Feljegyzések a fotelból – Az áramszünet sem segített

fotelszurkolo-29Csütörtök este szépen fogalmazva véget ért a magyar klubcsapatok európai kalandja. Annak ellenére, hogy Kovács Zoli a mérkőzés után azt nyilatkozta (megszállta a lila köd), hogy a Videoton jobb csapat, a Partizan úgy rohant át a hazaiak védelmén, hogy mire azok feleszméltek, már el is dőlt a továbbjutás. Ezzel meg is mutatta azt, hogy mire van szükség a Videoton legyőzéséhez. Nem kellenek ide sztárjátékosok (ha jól emlékszem a szerbeknél három légiós szerepelt, míg a Vidi kezdőjében heten voltak), csak önbizalom, erőnlét, lendület és tökéletesen megkomponált taktika. Egyszerű játék a foci – mondták már sokan, amit a Partizan játéka ékesen bizonyított is. Oroszlánként kell küzdenünk és akkor meg lehet a három pont – mondta Thomas Doll a héten, melyhez csak annyit tennék hozzá (a Partizan játékát látva), hogy a legtöbb esetben a gazellák gyorsasága sokkal többet ér, mint az oroszlánok éhsége. Ezt levetíthetném a tegnapi közel 3 órásra duzzadt Videoton elleni mérkőzésünkre is, de akkor megsérteném Afrika varázslatos állatvilágát, hiszen tegnap az oroszlánok és a gazellák helyett nyuszikák és őzikék mérték össze erejüket. De hagyjuk el az állatvilágot, azt meghagyom David Attenborough-nak, és térjünk vissza Felcsútra – oda, ahová mostanság nem nagyon szeretünk kirándulni. Három hónappal ezelőtt kaptunk itt egy négyest, ami nem éppen jó ómen, bár egy kicsit reménykedtem abban, hogy a Partizán-effektus hatni fog fog a Videotonra. Fél hét körül már nem gondoltam így…

Elég volt meglátni a csapat összeállítását ahhoz, hogy nyugodtan dőlhessek hátra és rezignáltan nyugtázhassam, hogy itt bizony túl sok babér nem fog teremni. Nem voltam ideges – inkább beletörődő. Fújtattam kettőt és megpróbáltam összeszedni az érveimet (legalább saját magam megnyugtatása végett), hogy miért is írtam le szerkesztőségünk belső fórumára a társaimnak, hogy 0-3. Mert ennyit tippeltem. Amit természetesen a tipmixen soha nem játszanék meg, egyrészt utálom a szerencsejátékot, másrészt soha nem tennék Fradi vereségre. Papírt ragadtam és elkezdtem számba venni a sérültek listáját. Nyolcig jutottam: Leo, Sternberg, Koch, Hajnal, Gera, Gorriaran, Bőle, Lovre B. Ehhez jön még, hogy Otigba sem lehet 100%-s és a kispadon olyanok is ültek, akikről még alig hallottam. Nem volt túl kecsegtető a helyzetünk.

Ha ehhez hozzávesszük még az elmúlt hetek szenvedéseit, akkor tegnap este nem oroszlánokra lett volna szükségünk, hanem Dany sárkányaira, akik a második félidő közepén meg is jelentek, a gond csak az, hogy az égen villámok formájában és bár megpróbálták “újrahasznosítani” a mérkőzést, de végül is visszajött a fény és be tudták fejezni a mérkőzést. A fény visszajött ugyan, de nem nekünk, mi még nem látjuk az alagút végét és csak titkon reménykedhetünk abban, hogy egyszer ki is fogunk kecmeregni belőle. Az okok többrétűek, most még nincs itt az ideje hosszasan elemezgetni. Egy dologra azért felhívnám a figyelmet, mely sok mindent meg is magyaráz (köszönet szerkesztőtársamnak, aki még a mérkőzés előtt kitette a fórumunkra). Bármennyire is fájdalmas, vissza kell térnünk a három hónappal ezelőtti mérkőzésre és megnézni a két csapat akkori kezdőjét. A Videotoné szinte ugyanez, egyedül a sérült Vinícius hiányzott. A mienké meg…négyen maradtak. A többiek vagy sérültek, vagy elmentek. Folytonosság a kapkodás ellen?

Úgy is indult a mérkőzés, hogy nem a közelgő vihar, hanem a Videoton mos le minket a pályáról. Néhányan nem találták a helyüket, mi sem tudtuk eldönteni, hogy vajon Botka vagy Lovre a jobbhátvéd, hogy vajon bárki is komolyan gondolta azt, hogy a 17 éves Csonka fogja megállítani a szerb vonulatot (és még nem is a Partizán szerbjeit), vagy azt, hogy Rui Pedro majd védekezni fog – a labdával is ritkán futott össze. A bekapott gól nem ért váratlanul, tökéletes példája volt az előbbi felsorolásnak. Ami utána történt, arra tényleg nem számítottam. Kellett 5-10 perc, hogy kilábaljunk a kábulatból és talán a Videoton is elhitte, hogy itt még félgőz sem kell, mert a 20. perc tájékától átvettük a játék irányítását. Helyzeteink is voltak és most kell jönnie annak a bizonyos “ha-nak”, melyről Priskin kétszer, Rui Pedro meg egyszer gondolkodott. Főleg Priskin kihagyhatatlan kapufája után kapkodtam levegőért. Kedves Tamás, öt méterre a kaputól nem kell szétbombázni a kapufát, csak belsővel be kell passzolni a kapuba a pöttyöst.

Ettől függetlenül nem voltam elégedetlen az első félidővel. Az persze látszott, hogy a Videoton nem töri magát (magyarosan fogalmazva még bennük volt a csütörtöki mérkőzés), ettől függetlenül simán ikszel mehettünk volna az öltözőbe. Jól működött a Lovre-Varga kettős a szélen és Moutarinak is sikerült néhányszor megfutni a baloldalt. Arra számítottam, hogy Doll cserélni fog, de arra nem, hogy éppen Vargát hozza le és nem Bödét, hanem Cserniket be. Fölösleges volt megbontani a jobboldalt és továbbra sem értem, hogy miért azt a játékost kell lehozni a pályáról, akiben mindig benne van a gól és ő tud egyedül szabadrúgást rúgni. Ha már az értetlenségemet nem bírom palástolni, akkor Dani helyzetét sem értem – bár azt lassan megszokom.

A második félidő elég gyors Vidi góllal indult – ezzel tulajdonképpen vége is lett mérkőzésnek. Még a legvérmesebb szurkoló sem gondolhatta, hogy innen képesek leszünk felállni és megfordítani az eredményt (azok az idők már régen tovaszálltak). Moutari még kihagyta a kihagyhatatlant (Priskin 2.0) és ennyi. Utána egyedül a vihar közeledtében reménykedtünk, mely meg is jött, vele együtt a felcsúti szupertechnika is felmondta a szolgálatot…Csak ne javulna meg, csak maradna az éji sötétség – csendben és nem éppen sportszerűen fohászkodtam, bízva egy újrajátszásban – addig talán a sérültjeink is megjönnek a sportkórházból. Helyettük a fény jött meg, majd újra ment, de aztán végleg visszatért, amit a Videoton egy újabb góllal meg is ünnepelt. Lőhettek volna még, de helyette a végén Priskinnek csak sikerült betalálnia (ezt biza hamarabb kellett volna megtennie). Így legalább nem lettünk lenullázva.

Várható volt a vereség. Sőt még azt is megkockáztatom, hogy ebben az összeállításban és ezzel a játékkal, még el is lehetne fogadni. A gond az, hogy amit az előző 6 fordulóban produkált a csapat (kivéve Mezőkövesd) – azzal nehéz számot vetni. 7 mérkőzés, 10 pont, nincs 50 %. Egyszerűen nem lehet félévente kicserélni egy csapatot, nem lehet pénzt a kukába elv alapján igazolgatni, miközben olyan játékosokat engedünk el, akikért azt a pénzt kapjuk, amit utána a kukába dobunk. Nem lehet örök érvényű szerződése senkinek, igenis közel négy év egy csapat élén nem mindig egészséges, kell a megújulás, kellenek az új gondolatok, az új impulzusok. Nem elég mindig azzal védekezni, hogy három hónappal ezelőtt még jó edző voltam.

Nyilasi Tibor és Novák Dezső után már soha nem fogok edzőváltást követelni (az arénában sem tettem), de valamit tenni kéne, mert így minden eddigi eredmény – amit nem is lehet elvenni – úgy fog járni, mint a felcsúti aréna.

A homályba vész.

20 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Az áramszünet sem segített bejegyzéshez

 • A sok (bìròi) balitéleteken elgondolkozvàn csak azt sajnàlom, hogy vannak mindig emberek, akiknek a Fradin bökni egyet nagy élményt és elégtételt jelent. A rosszakaròk és irigyek hada szàmlàlhatatlan. Ez meg mindig igy Volt és mindig is igy fog lenni.

  Mégis szànalmas.

  Ezt a meccset bàr ne is néztem volna, de mégis feltûnt, hogy a védekezés milyen kiszolgàlt a gyors tàmadòkkal szemben.

  Hàt nincs középpàlyànk ?

  Amìg elôl gòlokat kell lôni és a gòlok utàn kell szaladnunk, addig kàr is azon gondolkozni, hogy vajon mikor jön létre az a bizonyos középpàlya, melyet igérnek nekünk màr sokà, de aminek kieszközlése mindig el van halasztva, a körülményekkel mentegetôzve és magyaràzkodva.

  Ha vissza emlékeztek, akkor Doll edzônek 2013-tòl 2015-ig tartott az a folyamat, amelyben ki tudta épìteni a védelmet Nalapàval, Dilaverel és azzal a bosnyàk fiùval, aki màr régen nem focizik a Fradiban.

  Most akkor 2017-nél tartunk és egészen 2019-ig kell vàrnunk ùjra, amìg bajnoksàgot nyerünk ?

  A nagy kérdés a helyzeten, hogy Doll edzô képes-e fog lenni, elôbb megtalàlni azt a megoldàst, ami végre nem csak egy szilàrd védelemhez, hanem egy kreativ középpàlyàhoz is vezetne.

  Doll-t nem szabad azonban lebecsülni, habàr nem àll jò a szénàja jelenleg.

  A médiàk rosszakarata meg jòl àlcàzva van. Az òriàst könnyebben lehet nyilal eltalàlni, mint a törpét.

  A törpék mindig is örültek az òriàsok kudarcainak.

  Szerintem Doll edzô belezavarodott abban, amit talàn màr több-kevés elszàntsàggal el akar kezdeni. Tùl sok oldalon akar valamit kezdeni és ha pontosabban oda figyelünk, akkor nem tud véghez vinni màr jòformàn semmit Sem, mert az idô eljàrt felett. Tùl sok a felszedett aszfalt, a kiàsott gödör, az eltàvolìtott burkolat ahhoz, hogy a forgalom nyugodtan tudna tovàbbfolyni.

  A ruhadarab màr tùl sok oldalon szakadozik.

  El kell hatàrozni, hogy egy ùj ruhàt vegyünk-e, vagy stoppoljuk a régit.

  Ez mutatkozik a jàtékon is, amelyet a csapat képes mutatni.

  Sok toldàs, foltozàs a tàmadòsorban. Sok toldàs, foltozàs a védelemben. A középpàlyàt meg 2013-òta elhanyagoltàk, vagyis a szegény Gera Zoli-ra biztàk, akinek csak egy kis ideig jutott, Nagy Àdàm személyében, egy kis lazìtàs.

  Több sztratégia taktika helyett. Akkor a Fradi megint egy tàmadò-szellemû csapat fog lenni.

  Doll-al. Vagy Doll nélkül.

 • Egy pár gondolat:

  1. Láttatok habzó szájú játékost bármilyen ítélet után az elmúlt egy évben? Mit vártok Dibusztól, akit tavaly lepanyenkázott az ellenfél kapusa, és ahelyett hogy lekö.. lefe.., mit csinált? Pacsizott egy jóízűt, mi meg elsírtuk szégyenünkbe magunkat, hogy ilyen játékos Fradi mezt húzhat. A Doll-éra alatt a csibészséget kiirtották, elzavarták, hátra tett kezű selyemfiúkká nevelt csapattal nem lehet csatát nyerni.

  2. Varga volt az elmúlt hetek egyetlen játékosa, aki húzta jobb-futóként a csapatot. Mást nem is tud játszani. Tegnap számunkra szurkolók, és ahogy olvastam és hallottam a szakmai sajtó által is ismeretlen és értelmezhetetlen feladattal bízta meg “Auf widershen Doll”.

  3. Herre Doll azért tegnap mondott egy megcáfolhatatlan tényt is.Én is úgy gondolom, hogy semmivel sem lett rosszabb edző, mint volt három hónappal ezelőtt. Már akkor is ugyanilyen szar volt.

  Inkább nem folytatom, mert még a végén ki kell tiltsam magam. Csak annyit, hogy nem a kevés ponttal, a szar játékkal van a gond, átéltünk mi már ennél sokkal rosszabbat is, az elmúlt évtizedben, csak akkor se pénzünk se gazdánk nem volt, de egy valami összetartott bennünket. A FRADI SZÍV.

 • A meccset ott és akkor kell lejátszani, amikorra kisorsolták.
  2016 tavaszán ill. a 2016/17-es bajnokságban a dobogós csapatok elleni megszerezhető 33 pontból 10-et sikerült begyűjteni.

 • Irányítatlan egyesület irányítatlan szakosztályának irányítatlan csapata. Anarchia, a zavaros halászaival. Az NB1 szintalattisága és a játékosok egyéni képességei miatt nem lesz csak kiesésveszély ebből az egész trágyadombból, amik most mi magunk vagyunk. (Ezt azért még ebben a lelki és idegállapotban is borzasztó volt leírni.)

 • Már nagyon régen mondtam el a véleményemet, mert úgy látom teljesen felesleges. Kiábrándító ez a produkció, amit ez a csapat produkál. Azt gondolom el kéne már felejteni ezeket a külföldi edzőket. Elég csak a Debrecent példának venni, hiszen tavaly majdnem kiestek, most meg simán verték az agyon dicsért Vasast és Honvédot. Úgy néz ki jó úton járnak. Mi meg idehozunk olyan játékosokat jó fizetéssel, akik máshol még a kispadra sem ülhetnek le. Tudatos csapatépítésről nem beszélhetünk, már csak azért sem mert éppen a tegnapi meccsközvetítés alatt hangzott el hogy mióta Doll az a vezetőedző 40 játékos fordult meg a Fradinál. Úgy gondolom ennek az egy statisztikai adatnak is elegendőnek kellene lenni, ahhoz hogy elköszönjünk tőle.
  Az is sokat mondó, hogy nyolc sérült van jelenleg. Ez összefügg az edzettségi állapottal is. Ezt még csak tetézi, hogy az elmozdíthatatlan edző, olyan összeállításokat produkál, amellyel csak a szurkolókat bosszantja. Olyankor állít be tapasztalatlan fiatalokat, amikor azok biztosan nem tudnak beilleszkedni, így csak égeti őket és elvesztik minden önbizalmukat. Például a Csonkának labdát sem passzoltak, hiába helyezkedett úgy, hogy neki passzoljanak. Semmiféle taktikai elgondolást nem lehet felfedezni. Az ellenünk játszó csapatok pedig mindig kihasználják a mi gyenge pontjainkat. Ez nemcsak nemzetközi szinten van így, hanem már hazai szinten is.
  Ma még talán nem lenne késő váltani, hiszen még a bajnokság elején tartunk, de ha így folytatjuk nem sok esélyünk lesz a nemzetközi szereplésre. Persze talán jobb is mert ott is csak égetjük magunkat. El kellene gondolkodni mit akarunk és újra építkezni, mert ez az út csak lefelé vezet.

  • Tavasszal Kundrákot ugyanígy a Videoton ellen dobta be a mélyvízbe, ahelyett, hogy gyengébb csapatok ellen próbálná ki őket. Persze a jövő embereinek kikiáltott fiatalok kérdéses, hogy mennyire tehetségesek ill. kommunikációs célokra (épül az utánpótlás…) remekül használható, ha egy tuti vereség esetén teszik be őket és nem egy megnyerhető meccs megy el ezen.

   • Azért a Varga-Csernik csere is megérne egy-két gondolatot… Doll szerint Varga nem játszott jól, azért cserélte le. Ilyen alapon sokakat le lehetett volna cserélni, de nem Csernikre. Böde, Bognár, Kundrák akkor még a padon volt.

    • Teljesen értelmetlen volt a csere. Ráadásul azt a játékost hozza le rendre, aki el tudja végezni a pontrúgásainkat, ahelyett hogy gyakoroltatná a maradékkal pl. a szögletrúgást edzésen.

     • Egyet azért ne felejtsünk el! A Fradi bajnoki évének őszi szezonjában a 4-2-3-1-es felállásban a négy -- állítólag remeklő -- védőnk előtt ott volt szűrőnek két védekező középpályás, Gera és Nagy Ádi!!! Az első négyes pedig nem zavarta egymást, lőtték is a gólokat emberesen! Most van egy nem összeszokott védelmi négyes, előttük semmi, mert Rui Pedro védőnek is, támadónak is nulla, Lovre támadó, a védőfeladata eléggé akadozik, Csonka vagy Csernik sem alkalmas igazán védőfeladatokra. És ha Varga Rolit is lehozza Doll, senki nem tud labdát adni, Moutari meg a múltkori két gólja óta elszállt… Elől pedig hagyni kéne Bödét játszani, Priskin -- a mostani gólját is Daninak köszönhette -- Djuricint idézi ügyetlenkedésben! Mindenkinek igaza van, aki arról beszél, hogy ez a csapat évek alatt egyre jobban visszaesik, és még most is azt mondom: ebből a játékosállományból is sokkal többet lehetne kihozni! Csak néhány kerékkötőt el kéne felejteni… Elsősorban a fejlődni képtelen Dollt…

  • Sokszor ismerném el, hogy igazad van a külföldi edzőkkel kapcsolatban. Két aggályom van csak: ha idejön egy tehetséges (tényleg az) külföldi játékos, akkor azzal hogyan kommunikálna? Ugyanis az egyik egyik legnagyobb hibájuk hogy nem beszélnek nyelveket. A másik aggályom: tudsz most mondani olyan Fradi-érzelmű tehetséges vagy már bizonyított trénert, aki ezzel a Fradival eredményt tudna elérni , megfelelne a vezetőségnek, a szurkolóknak stb? Mert sajnos én nem. Régen Simon Tibiből kinéztem volna. De most ki lenne alkalmas? Gerzson is edző akar lenni, de remélem csak az utánpótlásban. Ott szerintem az egyik legjobb lehetne. D vezetőedzőként egy nagypofájú, kikezdhetetlen, zsarnok edzőre lenn szükségünk.

 • Függetlenül attól, hogy a Vidi jelenleg jobb, mint a mi megtizedelt, elképzelés nélkül játszó csapatunk, nem tudom magamban tartani a véleményemet: undorító, visszataszító volt, ahogy a “független” sportcsatorna munkatársai aggódtak, hogy ne szakadjon félbe a meccs, ne kelljen újra játszani. Érdekes, amikor a Fradi fiókcsapatának, a Soroksárnak vezetése mellett szakadt félbe a meccs, akkor az újrajátszást rendelték el. Gratulálok az MLSz ellenőrnek, de a csapatunk vezetőinek is, hogy 50 perc szünet után engedték a mérkőzés folytatását!

 • Nekem ennek a meccsnek 3 tanulsága volt:
  1, a Vidi 3 napot pihent a meccsre, mi 10-et, de meccsen úgy lefutottak minket mint a nyúl. Szóval erőnlét egyenlő 0. Én azt hittem ,nekiesünk a Vidinek, a 60-70. perc táján elfogynak és akkor legyűrjük őket. Hát tévedtem: a 3. percben lehetett látni hogy védekezni jöttünk. Szóval taktika egyenlő 0.
  2, Ha a áramot 3 év alatt találják meg, akkor sem meri lefújni a bíró a meccset. Biztos van rá valami szabály, hogy mennyi ideig lehet várni de itt nem volt érvényben. Most nem is érdekes, mert nem voltunk meccsben, de ha ez egy kupadöntőben stb fordul elő,akkor is a VIP páholyban elhelyezkedő Orbán Viktor vagy Csányi Sándor direktíváinak kel megfelelnie? “Szegény bíró” akárhányszor megindult a pálya közepe felé, mindig 5-6-8 ember próbálta megakadályozni. Kínomban már nevettem.
  3, Ebben a csapatban egyetlen vezéregyéniség, de még csak vagány ember sincs. Egy példát mondok: amikor Lazovic páros lábbal rácsúszva elütötte Dibuszt és a bíró csak sárgát adott, egy játékos sem volt aki odament volna és kirúgta volna a pályáról azt a szarházit. De még csak nem is reklamált senki. Dibusz meg felkelt , összeölelkezett Lazovic-csal , még pacsizott is vele. Simon Tibi vagy Dalnoki, Pintér, Lipcsei kirúgta volna a pályáról. Itt senki sem volt. Nincs tartása a csapatnak.
  A hangulat viszont jó volt a lelátón, szurkolók tehát még vannak. Csak a gyerekeink nem értették miért nem fejezi be e a meccset a bíró. Dehát meg kell tanulniuk az örök szabályt: néha óhatatlanul is veszítesz, csak ne csinálj szokást belőle.
  Doll: viszlát!

  • A labda már ott sem volt, egyértelmű piros Lazovicsnak! Batik mezhúzásért sárgát kapott, kicsivel előtte Pátkai húsz méteren ráncigálta, azt hiszem, Moutari mezét, nem kapott utólag sárgát. Ennyit a pártatlan játékvezetésről…

   • Lazovicsnak járt volna a piros. Köszi, hogy leírtátok, én kihagytam az értékelésből, pedig jelentősen befolyásolhatta volna a mérkőzést.

    • Látod? Már Neked sem tűnt fel, hogy kihagytad. Ennyire nem számított. Sajnos ez a Fradi ezen a meccsen egy 10 emberrel játszó Vidit sem vert volna meg. Rossz volt nézni, hogy az 50 perces szünet után hogyan melegítettek a játékosok. A Vidi focistái mint a mérgezett egerek mozogtak, melegítettek, a mieink meg mintha nem hitték volna el, hogy itt lesz folytatás. Álmosan lötyögtek. Edzőink a környéken nem voltak.

    • Az a gáz, hogy nem befolyásolta volna…

  • Azért ne legyünk nevetségesek.
   ujrajátszás? :oops amikor fehervaron vihar volt mennyit állt a játék? ne orbánozzunk amikor
   Elnök ur is ott ült a sütibarlangban nézők? Egy rangadon 2500 néző? Vicc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák