Feljegyzések a fotelból – Győztes pótlás

fotelszurkolo_newHétfőn este amikor leültem a tévé elé és a távirányí­tót megkaparintva a Real Madrid-Cordoba mérkőzésre kapcsoltam, nem tagadom, voltak hátsó gondolataim. Amellett, hogy kedvelem a Real-t (még akkor is, ha a cí­merükben van egy számomra eléggé csúnyának tartott szí­n is), az egyik kedvenc spanyol városom Cordoba, melynél hangulatosabbat nem nagyon alkotott a történelem, ahol a római, a mór és a spanyol kultúra olyan bájos keveréke található mely örökre beszippantja az embert. Ráadásul a város focicsapata is történelmet í­rt, hiszen feljutott az első osztályba, ahol az első mérkőzését a sorsolás “szeszélye” folytán a királyi gárda otthonában játszotta. Újoncként a világ egyik legjobbja ellen, a Santiago Bernabéu stadionban. A kí­váncsiságom is éppen ebből a tényből fakadt. Vajon milyen taktikát választ az újonc? Vajon rombolni, ütközni, verekedni akarnak majd, vagy “csak” tisztelni a játékot és megpróbálni a legjobbat kihozni belőle? Aki látta, az tudja a végeredményt: 2:0-ra nyert a Real egy olyan mérkőzésen ahol alig volt szabálytalanság, ahol végig a hazaiak domináltak, de a vendégek sem elégedettek meg a buszuk leparkolásával. Egyszerűen élvezni akarták a lehetőséget, meg akarták mutatni a világnak, hogy úgy is lehet egy kiscsapatnak vendégként pályára lépni, hogy ne kelljen állandóan a 104-s számot tárcsáznia a hazaik gyúrójának.

Ezek után meg valószí­nűleg nem nehéz kitalálni, hogy milyen hátsó gondolatok is vezéreltek a távirányí­tó elfoglalásával. Egy nappal voltunk túl a Nyí­regyháza 29 szabálytalansággal tankolt buszos mérkőzésén, amit végül is magabiztosan behúztunk, de a mérkőzés nagy tanulsága az volt a számomra, hogy addig amí­g ilyen felfogásban játszanak az NB I-s csapatok, addig a magyar foci egy tapodtat sem volt előre vánszorogni. Erre hétfőn egy spanyol újonc megmutatta, hogy a spanyol foci miért is van ennyire előttünk. És vajon szerdán a másik magyar újonc, a Dunaújváros melyik csapatot fogja másolni? A Nyí­regyháza magyar fociját vagy a Cordoba spanyol stí­lusát?

A bevezetőm után gondolom nem nehéz kitalálni a választ, hiszen tegnap este majdnem sikerült lekopí­rozni a hétfői Real-Cordoba bajnokit. És nem csak azzal, hogy mi is 2:0-ra nyertünk, hanem azzal, hogy az Üllői út 129. szám alatt nagyon régen láthattunk ilyen szimpatikus ellenfelet. A vendégek tényleg minden dicséretet megérdemelnek. Nem rúgtak-haraptak, nem könyököltek, nem voltak alattomosak. Ők játszani jöttek és mondhatnánk, hogy felvállalták a tisztes vesztes szerepét, de szerintem nem erről szólt ez a mérkőzés.

Hanem magáról a fociról. Amiért szeretjük, amiért rajongunk és amiért még szerda délután is utaztunk több mint száz kilométert azért, hogy újra beléphessünk a Szentélybe és kiszurkolhassuk az újabb három pontot, mellyel már ott lihegünk a Videoton nyakában. Az ellendrukkerek most mondhatják azt, hogy vajon miért voltunk csak 8 ezren, hogy miért nem rúgtunk még 5-6 gólt, a stadion miért nem szakadt be a hangorkán alatt, miért kellett sorban állni a sörért és vajon miért is engedjük, hogy háromnaponta egy masina megnézze, hogy normálisan folydogál-e bennünk a vér. Azok válaszát akik tegnap ott voltak a lelátón nem nehéz megfogalmazni, de mivel nem akarok fölöslegesen indulatok generálni, csak ennyit í­rok le (legszí­vesebben csupa nagybetűvel):

Tegnap este nagyon jó volt Fradistának lenni, jó lehetett Dunaújváros szurkolónak lenni (a vereség ellenére is) és talán jó lehetett semleges fociszeretőnek is lenni.

Természetesen nem akarom túldimenzionálni a tegnapi győzelmünket. Voltak hibák – ez tény. Továbbra sincs igazi szélsőjátékunk, bár Ugrainak voltak ügyes próbálkozásai, szép gólt is lőtt, mégis sok esetben az utolsó “gondolatai” nem sikerültek. Lauth jobb oldalra állí­tása szerintem tévedés volt, valójában alig találkozott a labdával, ahogy Busainak sem ez lett a legjobb meccse. Ettől függetlenül az első pillanattól kezdve a kezünkben tartottuk az irányí­tást, és bár még nem ismerem a részletes statisztikát, valószí­nűleg ott is elég jó adatok fognak napvilágra kerülni. És ha már egy-két játékos “negatí­vumát” megemlí­tettem, ki kell újfent emelnem Mateos tanári játékát, Gerzson zseniális ütempasszait, és elől Böde Dani erejét. Akik “élőben” látták azok tudják mire gondolok. A második félidőben többször előfordult, hogy a megkapott labdával egyedül próbált 2-3 védővel szemben helyzetet kialakí­tani. Amikor nekilódult (elnézést a szóhasználatért, de tényleg ez fejezi ki legjobban), látni lehetett a védők arcán a rémületet. Ezekből igaz nem született gól, mégis szinte mindegyik “meglódulását” tapssal honoráltuk. Mert benne volt az erő és a lendület. De akkor vajon mi hiányzott a gólhoz?

A segí­tség jobb oldalon. Most leí­rhatnám egy négybetűs csatár nevét aki az ilyen szituációkban nagy segí­tségére lenne Daninak, de sajnos egyre kisebb rá az esély, bár van még három napunk. Ahogy a következő, MTK elleni bajnokira, mely minden bizonnyal sokkal nehezebb lesz mint a Dunaújváros vagy a Nyí­regyháza. Végül is három nap alatt behúztuk a két kötelezőt, ezzel ott vagyunk a dobogón. Öt mérkőzésből négy győzelem. Annak nem néztem utána (statisztikával foglalkozó szerkesztőtársam kapásból tudná), hogy mikor indultunk ilyen jól a bajnokságban, de az elmúlt években biztosan nem.

Ez még mindig nem jelenti az álmok kapuját, mert attól még nagyon messze vagyunk. Az első lépéseket megtettük, de a neheze még hátra van.

10 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Győztes pótlás bejegyzéshez

 • Tisztelettel jelentem, hogy az NB I-ben éppen tí­z éve, 2004 őszén álltunk az 5. forduló után 4 győzelemmel és 1 verességgel.
  *
  Amúgy egyre inkább feltűnik nekem valami tavasz óta az ellenfél csatárai egyre bizonytalanabbak a kapunk előtt. Olyan lehetőségeik sem mennek gyakran a kapu felé sem, amelyekből az „ifi valahányban” (manapság előkelően „az U valahányban”) is illik legalább a kapust eltalálni.. Nem mintha nem örülnék neki, de kí­váncsi lennék a miértjére. Vagy ez már inkább lélektani kérdés?
  *
  Rokonszenves volt a két ex-fradista játéka számomra. Tették a dolgukat, nem is rosszul. Nem akartak régebbi vélt vagy valós sérelmekért törleszteni. De az látszott a játékukon, hogy ez a Fradi már sok lenne nekik.

  • Tisztelt YSE

   Amit utoljí ra a két ex-fradistí ròl ìr talí n a legravaszabb és szebb elismerése a jelenlegi Fradinak

  • Józsi Gyuri azért tett róla, hogy észrevétlen maradjon. Orosz Márk meg akkor tűnt fel, amikor lecserélték. 🙂
   Abban tökéletesen igazad van, hogy nekik már ez a Fradi is sok.
   Az persze egy másik kérdés, hogy mondjuk Józsi, ha csereként beáll a 70. percben, tudott-e volna kevesebbet mutatni játékban, mint Havojic.

   • Ha Józsiról nem tudom, hogy a pályán van, fel se tűnt volna. Orosz próbálkozott becsülettel, de a hatékonyságával voltak gondok. A mi cseréink sem hagytak mély nyomokat bennem …

   • Lacikám, nem értek veled egyet. Orosz Márkkal nemegyszer meggyűlt Gyömbér baja, be is sárgult miatta, mert csak egy mutatós lerántással tudta megállí­tani. Pedig ez nem jellemző rá. És Józsi is szerzett nemegy kellemetlen percet a védelmünknek, főleg az első félidőben.
    Persze, azért tartósan nem jelentettek veszélyt. Bár mindkettő rokonszenves volt számomra, de ebbe a Fradiban már nem valók.
    Havojic sokkal lendületesebb, mint Józsi valaha is volt, jóval veszélyesebb, ha összeszokik a társakkal és némileg lehiggad, még sok örömünk lehet benne.

    • Tisztelt YSE

     Szép amit Havojicròl ìrt.

     Ennek a fiatal legénynek még nincs meg az önbizalma és az arcí ròl lerì, hogy fél és nem bìzik még abban, amit tundna, de amit még nem tud — az egész csapattal közösen — kihozni magí bòl.

     Nem hií ba ví lasztotta Doll a keretbe. Gondolom nem hií ba is fog bìzni benne.

     Jò érzés, hogy az edzô, valòszìnûleg, csak a legutolsò pillanatokban fogje majd letenni a kezét ròla.

     Havojicnak nagyon sok biztatí s kell a mí sik tí rsaktòl. Ezt csak lassan kapja, mivel a csapat még nem szokott össze. De azért lassan mí r gyakrabban keresik a labdí val. Ez szerintem egy jò jel.

    • Kedves Imre bátyám!

     Megadom magam! Mentségemre legyen mondva, ott a helyszí­nen jobban figyeltem a mi játékosainkat, plusz még mindig elvarázsol az új Szentély. 🙂
     Az ellenfélnél egyedül Villám Balázst figyeltem, mert ő is kalocsai és gyerekként apámnál tanulta a labdarúgást alapjait. Azóta is hálával gondol azokra az évekre és természetesen mi is büszkék vagyunk rá, ahogy Pákolicz Dávidra is (Nyí­regyháza), aki szintén nálunk tanulta a labdarúgás alapjait.

 • 5 meccsből 4 győzelem volt a realitás (a Győr helyett a Pápa). Most kezdődik a bajnokság a jelenleg dobogósok számára.

 • Kedves lalolib

  Semleges nézônek is szép meccs lett volna. Nagyon tetszett a két csapat közti “meleg csí kí nyví ltí s” a tí madò szektorokban. Ez még a semleges szpikernek is feltünt. ìgy lehet, nem a Fradi szurkolòtí bora nôl meg, de a szimpí tia irí nta. Ez mí r jobb lenne, mert szimpí tií bòl…

  A dunaùjví rosi edzô meg nagyon sportszerûen nyilatkozott a Fradiròl. Le a kalappal ! Ezt Sem hallani sokszor, hogy “ôk jobbak voltak”.

  Nem tudom mit fog Doll edzô a varí zskalapbòl varí zsolni, de biztos vagyok benne, hogy valami olyasmi fog lenni, amire Sem a szurkolòk, Sem az ellenfél nem lesz elkészülve. Nem vesz csodí t, hogy a Televìziò mí r csakis talí n ezért megsokszorozta a Fradi-meccseknek a közvetìtését, mert erre mí r a “semleges” nézôk is rí bukantak, hogy unalmas Fradi meccs mostaní ban nem igen Volt.

  A kesérletezés a fejlôdésnek í rnyéka. A “lépcsôfokok”-nak, ahogy ezt Doll a mùltkor mondta meg az a veszélye, hogy alaposan el csùszhat az ember. Ha nem fogòdzkodik a korlí tokban, akkor meg még csùnyí n le is eshet. A korlí tok ezért — képletessen — fontosok. Nem csak a fellegekben jí rni (de ott is), hanem a földön is maradni. Jò tudni, hogy valamiben kell (és lehet) kapaszkodni. Ezek talí n az elért sikerek, a beví lt kombiní ciòk. Nem szabad elfeledni a csavarteszû edzôt Sem, aki mindig tud valamit varí zsolni a kalapjí bòl. Vagy nyulat, vagy zöld sast.

  De ha mí r, akkor inkí bb zöld sast.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső