Az otthon zöld füvén XVIII.

Címlap

Gagarin is nézte Gránert

Amikor először megláttam a fejezet címét egy kicsit értetlenül meredtem a semmibe. Azt tudtam, hogy ki volt Gagarin, de Gráner nevéről nem ugrott be semmi. Pedig ha tökéletes memóriával rendelkeznék, akkor eszembe kellett volna jutni, hogy valamikor a hetvenes években olvashattam róla Moldova György egyik szociográfiai könyvében. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a “Tisztelet Komlónak” c. könyv annyira nem tud megelevenedni előttem, mint az “Akit a mozdony füstje megcsapott” és a “Szent Tehén”. Ettől függetlenül el sem tudtam képzelni, hogy vajon Gagarin mikor is láthatta Gránert, akit valójában nem is így hívtak, csak így becéztek. Már ez a kettősség felkeltette az érdeklődésemet és olyan mohon faltam a fejezet sorait annak érdekében, hogy kiderüljön a “titok”, hogy el is felejtkeztem arról a tényről, hogy itt valójában a Fradi 1974-s MNK győzelméről szól a fáma. Gagarin és Gráner kapcsolatát most nem is leplezem le, azt meghagyom az olvasás élvezetének. Azt meg a Fradi szurkolók előtt nem kell titokban tartani, hogy az 1973/74-s Magyar Népköztársasági Kupát (maradjunk a hűségnél, akkor így hívták) mi nyertük meg. Legfeljebb az okozhat meglepetést, hogy az ellenfél a Komlói Bányász csapata volt, akik akkor a másodosztályban játszottak.

Érdekesség, hogy a komlói foci “aranykora” éppen ezzel az MNK második hellyel ért végett. A bányászváros 1961 és 1974 között számos sikert ért el. 1963-ban negyedik az első osztályban, 1970-ben és 1974-ben MNK döntő. Bár mindkettőt elvesztették, de mivel 1970-ben a bajnok Dózsa nyert a döntőben, így a Komló indulhatott a nemzetközi porondon. A KEK sorsolás nem kedvezett a bányászcsapatnak, hiszen az akkor fénykorát élő Crvena Zvezda-t kapták ellenfélként, akik az első mérkőzésen meg is mutatták a két csapat közti különbséget (2:7). Egy dologgal azért még sem számoltak, a bányász virtussal, hiszen a visszavágón, Belgrádban egy öt éves veretlenségi sorozatot szakított meg a Komló azzal, hogy nyerni tudott 2:1-re.

1974. május 1-én a Fradi szurkolók is emiatt aggódhattak, hiszen a papírforma sima zöld-fehér sikert ígért. Amiből aztán majdnem nem lett semmi, hiszen 70 percig a Komló vezetett, a Fradi csak utána tudott fordítani.

Ettől még nem tudtuk meg, hogy Gagarin miért és főleg mikor nézte meg Grozdics-Garai Józsefet, becenevén Gránert, de mivel tudok titkot tartani, ahhoz el kell olvasni a következő fejezetet.

 

OZF_180_19740501_220223_FTC-Komló

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
2019. febr. 02. Tapolca V. Novák Dezső Utánpótlás Emléktorna
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST