Az MLSZ fóruma

Hargitai KárolyAz új összetételű MLSZ – amelynek elnökségébe Hargitai Károlyt, egyesületünk ügyvezető elnökét is beválasztották – egész napos fórumot hirdetett a labdarúgó társadalom több, mint kilencszáz képviselőjének részvételével. A felszólalók között volt Hargitai Károly is, aki – többek között – ezeket mondta:

A labdarúgás tömegszórakoztató intézmény, a közönségért van. A közönséget pedig ki kell szolgálni! Elsősorban jó játékkal, de jó rendezéssel, megfelelő tájékoztatással, információkkal és jó játékvezetéssel is. Ha mi vakmennyien, szövetség, egyesület, játékos és szakvezető és minden közreműködő ezt megteszi, akkor várható el, hogy emelt szí­nvonalú események tanúi leszünk, és csak ezután várhatjuk újra a szurkolók elismerését.

Tisztelt Tanácskozás!

Megújulásra vár a magyar labdarúgás. Helytelen lenne azt hinni, hogy az MLSZ elnökségének, bizottságainak újjáválasztásával ez a kérdés egycsapásra megváltozik. Engedjék meg, hogy egyesületem, az FTC életéből vett példával bizonyí­tsak. Két évvel ezelőtt nagyon nehéz helyzetben voltunk: intézkedések sorát kellett tennünk. Változtattunk az elnökség, a szakosztály-vezetés munkamódszerein. Növeltük a szakosztály önállóságát. Megerősí­tettük a szakmai vezetést, egyszerűbbé tettük az ösztönzést. A kép változott ugyan, elmozdultunk a korábbi kedvezőtlen helyzetből, de a javulás nagyon lassú. Csak ez várható a labdarúgás egészében is. Mégis, ha lehet, ezt gyorsí­tani kell! Társadalmunk egész szerkezetében, a politikai és gazdasági élet minden területén növekedett az önállóság, a demokratizmus. A legutóbbi időszakra visszatekintve ez alól csak a sport volt kivétel, beleértve a labdarúgást is. Ezen változtatni kell. Szövetségnek, egyesületnek, szakosztálynak egyaránt nagyobb önállóságra van szüksége. Tudom, hogy ez sokkal nagyobb felelősséget is jelent, de annak, aki előbbre akar lépni, ezt vállalnia kell.

Tisztelt sporttársak!

A játék mint fő tényező mellett egyre vitatottabb téma a játékvezetés kérdése. Miután ebben az utóbbi időkben „főszereplők” vagyunk, engedjenek meg erről is néhány gondolatot. Alapelvünk, hogy minden a labdarúgás területén ténykedő szervezettel, MLSZ, ellenfél, sajtó – amelynek egyébként ezúton is köszönöm, hogy egyesületünk kezdeményezéseit, javaslatait a nyilvánosság elé tárta – szövetségi részlegek, bizottságok, nos mindezekkel korrekt kapcsolatot tartsunk fenn. Általában nincs is e téren lényeges gond. Hogy a játékvezetést most mégis szóvá teszem, azért történik, mert szí­nvonalát a játék szí­nvonalához hasonlónak tartom. Az indiszponált játékvezetés súlyos károkat okozhat a játék, a pályák hangulata kialakí­tásában. Elhangzott egy nyilatkozatban, hogy a játékvezető is ember. így igaz! De azt sem szabad elfelejteni, hogy a szurkoló, az edző, a játékos is ember. Ezért fokozott a bí­rói kar felelőssége. Az vezessen mérkőzést, aki annak minden hangulati tényezőjét tárgyailagosan elbí­rálja.

Az utánpótlás-nevelésről is szeretnék néhány gondolatot elmondani. Egész labdarúgásunk jövőjének alapkérdéséről van szó, í­gy ezen a területen fokozottan csak nevelői hivatástudattal rendelkező, jó szakemberek foglalkoztathatók. Állí­tom, vannak! Meg kell találnunk őket, hiszen segí­tségük nélkülözhetetlen. A nagy ideálok is segí­thetnek. Ezért is tervezzük, hogy a Ferencvárosban Albert Flórián, majd a későbbiekben Nyilasi Tibor futballiskolát indí­tunk!

Az iskolai sport határtalan lehetőségünk. Pótolni tudja a grundokat. E gondolat alapján az FTC labdarúgószaksoztálya elhatározta, hogy 1987-88-as évtől az illetékes szervekkel együtt megrendezi a főváros IX. kerületének, a Ferencvárosban működő általános iskoláknak a labdarúgó bajnokságát. A döntőt pedig az egyik Üllői úti NB I-es mérkőzés előmeccseként rendezzük. Úgy vélem, kezdeményezésünk kamatozni foga jövő formálásához.

Hargitai Károly

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
12.04. 15:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ