Feljegyzések a fotelból – Napégetett vereség

Forró hétvégére ébredtünk. A hét eleje kellemes, hűsí­tő emléke gyorsan tovatűnt és vasárnapra a nap olyan égető sugarakat szórt ránk mintha büntetni akarná azokat, akik a bányatavak csábí­tó hűs vizei helyett a focipályák betondzsungeleit választották. Pedig tudhatná, hogy akinek a szí­ve zöld-fehér, az a győztes nyitány után fel van vértezve annyira, hogy nincs az az UV erősség, mely visszatartaná. Szombaton délután fél ötkor még főpróbát is tartottam az udvaron, és bár 10 perc után visszamenekültem a légkondis szobába, de ez sem tarthatott vissza attól, hogy vasárnap felüljek a Puskás nem éppen árnyékos lelátójára. Most persze idézhetném Kibédi Ervin örök érvényű megállapí­tását, mely szerint “nem hinném, hogy normális vagyok”, de ebben az esetben nem nekem kéne az “SZTK-ba” mennem kivizsgálásra, hanem azoknak akik úgy gondolták, lehet az augusztusi kánikulában, a nap perzselő fogságában a lelátón élvezni a zöld gyepen izzadó és levegő után kapkodók játékát. Jó lenne, ha a “mindent megteszünk a magyar labdarúgás fejlődéséért” nem csak szlogen lenne, hanem igazi, felelősségteljes döntések sorozata. Ha pedig “büntetésnek” szánták a magyar csapatok idő előtti kieséséért, akkor meg tényleg megérdemeljük a sorsunkat azért, mert vagyunk még néhányan, akik mindezek ellenére, önszántukból vállalják ezt a középkori kí­nzással felérő büntetést.

A büntetés szót természetesen csak a nap égető sugaraira értettem, hiszen jöhet itt nap, eső vagy fagy, egy Fradi meccs még akkor is ünnep, ha nem olyan eredmény születik, melyre egy igazi zöld-fehér szurkoló mindenhol, mindenki ellen számí­t. Velünk nem volt gond, hiszen a szörnyű hőség ellenére sokan voltunk a lelátón és akkor is szurkoltunk amikor már nem volt remény a pontszerzésre.

Itt talán abba is lehetne hagyni, hiszen egy 2:0-s vereséget egy szurkolónak nem kell megmagyarázni. Az legyen a szakmai stáb feladata, hiszen kérdéseink lennének, de abba a hibába sem akarok esni, hogy két mérkőzés után vonjak le messzemenő következtetéseket.

A meglepetések és a kétkedések egyből akkor kezdődtek, amikor meghallottuk a csapat összeállí­tását. Vártuk a bebocsájtást a Stefánia út felőli kapu előtt, amikor jött a telefon: Böde a kispadon, Holman, Alempijevic, Valpoort és Otten a kezdőben! Csak kapkodtuk a fejünket, nem értettük az egészet, először én is csak viccnek gondoltam. Értetlenül néztünk egymásra, főleg Böde kispadját olyannyira elképzelhetetlennek tartottuk, hogy biztosak voltunk abban, hogy a nap égető és perzselő sugarai űznek velünk gonosz tréfát. Pedig Böde nem futott ki a pályára (állí­tólag sérülés miatt nem tudott vállalni 90 percet), de nem csak a Dani okozott meglepetést, hanem a csapat felállása is.

Besic, aki a Fradiban eddig középhátvédet játszott, most szűrő szerepet kapott. Somalia, aki volt már jobbszélső és jobbhátvéd, most balhátvédet játszott. Holman aki a felkészülés java részében sérült volt, most irányí­tó szerepet kapott. Alempijevic aki szintén játszott már jobbhátvédet, de alapból jobb oldali középpályás, most söprögetett.

Ricardo Moniz kezdője talán meg is lepte volna a Videoton, ha rögtön az elején nem jön egy bődületes Otten hiba, egy ajándék passz, amit Nikolicsnak még megköszönni is volt ideje mielőtt belőtte a Videoton vezető gólját. Egyből a tavasz rémképe jött elő, akkor az első percben kaptunk gólt, most a hatodikban. Ez átok vagy egyszerű figyelmetlenség? Teljesen mindegy, mert ilyen hibát ezen a szinten már nem illik és nem is szabad elkövetni.

Természetesen a vereséget nem lehet egy játékosra ráhúzni, hiszen az első félidőben a holland másodosztály többszörös gólkirálya három olyan ajtó-ablak ziccert hagyott ki, melyre szintén azt kell í­rnunk amit Otten hibájánál: ilyen szinten, egy rangadó mérkőzésen, egy bajnokesélyesnek kikiáltott csapat csatára nem hibázhat el! Vagyis hibázhat, de annak meg van a büntetése.

A második félidőben bejött Böde (45 percet tudott vállalni), de csodát már ő sem tudott tenni. Ráadásul Otten “helyett” jött Dani, mely után eleve újra át kellett szervezni a csapatot: Besic vissza hátra, Somália balról jobbra előre. Bár jól kezdtük a második félidőt, de nagyon hamar kiderült az, amit már Pécsen is megtapasztaltunk: Böde és Tuijp simán kioltják egymást. Kí­váncsi leszek, hogy a mester mit fog kitalálni, vagy melyikőjüket fogja Győrött a kispadra ültetni.

A második Videoton gól és Alempijevic kiállí­tása a vicc kategóriájába tartozik, de becsapnánk magunkat ha ezzel védenénk meg a csapat nagyon is halovány játékát. Mert az igaz, hogy ha nincs Otten hibája és ha Tuijp a három zicceréből kettőt értékesí­t, és ha Kassai nem eszi meg Juhász szí­nészi alakí­tását, akkor még nyerhettünk is volna. De azt már régen megtanultunk, hogy nincsen “ha”, csak a rideg valóság.

Mert ahogy a győzelmet nem kell megmagyarázni, úgy a vereséget sem. Okulni azt kell, mert a fentieken túl számos kérdés és kétely merült fel az első két forduló kapcsán, de ezekkel talán még korai előjönni. Javulni azt lehet és kell is! Mert ha nem, bizony néhány forduló alatt szerte fognak foszlani nem csak a bajnoki álmaink, hanem még a dobogósak is.

Ma nem csak a forróság szakadt a nyakunkba, hanem egy vereség is.

A meleget elviseltük, a vereséget egy kicsit nehezebben.

12 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Napégetett vereség bejegyzéshez

 • A helyszí­nen többen úgy látták, hogy Alemp a bí­ró felé kapott…lehet, hogy hozzá is ért. De ezért négy hónap, mely valójában nem négy, hanem hét a téli szünet miatt. Legközelebb tavasszal játszhat tétmeccsen.
  Ha most összehasonlí­tjuk a győri mészárossal, aki úgy kapott öt hónapot, hogy közte van a nyári szünet. Valami megint nem százas ebben az ügyben.
  Lehet, hogy benne van a Győri meccsünk nem halasztási ügye is?
  Ettől függetlenül problémák vannak Alemp idegeivel, számtalan sárga lap, kiállí­tás és több meccses eltiltás.
  Bármennyire is szimpatikus játékos, ez í­gy nem mehet tovább.

 • Éjjel megnéztem a mérkőzés ismétlését, elsősorban a 11-es és a kiállí­tás miatt, mert a lelátóról nem láttam az okát. Nevetséges, jogtalan í­télet volt! Mindkét játékos mérsékelten cibálta a másikat. Ennek ismeretében a ma hozott súlyos fegyelmi határozatot még nehezebb megértenem.

 • Kicsit sarkosan, de a tényen nem változtat:

  Moniz három embert hagyott ki a győztes csapatból, ebből két magyar válogatottat, három nevesincs (másodosztályú) hollandért. Nem a hollandokkal, vagy az idegenlégiósokkal van a bajom, hiszen Jenner és Soma a kedvencem.

  Csak emlékeztetőül Ferenczi Pista is rúgott közel félszáz gólt az NBII-be, aztán láttuk, hogy mire elég ez az első osztályba.

  Valamint elgondolkodtató, hogy a mostani kezdő 2-4 kivétellel a Prukner-Détári kettős keretéből van.

  Nagyon fontos egy csapatba a támadó szekció, de olyan ez mint a kaja, ha nincs hús, hiába vásárolok be öntetből, ha nincs mire önteni. Épí­tkezni hátulról lehet, lásd Benedek Tibi ;), max ha bénák a csatárok, akkor előre ment (megy az új) Dragi.

 • Őszintén nem akartam most megszólalni, de az előttem szólók olyan reálisan értékelték a vasárnapi vereséget,hogy én is kényszert éreztem leí­rni a vajúdásomat.
  Nagyon vártam a meccset,biztam a csapatban, biztam Monizban, de ahogy megláttam az összeállí­tást, percekig fogtam a fejem. Böde kispad? HOgy fordulhat ilyen elő? Méghogy sérült, elhiszi ezt valaki azok után,hogy beállt a második félidőben? Otten egy rémálom. Somáliát kedvelem, de előfordulhat olyan, hogy valakit balhátvédként kezd, aztán jobbszélsőként fejez be? Aztán mikor veszik már észre,hogy Józsi egyenlő az alibivel?
  A holland gólkirály tévedés, ahogy Valpoort is. Ha nincs hátvédünk, akkor miért küldtük el Kleint? És Svábot és Oroszt? Ők sem voltak zsenik, de akik jöttek, azok sem jobbak. Mi van Hidvégivel? Leigazoljuk balhátvédnek, kap egy félidőt aztán egy jobbszélsőnek kell helyettesí­teni? Vicc és tragédia egyben.
  Mindezek ellenére még nyerhettünk is volna, ha Tuijp nem képzeli magát a holland másodosztály gólkirályának. Persze azt nem tudni, hogy mi történik akkor, ha egyenlí­tünk. Szerintem a Videoton pont annyit és azt játszotta, ami a biztos győzelemhez kellett.
  Nagyon csalódott vagyok! Ettől függetlenül továbbra is Hajrá Fradi!

 • Kedves Pipu!

  Nem “lelkisre” sikerült, csak Te is teljes szí­vből vagy Fradista, akinek ráadásul olyan emlékei vannak melyeket a jelen egyenlőre képtelen felülmúlni.
  Ott voltam a lelátón, főtt is a fejem, és elsősorban nem a naptól. Sok minden bennem maradt, sok mindent nem értek és sok mindennel nem is értek egyet, de még várok néhány fordulót és bí­zom benne, hogy a negatí­v énemnek nem kell megszólalnia.

 • “Jó”,hogy tegnap még nem készült el a fotelszurkoló rovat reakciója a meccsről-gondolom Lalolib sem bí­rta volna ilyen higgadtan leí­rni gondolatait-,mert nagyon dühös voltam.
  “Idegenlégiósként”, távol drága Kisfiamtól,hazámtól és természetesen a Fraditól is, mindig alig várom a hétvégét,hogy fradi meccset nézzek.Szerencsére eddig sikerült úgy szerveznem az itteni munkámat,életetemet,hogy ne kelljen kihagynom.Már sok más nemzet szurkolóit próbálom egy kicsit fradistává is tenni ,szóval nekem ez itt egy kis plusz küldetés a munka mellett,de a tegnapi meccs után kérdem én érdemes???Itt már tudják néhányan,-Lalolib biztos-hogy az ominózus fradi-debrecen meccs óta nem voltam “élőben” a csapat mellett.Az első nb2-es szezont-rossz ezt leí­rni-még végig kisértem, aztán hébe hóba néztem meccset, max.az eredménynek néztem utána,de semmi más.Prukner Laci csapata kis reményt adott nekem,amit Détári és társulata le is rombolt azonnal ,hogy közben pedig Nagy Tamástól kivert a ví­z…..!
  És jött Moniz és valami megmozdult bennem,mint sok fradistában.
  De vissza a tegnapi meccshez.Pont a himnuszra sikerült beesnem és már ahogy Lalolib is í­rta nem hittem a szememnek.Bár gyorsan levettem a hangerőt a minimumra,mert Knézy Jenőn és Fülöp Lacin kí­vűl ezek a dunás és m1es “szpí­kerek” korlátolt b…ok.Éreztem a bajt,-igaz már amikor tudtam,hogy Kassai vezet majd,megint tudtam,hogy -1ről “indulunk”, le is akartam í­rni az ns-online-on a véleményemet, csak a rendszer nem engedte.És ezen a meccsen mindenki formán kí­vűl volt, akarom mondani sokan hozták a szokásost,de sajnos az nem érdem.Hogy Otten meingt “szerez” egy gólt, Alempijevics ismét kiállí­tatja magát-persze kamu volt ,de ismét helyezkedésével hibázott-és Józsi,aki megint észrevehetetlenül semmit sem csinált.Köszönöm Albertnek,hogy Ő is í­gy látja, nemcsak én a személyét.Csapatkapitány ill. középpályás???Mivel nem vagyok az életkoromnál fogva elég tapasztalt fradista, sok nevet nem tudok felsorolni,de volt nekünk egy Dragónerünk,Szűcs Lajosunk ,Lipcseink, Kellerünk,Telekünk és Drága Simon Tibink és í­gy tovább…!Mind mind egyéniségek és Ő????Max azzal tűnik ki ,hogy folyékonyan?!beszél magyarul.Szóval kérdem én minek kell, mit lát benne Moniz?Ráadásul ma még Tujip-nak sem ment, már Perics-i magasságokban volt az elrontott helyzetek miatt.Végre most Jova Levi volt a legjobb,de kérem ne í­gy érdemelje ezt ki máskor.Igen sajnos az is látszott,hogy a csapat még nincs összerakva és Isten adja jöjjön a “realos” srác,de egyelőre vele is csak eggyel többen leszünk,mert csapat még nincsen csak 11 játékos azonos mezben.Nemrég í­rtam,hogy kemény sorsolás majd megmutatja,hogy hol a helyünk a bajnokságban és bí­ztam ,hogy 6 forduló alatt 15 pont lesz,í­gy bajnoki esélyeink reálisak lesznek.Bár ez még meglehet, adja Isten!De a tegnapi játék képe alapján 15 helyett 5 “néz”ki.
  Ennek ellenére szombat este is ugyanazzal a hévvel ülök a laptopom elé,mint tegnap,mert nem szeretnék megint csak eredménybongésző lenni…

  Hajrá Fradi!!!

  Ui.:Elnézést a Többiektől a mai kissé “lelkisre” sikeredett í­rásom miatt.

 • Két dolgot érdemes még hozzátenni.
  ‘1.Otten egy jellemtelen ember.Amikor a Szerb gyerek nálunk volt próbázni, igencsak megszí­vatta, mert érezte hogy ha beválik neki semmi esélye nincs a csapatba kerülésre.Még rá is játszott Moniznál, aki ezt alaposan megkajálta.
  66 év Fradi múltammal megjegyezhetem, hogy a Szerb próbázó jó játékos!
  De mit ad Isten ez a korrekt Otten gyerek nem kalkulált rosszul, hiszen íme a csapatban volt.
  Sokan mondják, hogy a focihoz nem sok ész kell, vagy mégis?
  Az biztos, hogy a jellemhibás ember a játékban is az!
  2.A Józsi defektus.
  Nézzük már meg egyszer, hogy Józsi Győrgy mit nem csinál, mert hogy mit is csinál azt látjuk is meg nem is.
  Józsi nem lő gólt.Ez biztos, erre akár fogadni is lehet.Ebből adódik, hogy nem is ér fel a támadásokhoz, tehát nem is kapcsolódhat bele a játékba.
  Szegény Walport egyedül, választások nélkül kénytelen játszani előtte.
  Ha véletlenül lövéshez jut a mi Gyurink az megint fogadás tárgya, hogy el sem találja a kaput.
  A szögleteire is lehet fogadni, hogy biztosan nem a mi játékosunkhoz í­veli a labdát.
  A védekezésben csak az a biztos, hogy senkinek nem fog segí­teni, még Ottennek sem, de szerelni sem fog, ez is majdnem biztos.így aztán sárga lapot sem kap, pirosat meg soha életében.
  Az is biztos, hogy gólpasszt sem ad, mert csak hátra, vagy a nála rosszabb helyzetben lévőhöz passzol, oldalra.
  Állí­tólag fontos szerepet tölt be a csapatjátékban, most csak eljátszom a gondolattal, hogy Vass Ádám játszana helyette.
  Cselezni és ütközni nem tud.
  Most már csak kérdeznék, Moniz is ennyire fél, mint Józsi?
  Ezért játszik?

 • Szomorú voltam, egészen a mérkőzés lefújásáig. Akkor azonban felderültem, mert szurkolótársaimtól meghallottam, hogy “mi akkor is győzünk, amikor kikapunk”. Akkor tehát 6 pontunk van!? A mai népszerű sport napilap (rövidí­tve: NS) azonban közli a tényt, 3 pontunk van, negatí­v gólkülönbséggel. Megint szomorú lettem és valószí­nűleg még egy jó ideig.
  Nem értettem, miért a nagy rivális ellen kell kí­sérletezni. Miért nem a REAC elleni felkészülési meccsen tettük azt? A Videotont nem, csak a játékosainkat és a szurkolókat lepte meg az összeállí­tás. Éltek is a lehetőséggel.
  Nagyon kí­váncsi lennék néhány adatra: mennyi idő alatt futja le az 50 métert Otten és Klein; mennyi Otten és mennyi (volt) Klein dí­jazása? Kleint állí­tólag azért küldték el, mert lassú volt és sok volt a fizetése, nem ment bele annak csökkentésébe.

 • Volt egy jelenet, mely egyszerre volt szórakoztató és tragikus. Amikor Valpoortot lecserélte a mester, Somalia, aki addig balhátvédet játszott, gyors léptekkel (ez tőle természetes) átlibbent a jobbszélső helyére.
  Ez mindent elmond a jelenlegi helyzetünkről.
  Arra sem kaptunk magyarázatot, hogy vajon miért ült a kispadon Böde Dániel. Moniz utalt rá, hogy talán sérült, de akkor hogyan tudott játszani a második félidőben? Ha meg a héten kihagyott néhány edzést, az sem lehet gond egy Böde Dánielnek. Ráadásul úgy, hogy a Pécs ellen is elhangzott, hogy Tuijp sem érte még utol magát erőnlétileg.
  Holmannal kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy jelenleg ő az egyetlen kreatí­v középpályásunk. Az is tény persze, hogy egy-egy jó megoldás után képes eltűnni a mezőnyben, de amikor be tudott kapcsolódni a játékban, akkor voltunk igazán veszélyesek.
  Besicnek meg tényleg középen a helye. Az első félidős felállás alapból nem volt rossz, mert Besic mellett Józsi is előrébb léphetett…és HA (pedig nem szabadna használni) Otten nem hibázik, és ha Tuijp belövi a 100%-s ziccereket, lehet, hogy ma ünneplünk.

 • Álmodozni lehet, de a realitás egyelőre a táblázaton jelenleg elfoglalt hely…
  Védők nélkül nem lehet ezt a játékot játszani, még akkor sem ha elől hatékonyak vagyunk. De nem tudunk gólt lőni, nincs aki szervezze a játékot. Holman nagyon ügyes , de nem elég néhány látványos cselt bemutatni, aztán teljesen eltűnni. ( A Vidiből az ugyancsak fiatal Kovács felszántotta a pályát, védekezett hátul stb.) Alempijevicset el kellene már felejteni, függetlenül attól, hogy 11-es volt-e, vagy sem, hiszen nagyon kevés meccsen mutatott valami értékelhetőt, szerintem hátráltatja a csapatot. Mint ahogy jelenleg ugyanez a helyzet Tujip-pal is. Ha gólokat lő -amiért idehoztuk- akkor felőlem elüldögélhet egy széken is a 16-osnál, de í­gy eggyel kevesebben vagyunk vele, mert tegnap pédául a második félidőben egyszer(!) ért labdához. Ottent sajnálom, szerintem ő ennél sokkal jobb játékos, ha több lehetőséget kap. Nagy kedvencem Jenner, akinél nem értem miért játszik mostanában ennyire öncélúan: kiismerhetetlenül cselez, de sokat cipeli a labdát, és most a beadásai sem sikerültek. A legtöbbet megint Besic dolgozott, de most láthattuk, hogy ő nem való a középpályára. Józsi: no comment, továbbra is érthetetlen!
  Kedvelem Ricardo Monizt, mert céltudatos, jó edző, DE jó lenne ha mindenki a posztján játszhatna, lassan már csak Jova Levi nem játszott a védelem valamelyik oldalán.
  Ezt a tegnapi Videotont ennyi lelkes szurkoló előtt simán verni kellett volna.
  Jó csapatunk lehet, csak játszunk végre már….Hajrá Fradi!!!

 • Amikor megláttam a védelmünket, azt mondtam, ez egy vicc. Rossz jósnak szoktam bizonyulni, ehhez képest azt mondtam lelkes sarjamnak, hogy Ottentől minimum egy gól összehozása várható -- mint ahogy a felkészülési meccseken is -, Alempijevicset kiállí­tják, mint mindig, ha visszaverekszi magát a kezdőbe, úgyhogy kapunk vagy hármat. Hát végül ez utóbbi nem jött be, meg jó, a kiállí­tás-11-es is vitatható, de hát ha az nincs, akkor marad a 0+1, mert ennyire voltunk kalibrálva. Nincsen csapatunk, és máig nem értem, miért kellett úgy elengedni a lejárt szerződésű védőket, hogy nincs helyettük más, ha most tényleg egy teljes nyár állt rendelkezésre a csapatépí­téshez, akkor két forduló után még miért kell mindig keresgélni a hiányposztokra, egyáltalán, miért vannak hiányposztok, és miért kell érthetetlen módon ragaszkodni betlikirályokhoz meg alibicsászárokhoz, ugye mindenki tudja, kikre gondolok, a tegnapi érthetetlen húzásokról nem is beszélve. Mindezt ilyen brutál sorsolás mellett! Mire lemegy az őszi szezon bő első harmada, túl is leszünk a merészebb álmainkon ilyen csapattal, aztán valami majd összeáll és veszett fejsze nyeleként maradunk a középmezőny szimpatikus éllovasának, ami valljuk be, az eddig látottak alapján nemhogy reális, de még kissé optimista verziónak is tűnhet. Szóval le vagyok lombozva, kéretik rám cáfolni, drága urak ott a zöld gyepen és persze a kispadon.

 • Nem értettem miért nem kezdett Csukics és Gyömbér Bödét még megmagyarázták hogy sérült ha ez igaz Tuijpnak momentuma nem volt a második félidőben ez í­gy nagyon lehangoló.Reméljük a Győr ellen jobb lesz a csapat.Hajrá Fradi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
12.04. 15:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ