Feljegyzések a fotelból – Képzelt riport…

egy Amerikai popfesztiválról – vágnák rá sokan, hiszen a Déry Tibor regényéből készült musical Presser Gábor zenéjével és Adamis Anna dalszövegével a hetvenes és nyolcvanak évek meghatározó műve volt, mely a mai napig szerepel a szí­nházak repertoárjában. “Normális” esetben valószí­nűleg nem jutott volna az eszembe, hisz annyi év távlatából a darab történetét már nem nagyon tudnám felidézni, bár az elhangzott dalok közül jó néhány még mindig itt cseng a fülembe. Menni kéne…Arra születtem…Valaki mondja meg…Ringasd el magad – van aki nem ismeri ezeket az örökzöld slágereket? Ha már belekezdtem egy teljesen fölösleges cí­mmagyarázatba, valahogy vissza kéne zökkenni a foci világába, bár a magyarázkodást tovább kell folytatnom, mert ma egy speciális fotelszurkoló kerül ki az oldalunkra, kivételesen közvetlenül a felcsúti mérkőzés után. Melynek az eredményét tudni fogom, bár a meccset valószí­nűleg nem fogom látni. A Tempó, Fradi! közel 10 éves történetében (gyorsan öregszünk!) csak néhány “rendkí­vüli” esetben maradt el a fotelszurkoló jegyzet, volt mikor szerkesztőtársam próbálta “oltani a tűzet” (kapott is érte) és talán egyszer hasonlóan a mostanihoz, egy “képzelt riport” í­ródott, nem a mérkőzés után, hanem előtte. Szerencsére most nem az epém mondta fel a szolgálatot és a ví­rusokat is távol tudtam tartani, de a néhány hónappal előre kalkulált “hosszú hétvégét” nem sikerült úgy szervezni, hogy az ne ütközzön a Fradi felcsúti fellépésével.

Mire elértem idáig rá kellett jönnöm, a cí­mválasztásból eredő ötlet, miszerint í­rok egy képzelt riportot, több sebből is vérzik. Mert még esetleg tudnám “utánozni” Rebrov mester nyugodtságát, vagy Lanzafame olaszos hevületét, sőt talán még Böde Dani “madocsai” szóhasználatát is, de annak ellenére, hogy a szí­vem győzelmet vár, de ezt előre talán még Szibülla, a Delphoi jósnő sem tudná tutira megmondani, hogy vajon Felcsúton nyerünk-e. Az meg elég blamás lenne, ha felborí­tva a papí­rformát és kiborí­tva a Fradi szí­veket nem sikerülne begyűjteni a három pontot, én meg itt előre iszom a medve bőrére, pedig tudom a régi bölcselet is azért született, mert addig, amí­g a medve nem “pihen” a lábunk előtt, addig bizony semmi sem biztos.

Ennek ellenére bármekkora is az a bizonyos barna medve (most azért nem is óriás, inkább csak panda), nekünk Felcsúton nyerni kell. Ezt annak tudatában is le kell í­rni, ha tudjuk, az eddig négy felcsúti kalandból (egy meccset Fehérváron játszottunk) csak egy volt igazán sikeres, annak is már több mint három éve. Ha más nem is, de Böde Dani zoknis, valamint parádés félfordulatos kapásgólja az emlékezetünkbe vésődött. Pedig az akkori felcsúti csapat alaposan fel volt turbózva: Fiola, Kleinheisler, Zsótér, Sallai, Tischler – akik közül már egyik sem tagja a csapatnak, igaz az akkori Fradiból már csak Dibusz, Varga és Böde maradt hí­rmondónak…pedig még csak három és fél év telt el. Bár ha azt vesszük, hogy a felcsúti gárdából csupán a kispad maradt Benczés személyében (néhány irányváltás után), még jól is állunk.

A tabellán is jól állunk, ami a felcsúti legényekről nem mondható el, de a célok is mások. Nálunk a bajnoki cí­m, náluk a kiesés elkerülése a cél. Ehhez nekünk pontokat, nekik meg pontot (többes számot azért ne használjunk) kéne szerezni. Az ellenfél céljai nem nagyon érdekelnek, de a miénk annál inkább. 5 ponttal megyünk a Honvéd előtt, és 9 ponttal a Videoton előtt (az elmaradt meccsüket még meg kell nyerni a közelí­téshez), ami a bajnokság első harmadának végén jól mutat. Főleg ha í­gy marad, melyhez győzni kell. Az, hogy ez sikerülni fog-e, azt még csak a szí­vem tudja, de az úgyis elfogult és arra alapozni azért még sem kéne.

Ezért is lesz hézagos a mérkőzés utáni jegyzet, bár az “elvárásaimat” nyugodtan papí­rra vethetem. Ha sikerül, akkor lehetek Rebrov mester segí­tője (oké, ez a szokásos túlzásaim egyike), ha pedig tévednék, az egy amatőr szurkolótól még elfogadható, főleg tőlem, aki még élőben is néha-néha félrenéz egy-két jelenetet. De hát a szurkoló már csak ilyen, főleg a Szentély varázsában tudnak “megváltozni” az események. Ha már az előbb elvárásokat emlegettem, jó lenne végre hosszabb időre a pályán látni Frimpongot és Nandót, mert mindketten sokat tudnának hozzátenni a játékhoz. Frimpong hátul adna stabilitást, Nandó meg mindenhol, ahol éppenséggel megfordul a pályán. Egy kis vérfrissí­tés is jót tenne, ami inkább konkurenciaharcot jelent, mely akkor fog valójában kialakulni, ha Otigba, Botka és Moutari is bevethető állapotban lesz. És akkor még nem is emlí­tettük Rodriguezt, akit “jó pénzért” vettünk és eddig kapott két meccsen kb. fél órát. A többi “kí­vülállót” meg felsorolni is nehéz, bár néhányuk feltűnt a Soroksár elleni edzőmeccsen.

Már csak azért is jó lenne ha néhányan rendelkezésre állnának, mert Heister és Lanzafame eltiltatta magát a szombati fellépéstől, í­gy őket helyettesí­teni kell, ami azért nem olyan egyszerű. Mert bár Heister helyett ott van Leo, de akkor ki lesz Blazic társa középen? Lanza helyett meg jöhet a Felcsúton zokniban is gólt lövő Dani, bár ehhez más fajta taktika és egy három évvel ezelőtti Böde kéne. Ahogy a taktikát sem féltem, Rebrov mester biztos tudni fogja a megoldást, úgy Dani sem egy félős fajta és bár nincs olyan formában mint az elmúlt években, de rá örökké igaz lesz a mondás: amí­g a lába éri a zöld gyepet, mindig benne van a gól. Mindezekből mi valósul meg? Bár állatvédő vagyok, de azért jó lenne előre inni a medve bőrére, de amí­g puskák lóghatnak emberek hátán (sí­pot is í­rhattam volna), addig minden képlékeny. Erre is volt már példa Felcsúton.

Mindezek után már csak egy kérés maradt: ha már a fotelszurkoló más programot választott, és ne legyen csak egy képzelt riport a felcsúti mérkőzésről, Ti í­rjátok meg a történéseket.

Ugye csupa jókat fogtok í­rni?

17 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Képzelt riport… bejegyzéshez

 • Köszönöm a kiegészí­téseket, elolvasva, tényleg jobb, hogy nem láttam…Persze ez sem teljesen igaz, mert minden Fradi meccset látni akarom még akkor is, ha az utána napokig “megkeserí­ti” a napjaimat. Lenne is véleményem az elmúlt két hónapról, de azzal még megvárom a hétvégi meccsünket. Hátra végre elindul vagy megindul a csapat. 🙂
  Ettől függetlenül továbbra is értetlenül állok a sérültek eltitkolásától. Olvasom, hogy hétvégén Messi megsérült…és azt is, hogy két hét múlva már játszani fog. Itt titok, ott nem…

 • Stí­lszerűen: “Hogyan mondjam el neked, amit nem lehet?…” Lalolib kérésének engedve csak a jót. Vagy Khilon mondásával, pontosan idézve: halottról vagy igazat, vagy semmit. (Ezt tévesen úgy használják, halottról vagy jót, vagy semmit, de eredetileg nem jót, hanem jól szerepel a szövegben. De ez most mindegy.)
  Rebrov taktikája még a Doll-éra legrosszabb meccseit is alulmúlta, és úgy tűnik, mi mindig magunkat verjük meg. Most is. Azt azonban, hogy egyszerre hét-nyolc Fradi-szí­v szűnjön meg dobogni, nehezen tudjuk elfogadni! Talán csak Leandro, Böde és Sigér mutatott valamit, a többiek -- csőd! Nem is csak a játékkal, de az akarással volt a legfőbb baj! És megint: felállt védelemmel szemben képtelenek vagyunk brmit is kitalálni, és ebben Rebrovnak sem volt ötlete, sőt!
  Remélem, ilyen meccsünk többet nem lesz! Hajrá Fradi!

 • Kedves Lalolib!

  Én sem voltam ott,pedig szerettem volna. így utólag, a tv-fotelből nézve azt mondom jobb hogy nem voltunk ott:1 infarktussal kevesebb. Dibusz hozta a szokásosat: csinál egy vérlází­tó hibát utána meg csinál egy bravúrvédést. A többiek meg…. Doll idejében volt ilyesmi: 3 oldalpassz után 1 hátra. Volt 2-3 helyzetnek nevezhető lehetőségünk, de nem éreztem a csapaton azt amit tavaly , hogy emberhátrányban is tudtunk fordí­tani. Itt mi is 11-en voltunk de ha 2 évig tart a meccs akkor sem rúgunk gólt. Egyik haverom azt mondta a meccs előtt hogy le kell adnunk a pontokat a Csútnak, én azért reménykedtem hogy legalább 1-et elhozunk. Hát nem!!!
  Petrjak is állandóan befelé cselezett, szegény öreg Leonak kellett beadni a 2. félidőben már. Koch,Lovrencsics életveszély volt a védősorban,középen mibdenki csak állt, és a sokak által várt Böde szuperprodukció is hullagyenge volt. Most már lehet érteni hogy miért nem kezdő. Finnbogasson levegő a légüres térben, Rodrigeztől sem láttam semmi extrát ami indokolná a vételárát. Kérdezem: hol van Mutari, Rui Pedro, Georgievic, Otigba, Nando, Botka? Nem mintha olyan sokat várnék egyik másiktól. Hol vannak a tehetségeink,akikkel szerződéseket kötöttünk? Mindenki sérült vagy műtötték? Rengeteg pénz ment el rájuk (adófizetőké). Hol vannak?
  Elnézést a kissé negatí­v hangnemért de rohadt dühí­tő,hogy van egy új edzőnk és ugyanúgy süllyesztjük el őt is, ugyanis ez a csapat valószí­nüleg nemzetközi kupában fog játszani valamikor júniusban (vagy talán már májusban), és ha a Puskást nem tudjuk megverni,akkor kit?
  A lányok meg kéziben bravúrokat szállitanak (idegenben is) úgy hogy a fél csapat sérült. Hogy van ez?
  Hajrá Fradi!

 • Hí t ennek is meg kellett történie, ví rható, hogy vereség nélkül nem hozzuk le a 2018/19-es szezont. Valószinüleg lesz még egy, talán kettő vereség a szezonban. Minden vereség fí j, még ha “akkor is győzünk, hogyha kikapunk”. Nekem Varga Roli jí téka halvány, most is és a ví logatottban is, ennél több van benne. Lovréval jobb oldalon sokkal veszélyesebben kellene támadniuk.

  • 3 éve ugyancsak Felcsúton szakadt meg a sorozat, akkor a 100 %-os egy döntetlennel, most a veretlenség. Akkor a végén simán bajnokuknk lettünk, az ökörré felfújt békák meg kiestek, úgyhogy várom és remélem a párhuzamok ismétlődését…

 • Csak tudnám, hogy mi köze a tegnapi meccnek Dollhoz?
  Németországban is nyertek kézis lányaink, ví­zilabdában már Európa csúcsa a cél !

  • Szerintem Dollnak még mindig több köze van hozzá, mint a többi szakosztályunknak. Én is örülök kéziseink, pólósaink, újabban végre hokisaink sikereinek, de ettől még az örökös struccpolitikádat struccpolitikának is tartom.

 • A legrosszabb Doll-időket idézte a meccs, motiválatlan kezdés, hátrányban fejetlen, elképzelés nélküli kapkodás, hozzá még a ilyenkor alanyi jogon kijáró szerencsétlenséggel, mert még í­gy is voltak lehetőségek, mégis úgy éreztük, hogy ez az 1-0 még akkor is ennyi lenne, ha most is tartana még a meccs. A gól is méltó lenyomat: egyszer az életben lő ilyet egy játékos, ennek most és ellenünk kellett eljönnie, ami kapus-közreműködés nélkül nem történhet meg: ez is megvolt most. És ha már lúd: hát persze, hogy mindennek e borzasztó korfestő adalékanyag-csapat ellen kellett megtörténnie. S kí­njainkat tetézendő még Lalolib meccset érintő meglátásait se olvashattuk…
  Kí­vánok szebb hétvégéket magunknak.

 • Még egy szisztéma rabjai vagyunk. A régi Dollénak.

  Szerintem félô az, hogy most meg egy ùj szisztéma rabjai fogunk lenni. Rebrovénak.

  A meccsen csak el kellett gondolkoznom azon, hogy habí r a védelem elôrébb tolòdott csakis a gyorsabb passzolí sok ví ltoztak a védôsorban. A középpí ly jobban összeí llt, de ennek nem Volt befolyí sa a meccsre, hiszen a Puskí s beí llt hí tra és kitörésekkel veszélyeztette a kapunkat.

  Két különbözô mezôkön jí tszottí k ezt a meccset. A Fradi kií llt. A Puskí s meg Partizí nként hí tbatí madott bennünket.

  Ezt a tényt jelképezi Dibusz esete is. Dibusz elôrébb í llt, a labda meg hí tul pattogott a kapuba.

  Dibusz azonban egy mí sra is példa a jelenlegi helyzetet illetôen:

  Elôrébb í llunk, mint amilyen valòban megfelelne a helyzetnek.

 • Szabadságon voltam/vagyok a mai napig í­gy úgy gondoltam -szombaton legalábbis mindenképpen úgy tűnt- hogy veszek a vendegszektorba a Kisfiamnak és magamnak jegyet. Mindketten izgatottan vártuk a mérkőzést -én még anno a 90-es években jártam idegenbe,de azok az idők mások voltak Kisfiam pedig plusz születésnapi ajándékként kapta a kiruccanást.
  Meccsről tán annyit hogy velem együtt sokan adtak hangot annak hogy tán nemcsak egyszerű véletlen hogy a pafc a vidit meg mindket megver egyébként meg kikap majd mindenki mástól. Persze felcsúton voltunk és ez pedig sok mindent elárult…
  Gyermekemnek a látóköre is szélesedett persze nem úgy ahogyan én szerettem volna de focimeccsen voltunk csak sajnos nem olyanon mint egy igazi Fradi drukker valódi Fradi játékosoktól elvárt volna!!!

  • Tisztelt Pipu on

   Bécsbôl megkért egy ismerôsöm, hogy adjam meg azt a Streamernek az cìmét melyen foghatni lehetne a Fradi-Ùjpest meccseit.

   Tud ön valami ilyesmirôl, amely Bécsbôl is foghatò lenne.

   Köszönöm Ví laszí t.

   • Tisztelt László! Még “itthon” vagyok. Csütörtök magasságában válaszolok akkor utánanézek és azonnal megí­rom. PS. Csak Fradi focimeccsek kellenek Neki vagy más sportág is?

    • Tisztelt Pipu !

     A Foci meccsek persze a legjobban érdeklik a “sògorokat” (plí ne ha Rapidosok)

     Talí n nem í rt — hében-hòban — ôket is arròl meggyôzni, hogy nem csak foci van a vilí gon.

     Mivel komondottan érdeklôdött egy ismerôsöm Bécsbôl a Fradi-Ujpest utí n, a legjobb egy olyan sztreamer lenne, amelyet Bécsbôl is foghatna az illetô.

     Köszönöm, Pipu, mí r elôre a Fí radozí sí t.

     Gondolom jòt tenne a “sògori jò kapcsolatnak”, ha a Bécsi zöld-fehérek követhetnék a Budapesti zöld-fehérek mérkôzéseit.

     Ezért közlöm a Rapid szurkolòk honlapjí n a Fradi eredményeit és tabellí it.

     Üdvözlettel és köszönettel,

     Nagy Lí szlò, Sví jcbòl

     • Tisztelt László. akkor küldöm az összes olyan streamet,amit én itt Bécsben használni szoktam,mert persze Budapesten ha otthon vagyok a Kisfiammal az más felállás.

      az “alap” a https://www.mediaklikk.hu/m4-elo/ mivel majd minden fradi meccset ad az m4 sport. itt nekem Bécsben ez simán fut.
      vagy még más funkció is ezt külföldi meccsek miatt szoktam nézni ill. forma 1.
      https://onlinestream.hu/m4-sport itt még klikkelgetni kell a működő streamek miatt.

      esetleg még a http://kozvetitesek.tv/m4-sport

      és ami minden mennyiségben sok féle sportot kí­nál pedig

      usagoals.com -- sok streames ,de itt is lehet válogatni.

      Ps Fradi meccs miatt az elsőt ajánlanám.

      Remélem tudtam segí­teni. Üdv Juhász Ádám

 • Vagy ha már képzelt riport egy télikabátról, akkor elnézést a szerzőktől és a műkedvelőktől:
  “Madarak jönnek, madarak jönnek, futballmeccset meghirdettek, madarak jönnek, madarak jönnek hülyének néztek, megverettek,..
  Valaki mondja meg milyen a futball, valaki mondja meg, miért ilyen?
  Valaki mondja meg milyen a méreg, valaki mondja meg, miért ilyen?
  Valaki mondja meg mi a három E, apám azt mondta, hogy tisztesség..
  De valaki mondja meg, hogy lesz í­gy 30, mondjátok meg , ezt nézzük-e még???…”

 • A véleményem a tegnapi meccsről: ………(káromkodni meg minek?)

 • Kedves Lalolib!
  Kérésedet megfogadva: JÓ, hogy nem láttad …
  Hajrá Fradi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső