Bajnoki beharangozó: Ritka vendég a döntetlen a Bozsik stadionban

A két csapat 194. (Kispesten az 50.) bajnoki mérkőzése következik. Ez történt a múltban.

Közel 100 éve, 1914. december 5-én találkozott egymással a két klub először. Az Auguszta serlegért vívott találkozót 7:0 arányban a zöld-fehérek nyerték. Az I. világháború alatt még további két alkalommal (az Amatőr Ligabajnokság és a Hadikupa ugyancsak bajnokságpótló mérkőzések keretében) mérkőzött meg a két egylet 1915-ben.

Az elsÅ‘ hivatalos (hadi)bajnoki mérkÅ‘zésre 1916. október 8-án került sor az ÃœllÅ‘i úton. A mérkÅ‘zést Hegyi góljával 1:0-ra az FTC nyerte, a csapat így állt fel: Szamosy – Kiss B., Wiener – Wilheim, Mandl, Payer – Hegyi, Strasser, Binder, Tóth-Potya, Borbás. A bajnoki visszavágóra ismét az ÃœllÅ‘i úton került sor, ahogy az elsÅ‘ tizenkét esztendÅ‘ben csaknem minden alkalommal. 1917. március 11-én két-két kiállítás és egy kihagyott FTC büntetÅ‘ színesítette a találkozót, amit végül a kispestiek nyertek 1:0-ra.

1921. szeptember 5-én mérkőzött meg a két csapat először Kispesten a Sárkány utcában. Az 1:0-s hazai győzelemmel végződött találkozót újrajátszatta a szövetség, melyen gólnélküli döntetlen született.

A következő kispesti találkozóig újabb hét év telt el. 1928. április 15-én Turay és Takács II. dupláival valamint Kohut góljával története során először  győzött a Ferencváros a Kispesten (5:1).

1928-ig huszonhárom mérkőzést vívott a két csapat, huszonegyszer az FTC pályán. 17 hazai győzelem és 4 döntetlen mellett mindössze két kispesti siker született, a gólarány 51:16.

1928 és 1953 között már Kispesten rendezte bajnoki mérkőzéseit a Kispest FC, majd Bp. Honvéd. A huszonöt esztendő alatt ugyan javított eredményességén a Kispest, kihasználva a hazai pálya előnyeit. A 20 lejátszott találkozóból 11-et a Fradi nyert meg, a Kispest FC  nyolcszor bizonyult jobbnak. Habár ez az időszak is FTC fölényt mutat, de az utolsó kilenc esztendőben csak egyszer sikerült győzni a zöld-fehéreknek.

A kispestiek történetírói szerint ez a két csapat vívta a II. világháború utáni első nyilvános mérkőzést is. 1945. április 22-én az Üllői úton 2:2-es döntetlent játszott  a két csapat.

1954 márciusától (Bp. Honvéd – Bp. Kinizsi 2:0) harminchárom éven át (három az ÃœllÅ‘i úton és hét Kispesten rendezett találkozótól eltekintve) a két csapat váltakozó sikerekkel a Népstadionban mérkÅ‘zött meg egymással. A “Stadion”-ban rendezett mérkÅ‘zéseken hiába szerzett több gólt a Honvéd, a Fradi így is több mérkÅ‘zésen múlta felül a piros-fehéreket.

1987 ősze óta rendezik ismét a csapatok saját pályájukon a mérkőzéseket. A már Bozsik stadionban rendezett 22 találkozóból kilencet a zöld-fehérek nyertek, tizenegy hazai siker született, mindössze két mérkőzés zárult döntetlennel, a gólkülönbség 24-23.

A két csapat utolsó bajnoki találkozóját a Fradi nyerte 2014 április 20-án Gyömbér és Leonardo góljaival, míg az utolsó kispesti (kupa)találkozón gólnélküli döntetlen született.

A Ferencváros bajnoki örökmérlege a Bp. Honvéd ellen:

201415_14_Honved

Gólzáporok:

Ami a nagy gólkülönbségű mérkÅ‘zéseket illeti: 1937. március 21-én a Háda – Tátrai, Korányi – Hámori, Polgár, Lázár – Táncos, Kiss Gyula, Sárosi, Toldi, Kemény tizenegy Sárosi és Toldi 4-4 valamint Táncos és Kiss Gyula góljaival 10:0 arányban ütötte ki a bajnokság tizedik helyén záró piros-feketéket. Érdekesség, hogy a Honvéd legnagyobb gólaránnyal nyert mérkÅ‘zése az ÃœllÅ‘i úthoz kapcsolódik, igaz ha az évszámra tekintünk az már önmagában ad némi magyarázatot. 1952. szeptemberében 9:1 arányban gyÅ‘zték le Budai II. (2), Kocsis (3), Puskás (3) és Budai I. góljaival a szétzilált Kinizsi (a becsületgólt a 89. percben érte el Pataki) néven szereplÅ‘ csapatot Puskásék.

1932. szeptemberében 8:0 arányban nyert a Fradi Takács II. három, Toldi két valamint Turay, Kohut és Lázár góljaival Kispesten, míg a hazaiak 1951 májusában győzték le a Kinizsit 8:2 arányban a XIX. kerületben Bányai, Babolcsay, Kocsis (3), Budai II., Horváth, Puskás góljaival, a Kinizsiből Guba kétszer talált Grosics kapujába. Ezen a mérkőzésen esett a legtöbb gól a két csapat kispesti mérkőzéseinek történetében.

Számos alkalommal játszott egymással gólzáporos mérkÅ‘zést a két fÅ‘városi klub. Ötször is született legalább tíz gól a két csapat mérkÅ‘zésein. A csúcs az 1941. augusztusában rendezett 11:5-re végzÅ‘dött találkozó, míg kétszer “szorosabb” 7:4-es eredménnyel zártak a csapatok.

Góllövők, mérkőzésszámok, edzők:

A Ferencváros és a Honvéd bajnoki mérkőzésein Mátrai Sándor (29), míg Kispesten dr. Sárosi György és Lipcsei Péter (10-10) lépett pályára a legtöbbször.

A piros-feketék elleni góllövőlistát Takács II. József vezeti 26 góllal, a kispesti mérkőzéseken is Ő volt a legeredményesebb nyolc góljával.

Hiába a sokgólos mérkőzések, négy gólnál senki nem jutott tovább a 98 év alatt a zöld-fehérben szereplő játékosok közül. A már említett Sárosin és Toldin felül Gyetvai László tudott még négy gólt lőni 1941 augusztusában. Takács II., Sárosi dr., Füstös, Sárosi III. és Deák egyaránt három találatig jutott Kispesten.

A Ferencváros kispadján Dalnoki Jenő ült a legtöbb alkalommal, tizennégyszer.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK