A Fradi naptára, szeptember 5.

tempo-naptar

Évfordulók:

66 éve született Csaja Mihály
22 éve hunyt el Nagy II. András
42 éve született Stockley, Samuel Joshua
49 éve hunyt el Tátrai Sándor

Mérkőzéseink ezen a napon:

1912. BTC – FTC: 1:0, Corinthian díj
1915. FTC – III. kerület: 3-1, Hadikupa
1920. FTC – Törekvés: 4-1, NB1
1926. Ferencváros – Nemzeti: 3-3, NB1
1937. Kispest – Ferencváros: 3-4, NB1
1943. Ferencváros – DVSC: 4-0, NB1
1948. KISTEXT – Ferencváros: 1-5, NB1
1954. Bp. Dózsa – Bp. Kinizsi: 4-1, NB1
1960. FK Srem – Ferencváros: 2-0, nemzetközi barátságos
1962. Ferencváros – Bp. Vegyiművek: 5:2, Edzőmérkőzés
1979. Ferencváros – Tatabánya: 2-1, NB1
1981. PMSC – Ferencváros: 1-0, NB1
2007. Ferencváros – Pénzügyőr: 3-4, Edzőmérkőzés
2012. MTK – Ferencváros: 0-1, Ligakupa

Összes díjmérkőzés: 12 mérkőzés, 7 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 27-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1915. Kecskés József
1920. Kertész Géza
2012. Ionescu, Andrei

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1960. Kertész Tamás
1960. Seprűs Zoltán dr.
1960. Simon István

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

2017. Moutari, Amadou

“Az FTC első hadi mérkőzését a győzelmet kifejező gólarányt felülmuló fölénnyel nyerte meg. (…) A maga nemében páratlan volt Payer gólja, aki egy szabadrúgást 40 méternyi távolságból — a közönség ujjongása mellett — a kapuba röpített. Ehhez a bravúrjához hasonlóan szép volt az egész játéka, amelyen egyáltalán nem látszik meg, hogy a háború kitörése óta a harctéren volt.” (1915 – III. ker. TVE)

“Az esős, csúszós talajon az FTC váratlanul nagyarányú és hozzátehetjük, megérdemelt győzelmet aratott a Törekvés fölött. A győzelem kivívásában jelentékeny része van az FTC fedezetsorának, főként Szabónak és Blumnak, akik megértően passzoltak úgy, hogy a meccs folyamán általában az FTC volt fölényben. A játék első részében az FTC uralta a teret, ennek ellenére az első gólt a Törekvés érte el. A gyors eredmény láthatólag frappirozza az FTC-t, amikor azonban Tóth centerét Kertész Géza befejeli, egyszerre megváltozik a meccs képe és Kertész a Dürr által üresen hagyott kapuba két percen belül újabb gólt lő. A második félidőben az FTC fokozza a tempót és Nikolsburger révén újabb gólt ér el, amely végleg megpecsételi a Törekvés sorsát. Percek múltán Nikolsburger újból betalál. A mérkőzés vége fel a Törekvés nagy erőfeszítéseket tett, hogy a vereség arányát redukálja, a csatárok azonban a halfsor tehetetlensége miatt nem jutottak el a góllövésig.” (1920 – Törekvés)

“Futózáport pásztázta végig három óra tájban Kispest szélét. Jótékonyan hatott, mert elverte a port, viszont alaposan átáztatta a tribün nélküli pálya közönségét. Bizony már nagyon megérdemelné Kispest a rendes pályát! A Ferencváros csapata az Üllői úti pályán vetkőzött és autókon jött ki. A mérkőzés nagyobb részében a Ferencváros támadott, de egészben véve kiegyenlített volt a játék menete. A jó füves talaj után ez a göröngyös pálya kétségtelenül erősen megzavarta a zöld-fehérek játékát. De ezt csak részben lehet mentségül felhozni a mutatott gyenge játékra. Súlyos taktikai hibák mutatkoztak meg újra a Ferencvárosban. A fedezetsor újra túlságosan előrevonult. Még mindig nem veszi észre, hogy ezzel csak a csatársorának helyzetét nehezíti meg, mert így az ellenfél könnyebben tud tömörülni a védelemben. Az eredményt igazságosnak kell ítélni, mert a Ferencváros többet támadott és több helyzete is volt (két nagy kapufa!).” (1937 – Kispest)

“Annak ellenére, hogy 1943-t írunk és a szeptemberi ősz is kellemes időt varázsolt a pálya köré, aránylag kevesen, csak tízezren voltak kíváncsiak a DVSC elleni első bajnoki összecsapásra. A Fradi is kényelmesen készülődött, Lakat Károlyon kívül mindenki nyugodtan várta a kezdést. A fiatal és nagyon tehetséges fedezet, bár bajnoki mérkőzésen csak most lépett másodszor pályára a Fradi első csapatában, nem a mérkőzésdrukk, hanem az újonnan kapott poszt miatt idegeskedett egy kicsit. Eddig főleg jobb oldali fedezetként játszott, de ezen a mérkőzésen Schaffer Alfréd egy sorral előrébb küldte a pályára, ráadásul a balösszekötő helyén kellett bizonyítania, hogy a góllövéshez is ért: az 5. percben Sárosi dr. a félvonal közelében hosszú labdát vág ki Sipos elé, aki nagyszerű ütemben ugrik ki, a vendégcsapata védői nem érik utol és nyugodtan ívelheti a labdát középre. A befutó Lakatnak jól jön a fejére a labda és ő 8 lépésről a kifutó Nagy I. mellett az üres hálóba fejeli a labdát. A 40. percben jön a második Fradi gól, Sipos újból remekül fut el, a beadását most Sárosi dr. passzolja a kapuba. A második félidő 8. percében Sárosi dr. a balösszekötő helyén kiugrik és 8 méterrel a jobbsarokba helyzi a labdát. A 36. percben Sipos szögletét Finta kiteszi Lakat elé, aki pompás testcsellel csinál helyet magának és ballal a kapu balsarkába lövi védhetetlenül a labdát.” (1943 – DVSC)

TFU_19860900_Fmm_000 - 0016-19430905

1943

“A Kistext gyors és váratlan gólja megzavarta a ferencvárosi játékosokat, elsősorban a védőket. Hiába támadott többet a Ferencváros, kiütköztek a hibák. Látni lehetett, hogy hol van még javítani való a csapaton. A szokatlan méretű pályán és mély, salakos talajon nem tudott kibontakozni a Ferencváros játéka. Csak a vezető gól után higgadt le a csapat és oszlott el az idegesség. A Kistext lelkesen, lendületesen rohamozott és rajtaütésszerű támadásokkal gyakran zavarva tudta hozni a Ferencváros védőit. A második félidőben minden elsöprő lendülettel támadott a Ferencváros. A Kistext ezt az iramot nem bírta. Ebben a játékrészben jóval kevesebbet támadott, mint az első félidőben. A Ferencváros feljavult, a védelme megbizható lett, a csatársor is ötletesen játszott.” (1948 – Kistext)

KSL480907-19480905-Kistext

1948

“Nagyon küzdelmes volt a játék, de a színvonal erősen a várakozás alatt maradt. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy többen mérsékelten játszottak, s ezt megsínylette a csapatjáték, amely nélkülözött minden elgondolást. A győztes meddő csatárjátékára jellemző, hogy góljai öngólból és 11-esből születtek. A tatabányaiak a középpályán igyekeztek lefékezni az ellenfél rohamait, s amikor fél óra elteltével megérezték a lehetőséget, hogy akár ki is egyenlíthetnek, már többször próbálkoztak támadásvezetéssel is. A Ferencváros sokkal többet birtokolta a labdát, s mezőnyfölénye alapján rászolgált a keserves győzelemre.” (1979 – Tatabánya)

“Garami József (MTK): – A Ferencváros sokkal jobb volt nálunk. Több helyzetet dolgozott ki és végig fölényben futballozott. A csapatom ma nem volt elég agresszív. Az ellenfél megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, ugyanis többet tett a sikerért.” (2012 – MTK)

1965

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.22.18:00 ZTE-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 09.25. 15:00 Iváncsa-FTC (TV: -)
Következik: 09.29.16:00 FTC-Kisvárda (TV:M4stream)
Következik: 10.03.18:55 EL csoportkör FTC-Ludogorec (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST