A Fradi naptára, október 2.

tempo-naptar

Évfordulók:

45 éve hunyt el Futó Gyula
20 éve született Juhász Botond
67 éve született Rab Tibor
57 éve született Zsinka János

rab-tibor

Mérkőzéseink ezen a napon:

1904. MTK – FTC 1:1, NB1
1910. 33 FC – FTC 1:0, Edzőmérkőzés
1921. FTC – Cracowia 1-0, nemzetközi barátságos
1927. Ferencváros – Újpest 1-0, NB1
1948. MATEOSZ – Ferencváros 0-1, Egyéb serlegmérkőzés
1949. Ferencváros – Csepel 1-0, NB1
1955. Gyulai Traktor – Bp. Kinizsi 1:2, Edzőmérkőzés
1960. Tatabánya – Ferencváros 2:2, NB1
1963. Ferencváros – Pilisi Bányász 4:0, Edzőmérkőzés
1966. Ferencváros – MTK 7:1, NB1
1968. Ferencváros – Csőszerelők 6:1, Edzőmérkőzés
1971. Bp. Honvéd – Ferencváros 4:0, Edzőmérkőzés
1974. Cardiff City – Ferencváros 1-4, KEK
1976. Ferencváros – Újpesti Dózsa 3-0, NB1
1982. MTK-VM – Ferencváros 0-2, NB1
1991. Ferencváros – Levszki Szófia 4-1, KEK
1995. Csepel – Ferencváros 1-2, NB1
1996. Dunaszekcső – Ferencváros 1-0, MK
2005. Ferencváros – Győri ETO 2-0, NB1
2011. Ferencváros – Videoton 0-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 11 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 31-9 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1904. Hahn Vilmos
1996. Haselbach Zsolt

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1948. Kiss Gyula

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1955. Kertész Tamás

“Az FTC erősen fékezett ezen a meccsen…” (1921 – Cracowia)

“A nagy várakozás, amellyel az egész futballtársadalom a mérkőzés elé nézett, csak annyiban nyert kielégí­tést, hogy a két csapat küzdelme valóban nagy és erős volt. de amint ez már ilyen nagytudású együttesnek összecsapásánál történni szokott, most is elmaradt sok minden, amit az imponáló számban felvonuló nézősereg várt. Valahogy nem alakult derbihangulat a nézőtéren és ennek az a magyarázata, hogy a két csapat játéka, a nyújtott sport sem emelkedett különösebb magasságra. Azt a lelkes hangulatot, amit az elvárás szült, hamarosan elnyomta a borús délután unalma és csak néha-néha lángolt fel a nézősereg soraiban az érdeklődés tüze és csattant fel taps egy-egy jó akció nyomán. Különösen áll a mérkőzés második félidejére, amely sokkal akció szegényebb volt, mint a játék első része. A Ferencváros kezében tartotta a mérkőzés sorsát. Azokra a jól felépí­tett, nagy tudással keresztül vitt támadásokra, amelyekkel a zöld-fehérek a játék első negyedóráját végigjátszották, az Újpest együttese nem tudott megfelelő módon válaszolni. A győzelem ellenére a Ferencváros játékáról minden határozottsága és biztossága mellett sem mondhatunk ezúttal túlságosan sok dicséretet.” (1927 – Újpest)

“Lyka Antal: Tartalékjátékosaink jól megállták a helyüket” (1948 – MATEOSz)

“Jó iramú, változatos, izgalmas mérkőzést láttunk. Az első félidőben a Csepel valamennyivel többet támadott, de csatárai a kapu előtt határozatlanok, puhák és sokszor pepecselők voltak. A félidő végén a Ferencváros csatárai révén rohamozott, de hasonló betegségben szenvedtek, mint a csepeliek. A második félidőben fokozatosan felülkerekedett a Ferencváros és végeredményben csak a pompásan játszó csepeli védők érdeme, hogy a Ferencváros csak egy gólt ért el. A játék végig sportszerű keretek között zajlott le, a Csepel egy kis szerencsére döntetlent érhetett volna el. A második félidő alapján a Ferencváros győzelme megérdemelt.” (1949 – Csepel)

“Az MTK Oborzilt is hátravonta a hátvédek vonalába, de a megerősí­tett védelem sem tudott komolyabb ellenállást tanúsí­tani az első 25 perc ferencvárosi rohamaival szemben. A zöld-fehérek uralták a pályát, Juhász és Szűcs is sokszor felzárkózott a támadókhoz, akik túlnyomórészt a kék-fehérek kapuja közelében tanyáztak. Később a Ferencváros engedett az iramból, ekkor néhány támadásra futott az MTK erejéből is, sőt a zöld-fehér védelem könnyelműsködése miatt helyzetek is adódtak a kék-fehérek előtt. Ezekből azonban csak egyet tudtak kihasználni. Szünet után ismét nagy erővel támadott a Ferencváros. A csatárok sokat mozogtak, robbanékonyak voltak, el tudtak szakadni védőiktől, korszerűen játszottak. A zöld-fehérek még ilyen arányban is megérdemelték a győzelmet. Az MTK nagy csalódást okozott, rendkí­vül mérsékelten játszott.” (1966 – MTK)

“A Ferencváros játékáról csakis elismerő hangon lehet beszélni. Dalnoki edző taktikáját okosan hajtották végre a zöld-fehérek. A rohamozó kék madarak támadásait az első félidőben ügyesen lefékezték. Takács vezetésével a második félidőben teljesen átvette a játék irányí­tását és labdakezelési fölényük, szellemes megoldásaik teljesen szétzilálták az amúgy is bizonytalan walesi védelmet.” (1974 – Cardiff City)

“Dalnoki Jenő a mérkőzés előtt: — Egész héten arról beszéltünk, hogy itt a nagy lehetőség, ki kell használni! A 8-3-at nem lehet visszaadni, de én képesnek tartom a csapatot arra, hogy ezt a nagyon fontos két pontot megszerezze. Persze ehhez nagyon jól kell játszani, mert gyilkos küzdelem lesz…Óriási érdeklődéssel várt rangadó sziporkázó játékkal kezdődött. Harsogott az aréna, a több mint hetvenezer néző tapsolt, fütyült, élvezte a játékot, a játék varázsa uralkodott a Népstadionban! Sajnos, az Újpesti Dózsa egykori válogatott kapusa, Rothermel nem bí­rta el idegileg a nagy tétet és két egymásután következő súlyos hibája megpecsételte csapata sorsát. Egy darabig derekasan harcoltak a lila-fehérek, gyorsan futtatták a labdát, gyakran alkalmaztak súlypontáthelyezést, mindenki mozgott labda nélkül is, és í­gy a félidő közepétől kezdve mezőnyfölénybe kerültek. Hiába vezettek azonban meg-megújuló rohamokat a Ferencváros közvetlen védelme ellen, mert Bálinték eleven falat húztak a kapujuk elé, s amikor már önfeláldozó közbevetődéssel sem tudtak menteni, ott volt remek napot kifogó, bravúrt bravúrra halmozó kapusuk, aki már-már gólnak látszó labdákat hárí­tott, tett ártalmatlanná. Szünet után lassan elfogyott a puskapor, az Újpest feladta a küzdelmet, a ferencvárosiak pedignem erőltették a játékot. Csak olykor-olykor lángolt fel újra a küzdelem, többnyire azután, hogy valakit túl keményen szereltek. Kár, hogy í­gy alakult, hogy nem láthattunk a második félidőben is szép cseleket, folyamatos mezőnyjátékot és gólokat, mert most végre – tele volt a stadion!…Dalnoki Jenő, mérkőzés után: — Reménykedtem a győzelemben, amely végül is a vártnál könnyebben született meg. Úgy gondolom, hogy feltétlenül rászolgáltunk a két pontra.” (1976 – Újpesti Dózsa)

“Hálásak lehetnek a maiak azért, mert egykor volt elődjeik megteremtették a mindenkori MTK-FTC összecsapások örökrangadó voltát, hiszen erre a mostani 90 percre csak és kizárólag a hagyományok miatt kötelező ráütni a nemes bélyeget. Az első félidőben történtekről, egy hónap múltán nem lesz jelenlévő, aki bármit mondani, mesélni tud majd, hiszen az elképzelhető legalacsonyabb futballal telt el. A fordulás követően annyiban változott a kép, hogy az MTK nyitással próbálkozott, játékosai ráéreztek, hogy a szerdai kupasikertől még mindig ittas ellenféllel egy sebezhető, verhető FTC-vel állnak szemben. Nagyobb sebességre kapcsoltak, helyzeteik is voltak, s az igazán nem a játékvezető hibája, hogy Boda, majd Fodor például két méterről sem volt képes a hálóba találni. Az FTC azért nyert, mert pontosan két góllal több a rutinos, szorí­tó helyzetekből átlábalni tudó futballistája. Ők türelmesen kivárták azt a pillanatot, amikor az MTK lélegzetet vesz, s az első lehetséges pillanatban elvették tőlük a levegőt.” (1982 – MTK-VM)

“A magyar csapatok közül a ferencvárosiak vannak a legkedvezőbb helyzetben, hiszen két héttel ezelőtt ők idegenben is nyerni tudtak. Nyilasi Tibor vezetőedzőnek gondot okoz, hogy Albert Flórián, Rácz László és Vanicsek Zoltán sérüléssel bajlódik, s közülük várhatóan legfeljebb Albert lesz harcképes. Ráadásul a hórihorgas Balogh Gábor sem lehet ott a csapatban, mert őt csak a napokban igazolták le, s í­gy neve nem szerepel az európai szövetségnek leadott listán…Jubileumi, 25. KEK-mérkőzésén biztos győzelmet aratott a Ferencváros, a három gól sem fejezi ki hűen a két csapat közti tudáskülönbséget. A Fradi nagyobb arányban is diadalmaskodhatott volna, de nem játszott végig teljes erőbedobással.” (1991 – Levszki Szófia)

“Az első félidőben a Ferencváros nagy fölényben játszott, a második játékrész már kiegyenlí­tettebb volt, de a zöld-fehérek í­gy is megérdemelték a győzelmet. Jó iramú, izgalmas mérkőzésen a Csepel elvesztette veretlenségét, a Ferencváros pedig győzelmével feljött a második helyre.” (1995 – Csepel)

2005

1955

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, október 2. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
02.01. 18:30 m4 Sport
02.05. 17:30 M4 Sport
Categories
02.11. 17:00 M4 Sport
02.18. 17:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső