“Azzal főzünk, amink van”

Még a szokásos novemberinél is hidegebb szelek fújdogálnak az Üllői út környékén, a Ferencváros stadionjának közelében. Novák Dezső, aki az elmúlt fociévben a bajnoki cí­m eléréséhez vezette csapatát, gondterhelt. A Ferencváros eddig valamennyi rangadóját elveszí­tette, hét gólt kapott saját pályáján a Bp. Honvédtól és a Vasastól, kettőt a Megyeri úton az Újpesttől, de nem szerzett pontot Békéscsabán, Szegeden és Pécsett sem.

Pedig az idény előtt csakis derűs szurkolóval és vezetővel lehetett találkozni az Üllői úton. Mivel a Ferencváros átigazolásai jól sikerültök, a közvélemény elkönyvelte, évekig nem lehetnek különösebb problémáik a zöld-fehéreknek. Aztán mégis lettek! A vezetőedző hiába óvott mindenkit az elbizakodottságtól.

Amikor megkerestük, Novák éppen segí­tőtársaival, Szűcs Lajossal és Monostori Tivadarral beszélte meg az aznapi tennivalókat.

— Mi a különbség a tavalyi és az idei szezon között? Igaz, akkor nem került ilyen tartós hullámvölgybe a csapat! Talán nem megfelelő a játékosok kudarctűrő képessége?
— A közvélemény elkönyvelte a Ferencváros újabb bajnokságát, ez óhatatlanul a játékosokra is bizonyos mértékig hatással volt. A kudarc egyetlen embernek, egyetlen egységnek sem tesz jót. Nálunk ez most hatványozottabban érződik.

— Nem a bőség zavaráról van most szó a Ferencvárosnál?
— Ugyan, ez kizárt dolog. Adódtak olyan mérkőzések, amikor sérült játékosokat kellett a cserepadra ültetnem.

— Hogyhogy?
— Zsiborás még nyáron megsérült. Murai bevonult. Pölöskei a felkészülés után betegséggel bajlódott. Hosszabb-rövidebb ideig Takács és Rab is sérült volt. Koch jelenleg sem egészséges. Mörtelt megoperálták. Most Nyilasi is megsérült.

— Mi az oka a csapat védelme gyengélkedésének?
— Még egyetlenegyszer sem játszottak azonos felállásban. Hárman játszottak jobbhátvédet: Jancsika, Szántó és Beles. Ketten szerepeltek a középhátvéd posztján: Judik és Beles. Ketten beállósként: Szántó és Rab. Hárman balhátvédként: Takács, Jancsika, Beles. Egy védelem megszervezésében fontos, hogy a játékosok ismerjék egymás gondolatait is. Nálunk még mindig a bemutatkozásnál tartunk.

— Változott valami a Ferencvárosnál az elmúlt évhez képest?
— Igen, be kell vallanom, elsősorban az edzéseken. Nem olyan fogékonyak, nem olyan lelkesek a játékosok, mint régebben. Úgy látszik, néhánynak a siker a fejébe szállt.

— Jancsika például korábban a legjobb átlagteljesí­tményt nyújtotta a védelemben. Most pedig sokszor hibázik. Nem annak tulajdoní­tható ez, hogy Szántó ideigazolásakor megrendült a helyzete a csapatban és elvesztette az önbizalmát?
— Szántó válogatott játékos, akinek lehetőséget kellett adni saját posztján. Más kérdés, hogy ő sem játszik jól. Jancsikánál a hibák forrását inkább abban látom, hogy már ő is megpróbálja „szí­nezni” a játékot. Pedig még a Ferencvárosnál sem szabad szégyellni, ha időnként el kell rúgni a labdát. Védelmünk egy kicsit nagyképűen játszik, ez a baj.

— Kakas visszaesése?
— Ez szorosan összefügg a védelem megingásával.

— Az új játékosok beilleszkedése?
— Nem zökkenőmentes. Szántót, véleményem szerint, az vetette vissza, hogy a norvégok ellen nem került be a válogatottba. Ez nála törést okozott. Pölöskei erőnléti problémákkal küzd, pedig edzéseiben semmi kivetnivalót nem lehet találni. Beles még nem érett meg az NB I-re. Szabadi nagyon tehetséges, de nem képes állandósí­tani formáját. Ezt elsősorban az osztályváltásnak tulajdoní­tom. Kvaszta sokat kihagyott, mielőtt idekerült, ő ezért esett vissza, elsősorban fizikálisan.

— A rossz eredmények hatására nincsen-e probléma a Ferencvárosban belül?
— Tudtommal nincsen. Nem vagyunk pánikhangulatban. A vezetők látják a mérkőzéseket, ismerik problémáinkat és segí­tenek a megoldásban.

— Mi a megoldás?
— Védelmünket kell alaposabban megszerveznünk, ha ez sikerül, jöhetnek a további feladatok.

— Változott a célkitűzés?
— Az idény előtt döntöttünk úgy, hogy az első három hely valamelyikét kell megszereznünk. Nem változott semmi sem, a négypontos hátrány le dolgozható.

— Előnyös-e vagy, hátrány a Ferencváros szempontjából, hogy tavaszról előrehoztak mérkőzéseket, és a szünet után szerdán is szombaton is pályára lép a csapat?
— A jelenlegi helyzetben hátrány, de talán sikerül előnnyé változtatnunk, ha a csapat játékba lendül.

— Nyilasi sérülése?
— Valószí­nűleg cinkcsizma kerül a lábára, egy ideig nem állhat rendelkezésre. Azzal főzünk, amink van, magunknak kell megoldanunk problémáinkat.

— Ha mindenki egészséges lenne, milyen csatársort, képzelne el a Ferencvárosnak?
— Akkor el lehetne képzelni akár kétfélét is: például egy Murai, Koch, Pölöskei, vagy egy Kvaszta, Szabadi, Pogány  támadósort. De hol vagyunk mi attól…

Egyhetes bajnoki szünet áll rendelkezésre a Ferencvárosnak ahhoz, hogy rendezze a sorait és az élen menetelők után vesse magát. Novák ét segí­tőtársai éppen ezen munkálkodnak.

(Zsengellér Zsolt, Képes Sport)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ