkőzés
1938. Ferencváros – Juventus 2-0, KK
1947. Atlas – Ferencváros 2-2, nemzetközi barátságos
1956. Spartak Trnava – Bp. Kinizsi 2-1, nemzetközi barátságos
1957. Ausztrália – Ferencváros 1-6, nemzetközi barátságos
1960. Dorog – Ferencváros 2-5, NB1
1963. Vfb Stuttgart – Ferencváros 2-3, nemzetközi barátságos
1966. Pogon Szceczin – Ferencváros 1-0, nemzetközi barátságos
1968. Ferencváros – BMTE 10:0, Edzőmérkőzés
1969. Ferencváros – Vöest Linz 2-0, nemzetközi barátságos
1971. Zeljeznicar – Ferencváros 0-1, Nemzetközi torna
1973. Slovan Levice – Ferencváros 1-2, nemzetközi barátságos
1981. Rapid – Ferencváros 2-2, Nemzetközi Torna
1993. Ferencváros – Multi Rocco 6-1, Edzőmérkőzés
1996. Péteri – Ferencváros 0-6, MK
1999. Ferencváros – Egyesült Arab Emirátusok 3-2, nemzetközi barátságos
2005. Ferencváros – Fehérvár 0-1, NB1
2011. DVSC – Ferencváros 1-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 9 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, 35-17 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1973. Domján László
1973. Magyar István
1999. Bárányos Zsolt
1999. Tóth Mihály
2005. Jovánczai Zoltán

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1966. Bernáth László
1966. Lukács István
1966. Zsirai Kálmán
1969. Takács Béla

“A Debreceni TE új, nagyerdői pályájának fölavató mérkőzésén 3000 néző jelent meg. Az FTC hét tartalékkal érkezett csapata tetszetős játéka ellenére némi csalódást okozott, s már az első percekben fáradtság benyomását keltette. A kezdeti mezőnyjátéka után erősen támad az FTC, de gólhelyzeteket nem tudja kihasználni. Szünet után hosszú ideig ugyanez a helyzet és csak a meccs vége felé éri el góljait gyors egymásutánban az FTC Kelemen és Szabó góljaival.” (1921 – Debreceni TE)

“Napsütéses vasárnapra ébredtünk. Akadtak olyanok, akik már reggel hét óra körül elindultak a strandfürdők felé. Ezek között szép számban akadtak futballszurkolók is, akik aztán délután négy órakor abbahagyták a fürdést s akkor siettek az Üllői úti pályára. Öt órakor a pálya már az idénybeli nagy mérkőzések képét mutatja. A város felőli fordulóban, az állóhelyeken ember ember hátán, a Springer-szobor környékén is nagy a zsúfoltság és majdnem teljesen tele van az emeletes tribün is. 33000 néző várja izgatottan a kezdést. A férfiak nagy része ingujjban ül. A pálya üdezöld szí­nét különféle árnyalataival élénkí­tik. A Ferencváros tiszta zöldbe öltözik…a remény szí­neibe. Talán ez is segí­t abba, hogy a világ legjobban védekező, legfelkészültebb csapatát verje ki a KK-ból a Ferencváros – megérdemelten. A KK küzdelmei évről évre nehezebbek lesznek. A Ferencváros már tavaly is csak csodálatos hőstettel tudott bejutni a döntőbe, ebben az évben talán még nehezebben sikerült megoldania ezt a feladatot. Pedig Torinóban jól kezdett, az egygólos vereség nem látszott komoly hátránynak. Az első negyedóra szép játéka most is minden jóval biztatott. Hamarosan ráfeküdt azonban a csapat idegeire a nagy felelősség érzése, és hiába támadott szinte szünet nélkül a csapat, ebben az izzó légkörben egyik hiba a másik után csúszott be az akciókba. Már a kiesés veszélye lebegett a nyugalmát vesztett együttes feje felett, amikor a közönség biztatása szinte egyik pillanatról a másikra visszaadta a csapatnak az önbizalmát. A Ferencváros győzelmét rendkí­vül megnehezí­tette az olasz csapat csodálatosan kifinomult védekező taktikája. Remekül csinálják a lefedezést, de ugyanakkor rugalmas marad a csapat alakzata. Ha kell, pillanatok alatt hat-nyolc ember terem a 16-oson belül és eláll minden szöget. Emellett szinte tökéletes a játékosok technikája, erőléte. Ilyen csapatot kiverni a KK-ból nagy-nagy dicsőség. A Ferencváros hadirendjét erősen megbolygatta Sárosi dr. sérülése, a csatárok még most is többet adogattak oldalra a kelleténél. Olyan nagy akarás hatotta azonban át a zöld-fehér csapat minden tagját, olyan lélekátömlesztést végzett ez a 30 ezres nézőtömeg a csapatán, hogy lehetetlen volt a győzelmet és a továbbjutást is ki nem harcolni!” (1938 – Juventus)

TFU_00000000_Fforf_ 02_003-5

1938

“Csanádi Árpád: — A mérkőzés előtt egy órával még úgy volt, hogy elmarad a találkozó. Olyan kutyaidő volt, hogy őszintén szólva, mi sem bántuk volna. Végül mégis csak játszottunk. A fiúk mintha csak kárpótolni akarták volna a minden rosszat vállaló elszánt nézőket. Ragyogó játékkal rukkoltak ki. Az esőtől csúszós füvön nagyszerűen adogattak. A robusztus ausztrálok alig álltak a lábukon. 3:1-es félidő után 6:1-re végződött a mérkőzés. Az egész csapat nagyszerűen játszott.” (1957 – Ausztrália)

“A Ferencváros Vilezsált hátravonta a középhátvéd helyére és amikor a Dorog ellentámadásban volt, akkor Rákosi húzódott hátra a jobbfedezet helyére. A Dorog is hasonló taktikával próbálkozott, ők viszony Pálmait vonták hátra. A Ferencváros támadósora különösen az első félidőben játszott ötletesen és szí­nesen. A támadások idején Rákosi és előrehúzódott és a hosszú labdákkal épí­tett helycserés támadásokkal szemben a dorogi védelem tehetetlennek bizonyult. A szétesősen játszó dorogi csatársor próbálkozásait a Ferencváros védőfala könnyedén hárí­totta. Szünet után esett az iram, a zöld-fehérek ekkor már kényelmesebben játszottak, de í­gy is fölényt tudtak kiharcolni és jó csatárjátékukkal egy pillanatig sem volt kérdéses a győzelmük. A dorogiak ezen a mérkőzésen igen szétesősen játszottak, még nincs tavaszi formában a csapat.” (1960 – Dorog)

“Mészáros József: — Az tette elsősorban élvezetessé a találkozót, hogy mindkét együttes a kezdeményezésre, a támadó játékra fektette a fő súlyt. Ügyes kombinációk révén a kapuk előtt elég sok helyzet adódott, de ezek egy részt elügyetlenkedték a csatárok. A mi támadásaink több veszélyt jelentettek, helyzetünk is több volt, szerintem megérdemeltük a győzelmet. Örömünkre szolgál az, hogy sokkal jobb volt a csatárjátékunk, mint legutóbb Moszkvában. A VfB Stuttgart kitünő csapat, nagyszerű ellenfél volt.” (1963 – VfB Stuttgart)

NS-19630801-01-19630731

1963

“Váratlanul nehéznek bizonyult az újonc elsőligás osztrák csapat legyőzése. Bár az első 45 percben csak négyszer jutottak el a ferencvárosi 16-osig, mégis csak a 41. percben sikerült Branikovitsnak a vezetést megszereznie. Az osztrák csapat kitűnően, szervezetten védekezett és szorosan fogott embert. Szünet után már kiegyensúlyozottabbá vált a játék, linziek is többet támadtak és a 73. percben Branikovits átadását Szőke a bal sarokba lőtte. Jó: Novák, Juhász, Szűcs, Branikovits.” (1969 – SK Vöest)

l-1971-044-19710801

1971

“Az FTC két tucat helyzetéből csak hatot használt ki…” (1996 – Péteri)

“Szűcs Lajos és Bárányos Zsolt különversenyét Szűcs nyerte meg.” (1999 – Egyesült Arab Emirátusok)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ