Az FTC Rt közleménye

A pénteki Ferencváros – Debrecen mérkőzést követően olyan jelenetek játszódtak le az Üllői úti stadionban, melyeknek semmi közük a labdarúgáshoz, a sporthoz, és amelyek joggal döbbentettek meg mindenkit, aki akár a stadionban, akár a televí­zió képernyője előtt ülve látta a történteket, vagy csak hallomásból értesült azokról.

A Ferencváros ünnepre készült is lehetőségeihez mérten megpróbált mindent megtenni azért, hogy a mérkőzésre kilátogatók és azon résztvevők kulturáltan és biztonságosan szórakozhassanak, ám a történtekre nincs, és nem is lehet ésszerű magyarázat, hiszen a brutális fizikai és verbális támadás végrehajtói láthatóan nemet mondtak a civilizált, emberi viselkedés normáira.

A Debrecen, illetve Ferencváros játékosait bántalmazók nem szurkolók, hanem bűnözők voltak. Ugyanakkor köszönet illeti azokat a szurkolókat, akik amellett, hogy sportemberként fogadták a mérkőzés végeredményét, testi épségüket sem kí­mélve védték és menekí­tették a biztonságiakkal együtt a pályán lévő játékosokat.

A televí­ziós felvételek tanulsága és a szemtanúk állí­tása szerint a lefújás után súlyosan bántalmazták Szentes Lázárt a Debrecen vezetőedzőjét, és több debreceni labdarúgót, cserejátékosokat is. Az FTC Rt. szombaton reggel levélben követte meg a debreceni klub valamennyi sportolóját, vezetőjét a történtek miatt.
A mérkőzés után több ferencvárosi játékos is áldozata volt a brutális támadásnak, mely nem kí­mélt senkit. A Ferencváros házi gólkirálya Tököli Attila és Aleksandar Jovic is brutális támadást szenvedett el, de a magukról megfeledkezett agresszí­v támadók bántalmazták a csapat több más játékosát is. A Ferencváros szí­neiben alig egy év alatt 26 gólt szerző Tököli Attilát leütötték, a földre teperték és ütötték, rúgták. A tavalyi házi gólkirály, Aleksandar Jovic szintén több ütést és rúgást kapott.

A történtek után a játékosok a rendezők segí­tségével az öltözőbe menekültek, de később az öltöző sem bizonyult biztonságos tartózkodási helynek, í­gy a sí­ró gyermekekkel és családtagokkal együtt a klubház egy biztonságosabb részére terelték őket. A csapat tagjainak többsége csak késő éjjel, rendőri és rendezői kí­sérettel hagyhatta el a stadiont.

A Ferencváros 104 éves történetében soha nem fordult még elő, hogy ferencvárosi mezt viselő játékost bántalmazzanak az Üllői úti pályán, magukat ferencvárosi szurkolónak beállí­tó emberek. Az FTC Rt. kér minden jó érzésű labdarúgó barátot, minden szurkolót, minden újságí­rót, hogy ne kezelje ferencvárosi szurkolóként azokat az embereket, akik a Ferencváros mezét viselő játékosokat, az ellenfél játékosait és edzőjét bántalmazták, akiknek támadásától tartva menekülésre kényszerült a Ferencvárossal öt kupagyőzelmet elérő, és a klubnak számos dicsőséget hozó Lipcsei Péter, családjával, gyermekeivel együtt.

Mindannak, ami történt semmi köze a sporthoz, a labdarúgáshoz, és semmi köze a Ferencvároshoz. Azok, akik csoportosan védtelen sportemberekre támadnak, és azokat hátulról leütik, megrugdossák nem szurkolók, hanem bűnözők, akik ellen a hatóságoknak kell fellépniük a megfelelő eszközökkel. A Ferencváros elhatárolja magát azoktól az emberektől, akik – azt a látszatot keltve, hogy közük van a Ferencvároshoz – bűncselekményeket követnek el és ezzel súlyos kárt okoznak nem csupán a Ferencvárosnak, de az egész magyar labdarúgásnak.

A lefújást követő brutális jelenetek után tapasztalható volt, hogy egy jól behatárolható kör szélsőséges politikai tüntetésre próbálta felhasználni a Ferencváros rendezvényét. Mivel mindez már nem először fordult elő, í­gy egyértelműen levonható a következtetés, hogy egy csoport a hatályos magyar törvényekkel szembefordulva, azokat büntetlenül megsértve következetesen azon tevékenykedik, hogy kárt okozzon a Ferencvárosnak, foltot ejtsen egy 104 éves klub becsületén, és ellehetetlení­tse azt.

Azok, akik fajgyűlölő rigmusokat kiabálnak, tiltott önkényuralmi jelképeket viselnek és hirdetnek bűncselekményeket követnek el. Nem engedhetjük meg, hogy ezek az emberek továbbra is büntetlenül garázdálkodhassanak a stadionokban, és a sporteseményeket szélsőséges politikai eszméik terjesztésére, hirdetésére használják fel úgy, hogy közben a Ferencváros neve mögé bújva lejáratják a magyar labdarúgást, és az országot.

Az FTC Rt. természetesen feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettesek ellen, és bí­zik abban, hogy a hatóságok közbenjárása ezúttal eredménnyel is jár majd, bár erre nézve a közelmúltban nem akadt példa, hiszen hasonló feljelentést tett klubunk a ZTE elleni Magyar Kupa találkozót követően, de a nyomozás ismereteink szerint eddig nem vezetett eredményre.

Megértjük valamennyi jó érzésű szurkoló és a labdarúgás iránt érdeklődést tanúsí­tó jogos felháborodását, ugyanakkor szeretnénk ismételten leszögezni, hogy a szükséges törvények megalkotása, és betartatása, azaz állami segí­tség nélkül egyetlen magyar klub sincs abban a helyzetben, hogy képes legyen gátat vetni a hasonló rendbontásoknak, erőszakos cselekedeteknek. Nincs lehetőségünk annak a bűnözői körnek a visszaszorí­tására, mely tevékenységét a labdarúgó stadionokban fejti ki hétről hétre, és amely ebben a fordulóban más stadionban, egy másik mérkőzésen is brutális formában jelezte jelenlétét.

A Ferencváros és a Ferencvárossal kapcsolatban lévő támogatók azon túl, hogy elvárják a törvényalkotók, és hatóságok segí­tségét, egyben határozottan kijelentik, hogy a maguk eszközeivel mindent megtesznek annak érdekében, hogy hasonló esemény soha többet ne fordulhasson elő. Az FTC Rt. megalkuvás nélkül dolgozik azért, hogy a mérkőzések valóban sportesemények legyenek, és a sportág ünnepét jelenthessék Magyarországon is, a lelátókon és a pályákon rend legyen és a labdarúgás megtisztuljon a nemkí­vánatos elemektől.

(A Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső