Feljegyzések a fotelból – Csúcsra járatva

fotelszurkolo-29Vége van, a függöny legördült – volt olyan időszak, nem is olyan régen, amikor Ady búskomor versével zártuk le az adott évadot. A 2015/16-s bajnoki szezonban egyetlen pillanat sem volt, amikor eszembe jutott volna a Finita, amikor attól kellett volna félnünk, hogy megint eltelik egy év és az álmaink köddé válnak. Nem volt komisz darab, nem kellett becsapott poétaként a gép elé ülnöm és a foteles jegyzeteimmel vigasztalni magam, hogy igen, most sem sikerült, de még van reményünk ahhoz, hogy méltók legyünk a Ferencvárosi labdarúgás dicsőséges múltjához. Meg van 29., simán, helyenként könnyedén, Böde Dani a gólkirály, ráadásul egy olyan csúcsot is megdöntöttünk, melyről azt hitték (hittük), hogy úgy fog beágyazódni a magyar labdarúgás történetébe, mint az 1931/32-s 100%-os bajnokság. Az 1998/99-es idényben, az Egervári Sándor által dirigált MTK 19 pont előnnyel nyerte a bajnokságot, amit idén Thomas Doll Fradija kettővel megfejelt, ezzel csúcsra járatva a bajnoki cí­met. Van még egy állomás, egy nagyon fontos állomás, melyen olyan vastagon szedett zöld szí­nnel tehetjük fel az i-re a pontot, hogy gondolataimban örökre száműzhetem Ady önmarcangoló leszámolását a múlt keserű emlékével. Volt részünk benne, kezdve a 2006-s jogtalan kizárással, a pénzügyi csőd kaszáló suhintásával, a hamiskás befektetőkkel és minden egyéb olyan próbálkozással melyek végén komisz poéták voltunk, akik reméltek és szerettek ugyan, de végül csúnyán becsaptak és akitől elvették a jövő reményét.

Amit 2015 januárjától visszakaptunk. Kupagyőzelem, Szuperkupa-siker, 34 mérkőzéses veretlenségi sorozat, varázslatos ősz, egy “biztonságos” tavasz, idő előtti bajnoki cí­m, 21 pontos előny, 75 %-os teljesí­tmény. Kell ennél több? Igen, az a bizonyos zöld pont az i betűn még hátra van és utána jön az igazi megmérettetés, ahol jó lenne tovább lépni, jó lenne egy kicsivel közelebb kerülni Európához. Nincsenek túlzó reményeim, megpróbálom helyén kezelni a magyar labdarúgás erejét, de ha továbbra is annak a céltudatos csapatépí­tésnek leszünk tanúi, amit 2015 januárjától a 29. bajnoki cí­münkig vezetett, akkor talán esélyünk lehet újra megí­zlelni az európai kupaküzdelmek varázslatos világát.

De ne szaladjunk annyira előre, néhány mondat erejéig azért foglalkozzunk a Haladás elleni utolsó mérkőzéssel, melynek azon kí­vül, hogy rekordot döntöttünk, más jelentősége nem nagyon volt. Persze jó érzés győzelemmel zárni a bajnokságot, jó ránézni a tabellára, ahol a második Videoton olyan messze van tőlünk, mint Makó Jeruzsálemtől – még akkor is, ha itt nem Makó városáról szól a legenda, hanem egy lovagról, aki hajóval akart eljutni a szent városba, de az úton felöntött a garatra és amikor a felébredt kótyagos álmából egyből térdre borult és hálát adott az istennek, hogy megérkezett Jeruzsálembe – pedig valahol a dalmát tengerparton állomásozott a hajó, ahonnan még tényleg messze volt az áhí­tott cél.

Mi nem estünk Makó lovag hibájába, mi nem tévedtünk el, az első fordulótól kezdve tudtuk az irányt, tudtuk hová akarunk eljutni. Szombat délután, a soproni stadionban, amikor a játékosoknak és a szakmai stábnak a nyakába akasztották az aranyérmet, meg is érkeztünk.

A mérkőzést nem tudom mennyien látták, a tévé ugyanis többszöri próbálkozás után, változtatva az eredeti terveken, végül inkább a kiesésre fókuszált, a rekordbajnok mérkőzését az internetre száműzte. Érdekes két óra volt, felidézte a régi idők körkapcsolások idilljét, amikor a családunk férfi tagjai a recsegő rádió hangszórójára tapadva követték a mérkőzéseket. Emlékszem apám hányszor szitkozódott, hogy miért csak egy-két perc jut a Fradira, miért kell átkapcsolni a Dózsára amikor az senkit sem érdekel. Azóta nagyot fordult a világ és a technika, a számí­tógépen néztük a meccset a barátaimmal, miközben skype-n keresztül beszélgettünk és az egyik szemünk sarkából a tévét is figyeltük, ahol felváltva kapcsolgattak az egyes helyszí­nek között.

Volt már itt szó Adyról, a csúcsra járatásról, Makó lovagról és a régi Pacsirta rádióról, de magáról a Haladás elleni győzelemről még semmi. Túl sokat nem is akarok foglalkozni vele, nyertünk 1-0-ra, szerencsére senki sem sérült meg, az érmeket is mindenki megkapta, Sesták már játszott egy keveset, Dilaver arcán sem láttam rémületet, hogy egy hét múlva nem tudna pályára lépni a kupadöntőn. A Dózsa kikapott (igaz a mérkőzés java részében emberhátrányban játszott), ami természetesen nem jelenti azt, hogy az MLSZ elkövette azt a hibát, hogy a bajnoknak járó kupa mellé egy füst alatt nem adta oda a magyar kupát is. Ettől függetlenül nem rossz érzés ránézni a tabellára és látni a 30 pontos (!) különbséget a zöldek és a lilák között.

Nem lesz könnyű menet a kupadöntő, de ahhoz, hogy felérjünk a Mount Everest csúcsára, május 7-én, a Groupama Arénában méltón le kell zárni a 2015/16-s bajnoki szezont.

Mert megérdemeljük. Ebben biztos vagyok.

7 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Csúcsra járatva bejegyzéshez

 • Sokat töprengtem azon, hogyan is lehetne megfogalmazni, hogy a győzelmen és a meccs presztí­zsén túl miért ANNYIRA FONTOS a lila makákók elleni kupadöntő.
  Arra jutottam, hogy egy ILYEN ÉV után ne éppen ők mondhassák el azt magukról, hogy 3 meccsen maradtak veretlenek a Fradi stadionban! Akik rendőrbérencek és unokák, akik mai napig gyalázzák a meggyilkolt Simon Tibit, akik szánalmas ní­mandok módjára egy solymosi nemecsek csalásával 6-0-ra vertek minket és primitiv senkik stí­lusában erről nevezték el a magazinjukat…(Jelzem feléjük, hogy a FRADI SAS-t annyira érdekli a LILA PINCEBOGÁR, hogy MI még a 11-1-ről SEM neveztünk el újságot…ennyit a nagyokról és a törpékről..)
  És mert a 29.-hez olyan jól hangzik, hogy 21-ről a 22-re léptünk:)

 • lalolib, milyenek a Magyar labdarùgí s törvények:

  Ha bajnok egy csapat, akkor “szabad” kupagyôztesnek is lennie ?

  És ha igen. (Elnézést a sok kérdést), akkor hogy indulna a BEK-ben és a KEK-ben ?

  A körkapcsolí sal kapcsolatban teknikai okokbòl bizonyí ra érdekes, hogy mit lehet csiní lni, azonban egy mérkôzést (legyen az bí rmilyen) azt erkölcsileg nem szabad megszakìtani.

  2006 òta folyamatos veszélyek és aggí lyok utí n, szabad-e hí tradôlni és felsòhajtozni egy jòt ?

  Gondolom nem í rtana.

  Jön a mí jus 7.

  “kit érdekli is a lilí k ?”. mí jus 7 utí n mí r ôket csak ôk sají t maguk.

  • Duplázás esetén korábban a kupamásodik indult a KEK-ben, az új szabályozás szerint ez esetben a bajnoki eredmények alapján következő. (Tehát most a negyedik.)

  • Nagy a jelentősége a kupadöntőnek az Újpest ellen. A kupadöntő az igazi lezárása a 2015-16-os idénynek! A Fradi jegyek (a bérletes elővásárlás után) szerdán végeredményben órák alatt elfogytak, í­gy a zöld-fehér oldalon teltház lesz. És sokan a kinnmaradók közül is újra itt lesznek! Ez a helyes út, mely az egység felé mutat! Erős, együttes és szenvedélyes szurkolás lesz! HAJRÁ FRADI!!

   • PhantomXR!
    Igy van,nagy a jelentősége a majmok elleni meccsnek!Ha nyerünk akkor mi dupláztunk.Ők meg úgy sem indulhatnak nemzetközi kupában,eltiltásuk okán. Meg valljuk meg, annyira azért legyünk önzők, amí­g mi visszasoroltattunk a másodosztályba,nekik sok mindent elnézett a “korrekt” MLSZ….

    • Péter on!

     Az mí r közismert dolog, hogy a Fradi nem csak a “nemzet labdarùgòcsapat”-a, hanem olykor a mostohagyereke is.

     Sosem értettem meg, hogy abban az idôkben, miért is volt egy olyan “korrekt” MLSz a Fradival szemben olyan könyörtelen.

     Ezzel Sem a Dòzsa, (Sem a Vasas, akiket helyettünk megtartottak az NB 1-ben) nem lettek kedvenceim, habí r megértem, hogy egy csapatnak kell szurkolni az embernek.

     Egész nem régig én is azon az elven voltam, hogy ha ôneki jòk a lilí k, hí t szurkoljon nekik.

     Nem régen azonban egy TV-közvetìtésen azt az “aranyos” sí lon felpréselt két szavacskí t olvashattam, hogy sz…r Fradi.

     No, hí t ott mégsem tartunk még ! És remélem, odí ig sosem fogunk fajulni.

     Nem olyan fontosak mégsem a lilí k, de — azért mégis fí j ilyesmi !

     Ezért én is kiví nom, hogy jòl elporoljuk a lilí kat. (ùgy alapossan !) Mí r csak azért is, mert vannak bizonyos dolgok, amit nem szabad csiní lni.

     Ezért lakolni kell. Ezt illô megbüntetni.

     Hajrí  Fradi !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.30. 19:30 m4 Sport
EL-csoportkör 11.04. 21:00 M4 Sport
11.07. 15:20 m4 Sport
11.21.17:30 M4 Sport
EL-csoportkör 11.25. 18:45 M4 Sport
11.28.18:00 M4Sport
12.044. 18:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ