Az otthon zöld füvén XIV.

Címlap

Angyalföldi paradicsom

Ennél a fejezetnél most tényleg nem hozzuk szóba a mérkőzés eredményét és nem is próbálunk a mai fejezet címét bármilyen módon is összekötni a Ferencvárossal. De annyi mezőgazdasági utalást kell tennünk, hogy a paradicsom termesztése, a magok  kiválasztása, a palántázás, a hajtások gondos ápolása nagyon is fontos ahhoz, hogy a végtermék  sokunk kedvenc zöldségévé válhasson. Ebből a kis “mezgés” ismertetőből már nem is olyan nehéz ugorni egy nagyot a hatvanas évek Angyalföldjére. Ahol legfeljebb egy-két balkonon termesztettek paradicsomot, és nem is angyalok lakták a XIII. kerületet, hanem főleg az iparban dolgozó munkások. Magának a kerületnek a névadása is rejtély, a legvalószínűbb feltételezés szerint a korábban a Rákos-patak mellett található Ördögmalomról kapta nevét, amit a pestiek játékosan Angyalföldre változtattak. Kassák Lajosnak is van egy verziója (még verset is írt róla), de az inkább az író- költő fantáziában született meg. Van egy pejoratív magyarázat is, mely szerint a terület nyomortanyáiról kapta a kissé gúnyos elnevezést.

Talán az sem véletlen, hogy a hatvanas években az akkori kommunista hatalom számára Angyalföld kiemelten fontos volt és nemcsak a ott lévő munkások miatt. Tudvalevő, hogy Kádár János szerette a focit és a kedvenc csapata “természetesen” az angyalföldi Vasas volt. A magyar labdarúgás történetét jól ismerők tudják, hogy a Vasas fénykora is erre az időszakra esik. A hat bajnoki címüket 1957-1977 között szerezték. Az elején ismertetett paradicsom termesztés, egy kis “fantáziával” itt kapcsolódik össze a Vasassal, hiszen azokban az években a kommunista párt vezetői nagy odafigyeléssel ápolták és gondozták a piros-kékek “paradicsomi” éveit.

Melyből az egyik 1966-ra esett és egy forró nyári napon csúcsosodott ki, mely történetének résztvevője ugyan a Fradi, de erről inkább meséljen a következő fejezet.

 

OZF_140_19660814_136139_Vasas-FTC

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.19.19:30 FTC-Újpest (TV:M4sport)
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.27. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST