Feljegyzések a fotelból – Ennél több kell, még itthon is

Apuka, mikor indul a bajnokság? – kérdezte egy 10 éves serdülő legény 1968 februárjában, miközben békésen, és egy kicsit unottan ücsörgött a kellemes meleget árasztó cserépkályha peremén. Nem is annyira a foci érdekelte akkor még, várta a kockás papírt amit apa és a bátyó elővett, megrajzolva a kereszttáblát és előre lejátszva a bajnokságot. Abban csak “kibicként” vehetett még részt, bár apa néha-néha megkérdezte: – No öcskös! Fradika-Egyetértés? A 10 éves legény egyből rá is vágta: Erkölcs, Erő, Egyetértés – ekkorra már belenevelték, a három E-t már óvodás korában fújnia kellett, de most beleesett a csapdába, a bátyóka arcára ki is ült a mosoly: – Butuska, apa az eredményre kíváncsi! Négyet rúg a Fradi – vágtam rá ösztönösen, bár azt nem nagyon értettem, hogy az Egyetértés hogyan lehet meg Erkölcs és Erő nélkül. Ezzel el is árultam a “titkot”, a 10 éves fiúcska én voltam a cserépkályha melegébe burkolózva. Ezekben az években, a téli hónapokban mindig előkerült a kockás papír, amin néhány óra alatt lejátszottuk a bajnokságot, és ahol mindig a Fradi lett a bajnok. Persze azokban az években ez nem volt lehetetlen küldetés, 1967 után duplázni tudott Lakat mester legénysége, majd jöttek a hetvenes évek, az “ősi ellenfél” bajnoki sorozata, mely el is söpörte a mi kis játékunkat a kockás papíron megnyert bajnoki címeket. Valójában 1968-s bajnoki szezon (akkor még tavasz/ősz rendszerben folyt a bajnokság) nyitó meccsére nem is emlékszem, megnézhetném az adatbázisban, de mivel idővel számos olyan nyitány maradt meg az emlékeim között, inkább azokkal hangolódtam a 2020/21-s szezon nyitó találkozójára, mely nevében örökrangadó, de Villont idézve: “Hová lett a tavalyi hó?” És nem csak a 20-s, 30-s évek örökrangadói, hanem apám kockás papírja is már csak az emlékekben él. Ráadásul a jelenünk sem biztató, ki tudja mit hoz a holnap, vajon ősszel legalább a bajnoki meccseket felülhetünk a lelátóra, vagy a vírus újból bezárja az életünket?

10 évesen még jobban érdekelt a kockás papíron lejátszott bajnokság, de ahogy múltak az évek, egyre több nyitóforduló maradt meg az emlékezetemben. Az első 40 éves, 1980-ra datálódik, amikor Novák Dezső első, teljes Ferencvárosi bajnoki szezonjának nyitómérkőzésén, volt csapatának, a Dunaújvárosnak gurított egy nyolcast, benne Nyíl három góljával, melyeket ha jól rémlik, néhány méterről “kotorta” a hálóba. Vagy lehet feledni 1990. augusztusát amikor a szintén “friss” edző, Nyilasi Tibor lövetett őt nyílvesszőt a lilák szívébe? Nem lehet feledni 2009 augusztusát sem, amikor a jogtalan kizárásunk után 3 évvel, az Üllői úton nyertünk a ZTE ellen. Ez különleges emlék is számomra, hiszen 6 év után először léptem át az Üllői út “küszöbét”, plusz e mérkőzés után született az első fotelszurkolós jegyzet is.

Ennek már több mint 10 éve (vajon minek rohan ennyire az idő?), de a kérdés ugyanaz. Vajon hogyan vesszük az első akadályt, vajon idén meglesz a 32, és ezzel Rebrov mesternek zsinórban a harmadik bajnoki címe? Az első kérdésre megkaptuk a választ, a többit majd a jövő, az előttünk álló 32 forduló dönti el. A nyitány nem sikerült. Csűrhetjük, csavarhatjuk, elővehetjük a szokásos “ha” szócskát, de a lényegen semmit sem változtat. Ha lett volna kockás papír és kereszttábla, fix győzelemre veszem a kezdést. Kellett volna egy kis erődemonstráció, egy jó és főleg eredményes főpróba a szerdai BL-selejtezőre, de sajnos egészen mást kaptunk.

A vizes lepedőt egyenlőre a mosógépben hagyom, de ahogy a Barcának is nehéz lesz megmagyarázni a tegnapi estét, úgy nekünk is az örökrangadó első félidejét. Nagy mellény? Könnyelműség? Összeszokottság hiánya? Rákészülés? Lehetne folytatni a kérdőjelek sorát, egyenként nem is fogom “kiértékelni” őket, valószínűleg együttes hatásról beszélhetünk, valószínűleg mindenki elhitte (én is), hogy sétagalopp lesz a bajnokság, benne az MTK, örökrangadó ide vagy oda, mégis csak újoncról van szó, ha nem is osztálykülönbség, de legalább két gólos különbségnek ki kellett volna jönnie még akkor is, ha fejben már szerdára készültek a játékosok.

Egy dologra mindenképpen fel kell készülni. Ez meg a mai foci “rákfenéje”, a letámadás. Biztos nézitek a BL és az EL mérkőzéseit, benne a tegnapi Barca gyalázattal, és számos tanulsággal. Lipcse, Sevilla, Bayern – a totális letámadás magasiskolája, olyan szinten, mely már-már az űrfoci kategóriájába tartozik. És amit meg lehet tanulni. Nem olyan szinten, mint az előbb említett csapatok, de olyan szinten mint az MTK, az nem lehetetlen küldetés. Ha pedig az űrfocit játszó Bayern ellen a Barca szinte képtelen volt kihozni a labdát a saját térfeléről, akkor a “mennyei” szinten focizó MTK is simán megzavarhatja a csoportkörös álmokat dédelgető Fradit.

Meg is tette. 45 percig bírták, utána belefáradtak, de onnan meg bennünk nem volt annyi kreativitás, hogy kitudjuk domborítani a két csapat között különbséget. Egyedül Tökiben volt az a plusz, mely három pontot eredményezhetett volna, és ha a végén Varga Roli elrontott ziccere után eltalálja az üres kaput, az örökrangadó “hősévé” válhatott volna, de bármennyire is furcsán (és talán illetlenül is) hangzik, nem nagyon bánkódom a kihagyott lehetőségért. Egyrészt nem nagyon érdemeltünk volna győzelem, másrészt tényleg jó lenne elhagyni ezt a “elég egyet lőnünk és után rutinból lehozzuk” mentalitást, mely eredményes tud lenni (két éve az is), de ennél azért többre vágyunk.

Ahogy a Bayern tette, az ötödik után sem álltak le, pedig négy nap múlva újabb nehéz mérkőzés vár rájuk. Nem az járt az eszükben, nem pihentek rá, nem féltették a lábukat, ők 90 percen át ki akarták szolgálni a szurkolókat, és magát a labdarúgást. Mely tegnap két arcát is megmutatta. Tudom, teljesen más kávéház, de az alapok ugyanazok, a célok ugyanazok (itt a győzelemre gondolok), de ha nem figyelünk, ha nem vagyunk mentálisan a topon, ha félgőzzel lépünk a zöld gyepre, ha nem a “mának” focizunk hanem a következő feladatra gondolunk, akkor bizony érhet bennünket meglepetés. Remélem, ez figyelmeztetőnek is jó volt, tanultunk belőle.

Tanultunk belőle?

5 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Ennél több kell, még itthon is bejegyzéshez

 • Màr a svéd csapat elleni 2:0-às selejtezô tàvlatàbòl ìrok errôl az örökrangadòròl, mely szàmomra — érthetetlen mòdon — nem volt azonos ezzel a meccsel, amit a képernyô mellett követtem, hanem azzal a meccsel, amely a pàly szélén perdült.

  A pàlyàn folyò meccsrôl nekem megint az a tanulsàgot jutatta eszembe, hogy hiàba akarunk nyilt sisakkal (vagyis középpàlyàval) küzdeni és kiàllni; ha az ellenfél egyszerüen nem veszi a középpàlyàt szàmba, mellôzi és nem létezônek tekinti, akkor nehéz egy szép és tetszetôs futbalt jàtszani. Akkor is, ha ezt akarnànk.

  Az MTK letàmadòjàtéka bàr hatàsos volt, de hol van az az MTK, amelyet a kombinàciòs jàték jellemezte egykoron ?

  A labdarùgàs fejlôdése nem àll(t) meg. Még mindig igaz, hogy az pofàra esik, aki két lépést egyszerre akar megtenni.

  Màr csak remélni tudom, hogy a jelenlegi fejlôdés csakis egy àtmeneti idôszak és ki fog valami fejlôdni, aminek nem csak esze és làba, hanem közepe is fog lenni. Vagyis szìve és középpàlyàja.

  A pàlya melletti meccs szàmomra szintén érdekes volt.

  A Fradi sas kihìvòja az MTK libàja. A B-közép … Az màr nincs az MTK-nàl.
  Az MTK-nak is lehetett volna. A történelem màsképpen alakult.

  Valami alakul az MTK-nàl, vagy ezek csak egy ùj edzô kisérletezései ?

  Szép làtni azt, hogy az MTK hozzànk folyamodik és velünk ellenkezve, hozzànk idomul (MTK libàja).

  A hosszù közös mùltunk mégis irànyadò.

  Minden esetre örülök annak, hogy az MTK megint az elsô osztàlyban van és az UTE nem ment a màsodik osztàlyba.

 • Sziasztok!
  Én nem lépek arra a mezsgyére,hogy idehozzam a katalánokat.Soha sem szerettem őket,nekem a Fradi a kedvencem és velük leszek kritikus is.Én végigszenvedtem a mötöká elleni meccset, jobban mint a csapatunk.Sohasem tudtam lélekben azonosulni a hátul tili-tolival.Aztán tegnap Botka és Dvali is bizonyította miért.Dvali az első 20 percbe a saját csapattársát még véletlenül sem találta meg labdával.Botka meg hozta a kötelezőjét, simán elveszik tőle a labdát a saját 16-osunk előtt,rutinos védőt lealáz egy rutintalan csatár.Köszönje meg Dénesnek,hogy nem 2-0 lett az eredmény.Sajnos az egész csapatunk a tudása legaláját adta.Annyira szívtelen lelketlen volt a játékunk,hogy köszönjük meg a mötökának az egy pontot.Középpályánk az sehol sem volt ,Sigér,meg Kharatyin szépen alibizett,az új srác is eldurrant egy félidő alatt.Ami Tökit illeti,rúgott egy gólt,,aztán már a kaput sem találta el.Isael, megint úgy kezelte le a labdákat,hogy 5 méterre pattant el tőle.Boli a pályán volt?Irónikus persze a kérdés.A cseréje Roli is már csak a szépségre megy,szőke melír van,100%-os gólhelyzet kihasználás nincs!Vagy igazolunk még csatát, esetleg Rebrov mester még Szigonyt favorizálja?Nos jó kérdés.Szerdán selejtező.Ezzel a mentalitással amit tegnap láttam, az esélytelenek nyugalmával léphetünk pályára.Kiselejteznek bennünket, ha ezek a srácok megint a mezeiket küldik pályára maguk helyett.NE LEGYEN IGAZAM!A tegnap esti “mutatvány” megbukott mint főpróba!

  • Szia,
   Talán egy kicsit túl szigorú vagy. Nekem sem tetszett amit láttam, de egy mérkőzés után még nem esek kétségbe.
   Nagyon akadozott a gépezet, 0-1 után ha Dibusz nem véd bravúrral akkor még keserűbb a szánk íze, bár ha az elején Sigér belövő a tutit, vagy a végén Varga Roli…ki tudja, de ahogy már többször megjegyeztük, “ha” nem létezik a fociban.
   Bízom benne, hogy szerdán egy másik Fradit fogunk látni. Ha így lesz, akkor is felvetődik egy kérdés: az örökrangadón miért is nem ment?

   • Szia lalolib!
    Nagyon szigorú vagyok velük és kritikus is.Kicsit tartok a tegnapiak fényében a szerdától.Persze,szorítok a srácokért és remélem,hogy más Fradit látunk szerdán.Amennyiben bejön a jóslatod,akkor “csak” rápihentek!Legyen így! Hajrá Fradi!

 • 1968-ban egy 2:2-vel kezdtünk, a Salgótarján ellen, a Népstadionban. De megvédtük banoki címünket az év végén. Legyen akkor ez jó ómen. Reménykedjünk, mert a tegnapi produkció nagyon gyengére sikeredett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső