Feljegyzések a fotelból – Ötös alá

fotelszurkolo_newEgyszer volt, hol nem volt és talán igaz sem volt, amikor kedvenc osztályfőnököm, Bege tanár úr kihí­vott felelni történelemórán. Mivel a római birodalom volt a téma, mely a mai napig az egyik kedvenc időszakom, biztos voltam a csillagos ötös osztályzatban. Gond nélkül elő is adtam a mondókámat, Bege tanár úr szinte rám sem nézett, csak mikor a végén egy kissé teátrális mozdulattal jeleztem neki, hogy végeztem és örömittasan vártam a dicséretet. Az öreg felnézett a szemüvege mögül és lazán intett a kezével. Mehet a helyére fiam, ez egy ötös alá. Már a reklamálás állapotát kezdtem felvenni, amikor még a naplót lapozva hozzátette: tanuld meg fiam, nem elég tudni a leckét, de ha nem küzdesz meg érte és nem látom rajtad, hogy mindent megteszel azért, hogy elérd a célodat, akkor abból soha nem lesz csillagos ötös. Akkor nem nagyon értettem és talán még méltatlannak is éreztem a tanár úr megjegyzését, de ma már tudom, csak küzdve lehet elérni a célokat. Amikor ma este a bí­ró hármat sí­polt és befejezettnek nyilvání­totta a Kaposvár elleni meccsünket, a megkönnyebbülés után az első gondolatom Bege tanár úr intelme volt. Talán túl sokat nem is kell magyaráznom, hogy miért is jutottak eszembe a tanár úr közel 40 évvel ezelőtti mondatai.

A személyes emlékek helyett példálózhattam volna a régmúlt Ferencvárosával is, hiszen anno a dicsőséges hatvanas években nem nagyon fordulhatott elő egy ilyen győzelem a tök utolsó csapat ellen. Akkoriban gólarányt javí­tottak, szórakoztatták a szurkolókat és még véletlenül sem fordulhatott elő, hogy hazai pályán egy félidőn át bekkeljenek egy olyan csapat ellen, aki 25 forduló után még 25 %-s teljesí­tményt sem tudott elérni. Velünk ez ma megtörtént, ezért a három ponton kí­vül másnak nem nagyon örülhetünk. Ha egyáltalán örülni lehet egy ilyen három pontnak.

Most persze lehetne mondani, hogy a múlt héten a Honvéd ellen is ez volt, sőt a Puskás ellen is. A különbség talán annyi, hogy a Honvéd ellen egy jó játékkal nyertünk úgy, hogy már az első félidőben eldöntöttük a három pont sorsát. Ezt ma is lehetett volna teljesí­teni, hiszen az első 20 perc után simán vezethettünk volna 3-4 góllal és akkor minden bizonnyal gálaelőadás a vége, de a helyzetek kimaradtak. Talán hiányzott a kellő összpontosí­tás, amire rátett egy lapáttal a felázott talaj is, de ettől függetlenül, ezen a szinten illik belőni az ordí­tó helyzeteket. Mert ez egyszer visszafog ütni és ha most ránézünk a tabellára akkor láthatjuk, hogy a hátralévő fordulókban már nem nagyon szabad hibázni, ha valóra akarjuk váltani az álmainkat.

A végső cél meg a dobogó, melyre rajtunk kí­vül a Videoton, a Diósgyőr és a Haladás is pályázik. Ráadásul az utóbbi kettővel még ki-ki meccseket is játszunk. De ne szaladjunk annyira előre, nézzünk egy kicsit mélyebbre. Az összeállí­tás nem okozott túl nagy traumát, bár reménykedtem abban, hogy hazai környezetben, az utolsó helyezett csapat ellen mégis csak középcsatárral fogunk felállni. Busaival az ékben hadrend múlt héten a Honvéd ellen bevált, és a gyors gólja után már én sem kételkedtem a döntés helyességében, főleg úgy, hogy utána még olyan helyzeteink voltak, melyeket illett volna értékesí­teni (ezt már í­rtam egyszer, de talán nem árt ismételni). Az első félidő is már elég lassan csordogált, csak akkor kellett felkapni a fejünket, ha Leonardonak sikerült kiugratni középen az éppen arra sétálgató játékosunkat. Egyszer (vagy talán kétszer) Busai, Gyömbér, majd Somalia rontott, plusz a változatosság kedvéért Leo is elhagyta a labdát amikor már csak a kapussal állt szemben.

A második félidőről már a Honvéd ellen is nehéz volt értelmes dolgokat leí­rnom, de amit a ma esti meccsen produkáltunk, az bizony elég gyengécskére sikeredett. Talán a fáradtság, talán az eredmény megtartása, talán… talán… jó lenne értelmes magyarázatot találni, de sajnos nem tudok. Kihúztuk, kibekkeltük úgy, ahogy a Honvéd ellen tettük. Túl sok izgalomra azért ma sem volt szükség, hiszen talán egy nagy helyzete volt a vendégeknek.

Mégis van hiányérzetem. A kérdés persze az, hogy vajon az ötödik három pont megszerzése után lehet-e hiányérzete a szurkolónak? Vajon az 5 mérkőzésen szerzett 10 gól és az 1 (azaz egy) kapott gól után csóválhatjuk a fejünket? Vajon a szép játék vagy az eredményesség számí­t? Akaratlanul jutottak eszembe a heti BL meccsek. A Chelsea úgy szerzett egy pontot, hogy a kapuson kí­vül más mezőnyjátékosuk nem nagyon ért a labdába. A Real úgy verte meg a Bayernt, hogy talán háromszor lépte át a saját térfelét. Persze jó lenne szép játékkal eredményesnek lenni. Ahogy régen, Sárosiék vagy Albert Flóriék idejében. De úgy érzem, a foci végérvényesen megváltozott.

Ami engem nem nagyon boldogí­t, bár ha ránézek a tabellára, az arcomra mégis csak mosoly húzódik.

Ezért ha osztályoznom kéne a mai napot, ötös alát adnék a csapatnak. Az ötödik győzelmünket szereztük zsinórban, a leckét végül is hiba nélkül mondtuk fel, küzdöttünk ahogy kell, csak épp az hiányzott, amiért a szurkoló kimegy és amiért “véresre” tapsolja a tenyerét: a könnyedség és a játék.

11 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Ötös alá bejegyzéshez

 • A szí­vem szakad meg, de le kell hogy í­rjam, ez a Fradi még nem érett meg a nemzetközi megmérettetésre! Mert jó , jó a zsí­norban öt győzelem és jó ha felérünk a dobogóra, hisz ez a cél, de nagyon félek attól , hogy nemzetközi szinten kevésnek bizonyul csapatunk és égünk mint tavaly nyáron a többiek.
  És vajon meddig tart a győzelmi széria ?, mert ha az megszakad egyszer a következő 4 fordulóban az végzetes lenne a dobogó szempontjából részünkre!
  9 meccs zsinorban győzelemmel? Volt már ilyen a Fradi történelemben?

  • Sokszor. A csúcs Blum Zoltáné: 32-szer nyert zsinórban. Az utóbbi 25 évben Nyí­lnak is van egy 14-es sorozata ’92-ből. Mí­g az utolsó nagyobb széria Varga Zoli edzősége alatt volt, 8-szor nyertünk zsinórban.
   A nemzetközi focira egyik magyar csapat sem érett meg … 🙁

 • U.i.:

  Az alapos munkí hoz hozzí  fûzném: A védelem most valahogy szilrdabb.

  Kérdésem az lenne: Hol fog Doll mester folytatni a csapat toví bbfejlesztését ?

  A középpí lyí n ? A tí madí sban.

  Szerintem nem ví rhatò mind a kettô. Vagy a középpí lyí t, vagy a tí madí st fogja elôtérben helyezni.

  • Valószí­nűleg mindenhol. 🙂
   Van még mit tenni, hiszen balhátvédünk hosszú távra nincs. Jovanovicsot nagyon kedvelem, de ő mégsem igazi hátvéd.
   A fő kérdés főleg az, hogy vajon nyáron milyen játékosmozgás várható.

   • Szia Lalolib,

    Diebusz leszerzôdtetése mí r Doll kezedeményezése, vagy még Monizé.

    Mi van Tòth Bencével ? Tudsz valamit ròla ?

 • Egy jò szakember mint Dollnak vannak sají t elképzelései. De fôleg ki is tudja vitelezni ôket. Ahogyan összesedte eddig a Fradi védelmét egy elég rövid idô alatt, az reményeket kelt bennem. A védelembôl felépülô jí téknak megvannak a sají t szépségei, habí r a türelelmetlen Leonardo- és Somalií ra van bìzva a csapat motorja.

  Nagyon sok különféle jí tékos képezi a jelenlegi tarka-barka Fradijí t.

  Erdekes dolog lesz majd megfigyelni, hogyan tud Doll mester fegyelmet a gí rdí ba belevinni.

  Szerintem is a fiatal jí tékosok többet kellene, hogy jí tszanak. De talí n, minnél nehezebben jut egy fiatal jí tékos az edzônek az elismeréséhez és ezùtt megbìzí sí hoz is, anní l inkí bb fogja vagy megemberelni magí t, vagy egy mí s pí lyí t ví lasztani.

  Lalolib taní ra pedig mérsékelten osztotta a cukorkí kat, amit -- ùgy lí tom — Doll mester is ìgy csiní l.

  A tarka-barkasí ghoz hozzí tartozik a kiszí mìthatatlansí g. A Fradiní l jelenleg nem lehet tudni, hogy hogy fog jí tszani.

  A Hamleti kérdés — ha ví lasztani muszí j, és ezt muszí jni kell — akkor a szép és az eredményes jték közt fog eldôlni.

  Sajní lom, ha a szép jték az eredményes jí ték í ldozata lenne.

  A középpí lyí t jelenleg a Fradi í t pròbí lja hidalni. Hosszù passzok -- Leonardo ugratí sok. Ez mí r elég eredményesnek bizonyult eddig.

  Vajon Doll mester megelégszik ezzel ? En cí folní m. Vagyis csak idô kérdése, mikor fog ví ltoztatni Doll.

  A megbìzhatòsí g és türelem orszí gí ban azonban nincsennek ugrí sok. Doll mesternél csakis lassù és alapozott munkí ra lehet szí mìtani.

  Nem ez volt valahogy mindig a Fradi mí rkí ja is eddig ?

 • Ebből még bármi kisülhet. Jöhet végre egy nagy különbségű győzelem, de egy sima vereség is! Mert hiába az összeszedettebb védelem, góllövőnk továbbra sincs. A játékunk esetleges, ha Leonak megy ad egy-két gólpasszt, ha nem akkor baj van. Leo egy külön fejezet: Ha helyzetbe kerül nem koncentrál, piruettezik és hibázik. A többiek pedig csak véletlenül rúgnak gólt. Böde formán kí­vül van, Soma gólzsákja elapadt, Jenner formája ingadozó. Az új igazolások közül csak (Fra)Dibusz Dénes kap állandó szerepet(zömében jól véd!), mí­g Laczkó és Ugrai kispadozik.. Ezzel a garnitúrával iszonyat bravúr lenne megelőzni a Vidi, Hali, DVTK triót. A jövőre nézve -akár nemzetközi kupa, akár nem -- mindenképpen erősí­teni kell! Futács, Kalmár, a kis Bogesz, vagy Kink leigazolását szorgalmaznám. Holmant és Pétert pedig többet kellene játszatni, Böde Danit pedig visszavont középcsatárként a helyén kezelni! Én í­gy látom, lehet, hogy nincs igazam. Doll már kialakí­tott egy idehaza működő játékot, de ez még nem az igazi. A céljainkhoz több kell és a futball pedig -ha változott is az eredménycentrikusság és a fizikai többletteher miatt -- elsősorban a szórakoztató ipar része, ezért nem ártana némi látvány is ennek a remek szurkolótábornak, nem csak birkózás! Én rühellem, amikor azt kiabáljuk, hogy “Harcoljatok!” Legszí­vesebben azt üvölteném ilyenkor, hogy “Inkább focizzatok, játsszatok!” Mert minket a gólok, a szép cselek, a FUTBALL érdekelne! Ez a FERENCVÁROS! Bocs a hosszú szövegért! Hajrá Fradi!

 • Ezt a teljesí­tményt gyorsan felejtsük el és örüljünk a három pontnak. Szerencsére Doll is úgy látja, hogy ez a hozzáállás elfogadhatatlan.
  Hajrá Fradi!

 • Nem a megszokott módon kezdeném a hozzászólásomat!!!

  Persze,mivel fotelszurkoló vagyok már több,mint 10 éve-mind munka mind a csapat és a vezetőség felé irányuló kiábrándultság végett-,nem lehet egy szavam sem,mert í­gy kí­sérem figyelemmel a Csapatot,de hogy milyen balf…ok közvetí­tenek/hetnek sportot manapság…A m1 egy kész röhej ,ha sportról van szó-bár számomra más téren is-,de a sport 1. ill.2 is vicc.Akik számomra érnek valamit,az pl.Knézy,Hajdú B.,Fülöp László,Faragó Richárd -persze a két legutóbbi ennél a csatornánál dolgozik,de van már min 10-25 szakmai múltjuk. stb. Szerencsére Ők élvezetes műsort adnak és nem más tollával ékeskedő kommentátorok.
  Tegnap kicsit megkésve kezdtem a meccset nézni otthon!!!,de mint mindig levettem a hangot,-sajnos nem léggé,-mert ettől a tetűtől “kinyí­lt a bicska” a zsebemben.Folyamatosan mondta a fals és hülye info-kat és poénkodni próbált,ahelyett,hogy végezte volna a dolgát.
  De ,amikor a közönség elkezdte a meccs vége felé is!!! éltetni Drága Simit és ez -nem is í­rom direkt,hogy Ő-,hogy nem rég volt a születési évfordulója és még hogy Ő jó ismerőse volt,akkor szakadt el nálam a cérna.Kisfiammal voltam egyedül otthon- és az itthoni időszak minden percét Vele akarom tölteni,-volt a szerencséje ennek a majomnak,mert különben kocsiba ültem volna és biztos jól pofán b…tam volna a sok baromság miatt.Tudom ,hogy az erőszak nem megoldás,de ez az ember,mint sok mai kamu magyar sportriporter a szakma szégyene.
  ÉS emellett ott van még ezen a csatornán az alkesz casino függő fociszakértő,aki mindenkit lehúz,de Ő tudja a frankót, a hétvégi esti foci show 2 csinibabája,akik még súgó és egyéb berendezések nélkül is képtelenek normálisan beszélni, interjút készí­teni,de a tippmix azért ment az egyiknek.. és még sorolhatnám.Szóval nagyon megviselt az eset.

  Elnézést kérek mindenkitől,hogy ennyire kifakadtam.Tudom sokkal jobb lenne a meccseket élőben nézni és hátha az új stadion vonzereje, meg ha lesz egy jó csapatunk igazi fradi szintű játékosokból, “visszahoz” a pályára.Látom az alagút végén a fényt,mert a az előbb emlí­tett területen csak a nagy sötétség van.

  Ui.:

  1 félidőre már jók vagyunk,remélem a második hely vagy valami óriási szerencse folytán a bajnoki cí­m meglesz!!!

  Hajrá Fradi!!!

 • A játék és a győzelem ugyanazon a meccsen a nagyok kiváltsága lett. Vagy talán mindig is az volt… Thomas Doll képes rá, hogy bajnokcsapatot csináljon a Fradiból jövőre.

 • Nemrég volt olyan időszak, amikor szépen játszottunk (????) és simán kikaptunk. Most úgy látszik nemegyszer pocsékul játszunk -- de győzünk. Ilyen ötös sorozatot utoljára Garami Józseffel produkáltunk.
  Őszintén szólva én jobban örülök az ilyen eseményeknek, mint a fordí­tottjának. Jó, jó, persze hogy láttam én sziporkázó játékkal gólzáporos győzelmeket, de ahhoz még idő kell. De ehhez előbb a csapatnak igazán és véglegesen csapattá kell válnia.
  A “diókrém” keverése még messze nem fejeződött be, de időnként látszik, hogy mi lesz belóle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
12.04. 15:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ