Feljegyzések a fotelból – Az áramszünet sem segí­tett

fotelszurkolo-29Csütörtök este szépen fogalmazva véget ért a magyar klubcsapatok európai kalandja. Annak ellenére, hogy Kovács Zoli a mérkőzés után azt nyilatkozta (megszállta a lila köd), hogy a Videoton jobb csapat, a Partizan úgy rohant át a hazaiak védelmén, hogy mire azok feleszméltek, már el is dőlt a továbbjutás. Ezzel meg is mutatta azt, hogy mire van szükség a Videoton legyőzéséhez. Nem kellenek ide sztárjátékosok (ha jól emlékszem a szerbeknél három légiós szerepelt, mí­g a Vidi kezdőjében heten voltak), csak önbizalom, erőnlét, lendület és tökéletesen megkomponált taktika. Egyszerű játék a foci – mondták már sokan, amit a Partizan játéka ékesen bizonyí­tott is. Oroszlánként kell küzdenünk és akkor meg lehet a három pont – mondta Thomas Doll a héten, melyhez csak annyit tennék hozzá (a Partizan játékát látva), hogy a legtöbb esetben a gazellák gyorsasága sokkal többet ér, mint az oroszlánok éhsége. Ezt levetí­thetném a tegnapi közel 3 órásra duzzadt Videoton elleni mérkőzésünkre is, de akkor megsérteném Afrika varázslatos állatvilágát, hiszen tegnap az oroszlánok és a gazellák helyett nyuszikák és őzikék mérték össze erejüket. De hagyjuk el az állatvilágot, azt meghagyom David Attenborough-nak, és térjünk vissza Felcsútra – oda, ahová mostanság nem nagyon szeretünk kirándulni. Három hónappal ezelőtt kaptunk itt egy négyest, ami nem éppen jó ómen, bár egy kicsit reménykedtem abban, hogy a Partizán-effektus hatni fog fog a Videotonra. Fél hét körül már nem gondoltam í­gy…

Elég volt meglátni a csapat összeállí­tását ahhoz, hogy nyugodtan dőlhessek hátra és rezignáltan nyugtázhassam, hogy itt bizony túl sok babér nem fog teremni. Nem voltam ideges – inkább beletörődő. Fújtattam kettőt és megpróbáltam összeszedni az érveimet (legalább saját magam megnyugtatása végett), hogy miért is í­rtam le szerkesztőségünk belső fórumára a társaimnak, hogy 0-3. Mert ennyit tippeltem. Amit természetesen a tipmixen soha nem játszanék meg, egyrészt utálom a szerencsejátékot, másrészt soha nem tennék Fradi vereségre. Papí­rt ragadtam és elkezdtem számba venni a sérültek listáját. Nyolcig jutottam: Leo, Sternberg, Koch, Hajnal, Gera, Gorriaran, Bőle, Lovre B. Ehhez jön még, hogy Otigba sem lehet 100%-s és a kispadon olyanok is ültek, akikről még alig hallottam. Nem volt túl kecsegtető a helyzetünk.

Ha ehhez hozzávesszük még az elmúlt hetek szenvedéseit, akkor tegnap este nem oroszlánokra lett volna szükségünk, hanem Dany sárkányaira, akik a második félidő közepén meg is jelentek, a gond csak az, hogy az égen villámok formájában és bár megpróbálták “újrahasznosí­tani” a mérkőzést, de végül is visszajött a fény és be tudták fejezni a mérkőzést. A fény visszajött ugyan, de nem nekünk, mi még nem látjuk az alagút végét és csak titkon reménykedhetünk abban, hogy egyszer ki is fogunk kecmeregni belőle. Az okok többrétűek, most még nincs itt az ideje hosszasan elemezgetni. Egy dologra azért felhí­vnám a figyelmet, mely sok mindent meg is magyaráz (köszönet szerkesztőtársamnak, aki még a mérkőzés előtt kitette a fórumunkra). Bármennyire is fájdalmas, vissza kell térnünk a három hónappal ezelőtti mérkőzésre és megnézni a két csapat akkori kezdőjét. A Videotoné szinte ugyanez, egyedül a sérült Viní­cius hiányzott. A mienké meg…négyen maradtak. A többiek vagy sérültek, vagy elmentek. Folytonosság a kapkodás ellen?

Úgy is indult a mérkőzés, hogy nem a közelgő vihar, hanem a Videoton mos le minket a pályáról. Néhányan nem találták a helyüket, mi sem tudtuk eldönteni, hogy vajon Botka vagy Lovre a jobbhátvéd, hogy vajon bárki is komolyan gondolta azt, hogy a 17 éves Csonka fogja megállí­tani a szerb vonulatot (és még nem is a Partizán szerbjeit), vagy azt, hogy Rui Pedro majd védekezni fog – a labdával is ritkán futott össze. A bekapott gól nem ért váratlanul, tökéletes példája volt az előbbi felsorolásnak. Ami utána történt, arra tényleg nem számí­tottam. Kellett 5-10 perc, hogy kilábaljunk a kábulatból és talán a Videoton is elhitte, hogy itt még félgőz sem kell, mert a 20. perc tájékától átvettük a játék irányí­tását. Helyzeteink is voltak és most kell jönnie annak a bizonyos “ha-nak”, melyről Priskin kétszer, Rui Pedro meg egyszer gondolkodott. Főleg Priskin kihagyhatatlan kapufája után kapkodtam levegőért. Kedves Tamás, öt méterre a kaputól nem kell szétbombázni a kapufát, csak belsővel be kell passzolni a kapuba a pöttyöst.

Ettől függetlenül nem voltam elégedetlen az első félidővel. Az persze látszott, hogy a Videoton nem töri magát (magyarosan fogalmazva még bennük volt a csütörtöki mérkőzés), ettől függetlenül simán ikszel mehettünk volna az öltözőbe. Jól működött a Lovre-Varga kettős a szélen és Moutarinak is sikerült néhányszor megfutni a baloldalt. Arra számí­tottam, hogy Doll cserélni fog, de arra nem, hogy éppen Vargát hozza le és nem Bödét, hanem Cserniket be. Fölösleges volt megbontani a jobboldalt és továbbra sem értem, hogy miért azt a játékost kell lehozni a pályáról, akiben mindig benne van a gól és ő tud egyedül szabadrúgást rúgni. Ha már az értetlenségemet nem bí­rom palástolni, akkor Dani helyzetét sem értem – bár azt lassan megszokom.

A második félidő elég gyors Vidi góllal indult – ezzel tulajdonképpen vége is lett mérkőzésnek. Még a legvérmesebb szurkoló sem gondolhatta, hogy innen képesek leszünk felállni és megfordí­tani az eredményt (azok az idők már régen tovaszálltak). Moutari még kihagyta a kihagyhatatlant (Priskin 2.0) és ennyi. Utána egyedül a vihar közeledtében reménykedtünk, mely meg is jött, vele együtt a felcsúti szupertechnika is felmondta a szolgálatot…Csak ne javulna meg, csak maradna az éji sötétség – csendben és nem éppen sportszerűen fohászkodtam, bí­zva egy újrajátszásban – addig talán a sérültjeink is megjönnek a sportkórházból. Helyettük a fény jött meg, majd újra ment, de aztán végleg visszatért, amit a Videoton egy újabb góllal meg is ünnepelt. Lőhettek volna még, de helyette a végén Priskinnek csak sikerült betalálnia (ezt biza hamarabb kellett volna megtennie). így legalább nem lettünk lenullázva.

Várható volt a vereség. Sőt még azt is megkockáztatom, hogy ebben az összeállí­tásban és ezzel a játékkal, még el is lehetne fogadni. A gond az, hogy amit az előző 6 fordulóban produkált a csapat (kivéve Mezőkövesd) – azzal nehéz számot vetni. 7 mérkőzés, 10 pont, nincs 50 %. Egyszerűen nem lehet félévente kicserélni egy csapatot, nem lehet pénzt a kukába elv alapján igazolgatni, miközben olyan játékosokat engedünk el, akikért azt a pénzt kapjuk, amit utána a kukába dobunk. Nem lehet örök érvényű szerződése senkinek, igenis közel négy év egy csapat élén nem mindig egészséges, kell a megújulás, kellenek az új gondolatok, az új impulzusok. Nem elég mindig azzal védekezni, hogy három hónappal ezelőtt még jó edző voltam.

Nyilasi Tibor és Novák Dezső után már soha nem fogok edzőváltást követelni (az arénában sem tettem), de valamit tenni kéne, mert í­gy minden eddigi eredmény – amit nem is lehet elvenni – úgy fog járni, mint a felcsúti aréna.

A homályba vész.

20 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Az áramszünet sem segí­tett bejegyzéshez

 • A sok (bìròi) balitéleteken elgondolkozví n csak azt sajní lom, hogy vannak mindig emberek, akiknek a Fradin bökni egyet nagy élményt és elégtételt jelent. A rosszakaròk és irigyek hada szí mlí lhatatlan. Ez meg mindig igy Volt és mindig is igy fog lenni.

  Mégis szí nalmas.

  Ezt a meccset bí r ne is néztem volna, de mégis feltûnt, hogy a védekezés milyen kiszolgí lt a gyors tí madòkkal szemben.

  Hí t nincs középpí lyí nk ?

  Amìg elôl gòlokat kell lôni és a gòlok utí n kell szaladnunk, addig kí r is azon gondolkozni, hogy vajon mikor jön létre az a bizonyos középpí lya, melyet igérnek nekünk mí r sokí , de aminek kieszközlése mindig el van halasztva, a körülményekkel mentegetôzve és magyarí zkodva.

  Ha vissza emlékeztek, akkor Doll edzônek 2013-tòl 2015-ig tartott az a folyamat, amelyben ki tudta épìteni a védelmet Nalapí val, Dilaverel és azzal a bosnyí k fiùval, aki mí r régen nem focizik a Fradiban.

  Most akkor 2017-nél tartunk és egészen 2019-ig kell ví rnunk ùjra, amìg bajnoksí got nyerünk ?

  A nagy kérdés a helyzeten, hogy Doll edzô képes-e fog lenni, elôbb megtalí lni azt a megoldí st, ami végre nem csak egy szilí rd védelemhez, hanem egy kreativ középpí lyí hoz is vezetne.

  Doll-t nem szabad azonban lebecsülni, habí r nem í ll jò a széní ja jelenleg.

  A médií k rosszakarata meg jòl í lcí zva van. Az òrií st könnyebben lehet nyilal eltalí lni, mint a törpét.

  A törpék mindig is örültek az òrií sok kudarcainak.

  Szerintem Doll edzô belezavarodott abban, amit talí n mí r több-kevés elszí ntsí ggal el akar kezdeni. Tùl sok oldalon akar valamit kezdeni és ha pontosabban oda figyelünk, akkor nem tud véghez vinni mí r jòformí n semmit Sem, mert az idô eljí rt felett. Tùl sok a felszedett aszfalt, a kií sott gödör, az eltí volìtott burkolat ahhoz, hogy a forgalom nyugodtan tudna toví bbfolyni.

  A ruhadarab mí r tùl sok oldalon szakadozik.

  El kell hatí rozni, hogy egy ùj ruhí t vegyünk-e, vagy stoppoljuk a régit.

  Ez mutatkozik a jí tékon is, amelyet a csapat képes mutatni.

  Sok toldí s, foltozí s a tí madòsorban. Sok toldí s, foltozí s a védelemben. A középpí lyí t meg 2013-òta elhanyagoltí k, vagyis a szegény Gera Zoli-ra biztí k, akinek csak egy kis ideig jutott, Nagy ídí m személyében, egy kis lazìtí s.

  Több sztratégia taktika helyett. Akkor a Fradi megint egy tí madò-szellemû csapat fog lenni.

  Doll-al. Vagy Doll nélkül.

 • Egy pár gondolat:

  1. Láttatok habzó szájú játékost bármilyen í­télet után az elmúlt egy évben? Mit vártok Dibusztól, akit tavaly lepanyenkázott az ellenfél kapusa, és ahelyett hogy lekö.. lefe.., mit csinált? Pacsizott egy jóí­zűt, mi meg elsí­rtuk szégyenünkbe magunkat, hogy ilyen játékos Fradi mezt húzhat. A Doll-éra alatt a csibészséget kiirtották, elzavarták, hátra tett kezű selyemfiúkká nevelt csapattal nem lehet csatát nyerni.

  2. Varga volt az elmúlt hetek egyetlen játékosa, aki húzta jobb-futóként a csapatot. Mást nem is tud játszani. Tegnap számunkra szurkolók, és ahogy olvastam és hallottam a szakmai sajtó által is ismeretlen és értelmezhetetlen feladattal bí­zta meg “Auf widershen Doll”.

  3. Herre Doll azért tegnap mondott egy megcáfolhatatlan tényt is.Én is úgy gondolom, hogy semmivel sem lett rosszabb edző, mint volt három hónappal ezelőtt. Már akkor is ugyanilyen szar volt.

  Inkább nem folytatom, mert még a végén ki kell tiltsam magam. Csak annyit, hogy nem a kevés ponttal, a szar játékkal van a gond, átéltünk mi már ennél sokkal rosszabbat is, az elmúlt évtizedben, csak akkor se pénzünk se gazdánk nem volt, de egy valami összetartott bennünket. A FRADI SZíV.

 • A meccset ott és akkor kell lejátszani, amikorra kisorsolták.
  2016 tavaszán ill. a 2016/17-es bajnokságban a dobogós csapatok elleni megszerezhető 33 pontból 10-et sikerült begyűjteni.

 • Irányí­tatlan egyesület irányí­tatlan szakosztályának irányí­tatlan csapata. Anarchia, a zavaros halászaival. Az NB1 szintalattisága és a játékosok egyéni képességei miatt nem lesz csak kiesésveszély ebből az egész trágyadombból, amik most mi magunk vagyunk. (Ezt azért még ebben a lelki és idegállapotban is borzasztó volt leí­rni.)

 • Már nagyon régen mondtam el a véleményemet, mert úgy látom teljesen felesleges. Kiábrándí­tó ez a produkció, amit ez a csapat produkál. Azt gondolom el kéne már felejteni ezeket a külföldi edzőket. Elég csak a Debrecent példának venni, hiszen tavaly majdnem kiestek, most meg simán verték az agyon dicsért Vasast és Honvédot. Úgy néz ki jó úton járnak. Mi meg idehozunk olyan játékosokat jó fizetéssel, akik máshol még a kispadra sem ülhetnek le. Tudatos csapatépí­tésről nem beszélhetünk, már csak azért sem mert éppen a tegnapi meccsközvetí­tés alatt hangzott el hogy mióta Doll az a vezetőedző 40 játékos fordult meg a Fradinál. Úgy gondolom ennek az egy statisztikai adatnak is elegendőnek kellene lenni, ahhoz hogy elköszönjünk tőle.
  Az is sokat mondó, hogy nyolc sérült van jelenleg. Ez összefügg az edzettségi állapottal is. Ezt még csak tetézi, hogy az elmozdí­thatatlan edző, olyan összeállí­tásokat produkál, amellyel csak a szurkolókat bosszantja. Olyankor állí­t be tapasztalatlan fiatalokat, amikor azok biztosan nem tudnak beilleszkedni, í­gy csak égeti őket és elvesztik minden önbizalmukat. Például a Csonkának labdát sem passzoltak, hiába helyezkedett úgy, hogy neki passzoljanak. Semmiféle taktikai elgondolást nem lehet felfedezni. Az ellenünk játszó csapatok pedig mindig kihasználják a mi gyenge pontjainkat. Ez nemcsak nemzetközi szinten van í­gy, hanem már hazai szinten is.
  Ma még talán nem lenne késő váltani, hiszen még a bajnokság elején tartunk, de ha í­gy folytatjuk nem sok esélyünk lesz a nemzetközi szereplésre. Persze talán jobb is mert ott is csak égetjük magunkat. El kellene gondolkodni mit akarunk és újra épí­tkezni, mert ez az út csak lefelé vezet.

  • Tavasszal Kundrákot ugyaní­gy a Videoton ellen dobta be a mélyví­zbe, ahelyett, hogy gyengébb csapatok ellen próbálná ki őket. Persze a jövő embereinek kikiáltott fiatalok kérdéses, hogy mennyire tehetségesek ill. kommunikációs célokra (épül az utánpótlás…) remekül használható, ha egy tuti vereség esetén teszik be őket és nem egy megnyerhető meccs megy el ezen.

   • Azért a Varga-Csernik csere is megérne egy-két gondolatot… Doll szerint Varga nem játszott jól, azért cserélte le. Ilyen alapon sokakat le lehetett volna cserélni, de nem Csernikre. Böde, Bognár, Kundrák akkor még a padon volt.

    • Teljesen értelmetlen volt a csere. Ráadásul azt a játékost hozza le rendre, aki el tudja végezni a pontrúgásainkat, ahelyett hogy gyakoroltatná a maradékkal pl. a szögletrúgást edzésen.

     • Egyet azért ne felejtsünk el! A Fradi bajnoki évének őszi szezonjában a 4-2-3-1-es felállásban a négy -- állí­tólag remeklő -- védőnk előtt ott volt szűrőnek két védekező középpályás, Gera és Nagy Ádi!!! Az első négyes pedig nem zavarta egymást, lőtték is a gólokat emberesen! Most van egy nem összeszokott védelmi négyes, előttük semmi, mert Rui Pedro védőnek is, támadónak is nulla, Lovre támadó, a védőfeladata eléggé akadozik, Csonka vagy Csernik sem alkalmas igazán védőfeladatokra. És ha Varga Rolit is lehozza Doll, senki nem tud labdát adni, Moutari meg a múltkori két gólja óta elszállt… Elől pedig hagyni kéne Bödét játszani, Priskin -- a mostani gólját is Daninak köszönhette -- Djuricint idézi ügyetlenkedésben! Mindenkinek igaza van, aki arról beszél, hogy ez a csapat évek alatt egyre jobban visszaesik, és még most is azt mondom: ebből a játékosállományból is sokkal többet lehetne kihozni! Csak néhány kerékkötőt el kéne felejteni… Elsősorban a fejlődni képtelen Dollt…

  • Sokszor ismerném el, hogy igazad van a külföldi edzőkkel kapcsolatban. Két aggályom van csak: ha idejön egy tehetséges (tényleg az) külföldi játékos, akkor azzal hogyan kommunikálna? Ugyanis az egyik egyik legnagyobb hibájuk hogy nem beszélnek nyelveket. A másik aggályom: tudsz most mondani olyan Fradi-érzelmű tehetséges vagy már bizonyí­tott trénert, aki ezzel a Fradival eredményt tudna elérni , megfelelne a vezetőségnek, a szurkolóknak stb? Mert sajnos én nem. Régen Simon Tibiből kinéztem volna. De most ki lenne alkalmas? Gerzson is edző akar lenni, de remélem csak az utánpótlásban. Ott szerintem az egyik legjobb lehetne. D vezetőedzőként egy nagypofájú, kikezdhetetlen, zsarnok edzőre lenn szükségünk.

 • Függetlenül attól, hogy a Vidi jelenleg jobb, mint a mi megtizedelt, elképzelés nélkül játszó csapatunk, nem tudom magamban tartani a véleményemet: undorí­tó, visszataszí­tó volt, ahogy a “független” sportcsatorna munkatársai aggódtak, hogy ne szakadjon félbe a meccs, ne kelljen újra játszani. Érdekes, amikor a Fradi fiókcsapatának, a Soroksárnak vezetése mellett szakadt félbe a meccs, akkor az újrajátszást rendelték el. Gratulálok az MLSz ellenőrnek, de a csapatunk vezetőinek is, hogy 50 perc szünet után engedték a mérkőzés folytatását!

 • Nekem ennek a meccsnek 3 tanulsága volt:
  1, a Vidi 3 napot pihent a meccsre, mi 10-et, de meccsen úgy lefutottak minket mint a nyúl. Szóval erőnlét egyenlő 0. Én azt hittem ,nekiesünk a Vidinek, a 60-70. perc táján elfogynak és akkor legyűrjük őket. Hát tévedtem: a 3. percben lehetett látni hogy védekezni jöttünk. Szóval taktika egyenlő 0.
  2, Ha a áramot 3 év alatt találják meg, akkor sem meri lefújni a bí­ró a meccset. Biztos van rá valami szabály, hogy mennyi ideig lehet várni de itt nem volt érvényben. Most nem is érdekes, mert nem voltunk meccsben, de ha ez egy kupadöntőben stb fordul elő,akkor is a VIP páholyban elhelyezkedő Orbán Viktor vagy Csányi Sándor direktí­váinak kel megfelelnie? “Szegény bí­ró” akárhányszor megindult a pálya közepe felé, mindig 5-6-8 ember próbálta megakadályozni. Kí­nomban már nevettem.
  3, Ebben a csapatban egyetlen vezéregyéniség, de még csak vagány ember sincs. Egy példát mondok: amikor Lazovic páros lábbal rácsúszva elütötte Dibuszt és a bí­ró csak sárgát adott, egy játékos sem volt aki odament volna és kirúgta volna a pályáról azt a szarházit. De még csak nem is reklamált senki. Dibusz meg felkelt , összeölelkezett Lazovic-csal , még pacsizott is vele. Simon Tibi vagy Dalnoki, Pintér, Lipcsei kirúgta volna a pályáról. Itt senki sem volt. Nincs tartása a csapatnak.
  A hangulat viszont jó volt a lelátón, szurkolók tehát még vannak. Csak a gyerekeink nem értették miért nem fejezi be e a meccset a bí­ró. Dehát meg kell tanulniuk az örök szabályt: néha óhatatlanul is veszí­tesz, csak ne csinálj szokást belőle.
  Doll: viszlát!

  • A labda már ott sem volt, egyértelmű piros Lazovicsnak! Batik mezhúzásért sárgát kapott, kicsivel előtte Pátkai húsz méteren ráncigálta, azt hiszem, Moutari mezét, nem kapott utólag sárgát. Ennyit a pártatlan játékvezetésről…

   • Lazovicsnak járt volna a piros. Köszi, hogy leí­rtátok, én kihagytam az értékelésből, pedig jelentősen befolyásolhatta volna a mérkőzést.

    • Látod? Már Neked sem tűnt fel, hogy kihagytad. Ennyire nem számí­tott. Sajnos ez a Fradi ezen a meccsen egy 10 emberrel játszó Vidit sem vert volna meg. Rossz volt nézni, hogy az 50 perces szünet után hogyan melegí­tettek a játékosok. A Vidi focistái mint a mérgezett egerek mozogtak, melegí­tettek, a mieink meg mintha nem hitték volna el, hogy itt lesz folytatás. Álmosan lötyögtek. Edzőink a környéken nem voltak.

    • Az a gáz, hogy nem befolyásolta volna…

  • Azért ne legyünk nevetségesek.
   ujrajátszás? :oops amikor fehervaron vihar volt mennyit állt a játék? ne orbánozzunk amikor
   Elnök ur is ott ült a sütibarlangban nézők? Egy rangadon 2500 néző? Vicc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.31. 19:30, m4sport
11.04. 21:00, m4sport
11.08. 17:00, m4sport
MK: 11.14.14:45, M4Sport
11.21.19:30, m4sport
11.24. 21:00, m4sport
Novák Dezső
Tárhelyszolgáltatónk
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ