A Fradi naptára, október 15.

tempo-naptar

Évfordulók:

46 éve hunyt el Kompóti-Kléber Gábor
127 éve született Nagy József
120 éve született Paulusz Nándor

Mérkőzéseink ezen a napon:

1905. FTC – MAC: 3:1, NB1
1911. NSC – FTC: 0:7, NB1
1916. FTC – MAC: 2-0, NB1
1922. FTC – MAC: 3-0, NB1
1930. Ferencváros – Rapid: 1-0, KK
1933. Ferencváros – Újpest: 4-2, NB1
1939. Ferencváros – Taxisok: 3-4, NB1
1950. Bp. Előre – ÉDOSZ: 3-2, NB1
1958. Dorog – Ferencváros: 2-3, NB1
1961. MTK – Ferencváros: 3-2, NB1
1964. Bélapátfalvai FC – Ferencváros: , Edzőmérkőzés
1967. Ferencváros – MTK: 5-0, NB1
1968. Stade Reims – Ferencváros: 0-1, nemzetközi barátságos
1969. MOM – Ferencváros: 2:6, Edzőmérkőzés
1977. Ferencváros – Tatabánya: 5-3, NB1
1982. Ferencváros – DMVSC: 4-0, NB1
1983. PMSC – Ferencváros: 1-1, NB1
1994. Ferencváros – PMSC: 3-0, NB1
1996. Ferencváros – Newcastle United: 3-2, UEFA
1997. Diósgyőr FC – Ferencváros: 2-1, MK
2002. ESMTK – Ferencváros: 1-3, Jubileumi mérkőzés
2003. Köbenhavn – Ferencváros: 1-1, UEFA
2008. Bp. Honvéd – Ferencváros: 2-2, Ligakupa
2014. Kaposvári Rákóczi – Ferencváros: 1-0, Ligakupa
2016. Haladás – Ferencváros: 2-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 23 mérkőzés, 14 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, 59-30 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1916. Nemes Sándor
1996. Holló Richárd
2008. Megyeri Balázs
2014. Silye Erik

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

2008. Bartholomew, Matthew
2008. Downing, Aaron
2014. Havas Attila
2014. Oláh Attila

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1939. Hlavay György

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1986. Pintér Attila

“A szezon egyik legelkeseredettebb és legerősebb mérkőzése volt ez a múlt vasárnap a Soroksári-úti pályán, nagy közönség előtt. E két leggyorsabb csapatunk küzdelme szépnek ígérkezett; sajnos, élvezését megrontotta az, hogy egy-két játékos — úgy látszik a legutóbbi föltűnően enyhe szövetségi ítéletek hatása alatt — testi erejének túlságos igénybevételével igyekezett eredményeket elérni. Valóban sajnálatos lenne, hogyha a csapatnak a FTC. kitűnő munkájával megszerzett jó hirnevét egyesek meggondolatlan játéka veszélyeztetné. A csapatban egyébként most is a Bródy—Gorszky—Kórody—Braun négyszög volt a támadás gerince. A MAC. fedezetsora ezúttal nem felelt meg a beléje helyezett bizalomnak s játéka a szokottnál gyengébb volt. Ellenben igen jól játszott Borbás, ki e napon valósággal lelke volt a csapatnak. Mellette Vangel, Mészáros Gy. és Veres játéka érdemel említést.” (1905 – MAC)

“A Ferencvárosi Torna-Klub, miként előrelátható is volt, óriás energiát latba vetve, súlyos vereségben részesítette ellenfelét, a Nemzeti Sport-Klub-ot. A küzdelem, a melyben a testi erőnek jóval nagyobb szerepet szántak a játékosok, mint a játék művészetének, a bajnokcsapat 7:0 arányú győzelmével végződött. A vereségnek ezt a lesújtó nagyságát annak tulajdoníthatják a Nemzetiek, hogy a F. T. K. kíméletlenül erős, de mind a mellett nem szabályellenes játékát unfair játékmóddal viszonozták. Ennek azután a vége a büntetőrúgások tömege és Burián kapuvédő kiállítása lett.” (1911 – NSC)

“A formán kívüli csatárok öt darabra szakították a ferencvárosi offenzívát. Toldi és Fuhrmann csődje, Lázár és Turay megzavarodott szereplése akadályozták a nagyon eredmény elérését. Mindeme hibák és észrevételek a legfeltűnőbben jelentkeztek. Abban a csapatrészben, amely végeredményben a győzelem megszerzésére hivatott és amely ezen a mérkőzésen is a legtöbb szerepet kapta, illetve kaphatta volna. Itt ugyanis kétszeresen érzett az irányító akarat hiánya. Nemcsak az igazi centerhalf, de a center is hiányzott ebben a támadójátékban, amely valami különös formában gyűrődött előre, de folytonosan csak hátulról nyert impulzust, hogy azután végül megtorpanjon a nem is túlságosan energikus romboló munkával szemben.” (1930 – Rapid)

“Az őszi idény első derbija rangjához méltó játékot, élvezetes küzdelmet és a játék képe alapján reális ferencvárosi győzelmet hozott. Látszott, hogy mindkét csapat nagyon felkészült a küzdelemre. Dicséretméltóan fair volt a játék, amelyet valóban élvezett az őszi idény során még bajnoki meccsen sohasem látott nagyszámú közönség. Szinte tavaszias, szép napsugaras idő köszöntötte a derbi közönségét, amely legnagyobb részében már az előmérkőzésen elfoglalta helyét a lelátón. Feltűnő volt, hogy milyen népszerű lett a közönség körében a B-tribün. Persze mostanság már jólesik egy kis napsütés. A régi derbik levegőjét varázsolták az FTC-pálya öreg tribünjei közé az egész nézőtéren körülfutó tömött sorok. A B-tribün aljában szorosan egymás mellett helyezkedett el a két klub szurkolóinak tábora. A zöld-fehér zászló a félvonal irányába lengett, a lila-fehér odább a klubház felé. A nagytribünön politikai és művészeti világ kiválóságai, lenn fojtott izgalom és várakozás…A Ferencvárosnak ment jobban a játék ezen a derbin. Hiába! A honi pálya le nem mérhető, inkább ösztönszerűleg érzett előnye sokat jelent akkor, amikor tudásban, felkészültségben egyenlő ellenfelek csapnak össze egymással.” (1933 – Újpest)

Tempó, Fradi!: Akiknek megadatott, hogy 1967-ben járhassanak Fradi mérkőzésekre, és elkezdenének mesélni arról az évről, minden bizonnyal az egyik ámulatból esnék a másikba. Sikeres menetelés a VVK-ban, magyar kupadöntő (ezt sajnos elvesztettük), és diadalmenet a bajnokságban. Mire október közepén elérkeztünk az örökrangadóhoz, már csak az volt a kérdés, hogy hány pont előnnyel, és milyen gólkülönbséggel nyerjük meg a bajnokságot. A Népstadionba kilátogató 35 ezer néző is biztos volt a győzelemben, a kérdés csupán a gólkülönbség volt. A vége egy sima ötös lett, főleg a nagyszerű második félidős teljesítmény miatt, amikor is a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Katona csatársor állandó rettegésben tartotta a MTK védelmét és Rákosi Gyuszi vezetésével (9-es osztályzatot kapott!) gólparádét rendezett. 1967. október 15.-én egy olyan Ferencváros verte meg 5:0-ra az MTK együttesét, melyre örökké büszkék lehetünk. Az újság olvasása közben gondoljunk arra is, hogy egy olyan időben érték el a sikereket, mikor a mindennapok szabadsága korlátozva volt. (1967 – MTK)

Varga a negyedik gólt fejeli

1967, Varga a negyedik gólt fejeli

NS-19771016-01-19771015

1977

“Lendületesen kezdett az FTC, s már az 5. percben gólt szerzett. Ezután egy időre visszavettek a zöld-fehérek, de az irányítás továbbra is a kezükben volt. Szünet után hasonló lendülettel kezdtek a zöld-fehérek, mint korábban, gyorsan átjátszották a középpályát, s most már mindkét szélen veszélyeztettek. Az állandó offenzíva aztán egyre többször kényszerítette hibázásra a vendégeket.. A 71. percben már a negyedik gól is elkönyvelhették. Végeredményképpen a helyenként igazán lendületes, sok mozgással építő, s jól futballozó Ferencváros biztos győzelmet aratott.” (1982 – Debrecen)

“Megérdemelten győzött a Ferencváros. Igaz, ehhez nagyban hozzájárult, hogy a pécsiek a második félidőben végig tíz emberrel voltak kénytelenek játszani. A Ferencváros mindhárom gólját Lipcsei Peti szerezte. 1. – A 39. percben Simon beadása megpattant a védőkön, Gelei bizonytalankodott, így öt méterről a kapu bal felső sarkába fejelt. 2. – A 74. percben remek labdájával Neagoe robogott be a 16-oson belülre, ahol Tököli buktatta, a játékvezető 11-est ítélt, amit higgadtan a kapu bal oldalába helyezett. 3. – A 77. percben Kuznyecov passzával megiramodott, maga mögött hagyta a vendégeket és a hosszú vágta után a kapu bal oldalába lőtt.” (1994 – PMSC)

TFU_19941203_FU_Szsz - 0002

“Olyan volt ez, mint egy szép álom! Bármit is hoz majd a visszavágó, a Ferencváros valódi hőseposzt írt az Üllői út gyepére. A modern futballt ígérő (és tanító) Varga Zoltán is meglepődhetett azon, hogy legénysége mennyire fogékony a nemzetközi mércével tekintve is több mint megfelelő stílusra. Akik attól tartottak, hogy elfogy a magyar gárda “szuflája”, kellemesen csalódtak. A “zöld sasok” jól bírták az iramot, magasan szárnyaltak, megakadályozták, hogy a “Szarkák” elcsenjék azt a bizonyos csillogó valamit, a győzelmet. Többnyire a mezőnyt igencsak széthúzva, kevés átadásra épített csapatjátékával egyértelműen meglepte albioni vendégét a hazai gárda, mely fittyet hányt a félelmetes nevekre…Varga Zoltán (Ferencváros): – Azt mondják a magyar csapatokról, hogy rossz az állóképességük. Hasonlót emlegettek a Ferencvárossal kapcsolatban is. Most bebizonyítottuk, bírjuk a 90 perces rohanást. Hogy mit hoz a visszavágó, az ilyesféle kérdést korai feltenni. Még van két hetünk addig…Kevin Keegan (Newcastle United): – Ilyen nyílt mérkőzést még otthon, a Liverpool ellen sem játszottunk soha. A vereség nem jött jókor, kíváncsian várom az otthoni visszavágót.” (1996 – Newcastle United)

1996.10.15. Ferencváros - Newcastle 3:2 Állnak (balról): Nyilas, Kuznyecov, Hrutka, Horváth F., Nagy N. Holló. Elől: Zavadszky, Telek, Nicsenko, Lisztes, Szűcs M., Miriuta, Szeiler

1996, Állnak (balról): Nyilas, Kuznyecov, Hrutka, Horváth F., Nagy N. Holló. Elől: Zavadszky, Telek, Nicsenko, Lisztes, Szűcs M., Miriuta, Szeiler

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.29. 19:30 FTC-DVSC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST