Binder Nándor

Binder Nándor

Az FTC saját nevelésű csatára szédületes klasszisnak ígérkezett. 1915 tavaszán négy mérkőzésen lőtt két góljával vette ki a részét az Amatőr Ligabajnokságot nyert zöld-fehér csapat sikeréből. Ugyanezen év őszén nyolc találkozón tízszer volt eredményes a Hadikupában. Az első bajnoki idényre alapembere lett a ferencvárosi csatársornak.

Súlyos sérülése miatt azonban egészen fiatalon visszavonulni kényszerült. Az FTC nem akart belenyugodni a nagy tehetség elveszítésébe, ezért az egyesület megoperáltatta! Sajnos, ez sem segített, és így Binder végleg búcsút mondott az élvonalbeli labdarúgásnak. Az 1917/18 évi ezüstérmes csapatban mindössze egyszer jutott szóhoz.

Később a BSE csapatában szerepelt.

(Nagy Béla írásainak felhasználásával)

4 hozzászólás a(z) Binder Nándor bejegyzéshez

 • Rövid részlet egy megjelenés előtt álló, szép életpályát befutó ötvenhatos magyar menekültekről szóló interjúkötetből -- Rácz János: Magyarországról jöttünk, mesterségünk címere: életrevalóak -, a forradalom idején Hegyeshalmon történelmet és éneket tanító, mosonmagyaróvári születésű és onnan kivándorolt, majd Clevelandben hivatali tisztviselő és templomi orgonista, most 86 éves Ekker Lászlóval készült beszélgetésből:

  Volt egy kollégám, aki ott lakott Mosonmagyaróváron, beszéltem vele a forradalom napjaiban. Idősebb volt, és
  bár nem volt nagy híresség, de 1915-től focizott a Fradiban, még Binder néven. Akkor már Bánki Nándornak hívták. Mindig mondta: „Laci, ne menj sehová! Maradj otthon! Próbáld meg, és ne menj ki, ne tégy semmit!” Nagyon sokan, akik kimentek az utcára, azt hitték, semmit sem csináltak, csak ott voltak. Ahogy Arany János is írta: „Tenni kevés, de halni volt esély”.

  És az idézett rész lábjegyzetében a dióhéjban közölt pályafutás-adatok mellett, illetve a könyv végi forrásjegyzékben kétszer is feltüntetve a honlap neve.

  • Érdekes, amit írsz önmagában is viszont volt egy Ecker Nándor nevű játékosunk, aki 1907 nyarán Amerikába távozott. Lehet, hogy Ekker Lászlónak lehet köze Ecker Nándorhoz?

   • Nem tudom, de érdekes. Ecker Nándor viszont visszatért Amerikából, mert 1911-ben megint játszott nálunk. Más Fradi-, foci-, és/vagy amerikai rokonságbéli kitérő viszont nincs az Ekker-interjúban, így többet nem tudok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Következik: 04.07. 14:30 FTC-Mezőkövesd (TV:m4)
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák