Edzőváltás: Nyilasi helyett Vlak

Marijan Vlak

A Ferencváros élvonalbeli labdarúgócsapatánál pillanatnyilag nincsen szó Nyilasi Tibor vezetőedző leváltásáról – mondta el az MTI érdeklődésére Páncsics Miklós, az FTC Labdarúgó és Sport Kft. ügyvezető igazgatója pénteken.

A zöld-fehér klubot működtető gazdasági társaság ügyvezetője pénteken Nyilasi Tibortól átvette a futballcsapat őszi teljesí­tményéről szóló szakmai értékelést. Páncsics Miklós ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a dokumentáció kiértékelése ezután következik.

A csapat szakvezetését érintő változtatásokról Páncsics elmondta: erről nem tud nyilatkozni, hiszen ez ügyben a klub egyesületi tanácsa illetékes. A testület legközelebb december 17-én ülésezik.

(1998. december 4.)

A Ferencváros egyesületi tanácsa csütörtökön megbí­zta Páncsics Miklóst, az élvonalbeli labdarúgócsapatot működtető kft. ügyvezetőjét, hogy bontson szerződést Nyilasi Tibor vezetőedzővel – jelentette be a testület ülését követően Szabadi Béla, az FTC elnökhelyettese, aki azt is elmondta, hogy az egyesületi tanács csütörtökön nem választott új ügyvezető elnököt.

(1998. december 17.)

Szerdán létrejött az a végleges megállapodás, amelynek értelmében 1998. december 31-én megszűnik Nyilasi Tibor vezetőedző munkaviszonya az FTC profi labdarúgó-csapatánál – tájékoztatták az MTI-t abban a közleményben, amelyet az FTC Labdarúgó és Sport Kft. képviseletében dr. Páncsics Miklós, a Nyí­l Bt. nevében Nyilasi Tibor látott el kézjegyével.

Az érintettek december 21-én elvi megállapodásra jutottak a szerződés felbontásáról, amely érvényességéhez az FTC Labdarúgó és Sport Kft. felügyelő bizottságának, valamint a Ferencvárosi Torna Club ügyvezetésének jóváhagyására volt szükség. A megállapodást a testületek elfogadták.

A Nyí­l Bt. részére olyan összeg kerül kifizetésre, amely megközelí­ti, de nem éri el az eredeti szerződésben foglaltak szerinti összeget. A felek abban állapodtak meg, hogy az összeg nagyságát nem hozzák nyilvánosságra.

Az érintettek arról is határoztak, hogy a szerződés felbontásával összefüggésben kizárólag a tárgyszerű tájékoztatásra törekednek és kölcsönösen tartózkodnak attól, hogy olyan nyilatkozatot tegyenek a nyilvánosság előtt, amely bármelyikük jó hí­rnevének sérelmével járna együtt.

Az FTC profi labdarúgó-csapatánál működő többi edző jogviszonyának rendezése érdekében a kft. hasonló elveket kí­ván érvényre juttatni, mint a Nyí­l Bt.-vel kötött szerződés esetében.

(1998. december 23.)

A horvát Marijan Vlak lett a Ferencváros profi labdarúgócsapatának új edzője – jelentette be kedden a zöld-fehér klub elnöke, Torgyán József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter a hivatalában megtartott sajótájékoztatón.

A horvát szakvezetővel féléves szerződést kötött a Ferencváros, amelyet kölcsönös elégedettség esetén meghosszabbí­thatnak. Vlak munkáját pályaedzőként Simon Tibor, az FTC játékosa segí­ti.

– A szakvezető a világ élvonalához tartozó horvát labdarúgásban nagy hí­rnevet szerzett eddigi eredményeivel – indokolta Vlak szerződtetését Torgyán József.

A 43 éves szakember két éven át irányí­totta a Croatia Zagreb együttesét, majd nyáron, a franciaországi világbajnokságon a horvát nemzeti tizenegynél tevékenykedett szövetségi edzőként.

– Azt a célt tűztük ki az új edző elé, hogy az Üllői úton egy stí­lusos csapatot alakí­tson ki. A bajnokságban jelenleg a 7. helyen álló együttesnek a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyek valamelyikére kell előrelépnie – mondta a klubelnök.

Marijan Vlak, aki Németországból is kapott edzői ajánlatot, nyilatkozatában elmondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy a Ferencváros edzője lehet, és bí­zik abban, hogy egy eredményes csapatot tud formálni.

A szakember videokazettáról már tanulmányozta a Ferencváros játékát, de személyes benyomást is szerzett a zöld-fehérekről, hiszen januárban Chilében a Croatiával játszottak a ferencvárosiak.

Marijan Vlak irányí­tásával a Budapest Sportcsarnokban január 9-én és 10-én sorra kerülő első műfüves profi terembajnokságon kezdi meg jövő évi szereplését a Ferencváros labdarúgócsapata.

(1998. december 29.)

Pénteken találkozott először csapatával, a Ferencvárossal az új vezetőedző, a horvát Marijan Vlak.

– Horvátországban a kollégák is elismeréssel szóltak magyarországi megbí­zatásomról, szinte mindenki megtiszteltetésnek tartja, hogy a Ferencváros edzője lehetek – nyilatkozta az MTI-nek Vlak.

A horvát szakvezető péntek délelőtt az Üllői úti stadionban találkozott először a Ferencváros tagjaival. A bemutatkozást követően a labdarúgók ajándékkal kedveskedtek Vlaknak, aki együtt utazott csapatával a Budapest Sportcsarnokba, ahol azonban az edzést Simon Tibor vezette. A ferencvárosiak kora délután 90 perces intenzí­v gyakorláson ismerkedtek a szombaton kezdődő professzionális teremlabdarúgó-torna szí­nhelyével, a Budapest Sportcsarnok műfüvével.

– Egyelőre senkit sem szeretnék kiemelni – mondta az edzés megtekintését követően a horvát edző. – Most is bebizonyosodott, amit már korábban is vallottam, hogy a Ferencváros értékes, fegyelmezett csapat. Az első benyomások alapján úgy érzem, hogy szép tavasz elé nézhetünk.

Marijan Vlak, aki egyelőre családja nélkül jött Magyarországra, hétfőtől irányí­tja a népligeti sportközpontban edzőtáborozó Ferencváros szakmai munkáját.

(1999. január 8.)

A Ferencváros horvát edzője, Marijan Vlak szerint hazája klubcsapatai jobbak, mint a magyarországiak – derült ki a Vecernji List cí­mű zágrábi napilap hétfői számában megjelent interjúból.

A legnagyobb példányszámú horvát újságnak nyilatkozva a szakember kiemelte, hogy a Ferencvárosnál szerzett tapasztalatai alapján úgy látja: tehetségesek az egyesület játékosai, és lát lehetőséget az előrelépésre.

– Nem akarom vitatni elődeim munkáját, de biztos vagyok abban, hogy a Ferencváros jobb lehet. A bajnokság február 27-én kezdődik, í­gy elég az idő arra, hogy a játékosok elfogadják azt, amit követelek tőlük. Ez azért nagyban különbözik attól, ahogyan eddig tanultak játszani – emelte ki az edző.

Vlak kifejtette, hogy a Ferencvárosnak ugyanolyan státusa van Magyarországon, mint a Croatiának Horvátországban. Ráadásul csak a csapat bajnoki győzelme számí­that elismerésre, hiszen a klub körüli nyomás mindig is eléggé nagy volt. Optimistának nevezte magát, mivel pozití­v hangulatú klubhoz szerződött, ahol nincsenek irreális elvárások. Azoknak, akik mégis arról álmodoznak, hogy a csapat utoléri a 11 ponttal előrébb álló MTK-t, azt üzente:

– Én azt mondom, hogy a labdarúgásban csak nagyon ritkán történnek csodák. Nem is csodát várok, hanem a jó munkában bí­zom – szögezte le.

Vlak szerint kizárható annak a lehetősége, hogy a horvát válogatott játékosai, vagy már befutott más futballisták közül valakit a Ferencvároshoz igazoljanak. Ehhez ugyanis szerinte új klubjának nem lenne elég pénze, mí­g például az MTK-nak ugyan van, de közel sem annyi, mint amennyit Horvátországban fizetnek a játékosokért. Elmondta, hogy lehetséges azonban olyan fiatal játékosok felkutatása, akik bizonyí­tani akarnak, és a Ferencváros tudna is mit ajánlani nekik.

A horvát edző leszögezte, hogy számára most a Ferencváros a fontos, de nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ismét a Croatiához kerüljön.

– Miért is ne, hiszen a Croatia nagy klub, hatalmas ambí­ciókkal. Nem hiszem, hogy lenne olyan horvát edző, aki visszautasí­taná, ha a Maksimir-stadionba hí­vnák dolgozni. Igen, megpróbálnám még egyszer, de csak azután, hogy befejeztem munkámat Budapesten – nyilatkozta Vlak.

(1999. január 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső