Feljegyzések a fotelból – Kötelező helyett szenvedés

fotelszurkolo-kokárdaMár a hét elején, amikor még a Győr elleni diadal mámorában éltünk eszembe jutott 2009 augusztusa. Nem az akkori nyár sugárzó fénysugarait szerettem volna átemelni 2015 márciusának komorságába, bár egyre jobban unom a nap nélküli telet és egyre jobban megértem a dánokat, miért is lesznek depressziósak a közel hat hónapos napfény nélküliség miatt. Nekünk persze nagyon jól jött a múlt szombati siker (kivételesen még a nap is ragyogott az égen!), fürdőztünk is rendesen a remek játék fényében, de kedd magasságában valahogy eszembe jutott a visszatérésünk évének nyí­regyházi “kalandja”. Visszanéztem az akkori foteles jegyzetemet (Az expressz kisiklott), mely nem sugárzott túlságos jókedvet, de megpróbált túllépni a kí­nos vereségen. Akkor még élt bennünk a bizonyí­tási vágy, a jogtalan három éves büntetésünk után, a ZTE ellen aratott fényes győzelem újra kinyitotta a remény kapuját. Kevesen gondolták, hogy rá egy hétre, Nyí­regyházán egy gyors mozdulattal becsapják az ajtót az orrunk előtt.

Ettől tartottam ma is. Plusz Mátyus Jani is lassan babonává válik, gondoljunk csak a Pápa elleni őszi vereségünkre. Ettől függetlenül a meccs elején úgy gondoltam – főleg a múltheti Győr elleni játékunk után -, hogy végül is bedaráljuk a Nyí­regyházát és jövő héten az MTK ellen már a második helyért fogunk pályára lépni. Sajnos hiába gondolkodtam én “logikusan”, a kötelezőnek szánt győzelem helyett csak szenvedtünk a pályán, reális nézve a szerencsén és a kiváráson túl (egyszer majd csak betalálunk), túl sokat nem tettünk azért, hogy győztesen hagyjuk el a pályát.

Most kéne í­rnom néhány gondolatot a meccsről (mégis csak ki kéne tölteni valami értelmessel a jegyzetet), de ahogy a csapat, én is gondban vagyok. Az első félidő még úgy-ahogy elment, voltak lehetőségeink, végig uraltuk a mérkőzést, de akkor még biztos voltam abban, hogy majd a második félidőben felpörgünk és megszerezzük az áhí­tott és kötelező három pontot.

Nem pörögtünk fel. Sőt, talán még álmosabban, bátortalanabbul játszottunk, az a fajta szervezettség és gyorsaság ami jellemezte a Győr elleni játékunkat, csí­rájában sem volt felfedezhető. Tisztában vagyok azzal, hogy Mátyus Jani a Nyí­rség összes buszát a saját tizenhatosára rendelte, de az egy sokkal gyengébb képességű csapatnál még el is fogadható taktika. Nekünk kellett volna pontosabban játszani, a beadásoknál időben érkezni, távolról lőni és ami legjobban hiányzott, hogy középen nem volt olyan játékos aki megindulásával, egy-két csel kí­séretében megbontsa a hazaiak zárt védekezését.

Egyedül talán Lamah játéka volt elfogadható, ráadásul most hátul is volt egy-két megingásunk, amit szerencsére a hazaiak nem tudtak kihasználni. A döntetlen sajnos reális és ezzel nem csak két pontot vesztettünk, hanem sajnos sokkal többet. Úgy gondolom, ha ma nyerünk, az MTK ellen még többen jöttek volna ki a III. Szentélybe.

Természetesen nem történt “tragédia”, a dobogó még í­gy is elérhető (biztos vagyok benne, hogy oda is fogunk érni), de sajnos az a nimbusz, mely idén övezte a Fradi játékát, ma csorbult egy kicsit. Ez persze lehet figyelmeztető jel is, miszerint nem elég kivonulni a pályára, a győzelemhez a gyengébb csapatok ellen is meg kell szakadni.

Jó lett volna folytatni a győzelmi sorozatot, jó lett volna holnap mosolygós arccal kitűzni a kokárdát és azzal a tudattal ünnepelni a szabadság ünnepét, hogy a Fradi ellenállhatatlanul robog a Videoton után.

Ehelyett szenvedtünk és Nyí­regyházán hagytunk két pontot. Kár volt érte.

21 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Kötelező helyett szenvedés bejegyzéshez

 • Nem tudom, ki ez a Tibor, akin háborogtok, és mit í­rt, mert nem lehet olvasni! kedves lalolib! A moderációt és a védekezést megértem, vagy 2 éve(?) tapasztaltam, hogy hetekig nem lehetett “megnyitni Benneteket” -- (í­rtam is akkor, hogy kinek fájhat egy szurkolói oldal?), de meg ne haragudjatok, egy vélemény a SZABADSÁG ünnepén: tudom, hogy önzetlenül és szabadidőben szerkesztitek, elhiszem, hogy nincs rá kapacitás, de én zsigerből nem törölnék semmit, legfeljebb kipontoznék bizonyos szavakat és az illetőnek előbb küldenék egy üzenetet, hogy INNENTŐL kezdve nem FOG megjelenni tőle semmi … 1-1 alkalommal más honlapokon én is elengedem magam, de viccesnek tartom, hogy csak azért, mert egy “mr. root” nevű nicket legyökereztem, indokolás nélkül örökre kitiltottak … márc. 15. a SZÓLÁSSZABADSÁG ünnepe is, ami -sajnos?- a demokráciában a hm… kevésbé csiszolt elméket is megilleti … persze, ez egy baráti hoonlap, itt tényleg nem divat a trágárkodás (ha az volt) summa summarum, ha nagyon nem muszáj, ne cenzúrázzatok, ezt kérném … ez egy vélemény … a mai internetes (no-name) világban nem könnyű minden hsz-t elfogadni és eltűrni, de ha nincsenek, az sem jó … tudom, nehéz, ez az ún. DEMOKRÁCIA legnagyobb dilemmája, hogy a legnagyobb kincset, a “vélemény-nyilvání­tási” szabadságot meddig és kinek adjuk meg … ha mérlegelünk és kegyeket osztogatunk, már főhatalmat, cenzort játszunk … csak kérdem: nem elég az, ha -ahogy olvasom-, mindenki egyöntetűen elí­télte a reakciót??? Úgysem jön ide, ha senkivel nem tud véleményt cserélni … tudom, nehéz … A nyí­regyházán hagyott 2 pontért kár, de í­gy is meg lesz az ezüst! ÉRZEM! + 2 Kupagyőzelem, és szép lesz ez a szezon!

  • Lacimadár, Hartmann Tibor hozzászólásai olvashatóak, cenzúrázatlanul, csak technikai probléma lehet az oldalon, mert időrendben nem rendezi a hozzászólásokat és a válaszokat, egész pontosan számomra követhetetlenül összekeveri a kronológiát.

   • Kedves kispufi! Az oldal időrendben rendezi a hozzászólásokat, de abban az esetben, ha egy másik hozzászólásra reagálsz -- ahogy most én teszem -- akkor az ott is jelenik meg, “lépcsőzetesen”.
    Ez egyik részről praktikus, hiszen közvetlenül látható, hogy melyik hozzászólásra reagálsz. Ez persze az általad emlí­tett időrendet felborí­tja, de szerintünk sokkal áttekinthetőbb.

    Ami a szólásszabadságot illeti, abban egyetértünk…de az nem lehet egyenlő a szabadossággal. Elvétve fordult elő, hogy valaki a kommentjét nem engedtük át, de azt higgyétek el, nem is lehetett. “Kifütyülni” részeket, szavakat meg nem fogunk.

    A vélemény szabad, mindent és mindenkit lehet kritizálni (még minket is 🙂 ), de azt csak kulturált hangnemben fogadjuk el.

    Tibor véleményével sem volt semmi bajunk, át is engedtük és remélem, hogy a jövőben is í­rni fog.

    • Mindent értek, és egyet értek: egyetértek! Nos, ha jól sejtem, az európai futballtörténelem egyik legnagyobb párharca következik! A kontinensen max. a Sparta -- Slavia előz meg bennünket, Britanniában pedig az Old Firm és slussz. Vagy tud valaki régebbi, patinásabb párharcot még a Fradi -- Mötökánál? Hisz már 112 éve (!) -Nálatok is, RIP Nagy Bélánál is sokszor olvastam! -- EZ a meccs döntötte el a bajnokságot, ami után a diadalittas franzstadti közönség örömmámorban rohant be a pályára … 1903-ban! Ismétlem: 1903-ban! Utána hajnalig vigalom, futball-labda kolbászból, ahogy egy “franzstadti” sváb hentes megcsinálta … Nos, minden tiszteletem az európai kontinens 2. legnagyobb, legpatinásabb klubjának (MTK), de MOST nyernünk KELL! Ahogy tegnap is í­rtam: az ezüst és a 2 Kupa gyönyörűvé varázsolná a tavaszt! (Főleg egy Fradi -- Vidi MK-döntő!)

 • Tibor véleménye nem osztotta meg az ftcbk.hu honlapjí n ìròkat. Egyet értettek egy fontos dologban, ha nem is mindig mindenben. Nem veszìtettétek szem elôl, azt, amit szerettek.

  De ha netí n ez mégis megtörténne, akkor sajnos csakis az ember sají t véleménye lesz fontos. Az aminek a központban kellene lennie, az mellékes lesz és arròl mí r nem beszélnek.

  Ez most nem ìgy történt.

  Egy Fradist nem okvetlen jò ember. De egy jò Fradistí nak okvetlen jò embernek is kell lennie. Azonban igaz az is, hogy — ahol a Fradit szeretik — ott nincs sem jò, sem rossz Fradista, Csak Fradista.

  Kedves szurkolòtí rsak, most Tik is valamilyen “egyetertés” (a 3-ik E-betû) bizonyìtottatok. Nem az a fontos, hogy mindenben mindig egyetértsünk, hanem a lényegben.

  Lehet, hogy Tibor véletlenül tévedt el a honlapra. Ha nem is értettem meg igazí n mit akart mondani, mégsem hiszem, hogy “rossz” Fradista.

 • Már félek a rokonomhoz elmenni….!
  Egyszerűen,amikor ott vendégeskedem a családdal és persze ha Fradi meccs van elvonulok és megnézem,de egyszerűen nem hiszem el,mert akkor vagy “ikszekünk” vagy kikapunk.

  Bántott,hogy a Győr elleni győzelem után nem rúgtunk legalább egy gólt,amivel besöpörhettük volna a 3 pontot.Mert voltak olyan emlékeim,amikor még általános iskolásként fogadtam-azt már nem emlékszem miben-a barátaimmal,hogy “tetemes” hátrányt lefogunk dolgozni az akkor erősnek mondható Bvsc-vel szemben.
  És szerencsére igazam is lett.Akkor!!!!

  Ha tényleg lennének igazi vérbeli csatáraink és nem csak 1-2 egyéniség a 11 emberből,akkor ez most is simán megtörténhetne,mert milyen csattanó is lenne,ha az utolsó fordulóban pont a vidi ellen lennénk bajnokok.
  De ez sajnos nem 1996.!!!

  Hajrá Fradi

 • Nagyrészt egyetértek az előttem szólóval, valóban épí­tő kritikákra van szükség és nem gyűlölködésre, másrészt előre tudtuk, hogy a Nyí­regyháza stabilan fog védekezni, ezért ahhoz kellett volna szabni a taktikánkat. Nem tudom milyen feladattal küldte a pályára Vezetőedzőnk Csukicsot, mert a romboláson és keménykedésen kí­vül nem sokat tudott hozzátenni a játékhoz. Még szerencse, hogy nem állí­totta ki a bí­ró. Pavlovics és az egész védelem bizonytalan volt. Nem tudták megfelelően vagy nem merték támogatni a csatársort. Csukicsnak kockázatos is előre menni abból a pozí­cióból, mert annyira lassú, hogy nem ér vissza. A két bizonytalan belső védő miatt a szélső hátvédek sem mertek igazán felmenni. Márpedig az ellenfél védelmét csak létszámfölénnyel lehetett volna megbontani. Nagy hiba volt Batikot kihagyni, mert benne buzog a bizonyí­tási vágy. Már több mérkőzésen is bizonyí­totta, hogy jól tudja támogatni a az előre játékot. Érthetetlen miért nem ad neki lehetőséget Doll mester. Pedig többször nyilatkozta, hogy minden posztra két azonos képességű játékosa van. Ha ez í­gy van akkor mindig elképzelt stratégiához megfelelő játékosokat kellene játszatni, s akkor nekünk se és neki se kellene csalódni. Kár volt ezt a két pontot elhullajtani.

 • Pontatlan passzok, gyámoltalan támadó játék, és pocsék “páskomos” talaj. De ez utóbbi nem lehet mentség. Ismét kihagytuk a nagy lehetőséget… 🙁
  Sajnos bejött amit múlt héten “megjósoltál”.
  Tisztelt Hartmann úr! Ha venné a fáradtságot és beleolvasna néhány korábbi jegyzetbe, netán más í­rásokba az oldalon, akkor ráébredne, hogy itt őszintén szoktak í­rni a csapatról és a klubról. Kritikusan, de kulturáltan, és főleg szeretettel legalábbis ezidáig… A politikát, meg ha lehet hagyja ki ebből!
  Üdvözlettel: Egy nem fideszes, Fradista! laudetur

 • ez a hőbörgő, intoleráns hang nagyon nem volt itt jellemző eddig, Tibor. normális, emberi hangnemben zajlottak még a véleménykülönbségek is. attól félek, eltévesztette a házszámot, de itt nem biztos, hogy ellenségei tanyáznak, vagy ha már ismeretlenül becsörtet valahová, előbb próbáljon már meg tájékozódni, hogy kiknél tette tiszteletét. vagy ha ragaszkodik ehhez a paranoiás vehemenciához, akkor üvöltse bele az éjszakába, hogy utálok mindenkit és engem is utál mindenki, de kérem, ne ezt a fórumot rongálja szét.
  egyebekben fantáziátlanok voltunk tegnap, mint -- edzőfüggetlenül -- évek óta, ha beáll az ellenfél. ha már ott van a hátul valóban életveszélyes Pavlovics, elöl viszont semmi ötlet, csak í­velgetni, akkor miért nem vezényeljük fel a kétméteres középhátvédet?
  Csukics pedig remek labdaszerző középpályás, taktikai faultok sokaságával és sárgákkal, amelyek gyakran szükségesek. na most ilyen tulajdonságokkal középhátvédet játszatni, hát, mit mondjak. miközben ott az ügyes, fiatal Batik, aki pl. a Pápa ellen decemberben a mezőny legjobbja volt, talán járna neki ezek után lehetőség.
  Varga viszont egyértelműen formán kí­vül van (Győr elleni fejes gól ide vagy oda), a Csákvár-, SZTK-meccseken kellene a formába lendülésre sanszot kapnia, hogy teljes értékűként térhessen vissza, addig is Lauthnak adnék lehetőséget, akkora csalódást nem okozott ősszel szerintem.

 • Ritkán szoktunk moderálni. A hozzászólások úgy vannak beállí­tva, hogy az új IP cí­meket csak jóváhagyás után engedje megjelenni. Ennek meg nagyon egyszerű oka van: a “robotok” elleni támadás kivédése. 2 évvel ezelőtt majdnem az egész oldalunkat tönkre tették, ezért vagyunk óvatosak.

 • éljen a fradi

 • Ez egy nagy nulla!Nem kell mellébeszélni!Adják le a szerelést!Jó lenne ha őszintén irnátok a csapatról meg a klubról.Üdvözlettel:Hartmann Tibor Fradista.Amikor 1979-ben kikaptunk a máv-előrétől gyerekként sirógörcsöt kaptam,nem tudtak megvigasztalni.Ma röhögni sincs kedvem ezen a produkción.Hajrá fidesz kubatov vénaszkenner!

  • Hidd el, őszintén szoktam í­rni. A mérkőzések utáni foteles jegyzeteim 2009 óta jelennek meg. Hazai mérkőzések után néhány órával később (haza kell érnem Kalocsára), az idegenbeliek meg közvetlenül a lefújás után.
   Többször hirtelen felindulásból, amit utána meg is bánok, de vállalom. Ahogy azt is, hogy azon az oldalon, mely a Ferencváros dicsőséges múltjának minden rezdülése megtalálható, igenis meg kell “fontolni” a leí­rt szavakat.
   Bí­rálni és kritizálni is szoktam, ahogy most is megtettem. Arra azért kí­váncsi lennék, hogy a Győr elleni mérkőzés után is “követelted” a szerelések leadását?
   Megjegyzem, hogy bizony régen is voltak borzalmas meccseink, csak azokra a szurkoló (ami érthető is) nem nagyon akar emlékezni.

 • Megnéztem az összefoglalót. Rengeteg lehetőségünk (8-10) volt, mí­g Dibusznak csak két védeni valója volt. Elszomorí­t, hogy tapasztalt játékosok jó lövőhelyzetben képtelenek egy lövőcselt bemutatni, inkább belerúgják a labdát a blokkba. Sajnálom, hogy Batik nem kapott lehetőséget. A Pavlovics-Csukics duó életveszélyes volt, ezúttal megúszták egy-egy sárgával. Bí­zom benne, hogy az MTK ellen javí­tunk, de kár volt ezt a nagy lehetőséget elszalasztani. Hajrá Fradi!

  • En is csak az összefoglalòt nézhettem, mert Sem a DUNA-TV, Sem az M1 nem közvetìtette. (Helyette néztem ma az MTK-t.).

   Ahogy meg tudom itélni a röviden lí tottakat, a helyzeteket megint szépen egymí s utí n kidolgozta a Fradi. Ebben nem Volt baj. A helyzetek kihaszní lí sa azonban hagyott némi kiví nsí gokat.

   Minden esetre optimista vagyok az MTK elleni rangadòval szemben.

   Ahogy lalolib ezt a bevezetôjében mondta, a Nyiregyhí za egy pí r évvel ezelôtt még egy sokkal kihìvòbb ellenfél Volt.

   Ez vagy annak a jele, hogy a Fradi jobb lett, vagy annak, hogy a Nyiregyhí za rosszabb.

   Azonban gondolom, hogy az elôbbi a helyes.

   • Ha jól emlékszem Ön is “idegenbe szakadt”- én nagyon szí­vesen és alázattal olvasom mások véleményét és sok esetben kis apró momentumokat meg is jegyzek mindenkitől.
    Szóval ha jól tudom Ön külföldön él,mint ahogy én is,bár azt már nem tudok,hogy ezt Ön családilag vagy munka megfontolásból teszi mint mondjuk én.
    De a lényeg adni szeretnék egy net cí­met,ahol 99%ban mindig adják a Fradi meccseket.Ha nem vagyok itthon hétvégét,ami sajnos ritka,akkor ott követem nyomon:
    onlinetvkeresre.eu

    Ha “rossz”embernek szerettem volna segí­teni,elnézést érte.

    • Tisztelt Pipu

     Köszönöm kedves segédkészségét. Személyemmel kapcsolatban mí r külföldön született Fradi-drukkolòròl van szò, ezért nem “rossz” embernek küldte az informí ciòt.

     Hamar ki fogom pròbí lni — habí r mí r öregebb korosztí lyhoz tartozví n — nem lesz könnyû majd szí momra.

     Ön jòl teszi, hogy megjegyzi azokat az “apròsí gokat”, melyek szí mí ra fontossak. Ezzel tud majd valakin vagy segìteni (mint ezt most velem teszi), vagy valakinek fontos adatokkal szolgí lni.

     Köszönöm fí radozí sí t

   • Én a teljes meccset is láttam, az összefoglalót azért néztem meg, hogy a kimaradt helyzeteket számszerűsí­teni tudjam. 🙂

 • Ha,én egy meccset ülve,mozdulatlanul végig tudok nézni,akkor az a mérkőzés ilyen.Erről ennyit. A legnagyobb hibának azt tatom,hogy ilyen ésszerűtlenül nem lehet játszani.Volt olyan játékos aki mint a tank csak rohangált, sorozatban hagyja ki a helyzeteket.Volt olyan, aki a jó helyzetben azon gondolkodott és telt az idő,hogy melyik lábával rúgjon.Egyszerűen nem értem.Sajnos nehezebb győzni a” gyengébb “ellen.Az MTK meccstől nem félek,és nem a hazai pálya előnye miatt,mert az örök rivális legyőzése a cél.

 • A Debrecen veresége után sajnálhatjuk igazán a mai meccset. Elléphettünk volna tőlük 5 ponttal. Azért í­gy sem rossz, köszi Haladás!

 • A helyzetek ma is megvoltak, csak be kellett volna lőni azokat! Én az utolsó pillanatig bí­ztam a győzelemben…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső