Az otthon zöld füvén X.

Cí­mlap

Mese a 13 találatról

Géza, a történelem tanár, Vali, a kenyereslány, Bartha doktor, az orvos, és Károly bácsi a pincér különböző okok miatt totóznak. Egyszer közösen töltenek ki egy szelvényt és 12 találatuk lesz (az ötvenes években ez jelentette a főnyereményt). Sokunk számára ismerős a történet, amit Bacsó Péter ötletéből Makk Károly álmodott a filmvászonra néhány hónappal az 56-s forradalom és szabadságharc kitörése előtt.

8 évvel előtte, 1948. november 1-én, az Üllői úton egy másik “mese” zajlott a zöld gyepen. A Fradi álomcsapata eggyel meg is toldotta a lottó főnyereményét és 13 találatot ért el a Győri Vasas ETO ellen. Kocsis és Deák felváltva lőtték a gólokat, mindketten 5-5 gólig jutottak. A mérkőzés elején Kocsis szerzett két gólt, majd utána Deák duplázott, majd újra Kocsis jött két góllal és mivel Deák sem akart lemaradni, ő következett egy duplával. Mire duplázva elértek a mérkőzés végére, már “csak” egy-egy találatra maradt idejük…A “gólverseny” között az ellenfél is lőtt kettőt, igaz a saját kapujukba.

13 lett a vége, egy mesés délutánon, 1948. november 1-én. A bajnokság végén 140 találat (melyből Deák 59-et szerzett), 11 pontos előny és minden idők egyik legjobb Ferencvárosa – amit a hatalom a következő bajnoki szezonban darabjai szedett szét.

 

OZF_100_19481101_076079_FTC-Vasas

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 • T. Szerkesztőség!

  Olvasva az alábbi sorokat:”…amit a hatalom a következő bajnoki szezonban darabjaira szedett szét” eszembe jutott, hogy a hatalom ebben a szezonban is póbálkozott. Nemcsak ősszel a Vasas meccs után, hanem tavasszal is, amit sokan talán elfelejtettek. Négy játékost, név szerint: Czibort, Hennit, Kérit, Mészárost örökre eltiltották azzal az ürüggyel, hogy disszidálásra beszéltek rá játékosokat. (A korabeli újságokban utána lehet nézni). Ezután következtek a vesztes meccsek. Aztán valamiért a hatalom meggondolta magát és egy hónap után visszkapták a játékjogukat. A Fradi ilyen előzmények után is képes volt erre a bámulatos szezonra. Ha nem ilyen aljas az akkori hatalom, egészen biztos ez lett volna a Fradi második 100% os bajnoksága. Sajnos napjainkban is vannak olyanok, akiknek a Fradi a bögyükben van. Ezért kellett (a bí­rőság szerint is) egy évet teljesen jogtalanul a Fradinak egy évet a másodosztályban töltenie. Véleményem szerint ez szándékos volt, mert a Fradi volt addig az egyetlen csapat, amely létrejötte első percétől fogva mindí­g az első osztályban szerepelt és ezt valakik nem tudták elviselni.
  Mi a véleményúk a három nevü stadionnévről (Sárosi, Kocsis. Albert), amit előző levelemben felvetettem?

  Tisztelettel

  Veres László
  M +36205424262

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső