A Sas leszállt

20140403_SIIIB_69

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 • Régen vàrtam az ùj épülô stadion képeit.

  Bevallom, féltem egy kicsit ezektôl a képektôl. Nem szerettem volna, ha az ùj stadion valmilyen olyen légkört àrasztana, mely eltaszìtsa, vagy szomorìtsa, vagy lelkileg sùjtsa a belépôt, hiszen ez a szurkolàs minôségére is hatna. Ezekre a dolgokra plàne a mai embernek nagyon is nincs szüksége.

  De nem ìgy történt:

  Összesen a 73 képek megtekintése utàn a benyomàsaim a következôk:

  A Stadion szépen beépül Budapest és a környezô autòpàlya közé. Maga az épület – amit nagyon helyeselek – egy màs vilàgot képez, melyhez az ôt körülvevô térségek elôzmény és tàjék. A belépônek van ideje, hogy lelkileg elkészüljön arra, ami vàrja (a stadionban). Ezt, szerintem, nagyon jò megoldottàk.

  A következô képek nagyon tetszettek:

  1/73; a nagy sas bàr a stadion elôtte talàlhatò, mégsem ragad a talajhoz. Két fa làtszik és „szegélyzik“ a sast illedelmessen. A sas azonban csak kis lélegzéshez vett idôt, és szàrnyai màr tàrva vannak megint. Vagyis a meccs sosem a régi, hanem a következô.

  6/73: A „club“-ban igazolni kell, vagyis a belépô
  és a belépés törvényesìtését egy érdekes alacsony elôzményes épület képviseli. Van benne valamilyen „gyàrias“-sàg. Aztàn ùgy tûnik mint egy falusi fociklubnak a kis öltözôje és zuhanyozòja. Nekem az volt a benyomàsom, hogy szerszàmok raktàrozàsàra is hasznos (vagy hasznàljàk ?). Hosszù mérete azonban jò fest a hàttérben tornyosulò stadional.

  9/73: Habàr a vasràcsokat nem tartom tùl szépnek (fegyenchàzra emlékeztetnek), a szurkolò szemeit vezénylik a rések, a lyukak és az ajtòk, melyek hàta mögött tàrul el a sportpàlya. Ezt nagyon jò ötletnek tartom, hiszen a szem màr làt valamit, amit teljesen csak késôbb fog meglàtni. Az „ìzelìtô“ màr megadja az étvàgyat. Itt hozzà kell fûznom, hogy a fàk talàn – ha megnôltek – be- és fel fogjàk majd futni a ràcsokat. Ez is nagyon jò ötletnek tartok. A vasolszlopok nem engedik elfeledni, hogy a Fradi valòjàban a munkàsok csapata is.

  25/73: Az egész épület,felülrôl nézve, szàmomra egy ûràllomàs-, egy nagyobb bevàsàrlàsi központ-, arénà-, egy csarnokhoz hasonlìt. Ez talàn a modern tàrsadalomhoz beszél inkàbb. A sokasodott emberiségnek sok tér kell és az adott làrma és tériszony nagy tereket és egyszerû, gyors bevàsàrlàsi lehetôségekkel rendelkezô épületek vonzàk az embereket olyan helyekhez, ahol a vevôk és eladòk gyorsan kicserélôdhetnek. A hàtrànya ezeknek a nagy tereknek az talàn az, hogy az ember nem érezheti honosnak magàt, hiszen gyors àrù -és embercserére alapoznak.

  A Fradi pàlya hogy honosìtsa a szurkolòit ?

  31/73: fontosnak tartom ezekben a honosìtàsoknàl a kinyìlò és a nézô elé tàrulò téreket. A képen egyrészt egy keskeny helyiség mutatkozik, melynek a hàta mögött egy nagyobb térség tàrul fel. Ennek a tàrulò térségnek a hàta mögött megint szintén a stadion, mely egy térséget rejt önmagàban.
  A honosìtàsnak a titka: A szemnek meg kell adni azt a lehetôséget, hogy nyugodjék valahol és valamin:

  A következô képek errôl tanùskodnak: 33/73: A pénztàr- és a jegytàrròl lenne szò ? A kis ràcsok nem engedik nyugodni a nézôt. Valahogy – legalàbb az én megitélésem szerint – itt nem szeretne sokàig tartòzkodni a nézô, hiszen az üvegeken és a szàmokon kìvül, nem tud sehol sem kapaszkodni a szem.

  Ezt az épületrészt nem tartom ezért nagyon sikerültnek, mert nem fogdja be és nem üdvözli kellôképpen a szurkolòt. Hiànyoznak a meleg szìnek. Az ezüst hideg és nagyon is az Omega „Gammapolis“ („ezüst esô“) re emlékeztet. Az ezüst szìn egy hideg szìn.

  35/73: A jegyàrusìtò-hàz: Megint hàrom térnyìlàsokat szàmlàltam. Szép megoldàsnak tartom. Légkört tud teremteni.

  37/73: A stadion, szerinten, jòl bekapcsolòdik a vàrosban. A nyìlò tér, mely elterült a stadionban valò bevonulàskor, most – a stadion elhagyàsnàl – is elterül. Ez egy bizonyos kiegyensùlyozàst ad az egész épületnek. A meccs ìgy jobban emészthetô. Visszatérhetünk a megszokotthoz és a meccs besorolhatò az àtélt, de meghonosìtott élményekhez.

  Nagyon szép képnek tartom a 46/73-as képet. Most az ûràllomàs (amilyennek a stadion felülrôl tûnt) nem lehet észrevenni. Az elhùzòdò sorfalak nem a ròmai Kolosszeumot hozzàk emlékezetben, hanem inkàbb egy pàlyaudvart. A gôzmozdonyokat keresem és a sìneket szemlélném. Hiàba. A sas, szerintem jò helyzetben van. Az épület elején irànyul. Vagyis egyrészt ellenkezô az épület irànyzatàval és vele együtt ugyanabban az irànyban.

  73/73: Teljessebb a kép mint a 46/73-asnàl. A sas szépen az épület két összejövô szàrnya közt nyissa ki sajàt szàrnyait.

  Egy program lenne ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.29. 19:30 FTC-DVSC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST