Eltemették Tóth (Potya) Istvánt és Kertész Gézát

19460403-potya-gyaszjelentesMindketten a polgári ellenállási mozgalomnak voltak a tagjai. Az amerikaiak kérésére feladatuk a Ferenc József hí­d megmentése lett volna. Potya tartalékos tisztként hamis igazolványokat, fegyvereket szerzett. Amikor a faji üldöztetések korszaka megkezdődött Telepes utcai háza valóságos menedékhellyé vált… Árulás következtében 1944. december 6-án éjjel a Gestapo kezére került. Többé nem látták élve …

„Tóth István és Kertész Géza földi maradványait a Belügyminisztérium udvarán most találták meg. 1945. február 6-án nyilas gyilkosok golyói oltották ki a két kiváló sportember életét… Tóth Potyát nemcsak idehaza, hanem külföldön is ismerték. Az FTC egykori balszélsője a válogatott csapatnak is rendszeresen tagja volt. Amikor abbahagyta a játékot, mint oktató szerzett hí­rnevet a magyar edzőknek. Olaszországban fogalom volt Tóth István neve. Aztán hazajött, egy ideig az Újpest és a Ferencváros csapatát edzette, később az Elektromost hozta fel a labdarúgás élvonalába.

Kertész Gézára csak az idősebbek emlékeznek. A BTC-ben futballozott, legutoljára pedig az Újpestnek volt az edzője.

A halandó embert a földi életben körülvevő szeretet és megbecsülés nem mindig tiszta és őszinte — az az igazi szeretet amelyet halála után is éreznek iránta barátai és ismerősei. Szerdán délután a Kerepesi úti temetőben Tóth István és Kertész Géza is ezt az őszinte szeretetet és vonzódást érezhette túlvilági életében, mert temetésükön a családtagokon kí­vül ott volt jóformán Budapest egész sporttársadalma.

Az amerikai haderő képviseletében négy, dí­szegyenruhás tiszt jött el, hogy utolsó Istenhozzádot mondjanak két hűséges fegyvertársuknak. A nyilas banditák által meggyilkolt két kiváló az ellenállási mozgalomban résztvett hős sportember gyászszertartása kezdetét vette.

A honvédek dí­szsorfala között indul meg a két gyászkocsi a székesfőváros által adományozott dí­szsí­rhelyek felé. A kocsikról lekerül a két koporsó. Az egyiken a felirat: Tóth Potya István, élt 54 évet, a másikon – Kertész Géza, élt 50 évet.

Frankó Mihály, az NSB és a sporttársadalom, Becskő József az MLSZ, Maleczky Román a BTC, Mező Ferenc dr. a kultuszminisztérium testnevelésügyi osztálya nevében búcsúzott el a hősi halált szenvedett bajtársaktól. Negyedy Ferenc az edzők, Tóth Lajos dr. a Ferencváros, Jánosy Béla az életben maradt bajtársak, valamint Kertész Géza betegen fekvő hitvesének utolsó üzenetét tolmácsolta. Az Elektromos dalárda gyászénekének első akkordjai közben Tóth Potya özvegye és fia, Kertész Géza leánya és kisfia dobta az első rögöket a sí­rba eresztett koporsókra. S azután pillanatok alatt elborí­totta a két sí­rt a koszorúk erdeje…

Pista bácsi, Géza bácsi, Isten Veletek!”

(Népsport)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső