A III. SZENTÉLY építése az Üllői út 129. alatt

20140804-ujpest-groupama-arenaElkészült a stadion – Groupama Aréna

2014 augusztusában lesz az új stadion műszaki átadása
♦ ♦ ♦

Ezer embernek ad munkát a Fradi-pálya építése, a régi stadion három-négy hónap múlva tűnik el teljesen, az új szerkezete egy év múlva már áll. A műszaki átadás 2014. augusztus 21., onnantól csúszás esetén az építő cégnek napi 67.5 milliós kötbért kell fizetnie – mondta el a beruházást irányító Fürjes Balázs kormánybiztos a Digi Sport Reggeli Start című műsorában, hozzátéve: a régi stadion anyagainak kétharmada beépül az újba.

„A régi stadion teljes egészében három-négy hónap múlva tűnik el a föld színéről. Az új aréna szerkezetileg 2014 elejétől áll, annyi acél lesz benne, amennyiből három Lánchidat fel lehetne építeni. A menet közbeni apró simításokról közösen döntünk a klub vezetőivel, például az öltözők legkisebb részleteiről is” – ismertette a menetrendet.

„A tendereztetési eljárást egyik vesztes sem támadta meg, jogorvoslati lépések nem történtek, ezért indulhatott el a munka. Jövő év augusztus huszonegyedikétől meg kell kezdeni a stadion műszaki átadását, onnantól csúszás esetén napi 67.5 millió forint kötbért kell a kivitelezőnek fizetni. Ha a műszaki átadás késne, elkezd ketyegni ez a kötbér” – jelezte a kormánybiztos.

stadion-2012-2Fürjes hozzátette: „Azért nagyon fontos, hogy a győztes építő cég hatszázhetvenöt milliós bankgaranciát is adott, mert ez olyan, mintha készpénzt adott volna: átadott a magyar államnak egy csekket erről az összegről, melyet bármikor beválthatunk, lehívhatunk – ez a hibátlan teljesítés biztosítéka, vita esetén is. Ennél nagyobb késztetés és biztonság nincs a kivitelező felé. Ezt bármikor érvényesítheti az állam, a garancia már él.”

„A stadionépítés egészében ezer embernek ad munkát, s csúcsidőben ennyien fognak dolgozni egyszerre az építkezésen. A bontás elkezdődött a rossz időjárás ellenére, úgyhogy egészen extrém helyzeteket kivéve időre elkészül az új aréna. Van a szerződésben kikötés egyébként a vis maior-helyzetekre is” – mondta a beruházás levezénylője.

„A debreceni stadionhoz hasonlóan itt is beépítjük azt a szerkezetet, amely a mérkőzés alatt folyamatosan méri, értékeli a játékosok fizikai teljesítményét, paramétereit. Ezt az edzéseken is használja majd a csapat. Külön extraként olyan wifi-rendszert is telepítünk, amelyről a nézők az okostelefonjaikon a mérkőzés bármely pillanatát – leshelyzeteket például – azonnal visszanézhetik. Ez a rendszer Európában is meglehetősen ritka, hisz a legújabb technológiát építjük be” – fűzte hozzá Fürjes Balázs.

„Zöld zászlók, zöld sasok, környezetbarát zöld stadion: az elbontott anyagok kétharmadát újrahasznosítjuk, napkollektorokat szerelünk fel, az esővizet száz százalékban újrahasznosítjuk, a stadion energetikai felhasználása rendkívül takarékos lesz. Ily módon az új modern aréna falaiban, anyagaiban is ott él tovább a régi” – szögezte le a kormánybiztos.

– nso.hu –

♦ ♦ ♦
Alapkőletétel

2013. március 28.

Ünnepélyes keretek között ma délelőtt elhelyezték klubunk új stadionjának alapkövét. Az ünnepélyes procedúrát, valamint a jelenlegi Albert Stadion bontását megelőzően a megnyitón felszólalt a kiemelt jelentőségű fővárosi beruházásokért felelő kormánybiztos, Fürjes Balázs, Budapest főpolgármestere, Tarlós István, valamint a Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor.

Fürjes Balázs Muhammad Ali szavaival kezdte beszédét: „A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.” A kormánybiztos elmondta, pár éve még kinevették volna, ha azt mondja, hogy ezen a napon megkezdődik a régi Fradi-stadion bontása, és az új stadion építése.

Ezt követően Tarlós István vette át a szót, aki előbb a Ferencvárosi Torna Club történelméből idézett, majd személyes élményeiről mesélt. „Soha nem tagadtam, hogy ősfradista vagyok, ennek a klubnak szurkolok öt-hat éves korom óta. Éppen ezért nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek ezen a napon, amikor megkezdődik az új stadion építése.”.

A Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor azt emelte ki, hogy „az új stadion Európa egyik legmodernebb, legbiztonságosabb, és leggazdaságosabb stadionja lesz.” Az elnök hozzátette: a Fradinál 2 éve megkezdett munka legszebb része, hogy gyermekeket, egészséges, a társadalomba beilleszkedni képes embereket nevelhetünk.„Ezt a stadiont a jövőnek, a gyermekeinknek építjük” – zárta szavait Kubatov Gábor, amit követően a népes sajtóhad kereszttüzében elhelyezték az alapkövet az aréna leendő helyén.

Az alapkő alatt klubunk három fényképet helyezett el: Albert Flórián arcképe mellett a legutóbbi, hazai Újpest-meccs szurkolói koreográfiáját, valamint a régi falelátós stadiont ábrázoló fotót is. A képek mellett helyet kaptak a szurkolói üzenetek – több mint 3000 -, valamint egy, az NB I-es csapat által aláírt Fradi-zászló.

Az alapkőletételben Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Kubatov Gábor, az FTC elnöke, Kocsis Máté, a klub alelnöke, VIII. kerületi polgármester, Bácskai János, Ferencváros polgármestere, valamint Márton Péter, az MNV vezérigazgatója segédkezett.

Az új alapok letételét követően pár perccel megkezdődött az Albert Stadion tényleges bontása. A Szentély O-szektora ugyan küzdött, de végül megadta magát a két munkagépnek, és apró darabokban, fokozatosan levált az „anyatestről”.

Az előzetes tervek szerint klubunk új stadionja 2014 őszén készül el.

– fradi.hu, HírTV –

♦ ♦ ♦
Elhelyezték az új Albert Stadion első alappillérét

2013. május 30.

Látványos pillanatához érkezett az új Albert Stadion építése: csütörtökön a sajtó nyilvánossága előtt helyezték el a leendő vendégtribün első vasbeton pillérét. Az ünnepélyes eseményen részt vettek a Ferencváros elnökségének tagjai, egykori kiváló játékosai, valamint vezetői is.

“Abban az örömben lehet részünk, hogy a stadionunk a mai nappal kilépett a földből, és elhelyeztük az első pillérét” – fogalmazott a sajtóbejáráson Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, majd kiemelte, hogy az Albert Stadiont magyar mérnökök tervezték, magyar cég építi, magyar alapanyagokat építenek bele, és erre véleménye szerint nem csak a fradisták lesznek büszkék.

“Minden magyar ember, aki elmegy mellette, azt mondhatja, hogy Európa egyik legmodernebb stadionját építjük” – jelentette ki. Az elnök elmondta, hogy információi szerint az építkezés összességében két hét előnyben van a tervezetthez képest.

Pintér Lajos, az építő Market Zrt. projektvezetője ezt azzal egészítette ki, hogy leginkább az új fejépület alapozásával és a földmunkával haladnak a vártnál jobban, míg a vasbeton szerkezet építése terén néhány nappal járnak előrébb. Elmondta, hogy a stadionban 180 hasonló vasbeton tartópillér lesz, és összesen 3400 vasbeton elemet építenek majd be. Tájékoztatása szerint a régi Albert Stadion utolsó elemei – így a székház – június-júliusra tűnnek véglegesen el.

– MTI –

♦ ♦ ♦
Jól halad az új Fradi-stadion építése

20130621_stadion2013. június 21.

Kevesebb mint három hónappal ezelőtt kezdődött az új Fradi-stadion építése. Az eddig eltelt időszakban letették létesítményünk alapkövét, első pilléreit, valamint már a vendégszektor kialakítása is folyamatban van.

A Market Építő Zrt. vezérigazgatójának, Scheer Sándornak a segítségével annak jártunk utána, hol is tartanak pontosan a munkálatok.

–  fradi.hu

♦ ♦ ♦
A lelátórész, valamint a tetőszerkezet is javában épül már

20130730_stadion2013. július 30.

Mindössze egy hónap telt el legutóbbi stadionlátogatásunk óta, ám most mintha teljesen új helyszínen jártunk volna. Az építkezés rendkívül látványos, a lelátórész és a hozzátartozó tetőszerkezet is folyamatosan épül. Szurkolóinkat videónkon keresztül hozzuk a lehető legközelebb új létesítményünkhöz.

–  fradi.hu

♦ ♦ ♦
A pokoli hangulat az új Fradi-stadionban is biztosított lesz. Szurkolóinkkal látogattuk meg az építkezést

2013. augusztus 31.

Péntek délután szurkolóink is megtekinthették, hogyan halad az új Fradi-stadion építése. Az előrehaladott munkálatoknak köszönhetően drukkereink már beleélhették magukat abba, milyen is lesz új létesítményünkben buzdítani kedvenceinket.

A jóhangulatú eseményről az első görögtüzezés és az első Fradi-induló sem hiányozhatott. Ezt látva és hallva pedig már most biztosak vagyunk benne: ellenfeleinkre itt is a pokol vár majd minden egyes mérkőzés előtt.

–  fradi.hu

♦ ♦ ♦
A munkások napi 12 órában teszik a dolgukat, hogy a stadion befejeztével egyetlen pillanatig övék legyen a dicsőség

2013. szeptember 18.

20130917_stadionÚjra lesz stadionja a Fradinak.

Féléve tartanak labdarúgó-csapatunk új stadionjának munkálatai. A kétkedő hangok szinte teljesen elhaltak. Nem is meglepő ez, hiszen az Üllői út 129. szám alatt zajló építkezés finoman szólva is látványos.

Ismeretlen civilek, szurkolók, játékosok, edzők, építésvezetők is megdöbbenten, de sokkal inkább örömittasan mondják: „ez a stadion aztán tényleg épül, bárcsak így haladna minden munka”. És való igaz: a stadionunk építésén dolgozó munkásokról példát vehet mindenki. Médiastábunkkal azon szerencsések közé tartozunk, akik havonta ellátogathatnak készülő arénánkba, és fotós, videós, újságíró egyszerre ámul el, mennyi minden is történt néhány hét leforgása alatt.

Ott voltunk a 40 fokos hőségben, és ott leszünk majd a hidegben is egy-egy órát. Nem a legideálisabb körülmények, a munkások azonban csendben teszik a dolgukat napi 12 órában, hogy a stadion befejeztével egyetlen pillanatig övék legyen a dicsőség és a büszkeség: ők építették fel a Ferencváros stadionját. Ez a pillanat, illetve az a másfél év, aminek köszönhetően ezt elérték, életük végéig kíséri majd őket.

Újra lesz stadionja a Fradinak.

A határidő 2014 nyara. Nem mondható tehát, hogy ráérősnek lehet lenni. Minden nap kőkemény munka kell ahhoz, hogy tartsák az ütemtervet. Ezt azonban nem hogy tartják, a tervezetthez képest jobban is állunk, ennek köszönhetően senkinek nem lehet kétsége afelől: újra lesz stadionja a Fradinak.

Néhány héttel ezelőtt szurkolóink is bepillantást nyerhettek készülő arénánkba. Az egymás közötti beszélgetés alapját már a tervezgetések, az ötletelések adták: hol lesznek a koreográfiák, hol lesz az ellenfél tábora, és hogyan is fognak majd pokoli hangulatot teremteni a Fradi-szurkolók. Sok minden más mellett ugyanis elsősorban erre lesz tökéletesen alkalmas új stadionunk.

Mert újra lesz stadionja a Fradinak.
Mert újra bajnok lesz a Fradi.

–  fradi.hu

♦ ♦ ♦
Megnyitotta kapuit az új FTC Stadion Látogató Központja

2013. október 3.

20131003-stadionCsütörtök délelőtt megnyílt az új FTC Stadion építkezésénél kialakított interaktív Látogató Központ, amelyben a Fradi Shop és az FTC Múzeum is helyet kapott.

A megnyitón Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos, majd Bácskai János, Ferencváros polgármestere, legvégül pedig Kubatov Gábor, az FTC elnöke szólt pár szót a látogatóközpont kapcsán.

A Látogató Központ – ahonnan szurkolóink is bepillantást nyerhetnek, hogyan épül leendő létesítményünk – számos kiváló programot kínál: többek között legendás meccseink közvetítése, lövéserősség-mérés, 3D-kivetítő is várja az odalátogatókat. Virtuális biciklitúrán keresztül pedig szurkolóinkat végigvezetjük stadionunk körül.

A Látogató Központ és közvetlenül alatta a Fradi Shop hétfőtől vasárnapig, 10:00 és 18:00 között tart nyitva.

Ugyanitt lesz ezentúl megtalálható a Fradi Múzeum, amely keddtől vasárnapig 12:00-tól 18:00-ig várja szurkolóinkat.

Fontos információ, hogy a hazai meccsnapokon, a találkozó előtt 3 órával a Látogató Központ, a Shop és a Múzeum is bezár!

A Látogató Központ belépői
Alapár: 500 Ft
Nyugdíjas/diák/bérletes szurkoló: 300 Ft
Csoportos (min. 15 fő): 200 Ft

–  fradi.hu

♦ ♦ ♦
NB I-es labdarúgó-csapatunk is ellátogatott az épülő FTC Stadion építkezésére

20131031_stadion2013. október 31.

NB I-es labdarúgó-csapatunk is ellátogatott új stadionunk építkezésére. A játékosok láthatóan mind a Látogató Központban, mind az építkezésen nagyon jól érezték magukat, ami nem csoda, hiszen nem csak a lelátóra, hanem leendő öltözőjük területére is besétálhattak.

–  fradi.hu

♦ ♦ ♦
A hetek, hónapok múlásával folyamatosan szebb és szebb lesz az új FTC-stadion

2013. december 12.

Minden fradista beégett mozdulata volt, hogy mikor áthaladt a Könyves Kálmán körúton, rápillantott az Albert Flórián Stadionra, a Szentélyre. Rápillantott, hogy meggyőződjön róla, otthonunknak semmi baja nem esett.

Labdarúgó-csapatunk új stadionját 2013 márciusában kezdték el építeni, és amint egyre előrébb jártak a munkálatok, rádöbbenhettünk, hogy az a megszokott érzés nem változott. Ezúttal ráadásul mindig van egy-egy új elem, izgalmas felfedeznivaló, így egyre szebbnek és szebbnek látjuk leendő létesítményünket.

Ahogy beléptünk az építési területre, azonnal láthattuk: az elmúlt egy hónapban is óriási változások történtek. A stadion betonszerkezete teljes egészében elkészült, és már az acélszerkezet is csak egy kicsiny – a vendégszektornál lévő – részénél hiányzik.

20131212_stadionA B-középpel szembeni, kapu mögötti lelátórészen pedig ott állnak a „próbaszékek”, amelyek korábban szurkolóink álló- és ugrálóképességét is kibírták. Belegondolni is félelmetes, hogy körülbelül félév múlva, ezek tízezrei felelnek szurkolóink kényelméért.

A lelátórészek elhelyezése nem túl meredek, könnyedén le lehet sétálni a játéktérhez, amely valóban elképesztően közel lesz a szurkolókhoz.
A „pályán” egyelőre még nem a játékosok, hanem a munkások végzik fontos teendőiket. A leendő középkörtől nem messze egy acélhajlítógép dolgozik szorgosan, amellyel az acélszerkezet hiányzó darabjait készítik elő.

Acéllap az egyik oldalon bemegy, majd a másik oldalon kijön, hogy aztán már az emberi kéz dolgozhasson vele. Leírva nem tűnik bonyolult folyamatnak, mégis rendkívüli jelentősége van, és kivételes szakértelemre van szükség hozzá.

Mindezt megerősíti Boros László építésvezető is, aki elmondta: az építkezésen egyedül a hajlítóüzem külföldi, egészen pontosan német cég. Ez a cég egyébként egész Európában az összes stadion tetőszerkezetéért felel.

A pályáról a stadion Nagyvárad térhez közelebbi oldalához sétálunk, ahol szintén egyre látványosabbak a külső és belső munkálatok. Itt lesz a főbejárat, amely mellett hamarosan üzletek helyezkednek el – ezen a részen lesz megtalálható a múzeum és a Fradi Shop is. Az alsósori üzletek üvegportálja már el is készült, és a főbejárati rész gipszkartonozása is megtörtént.

20140113_stadionA főbejáraton befelé haladva a leendő recepciót láthatjuk magunk előtt. E mögött van a vendég-, a játékvezetői-, majd mellette a hazai öltöző. Utóbbi egyébként – akárcsak az egész stadion – európai színvonalú helyiség lesz külön bemelegítő teremmel.

A munkások közben keményen dolgoznak, a beszélgetésünkbe csak egy-egy „Hajrá, Fradi” köszönés hallatszik bele. A háttérben az utóbbi napok lámpapróbájából megmaradt eszközök vannak. A játékteret nem reflektorokkal, hanem a stadion tetején elhelyezett, két sorban egymás mellett és alatt lévő „kisebb” lámpákkal világítják meg. A lelátórészek pedig külön berendezésekkel kapják a fényt.

A lépcsőn felfelé haladva a már nagyobb belmagasságú, és 2000 fő befogadására is alkalmas rendezvényterembe léphetünk be. E fölött találhatók majd az úgynevezett sky boxok, valamint a VIP-részlegek.

A tervek szerint a stadion lelátórészét úgy alakítják ki, hogy az egyes szektorok között, felül is körbe lehessen sétálni. Ilyen kerengőből egyébként alul kettő is található majd, ezekről az utakról tudják megközelíteni szurkolóink a belépési pontokat.

Ezen pontok teher- és tömegbíró-képességét remélhetőleg a lehető legtöbbször próbára teszik drukkereink. Ez ugyanis azt jelentené, hogy létesítményünk a legszebb módon, teltházzal üzemel.

–  magyarfutball.hu, fradi.hu

♦ ♦ ♦
Székek, világítás, eredményjelző

2014. április eleje

20140408_stadion20140412_stadion

20140417_stadion

20140417_stadion-2

– Market Zrt –

♦ ♦ ♦
Így épült a stadion

2014. április 12.

–  Market Zrt –

♦ ♦ ♦
Elkezdődött a gyepszőnyeg előkészítése

2014. április 14.

Folyamatosan halad az FTC új stadionjának építése. A napokban a gyeptartó réteg készítése volt az egyik leglátványosabb esemény. A pontos munkálatokat alábbi videónkon tekinthetik meg szurkolóink, akik a következő időszak folyamatait is megtudhatják.

–  fradi.hu

♦ ♦ ♦
Készül az Albert szobor

20140418-albert-szobor2014. április 18.

Szeged — Méltó emléket állít Albert Flóriánnak (†70) a Ferencváros. A „Császárnak” becézett legendáról több, mint háromméteres, egész alakos bronzszobor készül, amelyet az idén átadandó új futballstadion előtt helyeznek majd el. (A lebontott régi arénát még 2007-ben keresztelték el az egyetlen magyar aranylabdás ikonról, de elképzelhető, a most épülő létesítmény nevét – Európában már bevett szokásként – az üzemeltető értékesíteni szeretné, akár többszáz millió forintért, így valószínűleg másképpen hívják majd). A Blikk mutathatja meg először, hogyan is néz ki az alkotás.

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy engem kértek fel a munkára – nyilatkozta Kligl Sándor (69) szobrász, képzőművész. – Albert Flórián fantasztikus focista volt, sokszor láttam játszani, érte tényleg érdemes volt kilátogatni a stadionokba. Soha nem feledem a góljait, a cseleit, ahogy azt sem, többször utaztam vele együtt a villamoson, a példaképpel, a legendával.

Bár sok nagy feladatot bíztak már rá, a mostani az egyik legemlékezetesebb a számára. – Ilyen monumentális művet még nem készítettem. Különleges érzésekkel fogtam neki a létrehozásához, hiszen ahogy már említettem, rajongtam Albert Flóriánért – tette hozzá Kligl, aki tegnap megmutatta a 2011-ben elhunyt Flóri bácsi gyermekeinek a mű viaszmásolatát, amely az alapja a végső, bronzból öntött változatnak.

Ifjabb Albert Flóriánnak (46) és testvérének, Magdolnának (49) tetszett, amit látott. – Megható, ugyanakkor felkavaró érzés volt rápillantani édesapánk készülő szobrára – mondta az FTC hatszoros válogatott korábbi labdarúgója. – Tényleg élethű az alkotás.

Blikk, fradi.hu

♦ ♦ ♦
A befejező fázisba érkezett új stadionunk építése

20140418_stadion2014. április 19.

„A határidő augusztus lett volna, de biztos, hogy júliusban nyitásra kész lesz a stadion – kezdte Fürjes Balázs a fradi.hu-nak. – A szerződésben nagyon komoly kötbér van a késés esetére, annak pedig nagyon örülök, hogy nem fogadtuk el azt, amit a kivitelező javasolt, hogy ha hamarabb elkészül, akkor kapjon pluszpénzt. Nagyon jól haladnak, a székek fele már most felszerelésre került. Az épület belseje is majdnem kész, tehát egészét tekintve elmondhatjuk, hogy a befejező munkálatok zajlanak. Júliusban mindennel végzünk! Ha valaki idejönne és elmondanánk neki, hogy egy évvel ezelőtt még állt a régi stadion, nem hinné el.”

Amíg a magyar válogatott új stadionja épül, a Ferencváros nyújthat átmeneti otthont a magyar válogatottnak. Érdekesség, hogy most pont fordított a helyzet, amíg épül a Fradi pályája, addig a zöld-fehérek a Puskás Ferenc Stadionban futballoznak.

„Mindenki azt mondta, hogy ez a stadion a világon bárhol megállná a helyét – mondta Fürjes. – Nagyon lelkesen távozott az UEFA munkatársa, aki pénteken volt itt. Azt mondta, hogy hétfőn azonnal jelenti Platininek, hogy vegyék fel ezt azon létesítmények sorába, ahol érdemes a jövőben UEFA-eseményt rendezni. A FIFA elnökjelöltje, Jérome Champagne is járt itt. Jól ismerte a Ferencvárost és azt mondta, hogy a klub múltjához, hagyományaihoz méltó stadiont kap újra a Fradi. Reméljük, hogy a jövője is ennek megfelelően fog alakulni. Remélem, minden fradistát büszkeség tölt el, hogy évekig ez lesz a nemzeti stadion. Mindaddig, amíg a Puskás felújítása nem fejeződik be, egészen biztos vagyok benne, hogy a válogatott a legtöbb mérkőzését a Fradi stadionjában fogja játszani.”

A kormánybiztos elárulta, hogy egészen különleges technológiával gyártják a gyepet, valamint azt is, hogy azokon a napokon, amikor ki lesz világítva az épület, Budapest egyik látványossága lesz.

„Az ország különböző részeiről származó homokmintát mutattunk be az angol kivitelező cégnek. Végül egy ábrahámhegyi homokot találtak a legalkalmasabbnak arra, hogy befogadja a gyepmagot – árulta el dr. Fürjes Balázs. – Sokkal strapabíróbb lesz a fű, nehezebb lesz kirántani majd a becsúszó szerelésekkel a gyepet, ami egyébként optimalizálva lesz az időjárási körülményekhez. Nem csak az ország, de Európa egyik legjobb gyepszőnyege lesz. A világítás is külön izgalmas, a megfelelő fényviszonyok produkálása mellett van egy napoztató funkciója is, a fű rossz időben vagy éjszaka is megfelelő fényt kap ezáltal.”

– Market Zrt, nso.hufradi.hu

♦ ♦ ♦
Az FTC sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Lagardere Unlimited Stadium Solutions Kft. lesz új stadionunk üzemeltetője

Kubatov Gábor; Szekeres Tamás2014. április 23.

Európa egyik legnagyobb médiakonszernje, a Lagardere Group magyarországi leányvállalata, a LUSS Kft. lesz az FTC új stadionjának üzemeltetője.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke a szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a néhány napja megkötött szerződést másfél évig tartó tárgyalássorozat előzte meg, A felek tízéves megállapodást kötöttek egymással, ám az anyagi részleteket nem hozták nyilvánosságra.

“Ez egy világcég a stadionüzemeltetésben, a reklámok és a jegyek értékesítésében, koncertek és a konferenciák szervezésében, valamint a szponzorok felkutatásában segédkezik majd. Azért egy ilyen nagy céggel állapodtunk meg, hogy visszajussunk az európai futballelitbe” – nyilatkozta Kubatov Gábor. Hozzátette: ez egy óriási előrelépés a klub gazdasági életében.

A LUSS Kft. magyarországi ügyvezető igazgatója, Szekeres Tamás, aki játékosként két bajnoki címet nyert a zöld-fehérekkel, elmondta, hogy az éves szinten 7 milliárd eurós bevétellel rendelkező anyacég Európában olyan csapatok stadionjának üzemeltetéséről gondoskodik, mint a Bundesligában szereplő Borussia Dortmund és Hamburger SV, a Serie A-s Juventus és Sampdoria, vagy a francia élvonalban érdekelt Paris Saint-Germain, illetve a Monaco.

“A stadionnal kapcsolatosan az összes lehetőséget szeretnénk a legoptimálisabban kihasználni, úgy, hogy az a Ferencvárosnak előnyére váljon” – mondta a korábbi válogatott futballista, hozzátéve, hogy a 100-120 futballon kívüli eseményt szeretnének megrendezni majd a létesítményben, köztük 2-3 olyan nagy koncertet is, amely jelentős bevétellel járhat.

Kubatov Gábor a névhasználattal kapcsolatban elmondta, hogy a szerződés erre nem tér ki, ugyanakkor ha a klub megfelelő ajánlatot kap, akkor az Albert-családdal, a Baráti körrel, valamint az elnökséggel közösen kell majd tárgyalniuk. Az FTC elnöke újságírói kérdésre válaszolva a várható jegyárakról annyit árult el, hogy a nyárra elkészülő új stadionban a legolcsóbb belépő 1800 forintba kerül majd.

*

Kubatov Gábor (FTC, elnök): – Az FTC az elmúlt napokban szerződést kötött Európa egyik legnagyobb médiakonszernjével, a Lagardere-csoporttal. Azért állapodtunk meg egy ilyen világcéggel, mert szeretnénk mindent megtenni azért, hogy a Fradi visszakerüljön az európai futball-elitbe. Célunk, hogy a legnagyobb hatékonysággal tudjuk kihasználni új stadionunkat, és ez stabilitást adjon a klubnak. A szerződés szerint a stadion üzemeltetésében, reklámfelületek eladásában, jegyértékesítésben, nemzetközi koncertek, konferenciák szervezésében, a futballcsapat támogatóinak felkutatásában segítenek, hogy a legelőnyösebb szerződéseket kössük meg. A tárgyalások másfél évig tartottak – három jelentős cég közül választottuk ki a Lagardere-t, amellyel tízéves szerződést kötöttünk rendkívül komoly feltételekkel. Olyan lehetőségeink lesznek ez által, amelyek stabilitást és nagy előrelépést jelentenek a Fradi életében.

Szekeres Tamás (LUSS, ügyvezető igazgató): – A Lagarder Group egy olyan nagy médiakonszern, amely éves szinten több mint 7 milliárd eurós bevétellel rendelkezik. A tárgyalások során nagyon pozitív benyomásokat szereztünk a cégről, és nagy megtiszteltetés volt, hogy a Fradi oldaláról is képviselhettem az ügyet. A LUSS szorosan együtt dolgozik a Sportfive-val is, amely szintén a Lagarder csoportjába tartozik. A cég olyan csapatok működésében segít, mint a Hamburg, a Borussia Dortmund, a Hertha, az olaszok közül az Atalanta, a Juventus, a Sampdoria, vagy éppen a PAOK, a Lyon, a PSG és a Monaco. Ez a szerződés tehát garancia arra, hogy stadionunk összes lehetőségét a legjobban használjuk majd ki, ami a Fradi nagy előnyére válik a jövőben.

– MTI, fradi.hu

♦ ♦ ♦
Így készül a gyepszőnyeg

2014. április 28.

A lehető legjobb minőségű gyepszőnyeg elkészítése a cél az új FTC-stadion építkezésén. Ezen folyamat egyik fontos lépéséhez érkeztünk ma, hiszen elkezdődött a fűmagok vetése, amit alábbi videónkon örökítettünk meg szurkolóink számára.

– Éppen a mai napon kezdjük el a vetést, jelenleg ez az, ami előttünk áll – mondta a fradi.hu-nak a füvesítést ellenőrző Kátai Tamás. – Ez a folyamat tartalmazza a „kinevelést”, amely körülbelül két hónapig tart. Az első nyírásnak közel három hét múlva kell megtörténnie, innentől ez igen intenzív ütemben – általában heti két-három alkalommal – történik.

Mint kiderült, egy angliai labornak is nagy szerepe van abban, hogy a legideálisabb gyepszőnyeg nőjön ki az FTC stadionjában.

– A vetéssel párhuzamosan zajlik a műtrágya-programunk, amely már korábban elkezdődhetett – jelenleg nyolcszáz kiló műtrágyával dolgozunk. A gyeptartó réteget egyébként folyamatosan küldjük elemzésre, a mintát kémiai vizsgálatoknak és laborfolyamatoknak vetik alá Angliában. A kapott eredménynek köszönhetően megállapíthatjuk, hogy a minta a különböző tápanyagokat milyen mennyiségben tartalmazza, mi pedig ez alapján egészítjük ki a réteget, hogy az elnyerje a tökéletes állapotot. Akármi történik tehát, mi folyamatosan tudunk reagálni az egyes változásokra.

Sokaknak nem esett jól az elmúlt heteket jellemző borús, esős időjárása, örömteli azonban, hogy mindennek az Üllői út 129. alatt nagyon jó hasznát vették.

– Nekünk kifejezetten jót tett, hogy a műtrágyázással egybeesett a csapadékos időjárás, ez ugyanis segítette a tápanyag felbomlását. A vetőgéppel történő vetés során négyzetméterenként 60 gramm fűmagot szórnak szét, és maga a fűmag is műtrágya-bevonatot tartalmaz. Amikor pedig készen leszünk, egy áttetsző fátyolfóliával körülbelül két hétre lezárjuk a pályát. Vizet természetesen ekkor is kell kapnia a gyepnek, ez a fólia azonban minden egyéb külső fizikai behatástól véd, hogy minden a lehető legjobban működjön– zárta szavait Kátai Tamás.

Ugyancsak érdekes, és látványos munkafolyamat a stadion külső és belső megvilágítása. Ezzel kapcsolatban Kocsis Rajmund adott honlapunknak tájékoztatást.

– A játéktér megvilágításának üzempróbája megtörtént, már csak a lámpák beállítása van hátra, ehhez viszont meg kell várni, hogy a fű kinőjön – fogalmazott Kocsis Rajmund, építésvezető. – Erre azért van szükség, mert egy darab lámpa egy ötször öt méteres területet tud bevilágítani, ezért ha már rá lehet lépni a gyepre, akkor a szakemberek a játékteret felosztják, és egyesével beállítják a lámpákat. A küzdőteret egyébként négyféle erősséggel tudjuk majd megvilágítani, annak megfelelően, hogy éppen mire van szükség. Lehetőség van 200, 700, 1400 és 2200 lux fényerősségű világításra is.

A szakemberekre ezen kívül még a belső terek egy részének megvilágítása, illetve a fű egészséges növekedését segítő világítórendszer kialakítása vár.

– A díszkivilágítás üzempróbája megtörtént, de még hátra van a lépcsőházak kivilágítása – mondta Kocsis Rajmund. – Továbbá a fotóvolantikus világítást kell megcsinálnunk, amely a fű növekedését segíti majd, hiszen vannak olyan részei a stadionnak, amely árnyékosak, és ezért nem kapnák meg a szükséges napfényt.

fradi.hu

♦ ♦ ♦
Már zöldell a gyep

2014. május 9.

20140508-stadionSzerdán klubunk elnöke, Kubatov Gábor körbevezette épülő stadionunkban az EEE Mozgalom képviselőit, a bejárás során pedig minden fontos információra és érdekességre igyekezett felhívni a figyelmet. A bejárást követő napon a játéktérről eltávolításra került az a fátyolfólia, amely a magok fizikai védelmét biztosította a csírázásig. A folyamat részleteiről, valamint a következő időszak teendőiről Boros László építésvezető nyilatkozott honlapunknak.

– Jelenleg a vetés utáni kilencedik napon járunk, a csírázás megkezdődött – fogalmazott a fradi.hu érdeklődésére a Market Zrt. munkatársa. – Mivel a speciális fűmag műtrágyával van bevonva, az első napokban ez oldódott le róla. A fátyolfólia eltávolítása után látható lesz, mely területen szükséges további beavatkozás. Ezután lehet dönteni a kinevelési program további módosításáról. A pályakarbantartó géppark, vagyis a fűnyírók, levegő injektáló gépek és egyebek már leszállításra kerültek, ezeket is folyamatosan tudjuk majd tesztelni a következő hetek során.

Miközben új stadionunk gyepszőnyege fokozatosan készül, a létesítmény belső helyiségeiben is szorgosan dolgoznak azon, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen az átadás pillanatára.

fradi.hu

♦ ♦ ♦
A stadion új éke

2014. május 12.

20140512-sas-szoborAz Albert- és a Springer-szobor mellett egy hatalmas méretű sas szobor is helyet kap majd új arénánk környezetében.

Nemcsak hamarosan elkészülő új stadionunk, hanem az azt körülölelő tér és a környezet is pompás látványt nyújt majd a látogatók számára.

Amint azt már tudni lehet, akárcsak a korábbi, Üllői úti pályánál, természetesen új létesítményünknél is megtalálható lesz a Springer-szobor. Ezen kívül klubunk egyetlen aranylabdás futballistájáról, az Albert Flóriánról készített alkotás is helyet kap stadionunknál.

Emellett egy harmadik, egészen monumentális, klubunk kabalaállatáról, a címerünkben 1926 óta szereplő sasról megmintázott szobor is megtalálható lesz új arénánk közvetlen közelében. Szintén ezen a helyszínen teszik majd le az előző létesítmény melletti, úgynevezett “téglajegyeket” is.

Pontosan mit is kell tudnunk az alkotásról? A hazai és nemzetközi színtéren is ismert szobrászművész, Szőke Gábor Miklós készíti el Európa legnagyobb madárábrázolását. A szobor 16 méter szárnyfesztávval, 15 tonna súllyal rendelkezik és hét hónapig készült. A nyolc méter magas, nyolc méter hosszú szobor rozsdamentes acélból és lemezekből áll

20140512-sas-szobor-2A sas ábrázolásánál a szobrászművész visszanyúlt az FTC eredeti címerében szereplő totemállathoz, amely az egyik legösszetettebb jelentéssel bíró állat: egyszerre szimbolizálja az akaraterőt, a szabadságot, a harciasságot és a rendkívüli teljesítményt.

– Nem csupán a látogatókra, de akár hazai sportolóink teljesítményére is hatást gyakorolhat az akaraterőt és szabadságot szimbolizáló sas szobor. Remélem, büszkeséggel tölti majd el őket, hogy ilyen színvonalú stadionban és környezetben játszhatnak a sas vigyázó tekintete alatt – nyilatkozta a szobrot készítő Szőke Gábor Miklós– Az Üllői út teljes látképét átalakító sas, és a stadion hatással lehet a hazai turizmusra is. A Magyarországra érkező látogatók a város első nevezetességeként az új FTC-stadiont és a sas szobrot fogják észrevenni. A rekordméretű szobor Budapest jelképévé is válhat. Örülnék, ha a sast körülölelő tér több generáció számára nyújtana találkozási pontot, kikapcsolódást és családi programlehetőségeket.

fradi.hu

♦ ♦ ♦
Leszállt a sas – Helyére került a Springer szobor

2014. május 17.

20140517-springer-szobor-220140518-sas

fradi.hu

♦ ♦ ♦
Elkészült a stadion

2014. május 31.

Elkészültünk! Rekordidő, 14 hónap alatt bontottuk és építettük fel az új Ferencvárosi Stadiont! Tavaly március 28-án kezdtük, előtte még legyőztük a Szentélyben az Újpestet, és 2014. május 31. napjával végeztünk az építési munkákkal. A vetett fűnek még erősödni kell, közben folyamatosan tart a próbaüzem, az engedélyeztetés, de a képeken is láthatjátok az előzetesen 2014. szeptemberére tervezett időpont helyett, elkészültünk előbb! Így szeretett csapatunk nem kell, hogy pályaválasztói jogot cseréljen a következő szezonban. Köszönjük minden egyes projekten dolgozó tervező, beruházó, minden saját munkatársunk, partnerünk kiváló munkáját.

– Market Zrt –

♦ ♦ ♦
Sajtóbejárás

2014. június 4.

Két és fél hónappal a szerződésben foglalt határidő lejárta előtt elkészült a bajnoki bronzérmes Ferencváros labdarúgócsapatának új stadionja, amely július végén nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerdán, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésénél elhelyezkedő létesítmény bemutatása és bejárása alkalmával rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bontással együtt 14 hónapig tartott az építési munka, „ez ebben a nagyságrendben egyedülálló”.

Fürjes hozzátette, megkezdődött az átadás-átvételi eljárás, valamint a használatbavételi engedélyezés, a megrendelő, azaz a magyar állam, illetve a hatóságok szigorúan ellenőrzik az épületet.

„Nyugodtan mondhatjuk, hogy az új Fradi-stadion a legek stadionja lett, s nem csak azért, mert Magyarország legeredményesebb, legnépszerűbb, egyben leghíresebb futballcsapatának otthona” – jelentette ki a kormánybiztos, aki kiemelte: ebben a kategóriában ez a világ leggyorsabban felépült arénája, amely a 21. század technikai vívmányait felhasználva Európa legkorszerűbb, valamint leginkább környezettudatos stadionja is.

Az elmúlt évben Magyarországon ez volt a legnagyobb középület, amely felépült, s munkahelyteremtés szempontjából is rekorder: amint a sajtótájékoztatón elhangzott, a létesítmény tervezése és kivitelezése 3000 embernek adott munkát. Az új Fradi-stadionban található az ország legnagyobb acélszerkezete, amelyet Kecskeméten gyártottak, s nincs más olyan budapesti épület, amelybe ennyi beton épült volna be. Az előre gyártott elemek Dunaújvárosban készültek el, s mint Fürjes Balázs elmondta, a régi, lebontott stadion maradványait újrahasznosították, valamint beépítették az új létesítménybe.

Az új Fradi-stadionban napkollektorokat használnak, s újrahasznosítják a szürkevizet. Elválasztó korlátot és hálót nem szerelnek fel a lelátókhoz, így a szurkolók közvetlenül a pálya mellett ülnek, a nézőtér teljesen fedett, a kerengőn pedig 200 LCD-kijelzőn követhetőek a pályán történő események.

Az arénában a készpénzhasználattól mentes, kártyás fizetési rendszert alkalmaznak majd, a szurkolói csoportok egymástól teljesen elkülönítve jutnak be a létesítménybe, a lelátót pedig nagyfelbontású digitális kamerarendszerrel figyelik.

Fürjes Balázs azt mondta, a beruházás közel 40 százaléka visszafolyik a költségvetésbe az építkezés alatt, illetve az azt követő egy évben különböző adónemek formájában.

Az arénában működő kamerarendszer egy speciális számítógépes technológiával egészül ki, ennek köszönhetően akár mérkőzés közben is van lehetőség a játékosok teljesítményének minden részletre kiterjedő figyelésére és elemzésére, s az öltözőben elhelyezett LCD-képernyő segítségével az edzők akár már a szünetben használhatják a rendszert.

A gyep az egyik legmodernebb technológiával készült, s a játéktér automatikus fűtési rendszerrel van felszerelve. Utóbbi működéséhez 26 kilométeres csőrendszer húzódik a gyepszőnyeg alatt.

Fürjes Balázs szerint átlagosan 15 ezer fős nézőszám várható a stadionban, amely nemzetközi mérkőzéseken 23 500, a magyar bajnoki találkozókon pedig több mint 24 ezer drukker befogadására lesz alkalmas. A kormánybiztos azt mondta, az új Puskás Ferenc Stadion felépítéséig válogatott összecsapásokat is rendeznek majd az arénában, amelyben évente legalább 200 rendezvénynapot szeretnének tartani az évi 30-50 futballmérkőzésen kívül. A téli időszakban 30 ezer fős koncertek lebonyolítására is lesz lehetőség.

nso.hu

♦ ♦ ♦
A Chelsea érkezik

2014. június 25.

José Mourinho sztárcsapata ellen avatja fel új stadionját a Ferencváros!

Az új stadionnál található Sas szobornál tartott szerda délután rendkívüli sajtótájékoztatót a Ferencvárosi Torna Club.

Egyesületünk képviseletében az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál bejelentette, hogy az új stadion nyitómérkőzését augusztus 10-én a Premier League-ben szereplő, korábbi BL-győztes Chelsea ellen vívja

fradi.hu

♦ ♦ ♦
Groupama Aréna

2014. július 2.

20140804-ujpest-groupama-arenaA Groupama Garancia Biztosító 7 évre szóló szerződést írt alá a stadiont üzemeltető Lagardére Unlimited Stadium Solutions Kft.-vel, az új FTC-stadion névadó szponzorációs tevékenységéről. A biztosítótársaság 2014 júliusától a stadion névadó szponzora, illetve a csapat exkluzív partnereként továbbra is elkötelezetten támogatja a zöld-fehér gárdát. Az új stadion hivatalos neve Groupama Aréna lesz.

A Groupama Garancia Biztosító széleskörű szponzorációs tevékenységén belül már 2011 óta gyémántfokozatú támogatója a Ferencvárosi Torna Clubnak.

– Hisszük, hogy a Groupama Garancia Biztosító többéves aktivitása a sport és futball terén bizonyítékul szolgálhat arra, hogy névadó támogatóként egyedülálló és kiváló szórakozási lehetőséget biztosítsunk a családoknak és a sportok szerelmeseinek – mondta Yann Ménétrier, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgatója.

AZ FTC büszke arra, hogy Európa egyik legmodernebb futball arénájában játszhatja mérkőzéseit. A zöld-fehér klub a „legek stadionjában” szeretné minden tekintetben a legjobban kiszolgálni szurkolóit.

– Bízunk benne, hogy az új stadionnal nemcsak Európa legkorszerűbb helyszínét tudjuk garantálni a látogatóknak, hanem egy egyedülállóan megbízható és komfortos szórakozási lehetőségét tudunk biztosítani a szurkolóknak. Ide bárki bátran hívhatja családtagjait is – mondta Kubatov Gábor, az FTC elnöke.

Az FTC elnöke továbbá a névadó szerződés egy nagyon fontos pontjáról is beszélt.

– Van a Groupama Garanciával egy közös célunk, ez pedig a kirekesztés elleni küzdelem – folytatta Kubatov Gábor. – A Ferencvárosi Torna Club három éve elkötelezett a kirekesztés elleni harcban. A szerződést úgy kötöttük meg, hogy ilyen megnyilvánulások esetén a biztosító felmondhatja a megállapodást. Felmerül a kérdés, hogy mi lesz az Albert névvel? Fontos tudni, hogy a mostani döntést az Albert családdal leegyeztetve hoztuk meg, az elnökség egyhangúan szavazta meg, és az FTC Baráti Kör támogatását is magunk mögött tudjuk. A stadion előtt áll egy még le nem leplezett Albert-szobor, de a stadion melletti út is a „Császárról” lett elnevezve, valamint szeretnénk, ha az aréna körüli parkot is róla nevezhetnénk el.

Szekeres Tamás, a Lagardére Unlimited Stadium Solutions (LUSS) Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a Groupama Aréna esetében nem csak egy futballstadionról, hanem egy modern koncert- és rendezvényhelyszínről is beszélünk.

– A feltételek mindehhez adottak, hiszen a stadion építése befejeződött, amelyről a hazai és nemzetközi közönség augusztus 10-én, a Chelsea elleni mérkőzésen győződhet meg testközelből – mondta Szekeres Tamás.

A LUSS Kft. ügyvezető igazgatója azt is kifejtette, hogy a jegyek és bérletek értékesítése jó ütemben halad, az első két hét alatt több mint 4000 bérlet talált gazdára.

fradi.hu

♦ ♦ ♦
Augusztus 4-én, 20.30-kor az FTC-Újpest öregfiúk-mérkőzés lesz a Chelsea elleni stadionavató „főpróbája”

2014. július 28.

Az FTC-Újpest öregfiúk-mérkőzés lesz a Groupama Aréna főpróbája a Chelsea elleni stadionavató mérkőzést megelőzően – jelentette be közösen az FTC, valamint a stadiont üzemeltető LUSS Kft. vezetősége hétfőn délelőtt. A derbire augusztus 4-én kerül sor, a mérkőzés a stadion teljes infrastruktúrájának főpróbája is lesz egyben. A találkozóra jegyet nem lehet kapni – a stadiont építők, és a pályára lépő játékosok családtagjai mellett azok tekinthetik meg a mérkőzést, akik rendelkeznek új bérlettel.

A sajtótájékoztatón elsőként az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál szólalt meg.

– Úgy gondoltuk, hogy a Chelsea elleni mérkőzést megelőzően egy tesztmérkőzésre is kerüljön sor, amely az öregfiúk derbije lesz – fogalmazott Orosz Pál. – A találkozóra augusztus 4-én, 20.30-kor kerül sor, és nem lehet rá belépőt vásárolni. A mérkőzést azok tekinthetik meg, akik addig megváltják bérletüket, de ott lesznek a lelátón a stadiont építők, valamint a pályára lépő játékosok hozzátartozói is.

Szekeres Tamás, a Lagardere Unlimited Stadium Solitions Kft. vezetője elmondta, hogy a főpróba során nem csak a high-tech újdonságok működését ellenőrizik, hanem minden eszközt és létesítményt, így például a Fradi Múzeumot, illetve a beléptető rendszert is.

– A mérkőzés legfőbb célja, hogy minden olyan rendszert teszteljünk élesben, amelyre még nem volt lehetőségünk – mondta Szekeres Tamás. – Kipróbáljuk a pályavilágítást, a hangtechnikát, a kamerarendszert, a kijelzőket, a világbajnokságon már megismert gólvonal-technológiát, a cashless, valamint a beléptető rendszert is.

Szekeres Tamás hozzátette, hogy az új, modern és biztonságos beléptető rendszer egyetlen célja, hogy megállapítsák, valóban a kártya tulajdonosa akar-e bejutni – az azonosítás a regisztrációnál generált számsor alapján történik. Mint ismert, ezt a számsort más adatbázissal összevetni nem lehet, a szurkolók azonosítására, vagy akár bűnüldözési célra felhasználni lehetetlen.

A sajtótájékoztatón megjelent az öregfiúk csapatok képviseletében az Újpest FC sportigazgatója, Kovács Zoltán, valamint az FTC utánpótlás-menedzsere, Dragóner Attila.

– A sajtótájékoztatót megelőzően kimentem a pályára, fantasztikus érzés kerített hatalmába – fogalmazott Kovács Zoltán. –Sajnálom, hogy nem vagyok tíz évvel fiatalabb, hiszen aktív pályafutásom során csak külföldön futballozhattam ilyen kiváló arénában. Örülök, hogy a főpróba kapcsán az Újpest öregfiúk-csapatára esett a választás. Jó meccseket szoktunk játszani a Fradival, így szerintem egy igazi sportélmény is lesz ez a találkozó.

Dragóner Attila véleménye szerint a játékosok ugyanúgy küzdenek majd a pályán, mint aktív pályafutásuk során.

– Nagyon jó lesz pályára lépni ebben a fantasztikus hangulatú stadionban – mondta Dragóner Attila. – Igaz, hogy egy-két úriembernek őszebb lett a haja, talán a pocakok is nagyobbak lettek, de ugyanolyan szenvedéllyel, és akarattal fognak majd pályára lépni, mint tették azt profi pályafutások során. Hatalmas élmény lesz a pályára lépőknek, hogy a főpróbát jelentő találkozón ott lehetnek.

A mérkőzés jótékony célt is szolgál, hiszen a részt vevő csapatok tagjai dedikálnak egy Nike labdát, amit aztán licitre bocsátanak, és a bevételt a Tűzoltó utcai gyermekklinika számára nyújtják át.

fradi.hu

♦ ♦ ♦
Főpróba

2014. augusztus 4.

A Ferencváros és az ősi rivális Újpest öregfiúk csapatának összecsapásával lezajlott a zöld-fehérek új stadionjának a főpróbája. A derbit végül szoros meccsen a lilák nyerték meg 6–5-re.

♦ ♦ ♦
Leleplezték az Albert-szobrot

2014. augusztus 7.

20140807-albert-szoborAz ünnepélyes eseményen részt vett többek között Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Tarlós István főpolgármester, Orosz Pál, a futballklub ügyvezetője, Pintér Attila szövetségi kapitány, valamint Albert Flórián családtagjain kívül az egyesület baráti körének képviselői és korábbi labdarúgók is.

Fenyvesi Máté egykori játékostárs több emléket is felelevenített a 70 évesen elhunyt csatárról, kiemelve, hogy Albert a labdavezetés és a labdakezelés nagymestere volt, amikor pedig nála volt a játékszer, szinte lehetetlen volt tőle elvenni. Megemlítette, hogy Albert könnyen tanult, s a pályán rendszeresen szórakoztatta társait szellemes megjegyzéseivel.

Albert Flórián lánya, Albert Magdolna beszédében köszönetet mondott az egész alakos szoborért az ötletgazda Kubatov Gábornak, valamint a megvalósító Kligl Sándor szobrásznak. A bronzból készült alkotásról Albert Magdolna és ifj. Albert Flórián rántotta le a leplet, a mű csípőre tett kézzel, jobb talpa alatt labdával ábrázolja a Császárnak becézett futballistát.

A szoboravatás után került sor a Fradi Múzeum megnyitójára, amelyen Kubatov Gábor elmondta: ez Magyarország legmodernebb múzeuma. Köszönetet mondott az archív felvételekért a Magyar Távirati Irodának, a Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak.

A kiállításon az érdeklődők először láthatják egy helyen Albert Flórián 1967-es Aranylabdáját, Nyilasi Tibor 1981-es európai Ezüstcipőjét és az FTC által 1965-ben megnyert Vásárvárosok Kupája hiteles másolatát. A tárlat végigvezeti a látogatókat a Ferencváros 115 éves történetén úgy, hogy közben nemcsak a labdarúgásban, hanem más sportágakban elért sikereket is feleleveníti.

A múzeumban számos ereklye, serleg, korabeli mez és labda kapott helyet, ezek mellett korhűen berendezett öltözőszekrényeket is láthatnak az érdeklődők, akiknek tájékoztatását a falakra kihelyezett tabletek is segítik.

nso.hu –

♦ ♦ ♦
Az első edzés

2014. augusztus 8.

Az első lépések, az első labdaérintések – labdarúgó-csapatunk péntek délután birtokba vette a Groupama Arénát, Thomas Doll ugyanis megtartotta első edzését az új stadionban.

További képek  …

fradi.hu –

5 hozzászólás a(z) A III. SZENTÉLY építése az Üllői út 129. alatt bejegyzéshez

 • Tisztelt plpbb

  Nagyon értékes dolgokat ìrt az ùj stadionròl.

  Jobban tudom most követni, miért ez a Stadion màr egy màs korszellem gyereke. Egy internetes oldal sem okvetlen azt jelenti, hogy egy hàzcìmmel és utcai szàmmal rendelkezô cég és annak a munkatàrsai àllnak a hàta mögött. A munkatàrs nincs kötve egy hàzhoz. Bàrhol megìrhassa a cikkét.

  Erdekes amit ìrt az 1974-es stadionròl, hogy nem Volt korszerû stb.

  Nem tudom, hogy fognak megbaràtkozni a szurkolòk azzal a ténnyel, hogy ebben az épületben nincs senki “otthon”.

  A szurkolò csak egy bevételi forràs ?

  A szurkolòk ìgy az internetes oldalokra kényszerülnek, ha nem tudnak a stadionon belôl egymàsra talàlni. Lehet, hogy ez màr a fiatalabb nemzedéknek olyan természetes dolog, hogy nem is gondolkozik ezen.

  Azért mégis àll a Stadion. Meg lett épìtve. Ameddig jàtszik a Fradi elönti a lélek. A léleknek nem kell sok hely, nem vesz el és nem foglal le helyet és mégis eltölteni tud, ha szabad térre talàl.

  Ha jòl megértettem a vàlaszàt, akkor a tartalom fontossabb az épületnél. Egy épület nem lehet tartalom.

  A tartalomnak nem kell épület ?

  • Megkésve bár, az elmúlt évek tapasztalait levonva válaszolnék az új stadionnal kapcsolatban:
   Ez a stadion is otthonná tudott válni szerintem. Bajnoki címet, kupagyőzelmeket tudtunk ünnepelni benne, ezért szerintem ez is ugyanolyan Fradi-pálya mint az előzőek. Bár a szurkoló bizonyos értelemben tényleg “bevételi forrás” lett, a jegyárak mellett az egyéb szolgáltatások is meglehetősen drágák, de szerintem sikerült belaknunk az új otthont.
   Ami fájóan hiányzik egyelőre, az a nemzetközi klubfutball. Sajnos a Fradi adós maradt a nagy csapatok Üllői útra “szállításával”, ez a stadion jó nemzetközi meccsek nélkül (és nem a válogatottra gondolok) félkarú óriás.
   Szóval összességében a válaszom igen, a tartalomnak is kell épület, ami ebben a létesítményben többé-kevésbé társult egyfajta Fradi-lélekkel, de ez a lélek már nem az, amit 100 éve fradizmusnak hívtak.

 • U.i.:
  Az Üllôi-ùti fàk nem hiànyoznak !

  Illedelmesen sorakoznak fel a Stadion elôtt.

 • Mit tesz egy stadion othonnà ?

  Bizonyàra az, hogy sokan és gyakran làtogassàk. A régi Üllôi ùti stadion nézôk nem csak valamilyen acéloszlopokat, vagy betonfalakat szerettek làtni, vagyis azokért mentek el megnézni a meccseket, hanem „valamiért“, amit talàn nem is olyan könnyû leìrni. Legalàbb én nem vàlalkoznàk hozzà.

  Az elsô kérdésem tehàt – mint külföldi szurkolònak – az lenne, hogy – az eddig közölt és közretett fejlemények és képek utàn – ez az ùj stadion ki tudja-e elégìteni a fiatal és az öregebb szurkolòk szépségi érzeteiket egyarànt ? Ha ez egyàltalàn lehetséges.

  Az 1974-es stadion a kommunista rendszer alatt épült. Bàr nem tudom pontosan, de mégis azt gondolom, hogy ez a stadion nem csak a tervezô, a kivitelezôk és a szakmai felelôseknek, hanem valami közös élmények, közös benyomàsok, közös élettapasztalatok és közös életszemlélet terméke is, amelyre az ùj stadion még nem adott lehetôséget és példàt.

  Ha az igaz, hogy egy épület mindig a tervezôjének, a tàrsadalomnak vagy is a korszellemnek a közös gyereke, akkor a cikk elején idézett Muhammed Ali idézet a mai stadionjànak, ùgy tûnik legalàbb, azt a szellemét szeretné vagy idézni, vagy elôidézni, mely nem ismer akadàlyt és nem ismer nehézségeket, amelynek minden lehetséges és amely nem ismeri a lehetetlent.

  Ebben a szemléletben nincsennek akadàlyok és nincsennek hatàrok. Azonban a földbôl nem nôl ki magàtòl egy acéloszlop. A föld gondoskodik arròl, hogy ne nôljön egy ilyesfajta viràg. És ha nôlne is, akkor a föld ereje is gondoskodik arròl, hogy ne nôljenek a fàk az égig.

  Az 1974-es stadionnak a pàlyàjàt – ha jòl emlékszem – az emlékeim 1982-be nyùlnak vissza még – csakis a klubhàzon keresztül lehetett megközelìteni. Màs szavakkal a klubhàz képezte azt a kapcsot a pàlya, a rendezvények és a vàros, vagyis a szurkolòk tömegével, akik nem mindig Budapestrôl jöttek be Pestre, megnézni a meccseket.

  A klubhàz üvegablakai keresztül nyìlt ki elôször a làtogatò elôtt a pàlyànak az egyenlôre még szûk, de – az ajtòn àt valò lépés utàn – egész méretében csak most làthatò és szemlélhetô pàlya. Elé csak most tàrult a pàlyànak a hossza és a magassàga ùgysmint a szélessége is. A klubhàz, màs szavakkal, elôször leredukàlta a pàlya méretét, az ember mércéjéhez mérte és tekintettel volt az embernek szûk làtòköréhez és „hatàrai“-hoz. Vagyis, nagyon is a lehetetlent is szàmìtàsba vette.

  Vajon a jövô klubhàz hol fog lenni ? Ugyanùgy elôzmény és tàjék fog lenni, vagy egészen vissza fog szorulni a tribünök közé vagy fölé ?

  A klubhàz szerintem fontos, mert elhelyezése, meghatàrozza egyben azt is, hogy milyen fontossàgot mérnek ràja.

  Az ùj stadion bizonyàra màr egy ùj szellemnek gyereke és érdekes a cikkben olvasnom, hogy a klubhàzat utoljàra bontottàk le. Mintha valamilyen félelemérzés ötött volna el a lebontòmunkàknak a felelôs embereit.

  Milyen szellemben épülhetett az 1974-es stadion ?

  Nagyon tanulsàgos Jòzsef „Antony“-cikkje.

  Az 1974-es elôtti stadionban ki volt hagyva egy rész. Ez valamilyen „kibùvònak“ tûnt nekem a cikk olsvasàsa közt. A be nem épült/épìtett stadionrész a körülvevô földekre (a vasùtàrkokra) szabadìtotta fel a nézô pillanatàt. Ez a be nem épült rész a nézôknek azt sugallhatta, hogy a meccs bàr fontos és szép, de azért vissza kell térnünk oda, ahonnan jöttünk. A munkahelyre, a baràtainkhoz stb.

  Ha nézem az ùj stadion inkàbb egy gladiàtor arénàhoz hasonlìt, bàr nem làthattam a stadiont egészében, és ezért igazsàgtalan az, amit ìrok.

  A kibùvòhely hiànya azoknak a jàtékosoknak a ròmai gladiàtorokat fogjàk emlékezetükbe hozni. Aki ott harcolt, vagy egymàs ellen, vagy az oroszlànok ellen, annak nem is volt „kibùvò“, és a verejtéke, a sòhaja stb., csakis a csillagoknak szòlhatott. A csillagok voltak az egyetleni „kibùvò“ a tisztàra beépült stadionbòl. Ha megnézem a stadion arénàjàt, akkor valòjàban a csillagok felé nyìlik és màr nem a föld felé.

  „Kell ott fent egy orszàg ?“

  A ròmai stadionokat csakis a szòrakozàsért lettek épìtve. Az ôt körülvevô vilàg nem volt fontos (kôrben zàrkòztak el a nézôk a mindennapoktòl és az épìtészmérnökön azon gondoskodtak, hogy ne is jusson eszükbe).

  Ebben én épp ùgy egy ideològiàt làtok, mint Muhammed Alinak (a nagyon is amerikai) megjegyzésében. Az ember csak sportolò. Csakis a siker adja meg létezési jogosultsàgàt (a siker és a sport egységgé vàlnak).

  Lehet egy kicsit pesszimista vagyok. Lehet, hogy ez a stadion szebb, mint én ezt a fényképek àltal meg tudom itélni.

  Nagyon érdekelne az egyes stadionrészeknek egymàshoz valò viszontsàgai és elhelyezésük, méretüknek az arànya stb.

  Ki tudna közzétenni egy pàr fényképeket ?

  Minden esetre egy szurkolòtàrsnak sem akartam elvenni a kedvit. Nem akartam vészmadàr lenni.

  Egy stadion mindig több, mint azok a kövek, az a beton és azok az acéloszlopok, melyek körülveszik.

  Azonban az épületstìlus sokat hozzàjàrul ahhoz, hogy jòl érezze az ember magàt. Akkor is, ha nem sportolò.

  • Hosszú gondolatmenet, rövid válaszaim vannak csak:

   -Ez egy XXI. századi stadion, már most a megnyitás előtt láthatóan egy teljesen más korszellem szülötte.
   -- Számtalan olyan eleme van az épületnek, ami a múlt században elképzelhetetlen lett volna: az egyesület például nem itt fog működni. Az FTC a Népligetben folytatja az életét, ott ahol az összes korosztályos csapata lakik. Bár lesznek az FTC-nek az új épületben irodái, de ez a stadion már teljes egészében a tőke szolgálatában áll majd. Ez a stadion kevésbé egy “otthon”, inkább a klubélet motorja, pénztermelője kíván lenni.
   -- A reptér felől érkezve a stadion jelenleg monumentális és lenyűgöző látványt nyújt. Fokozza ezt az elé épített sas-szobor, ami rendkívül hatásos jelkép. Ezt szerintem semmilyen fotó nem adja vissza, egyszerűen látni kell.
   -- Az 1974-es stadiont véleményem szerint egyfajta hamis mítosz lengte körül: egy diktatúra teremtménye volt, a legmélyebb értelemben benne volt a rendszer viszonyulása az egyesülethez. Már a maga idejében is korszerűtlen, építészetileg nem értékes, csonka épület volt. Az új aréna egy egészen más (magasabb) minőséget képvisel.
   -A végére pedig a lényeg: teljesen mindegy hogy milyen épület lesz, ha a benne játszó csapat nem tudja újra Európába repíteni a Ferencváros nevet. Ha nem lesz igazi tartalma, akkor már ez az egész cikk és mindannyiunk várakozása fölösleges lehet.

   A fenti árnyaltabb véleményem ellenére szerintem ezt az épületet minden fradistának élőben kell megélnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.22. 19:30 Mezőkövesd-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST