A Fradi naptára, szeptember 4.

tempo-naptar

Évfordulók:

25 éve született Erdei Vince
32 éve született Kovács Gábor
109 éve született Szabó Antal

Mérkőzéseink ezen a napon:

1910. FTC – BTC: 3:2, NB1
1921. Kispesti AC – FTC: 1:0, Edzőmérkőzés
1927. Ferencváros – Kispest: 4-2, NB1
1932. Kispest – Ferencváros: 0-8, NB1
1938. Slavia Praha – Ferencváros: 2-2, KK Döntő
1949. MATEOSZ – Ferencváros: 1-3, NB1
1955. Bp. Kinizsi – Szombathelyi Törekvés: 5-3, NB1
1960. Vojvodina – Ferencváros: 1-0, nemzetközi barátságos
1963. Goldberger – Ferencváros: 1:3, Edzőmérkőzés
1971. Bp. Honvéd – Ferencváros: 2-1, NB1
1974. PMSC – Ferencváros: 1-1, NB1
1976. Vasas – Ferencváros: 2-3, NB1
1982. ZTE – Ferencváros: 1-0, NB1
1985. ZTE – Ferencváros: 3-2, NB1
1993. Ferencváros – Vasas: 5-1, NB1
1996. Ferencváros – Vác: 3-1, NB1
2013. Ferencváros – Soproni VSE: 2-1, Ligakupa

Összes díjmérkőzés: 15 mérkőzés, 9 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, 42-23 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1910. Weszely Ferenc
2013. Mateos Ramajo, David

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1996. Aranyos Imre

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1996. Novák Dezső

TFU_19960305_FU_002 - 0001-2Győztes mérkőzés után távozott a Ferencváros kispadjáról Novák Dezső, labdarúgásunk történetének egyik legsikeresebb edzője. 336 mérkőzés, három bajnoki cím, BL csoportkör, Magyar Kupa és Szuperkupa győzelem sem volt elég ahhoz, hogy ne hangozzanak el olyan szidtok a nézőtérről, amit már nem tudott tolerálni a mester. Erről így írt a Képes Sport 1997-ben: “Az idő sok mindent feledtet, velem azonban nem feledteti, hogy amikor Novák Dezső idegei felmondták a szolgálatot, s azt a döntést hozta, amit hozott, még az égvilágon semmi baj nem volt a zöld-fehérek háza táján. Akkor ugyan elveszítettek egy meccsek az MTK ellen, de az olyan meccs volt, hogy akár is nyerhettek volna. Nem ők nyertek, a következő Üllői úti találkozón a lelátó népének egy része pestiesen szólva megtalálta Novákot, ő pedig nem tudta elviselni, hogy kórusban szidják ugyanazon a pályán, ahol élete meghatározó nagyságrendű részét sikerektől övezve töltötte el. Úgy is mint jobbhátvéd és úgy is mint edző.

“A közönség nagy csendben leste a meginduló match fejleményeit. A Btc nagy lendülettel határozott fölényben viszi a játékot, Ftc kapuját heves ostrom alatt tartja és Fritznek folyton dolga van, de bravúrosan ment mindent. A ferencvárosiak nyomott hangulatban várják, hogy csapatuk lendületbe jöjjön. Elmúlik 15—20 perc, mely alatt Btc egy kis szerencsével döntő előnybe juthatott volna, de csatáraik ideges játéka eredménytelenül szalasztotta el a fölényes negyedórát, mely után Ftc erőre kap s a játék képe teljesen megváltozik. A zöld-fehérek a tavaszinál jóval gyöngébb összeállításban álltak ki s bár győztek, a győzelem dicsősége sokkal inkább megillete volna a BTC-ot, mely rég nem látott lelkes és szép játékot produkált.” (1910 – BTC)

“A délelőtti mérkőzés nem bukott meg. Dacára annak, hogy kora reggeltől esett az eső – egészen a meccs kezdetéig – mégis több mint 6000 néző ment ki az Üllői úti pályára, hogy megnézze a Ferencváros itthoni első bajnoki mérkőzését. A pénztáraknál tolongtak, a tribünön zajongtak, kiabáltak, mintha csak délután lenne. Helyesen jegyezték meg többen: ez a közönség akkor is kijön, ha este tízkor vagy reggel ötkor kezdik is a Fradi mérkőzést…Tóth Potya István: – A mérkőzés eredménye körülbelül födi az erőviszonyokat, a mérkőzés azonban azon a nívón mozgott, amelyet a csapatok a szezon elején szoktak mutatni. Kispest sokszor túl erélyes, ellenben a bíró meg erélytelen, nagyon sok rossz ítélete volt a terhünkre. A csatársor még nem eléggé összeszokott és begyakorlott, ehhez bizonyos idő kell s akkor azt hiszem, minden menni fog.” (1927 – Kispest)

“A bajnokcsapat a nagy gólarányú győzelem ellenére sem nyújtott minden tekintetben megnyugtató játékot. A védelem ritkán került komoly feladatok elé és akkor nem bizonyult száz százalékosnak. Hádának kevés dolga volt, Korányi jó formája feltűnt. A fedezetsor a szokott játékát nyújtotta. A csatársorban Kohut igen biztató lefutásokat és lövéseket produkált. Táncosnak ritkán sikerült a beadás, de ha sikerült, majdnem gól lett belőle. A belsők újra a széltében való kombinálgatást űzték az előretörés helyett. Keményebb ellenféllel szemben nem lett volna ilyen gólszüret.” (1932 – Kispest)

“Mindenképpen rászolgált erre az idegenben győzelemnek számító eredményre a Ferencváros csapata. Már az I. félidőben is többet támadott, a II. félidőben pedig határozottan jobb volt ellenfelénél. A II. félidő első negyedórájában remekül állta a Slavia megújuló rohamait, azután pedig kezébe vette a játék irányítását. Ha kis szerencséjük van a zöld-fehéreknek meg is nyerik ezt a grandiózus mérkőzést. Az erkölcsi győztes mindenképpen a Ferencváros! Abból is látni lehetett ezt, hogy a közönség a játék vége felé bizony kifütyülte a maga csapatát, a Ferencvárost pedig tüntetően megtapsolta, amikor megszólalt a bíró záró sípjele. Technika dolgában határozottan fölötte állt a Slavianak a Ferencváros. Az összecsapásokból többször került ki győztesen a zöld-fehér inges, mint a piroscsillagos játékos. Taktikában is jobbaknak bizonyultak a ferencvárosiak. Különösen az átcsoportosítást csinálták nagyszerűen a védelemből a támadásba. Az összekötők rugalmas játéka komoly segítséget nyújtott a védelemnek, amikor azonban támadásba lendült a csapat, nyomban felzárkóztak az összekötők is. Jelentős mértékben segítette a Ferencvárost ehhez a jó eredményhez, az elsőrangú erőnléte. A Ferencváros legjobbja Sárosi III. és Lázár volt, mindketten kifogástalan játékot produkáltak.” (1938 – Slavia Praha)

“Az utolsó negyedórában ellenállhatatlan volt a Ferencváros” (1949 – MATEOSz)

” A Bp. Kinizsiben Gulyásnak, a második gólt védenie kellett volna. A hátvédek egyike sem játszott kiemelkedően, mindhármuknak volt ugyan néhány gyors, ügyes közbelépése, de időnként bizony zavarba jöttek, átjátszották őket. A két fedezet végig kiegyensúlyozottan játszott, sok használható labdát adtak előre, Szabó az I. félidőben. Dékány a másodikban játszott tetszetősebben, jobban. A támadósorban a mozgékony, ügyesen cselező Ombódit illeti elsősorban dicséret. Orosz az I. félidőben jól osztogatott és kapura is tört, szünet után nagyon visszaesett.” (1955 – Szombathelyi Törekvés)

” A Népstadion második mérkőzése változatos, érdekes, fordulatokban gazdag összecsapást hozott. A Vasas volt támadásban az első játékrészben, de Komjáti és Mészáros közös hibájából váratlanul a piros-kékek kapujába került a labda. Az öngól után elég hamar rendezte sorait a Vasas. Számos támadást vezetett, helyzetei alapján könnyen egyenlíthetett volna, de a csatárok a legjobb helyzetekben is hibáztak. Fordulás után nem sokat változott a játék, a 63. percben aztán váratlan fordulat következett, a Ferencváros egy formás támadás végén újabb gólt szerzett, majd két percre rá ismét Mészáros kapujába került a labda. A Vasas nem adta fel, s végül szorossá tette a mérkőzést….Dalnoki Jenő: — Megérdemeltük a győzelmet…” (1976 – Vasas) | Tempó, Fradi!: A “pipás” mester közel száz bajnoki mérkőzést nyert meg a Fradival, melyek végén az esetek döntő többségében nem nagyon cifrázta túl a mondandóját a sajtónak. Általában egy mondattal elintézte: — Megérdemelten nyertünk…

NS-19760905-01-19760904

“A Ferencváros megérdemelten szerzett nagyarányú győzelemmel gazdagodott a két bajnoki ponttal. A 21. percben Détári fantasztikus szólóval írta fel a nevét a góllövők közé. Geress eladta a labdát, amire Wukovics csapott le, majd Détárihoz továbbított, aki nagy lendülettel sorban szlalomozta ki a Vasas védelmét, majd Sáfár mellett is elhúzva a labdát, a gólvonal mögé gurított (1:1). Feltámadt a hazai csapat játékkedve, és négy perccel később ugyancsak egyéni akcióból Gregor fejezhette be góllal a támadást. Wukovics az alapvonalig robogott, és onnan ívelt középre, Gregor pedig fejjel bólintott a hálóba (2:1). A nézők még a vezetést ünnepelték, amikor Wukovics ismét szemfülesen vette észre a lehetőséget, és Détári mozdulatait megismételve szinte a kapu torkáig vezette a labdát (3:1). Fordulás után a Ferencváros folytatta a gólgyártást. A Vasas beszorult a kapuja elé, így csak az lehetett a kérdés, mennyire tudja javítani gólarányát Nyilasi Tibor legénysége. A 48. percben Gregor csaphatott le arra a labdára, amelyet Sirinbekov egy beívelést követően fejelt előzékenyen elé, és nagy erővel, mintegy 8 m-ről lőtt a kapuba (4:1). A másik oldalon Szenes 38 m-ről hatalmas bombával remegtette meg a felső lécet, mintegy jelezve, hogy azért két csapat van a pályán. Az 56. percben ismét a zöld-fehérek játékmestere, Détári okos megoldása örvendeztethette meg a már ünneplő nézőket. Remekül ugratta ki középen Gregort, aki a védők közül kilépve Sáfár mellett a bal alsó sarokba lőtt (5:1).” (1993 – Vasas)

1993

“A Ferencváros a második játékrészben félgőzzel játszva is magabiztosan hozta a győzelmet. Helyzetei alapján akár még egyszer ennyi gólt is rúghattak volna a zöld-fehérek. A közönség ennek ellenére végig fütyülte az utolsó negyedórát. A Vác az első félidei gyatra teljesítményének köszönheti, hogy esélye sem maradt a pontszerzésre.” (1996 – Vác)

“Ricardo Moniz: – Szégyeljük magunkat a szurkolóink előtt a silány teljesítményünk miatt. A két belső védőn csak egy csatár volt, nekik be kellett volna lépniük a játékba, a széleken többször kellett volna mögéjük kerülni, a kapu elé pedig jobban érkezni.” (2013 – Soproni VSE)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST