Feljegyzések a fotelból – Széllel szemben…

Mivel hétfőn munkanap, így már közvetlenül a mérkőzés után leültem a gép elé pedig még dúl bennem a méreg és a keserűség, ami általában soha nem jó tanácsadó. Legszívesebben egyetlen sort sem írnék, legfeljebb egy rossz diákként százszor leírnám egymás után, hogy széllel szemben mi mindent nem lehet csinálni. Mindenki tudja az okát aki látta a mérkőzést. Nem kell szépíteni, nem kell finomkodni, győztek a mészárosok, győzött a vandál foci, melyhez az illetékes urak annak rendje és módja szerint lelkesen asszisztáltak. Talán mégis jobb lenne nem folytatni, aludni kéne rá egyet és majd reggel a gőzölgő kávé simogatása mellett folytatni. Addig hátha kialszom a dühöt, a mérget, a keserűséget. Írtam is egy szolid bevezetőt, egy kicsit berzenkedtem Böde Dani sorsán, de a bírói hármas sípszó után egy jól irányzott deletével a kukába küldtem. Pedig a 5-8-11 számhalmaz bevetésével még a matematikai nem tudásomat is szóba hoztam, belekeverve egy kis számmisztikát. Oldani akartam a feszültséget, hátha lenyugszom, de nem sikerült. Valójában nem is akartam. Elegem van az álszentségből, az udvariasságból, nem gondoltam volna, hogy az igazságérzetem hatvanévesen mondja fel a szolgálatot. Többféleképpen ki is lehet kapni. Lehet rossz játékkal, céltanul, helyzet nélkül – volt rá példa. Meg arra is, hogy nem játszottunk rosszul, helyzetek garmadát dolgoztuk ki, de az ellenfél eggyel többet lőtt. De ami tegnap történt, arra nehéz (vagy talán nagyon is könnyű?) magyarázatot találni.

Kezdődött Pátkai ámokfutásával, aki először elgáncsolta Nandót, majd kihasználva a hazai pálya és a “dicsőséges” európai menetelés adta kiváltságot, ballal még ágyékon is rúgta a fekvő játékosunkat. Az NSO lelkes tudósítója szerint Nandó egy kicsit rájátszott az esetre… Majd jött az ország kiskokója és nyújtott lábbal beleszállt Lovréba, aki nem is tudta folytatni a játékot. A mérkőzés után bár elnézést kért, de tettét harci cselekedetnek szánta, szerinte így kell odalépni. Nyújtott lábbal, célzottan. Tőle ennyit is vártam…Hadzic sem akart lemaradni a brutalitásból, ő Lanzát teremtette a földre. És hogy teljes legyen a kép, az egyenlítő gólunknál a gólvonalon belül (!!!!) Vinicius szándékosan (nehogy már a gólvonalon túlról akarjon menteni!) fejbe rúgta Vargát, aki ájultan esett össze a háló fogta fel az esését. A berohanó orvosok még talpra állították, Roli valahogy még vissza is állt, de néhány perc múlva már a földre rogyott. Mentővel kellett a kórházba vinni kivizsgálásra, agyrázkódás, semmire sem emlékszik a mérkőzésből. Mindez fél óra alatt, kiállítás nélkül.

Kérdem én, a nagy és magasságos Videoton ennyit tanult az európai színpadon? Vagy ennyire biztosak voltak abban, hogy bármit is csinálnak, bárkit is rúgnak szét, az megtorlatlan marad? Ha ugyanezt prezentálják az európai porondon, egyetlen meccset sem tudtak volna teljes létszámmal befejezni. Kedden volt az Ajax-Bayern, két azonnali kiállítással. Az egyiknél a holland játékos nyújtott lábban talpalt, a másiknál a német játékos (talán Müller) célozta meg az ellenfél fejét. Ott nem mérlegeltek, ott azonnal villant a piros. Nálunk persze mások ülnek a kávéházban, sikerült is kiállítás nélkül leamortizálni a Fradi kezdőjét. Gratula érte. Szép volt, büszkék lehetnek rá. Büszke lehet az egész magyar labdarúgás is, hogy ilyen csapat képviselte a magyar focit Európában (szép, nem szép, most már örülök annak, hogy kiestek).

Végül is min csodálkozom? Már előre megmondták a “szagértők”, hogy az tenne jót a bajnokságnak, ha a Videoton nyerne. Így marad esélyük, így mégis csak szebben mutat az ötpontos hátrány. Talán egyszerűbb lett volna simán elvenni a Fraditól nyolc pontot, játszani sem kellett volna, hideg van, közeleg az ünnep, a játékosok is inkább vásárolgattak volna. De nem, kell a cirkusz a népnek, meg kell adni a látszatot. Sikerült nekik.

A mészárszék árnyékában foci is volt, de ennek értékelésétől most eltekintek. Ezzel nem akarom felmenteni a játékosokat az első félidős bátortalan játékáért, bár tagadhatatlan, amikor ilyen körülmények között egy csapat elveszti két játékosát, nem könnyű az előre kitervelt taktikát megvalósítani. Plusz, nem könnyű úgy folytatnia a játékot, hogy nem tudják, mi történt a társakkal. Tartottam is a folytatástól, mégis a második félidőben még nyerhettünk is volna. Az már a mi hibánk volt, hogy Otigba képtelen volt szerelni vagy csak ellökni a hazai csatárt. Nandó, Petrjak (a legjobb meccsét játszotta) és Lanza lábában is maradt gól. Pedig a második 45 percben a mi akaratunk érvényesült, voltak helyzeteink, volt futás és lendület úgy, hogy a mészárszéki ámokfutam folytatódott.

A sors keze azonban belerondított, mintha azt akarta volna, hogy megtanuljuk az örök igazságot a széllel szembeni csatározásról. Egy biztos. Jól az eszünkbe vésték. Dühönghetnék még, szórhatnám az átkot (az ünnepek előtt talán nem ildomos), de inkább abbahagyom. Nincs értelme. Jó is, hogy vége az őszi/téli szezonnak, mert a totális csömörön kívül mást nem nagyon érzek. Az irányított sajtó és a “szagértők” lelkesen ölelkező tábora már a közvetítés alatt mosta a kezeit, szerintük ez belefér. Lelkük rajta, nekik ez a feladatuk, igazán jól csinálják. Mondhatnának mást? Ne légy naiv fotelszurkoló…

Egy dolgot ezek ellenére sem tudnak elvenni tőlünk. Nem kell leírni, mi tudjuk mire gondolok.

Mindörökké Ferencváros!

22 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Széllel szemben… bejegyzéshez

 • Kedves barátaim!
  Fújjuk ki magunkat!
  Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok minden jóérzésű embernek, és boldog, új, kétezerHARMINCAS (!!!) évet minden fradistának!
  Mi jövünk és megyünk ezen a Földön, de Magyarország és az FTC örök!!!

 • Sziasztok! A történelem ismétli önmagát : Kádár -- Vasas , OV -- Videoton, azzal a kis különbséggel, hogy ezeknek a mai kék-piros favágóknak mindent, de mindent szabad -- bűntetlenűl ! Nagyjából mindent leírtatok a mészárlással kapcsolatban, ami egyikötőknél véletlenül kimaradt, az a másikban benne van -- magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy végig kellene gondolni az ukrán felelősségét is (Böde)!! A sérültjeinknek mielőbbi felépülést kívánok, mindannyiunknak békés Karácsonyt és “harmincas” új esztendőt!! HAJRÁ FRADI! CSAK A ZÖLDEK!!

 • Kedves Szurkolótársaim! Nem tudom, hogy ki emlékszik arra az esetre, ami a meccs végefelé történt. A Fradi szorongatott, a Vidi 16-osa előtt 1-2 méterre egymásután két szabálytalanság történt, Erdős pedig előnyszabályt ítélt, mert a labda előnytelenebb helyzetben, Fradi játékoshoz került. Ez is szándékos “tévedés” volt, valószínűleg Lanzafame rádurrantotta volna a szabadrúgást.
  Ez még kikívánkozott belőlem. Szépen elfújták a nyugodtabb telelésünket. Hajrá Fradi! …

 • Ja és még egy gondolat. A tv Ben azért jól kivehető volt ezek az álarcos félkatonai biztonságiak.
  Anno még a suliban ellen láttam ilyen. Apám kint volt 6 évesen szerettem volna vele menni.Sirtam is amikor láttam a jelenetet. De vissza ide, 2019- Ben ilyet is csak itthon látni.

  Hajrá Fradi

 • MINDÖRÖKKÉ FERENCVÁROS.

 • Semmi meglepő: GÁTLÁSTALAN mlszfc-s ámokfutás, súlyos testi sértésért akár fel is lehetne jelenteni egyiket-másikat. De minek, hiszen ennek eredménye nem lenne kétséges.
  Azért SPORT is volt a hétvégén:
  Magyar Kupa-győzelem pólósulival, HÁFRA NOÉMI Európa-válogatott !

 • Piszkos,mocskos modon jatszott a vidi,ez TÉNY…Ami az 5 pont elonyunket illeti,lehetne az ma is 11 pont,csak 2 kotelezot,a Puffla es a sz@rHali elleni meccseinket kellett volna siman nyerni…Tegnap is voltak helyzeteink,Gorriarran akarhova rughatta volna a labdat,csak oda nem,ahova rugta.Az ukran is rughatott volna “csak meg egy” golt,ahelyett,hogy a masodikat is alazva emelni akarta.De mi akkor is bajnokok leszunk!

 • Mit lehet mondani?
  Pátkai és Vinicius akciója piros, Kovács nálam sárga. Rebrovnak igaza volt:félünk. Félünk attól hogy az aljas kutas banda megtorlás nélkül levadászhatja a legjobbainkat. Válogatott játékosok rúgtak agyon válogatott játékosokat. Szégyen.
  Hogy mit tudunk tenni? Ez a mai Fradi semmit. Sajnos asszisztálók vagyunk ehhez a rendszerhez. Véleményem szerint úgy lehetne tenni hogy pl lemondjuk a válogatottbeli szereplést addig amíg Vidi játékos is meg van hívva. Vagy amatőr szurkolókkal állunk ki a Vidi ellen tavasszal,mondván féltjük játékosaink testi épségét. Akkor annak lenne annyi negatív vonzata hogy észbekapnának.
  A meccsről azért 1 dolgot megjegyeznék: sajnos az x-ért jöttünk. Nem futottuk szét a Vidit. Már tudom hogy Csernik miért nem játszott eddig többet. Otigba egy katasztrófa volt,Finnbogasson szó szerint nem ért labdába. Szóval mindent egybevetve ha bajnokok akarunk lenni: úgy kell kalkulálni hogy a tavaszi Vidi meccs kuka,mások ellen nem szabad botlani. Ennyi. Egyszerű nem? Hajrá Fradi

 • Hát nem volt semmi a meccs. Szépen mindenhez egy kicsit hozzászólva.
  1, A fideszes nso-n 3 alkalommal bojkottálták a hozzászólásomat még a meccs előtt. Pedig csak tényeket és a rossz előérzetet vetettem papírra. 2,Hajdú B. vel annyira nem foglalkozok, ifj. Knézy-t biztos ezért nem küldték erre a meccsre, hiszen róla köztudott hogy fradista, mint a drága Édesapja volt.
  A bírói kar egy nagy szar, bárki jött volna ide még ha értené a szakmát akkor sem hagyták volna,hogy fair play szabályai szerint fújjon. De ez a spori egy igazi gerinctelen szemét. Bárcsak valahol összefutnék vele. Pl itt Bécsben 😆 Nem tudom kit hivtok Nandonak ,de számomra sajnos az látszott, hogy egy ilyen “elcsalt” meccshez a kispad gyenge. Nincs minőségi csere, Csernik és Gorriaran, nagyon gyenge volt.Petriakon látszik,hogy más szinthez szokott. Anno ezt még Moniz idejében Leonardo nál láttam amíg Stresjik vagy ki le nem rúgta. A szakértők et meg hagyjuk. De mit várhatunk olyan emberektől, akik ehhez adják a nevüket és szakmailag is csak a mágnestábláknál jók vagy maximum volt fél vagy 1 szezonuk. -Varhidi , Bozsik, stb.
  Remélem azért Kubatov azért összeszed annyi lóvét télen hogy minimum 2 csatár -de minőségi jönni fog. Csak kérdés,hogy a felettese hagyni fogja e ezt….
  Hajrá Fradi

  • Nandó=Gorriaran. Szerintem tegnap nem volt rossz, szoknia kell az új helyét a Rebrovi taktikában. Voltak jó megindulásai, remek ütempasszai és ha belövi a helyzetét…Több héten át volt sérült, de lassan kezdi visszanyerni a formáját.

   A többi megállapításoddal legfeljebb az MLSZ nem értene egyet. 😉

 • Vérlázító volt .

 • Undorító volt, ahogy a Vidi játszott, és a bírók melléjük álltak. A tartalékos és a meccs során megtizedelt csapatunkat nem tudom elmarasztalni!
  Nem volt véletlen a bíróküldés. A teljesen erélytelen Erdős megkapta alapvonali “segítőnek”
  Iványit és Andó-Szabót. Ez nem volt véletlen. Iványi nem látta a szándékosan után rugó Pátkait,
  Andó-Szabó pedig Vinicius fej lerugását? A “kis Kovács” egyre szemtelenebb, valószínűleg Huszti tanítványa. Azt kell megint mondanom, mint a bajnokság végén: ellenünk van mindenki!
  A tv-ben Hajdú B. valósággal ujjongott, amikor a Vidi gólt lőtt, a “szakkommentátorok” pedig azt mondták, hogy ezek a brutális durvaságok beleférnek egy derbi hangulatába.
  Remélem, a télen megfelelően erősítünk és alapozunk, s bebizonyítjuk, hogy széllel szemben is lehet piros tojást festeni…
  Nikolics egy mondata azonban elgondolkodtatott. 35 meccset játszottak sérülés nélkül! Nincs nálunk baj az orvosi és a rehabilitációs stábbal?
  Hajrá Fradi!

 • Öreg róka vagyok. 1955 óta járok mérkőzésre. Ilyen mészárlást még nem volt “szerencsém” látni. Ha valakit úgy lerúgnak , hogy elájul, a piros lap miért nem mozdul meg a sípmester zsebében ? A mérkőzés hajrájában Lanza hátulról kap egy forintos labdát. Túl jól teszi maga elé , túl középen van. Várható, hogy oda lövi amelyikbe sarokba akarja. Már szól is a síp . A megrémült bíró szerint, Lanza lesen kapta a labdát. Megismétli a tévé és nem volt les ! -- ezt még a riporter is elismeri . Hogy miért nem hívnak magyar bírókat Európában bíráskodni ? Talán ezért. Azt elhallgatták, hogy az angol Chelsea 8 tartalékkal állt fel a Vidi ellen . Így a 2-2 -es döntetlen mondhatni kudarcnak is.

  • Szelektív az emlékezeted!Ennél nagyobb brutalitás nincs,
   kiallitás persze nem volt! Ehhez mit szolsz? 1992.03.07. Ftc-Vác 3-1, Keller? És ezt fradi játékos csinálta. Vinicius esete ehhez képest semmi.Emlékezz!

   • Arra is emlékszel hogy Nyilasi utána egyből lecserélte?

    • Emlékszem,csak ne csináljunk úgy mintha mi sosem csináltunk volna ilyet.Akkor ne akarjak nagyot mondani,hergelni,úszitani mások ellen! 55 -ig vissza emlékezni tényleg nem lehet,de ez beégett az emlékezetembe.Sajnos eze is mi voltunk!

 • 100%-osan egyetértek, Laci.

 • Sziasztok!
  Véleményem nem lesz burkolt. Ígéretemhez híven,amit betartok,ez az utolsó hozzászólásom lesz!Innentől kezdve,nem fogok meccsre járni,kilépek minden focis csoportból!Egy biztos,Fradista maradok,szorítok értük, de olyanról mint magyar foci nem kívánok e sorokon kívül,többet hozzászólni!Az egész MLSZ,élén Csányival,a JB,az FB,meg az egész fostalicska magyar focival foglalkozó szakértők, na és Hajdú B. is elmehet a taknyos picsába,ez utóbbi mikor ereszkedik térdre,minden Fradi ellen győztes csapat játékosai előtt?!Amíg ezt a szart,amit ők magyar focinak titulálnak,így le lehet nyomni a nézők torkán,addig inkább csináljanak olyan kiírást amiben a cél,az aktuális politikai vezető kedvenceinek adjuk a bajnoki címet, a kupát,meg mindent,mert hát ő vezeti az országot!Ja persze,elmúlt a kommunizmus amikor a honvéd meg a legújabb wc-deszkások pártvezér szimpátiája alapján nyertek? Ja nem!Kis politika,és ezt én mondom Fideszes pártszimpatizánsként!!!!Szóval, maradok Fradista,de nem kívánok asszisztálni,sem Csányi pénzmosodájához,a magyar foci címszó alatt,sem időt,sem pénz áldozni erre a mocsokra amit focinak, bíráskodásnak, meg ők előszeretettel FAIR PLAY-nak hívna!Ideje lenne ezt a pénz és politikafüggő bagázst, a kiszolgálóikkal JB,FB eltakarítani!!

  • Lehet, hogy nem kéne fideszes pártszimpatizánsnak lenned…? Egyébként mi is az ő zsebükben vagyunk, csak a Vidi és a Felcsút még inkább.

 • Igy van!

  Hajrá Fradi, mindenki a stadionba!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.24. 20:00 BL selejtező FTC–Valletta FC (TV: M4)
Következik: 07.30. 20:00 BL selejtező Valletta FC-FTC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST