A megszállott

Az egyik ferencvárosi legenda mondta néhány hete, hangjában némi rossz érzéssel, hogy az ifjú pályakezdő edzőkollégáknak érdemes volna tanulmányozniuk Ricardo Moniz munkastí­lusát. Mert nem úgy van az, tette hozzá, hogy kimegy a pályára a szakmáját még csak kóstolgató tréner, aztán lenyomja, ledarálja egy óra húsz perc alatt az egészet, s közben ücsörög a kispadon, onnan osztja az észt és az utasí­tásokat. Ricardo Moniz, ahogy mondani szokták, felkavarta az állóvizet. Magam nem vagyok különösebben hí­ve a külföldi edzők idehozatalának, járt már nálunk megannyi nevesincs szaki, aki csak nagyobbá tette a magyar klubokban uralkodó káoszt.

A Fradi holland trénere egyelőre bomba igazolásnak tűnik.

Sokan mondják, Ricardo Moniz hajnaltól lámpaoltásig kint van a pályán, szinte megszállottan készül az edzésekre, a meccsekre, az újabb és újabb feladatokra. Mondhatnánk erre, ez a dolga. Csakhogy hozzáállás kérdése az egész. Ha az ifjú magyar edzőjelölt megelégszik a kötelező penzummal, hogy aztán rohanjon haza a családjához, a plázába vagy a kisközértbe kutyakajáért, igenis becsüljük meg, ha valaki az életét is a futballnak szenteli. Történetesen a magyar futballnak – esetünkben a Ferencvárosnak. A holland szakember átalakí­totta a zöld-fehérek játékát.

A Fradi futballistái duzzadnak az erőtől, ha történetesen újra megrendeznék a lóversenypályán az egykor abszurdnak tűnő, futballistáknak kií­rt futóversenyt, nagyvalószí­nűséggel ott lennének az élbolyban. De a Ferencváros nemcsak fut, rohan, hanem olykor már futballozik is. Veszélyesen, lendületesen. Ebben különösen a Hollandiában már kézlegyintéssel elintézett Julian Jenner jár az élen. Ricardo Moniznak óriási előnye a hazai kollégákkal szemben, hogy ő Európában szinte bárhol rámutathat egy játékosra: Jennerre, Besicre, Ionescura, Bönigre – mert jól ismeri őket. Aztán már csak csapatot kell faragnia belőlük.

Ifjú magyar edzőkollégák! Lehet utánacsinálni!

(Sinkovics Gábor, Nemzeti Sport – 2012.11.12.)

2 hozzászólás a(z) A megszállott bejegyzéshez

  • Józsei, itt nem Sinkovics a lényeg, hanem a Mester. Az első perctől szimpatikus benne, hogy az összes (szinte összes) külföldi trénerrel ellentétben semmi nagyképúség, pöffeszkedés nincs benne. Lásd: Sousa, Davidson, ten Cate, a Vasas nevesincs digó edzői stb. Ricardoban már az becsülendő, hogy tudja, milyen nagymultú, legendás klubhoz érkezett, MEGBECSÜLI, hogy ITT dolgozhat. Én sem vagyok hí­ve feltétlenül a külföldieknek, csak ha jobbak, mert ez a világ ilyen. Moniz mester (és az általa idehozottak) hozzáállása nálam megüti a Fradista kritériumot: nem lehet minden meccsen győzni, de minden meccsen meg kell “dögleni”, mindent meg kell tenni a győzelemért, a Fradi-család kollektí­v örömünnepéért. Ja, és Moniznak fontos, hogy a közönség, a Fradi-tábor (melyet egyedülállónak titulált nemzetközi mércével is), boldog legyen, jól szórakozzon. Hát ezért szurkolok neki, érjen el áttörést.

  • korrekt, de mondott ő már rólunk mást is…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
MK: FC Hatvan-FTC 09.19.15:00 M4 Sport
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ