Feljegyezések a fotelból – A vidéki „átok” tovább tart

Hivatalos megfogalmazás szerint az ismert legkisebb mikroorganizmusokat nevezik ví­rusnak, mely első hallásra nem tűnik veszélyesnek, de ha figyelembe vesszük, hogy az elnevezés a méreg szóból ered, máris nem olyan kellemes dolog, ha ezekből néhány az ember szervezetébe költözik. Ráadásul úgy, hogy még bebocsájtást sem kér, nem csönget, nem kopogtat az ajtón, csak ránk ront és képes arra, amire eddig nem nagyon volt példa az életemben: nem láttam a Fradi mérkőzését. Ez meg talán a láznál és a hidegrázásnál is betegebbé tett, még annak ellenére is, hogy utólag talán jobb volt, hogy nem láttam a Kaposvár elleni mérkőzést. Pedig amikor győzött a szenvedély felett a hidegrázás, azzal a reménnyel burkoltam be magam minden létező melegí­tővel, hogy ha felébredek, a jó hí­rek hallatán a ví­rus is eltűnik a szervezetemből. Tévedtem, melyből nem is az fájt legjobban, hogy még néhány napig „szenvednem” kellett a betegségtől, hanem az, hogy az a „monizi” folyamat mely a Debrecen ellen érte el a csúcspontját, egy váratlan vereség után labilissá kezdett válni.

Ma már szerencsére fitten (azért ez egy kicsit túlzás) ébredtem, de ahogy felrémlett a reggeli kávé kortyolgatása közben, hogy ma Kecskemétre utazunk, a szokásos bizonytalanság lett úrrá rajtam. Ezért először kapásból a ví­rusomat tettem felelőssé, pedig tudtam, hogy sajnos ismét elég volt egyetlen vereség ahhoz, hogy ráébredjünk, még nagyon hosszú út áll előttünk. Ezt meg Fradistaként és „várandósként” elég nehéz elfogadni, pedig muszáj lesz, ha tetszik, ha nem. Innen nézve meg úgy ültem le a tévé elé, hogy a bizonytalanságom erősebbnek bizonyult. Ha a csapat a Szentélyben lépne pályára (akkor a lelátón ülnék), akkor nem lett volna bennem a kétség, mert a „szent falak” között már tudunk játszani, már tudunk nyerni, már tudunk vesztes helyzetből fordí­tani, már teljesen rá tudjuk erőltetni az akaratunkat az ellenfélre, de idegenben ez valahogy még nem megy. Tudom, volt kivétel (Videoton), de a kivételek mindig csak a szabályt erősí­tik és nem magát a tényt cáfolják.

A „kivétel” mellé három döntetlen és három vereség a csapat mérlege, ráadásul ezeken a találkozón nem is játszottunk jól és csak részletek idézték a hazai mérkőzések nagyszerű offenzí­v játékát. Vajon mi lehet az oka? Sokáig csak vonogattam a vállam, de igazi válaszra nem leltem. Aztán tegnap este az egyik sportadón a BL meccsek elemezgetése közben elhangzott egy okfejtés a Manchester City szereplésével kapcsolatban, mely szerint hiába nyerték meg a bajnokságot és jelenleg is az élen állnak, de még a csapat nem hordozza magán a „verhetetlen” bélyeget, a játékosok sem hiszik el, hogy ha kilépnek az őket körül ölelő hazai környezetből, akkor is jobbak mindenkinél, mert ők a City. Ehhez meg idő kell, ehhez meg bravúrokra van szükség idegenben is, hogy ki alakuljon az a kép, hogy ha a Fradi érkezik (most váltottam, de ez érthető is, hiszen a „City-szindróma” minket is kí­noz), akkor az ellenfél játékosai ne higgyék el, hogy ők jobbak, hogy ők igenis le tudják győzni a Ferencvárost.

Ma délután ennek bizonyí­tására a Kecskemétnek nagyon sokáig nem is kellett túl sokat tennie. Nyugodtan mehettek előre, játszhatták saját játékukat, amihez eléggé álmosan nyújtottunk segí­tséget. írhattam volna más jelzőt is, de ismerve Moniz fanatizmusát nehezen hiszem, hogy a játékosok nem akartak volna nyerni, vagy a héten lezajló kellemetlen szí­njáték miatt nem akartak volna úgy küzdeni, ahogy az eddigi találkozókon tették. A látszat persze ezt vetí­tette elő és amikor a második félidő elején a kecskeméti csatár élete gólját lőtte Jova hálójába (vajon miért nekünk lövik mindig életük góljait ezek a játékosok?) már bennem is felderengett Puskás Öcsi elhí­resült mondása a „kis fociról és a nagy fociról”, de gyorsan el is hessegettem, bár azt nem tudom, hogy mit érezhet az a profi játékos, aki két hónapja van itt és máris egy hónapos csúszással kapja a fizetését.

Azzal is tisztában vagyok, hogy a sajtó felfújta ezt a dolgot – mint mindent amit a Fradihoz lehet kötni, legutóbb a diósgyőri affért -, de azt már régen megtanultuk, hogy hí­reket legjobban a Fradival lehet eladni. De mire végig vezettem volna saját összeesküvés-elméletemet, jött Böde szépí­tő találata és egyből felcsillant a remény, hogy talán meg lehet ismételni a Ligakupa történéseit. Mintha a csapat is jobban kezdett volna játszani, de ez inkább lelkesedés volt, mint az a játék, amit a „nagy sorozatban” láttunk és megszerettünk a csapattól.

Arról meg Bognár játékvezető gondoskodott, hogy az utolsó 20 perc igazi Shakespeare-i drámává váljon, mert ami ezután következett annak már túl sok köze nem volt a focihoz. Besic kiállí­tása, amit Fradi rohamok követtek újabb sárga és piros lapok kí­séretében. Jenner egyenlí­tő gólja gyógyí­r volt a sebeinkre, és az, ahogy odafutott Monizhoz és átölelte, meg válasz arra, hogy nem akartak játszani és nem akartak győzni.

Sajnos ma csak egy döntetlenre futotta és tegyük a kezünket a szí­vünkre, többet nem is érdemeltünk. Az a fajta vidéki átok mely már évek óta ül az aktuális csapaton nem nagyon akar feloldódni.

Pedig nélküle nem fogunk tudni előre lépni.

– lalolib –

5 hozzászólás a(z) Feljegyezések a fotelból – A vidéki „átok” tovább tart bejegyzéshez

 • Én is csatlakoznék az előttem “szólókhoz”!
  Már a “Détári-korszakban” jeleztem,hogy kell(ene) egy olyan kapus ,aki határozottan ki tud jönni,mert Jova az erős kapura tartó lövéseket és a nagy ziccereket el tudja többségében hárí­tani,de azért még az Nb.1-be is több kell. És igen Besic-most már szerencsére még- Böning mellé kell 2 védő. Aztán minimum egy igazi karmester-nem is merek Lipcsei Peti szintre gondolni,de ebben a társaságban sajnos nincs vezéregyéniség.2 IGAZI csatár,mert remélem lesznek annyira józanok a “vezetők”,hogy Ezt-bocsánat,hogy í­gy í­rok,de direkt van- a Pericset és Somáliát elzavarják a sunyiba…Máté és Orosz már most határozottabb,agilisabb volt,mint Ők,pedig a tizedét sem játszottak annyit.Igen boldog voltam,hogy 0-2-ről “felálltunk”,de ezt megint magunknak köszönhetjük.És még jön a Pécs elleni mérközés és ha “szerencsésen ” alakulnak a dolgok még a 14.hely is összejöhet.
  Na akkor mint mondanának egyesek hol van a varázs…?!Nálunk az eddigi 15 meccsből maximum 2-3 mérkőzésen volt,ami valljuk be nem sok….

 • Ez van fiúk! Száz helyen leí­rtam, már magamat is únom. Nem tudunk gólt lőni, ill. gólhelyzetet kialakí­tani. Ezek a gólok mind, amolyan esetlegesek. Örülünk nekik, de nem értjük igazán hogyan születnek. Az Eger tudatosabb gólokat szerez, mint mi. Pedig milyen jó nevek vannak nálunk!!!!

  Fradi betegség? Átok? Ví­rus? Nem tudom.
  Hajráfradi

 • Kedves sorstársaim!

  Amit most le fogok í­rni, azért lehet, hogy érzelmi alapon megköveztek majd, de kérem, lehiggadva, átgondolva vitatkozzatok velem a kérdésben.
  Szerintem ez a szint a középmezőny alja… Mert az nem megy, hogy ha rosszul játszol kikapsz, ha jól játszol, akkor is legtöbbször, de néha nyersz… Ez a rossz csapatok sajátja. Az igazán jó futballcsapat mindí­g nyer, ha megy neki, ha gyengébb napot fog ki, akkor is csak ritkán veszí­t. A téli szünetben komoly erősí­tés kell a támadósorba és a védelembe, illetve a kapusposztra is, ha szeretnénk jövőre egy dobogóesélyes, az FTC-hez méltó csapatot, különben marad az állandó hullámvasút és a sűrű kí­nos magyarázkodás… Ez a véleményem, annak ellenére, hogy 0-2-ről egyenlí­tettünk tí­z emberrel, ami azért dicséretes! Hajrá Fradi!

 • Hát kedves lalolib,ha az én átkaim eljutottak a játékosokhoz! Egyszerüen nem értem mi történik a csapattal, jó lenne ha valaki megtudná magyarázni.Azt sem értem,hogy miért kell állandóan új felállást próbálgatni. Mi van Józsi Gyurival? Van róla információ? Mert nagyon hiányzott még akkor is,ha sokan alibi játékosnak tartják. De azt sem értem,hogy azok akik még néhány hete nagyszerűen játszottak,most miért estek vissza?
  Vannak itt kérdések, jó lenne őszintén válaszolni rájuk.
  ettől függetlenül a végén örültem a megszerzett pontnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ