Feljegyzések a fotelból – Úgy alakult…

fotelszurkolo_newA vasárnapi záró forduló előtt már csak egy kérdés foglalkoztatta a Fradi szerelmeseit. Vajon a szerdai Magyar Kupa döntőbe jutás után, amit Doll mester finoman fogalmazva sem nevezett elfogadható teljesí­tménynek, vajon milyen arcát mutatja majd a csapat? Ráadásul a hétvégi fordulók olyan eredményeket hoztak melyekre a magyar média úgy csapott le, mint a Fradisták az új Sasra. “Ha a Fradi nem nyer Pécsett, akkor a Videoton már bajnok” – kevés olyan online felület volt mely kihagyta ezt a bulvárhí­rt, mert ugye a Fradi nevével mindent el lehet adni. Arról már kevés helyen emlékeztek meg, hogy a mai napon lettünk 116 évesek, igaz, az “csak” történelem, és az “csak” a magyarságunk része. Ennél fontosabb volt a Videoton edzőjének egy kissé pökhendi nyilatkozata, miszerint “mindenki ott nézi a Fradi-meccset, ahol akarja”. Kiragadott mondat volt a főcí­m és értem én, hogy a Videoton már bajnoknak tekinthető (csak halkan jegyzem meg, nekik ez lesz a második, nekünk meg 28 van!), és valószí­nűleg a szí­vük szakad meg, hogy nem tudnak hazai pályán ünnepelni. A sorsolás “szeszélyének” következtében legközelebb csak az utolsó előtti fordulóban játszanak otthon, í­gy ha megismétlődött volna az a csúfság, mely 1992. szeptember 12-én az Üllői úton – amikor is a Pécs szakí­totta meg a 22 mérkőzéses győzelmi sorozatunkat -, akkor a Videoton játékosai Carrillo szavaival élve, “aztán ha úgy alakul és lesz rá igény, összejöhetünk valahol.”

Azt nem tudom, hogy a mérkőzés végén összejöttek-e, de valójában nem is érdekel. A közönyömhöz azért hozzátartozik, hogy az egész éves teljesí­tményük alapján a Videoton megérdemelte a bajnoki cí­met. Ez a megállapí­tás meg egyenlő azzal, hogy nem tudtuk folytatni a győzelmi sorozatunkat Pécsett. Most egy újabb igazság jön, miszerint nem is érdemeltük meg a három pontot. Bár az első félidő végén Böde szabályos gólt szerzett, mellyel fordí­thattunk volna, de a bí­rók új lesszabályt kitalálva az egyvonalat lesnek minősí­tették.

Pedig elég simának indult a mérkőzés. Úgy kezdtünk, ahogy múlthéten abbahagytuk. A korai Böde gól után – amit a bí­ró sárgával jutalmazott, í­gy jár az ifjú apuka aki túlzott gólörömmel ünnepli gyermeke születését – , idézve Nyilasi Tibit, a csapat egy kissé belealudt a mérkőzésbe. Talán törvényszerű is volt, még akkor is, ha egy profi csapatnak soha nem szabadna elringatnia önmagát. Nem akarok kibúvókat keresni, de biztos voltam benne, hogy lesz olyan mérkőzés tavasszal, amikor túlzottan elhisszük, hogy kevés olyan csapat van jelenleg az NB I-ben, akit ne tudnánk könnyedén legyőzni.

Bevallom, a vezető gólunk után én is í­gy voltam vele. Az első kijózaní­tó pofon elég hamar érkezett. Szatmári egyenlí­tő gólját nevezhetjük malacnak, de az igazság az, hogy túlságosan is egyedül hagytuk. A vezető pécsi gól már más történet, hiszen ott először is labdát vesztettünk a középpályán (ami eddig nem nagyon volt szokás), majd Szatmári 20 méteres lövésére Dibusz egy kissé hamarabb “dőlt el”, mely í­gy előtte megpattanva vágódott a jobb alsó sarokba. Ezeket eddig Dénes játszi könnyedséggel hárí­totta, ma nem sikerült, úgy látszik az álom őt is kerülgette. A hazaiak nem örülhettek sokáig, Varga Roland akasztásáért megí­télt büntetőt Mateos magabiztosan értékesí­tette. Majd jött Böde szabályosnak hitt gólja, amit ha tévesen nem lengetnek be, talán minden másképp alakul.

A második félidőben tehettünk volna arról, hogy ne kelljen Dani meg nem adott gólján siránkozni, de a csapat képtelen volt felébredni, nem tudott úgy felpörögni, hogy megszerezzük a győzelmet. A Pécs teljesen visszaállt, felügyelni tudtuk a második félidőt, de igazi gólhelyzetet már nem sikerült kialakí­tani. Legalább örömet szereztünk a pécsieknek és a fehérváriaknak, akik most valahol biztosan összejönnek (Carrillo) és ünnepelnek egy picit. A média is örülni fog, “a Fradi kikaparta a bajnoki cí­met a Videotonnak” cí­m fogja uralni a következő napokat. A magyar foci cirkuszi show-ja (Harmadik félidő) a nagy örömre rátett egy lapáttal, azzal a nehéz kérdéssel szembesí­tette a magyar közvéleményt, hogy vajon a Videoton hányadik bajnoki cí­mét szerezte (1, 2, vagy talán 3?).

Egy aprócska öröm azért nekünk is maradt, 15-ről 16-ra jutottunk és mivel a vetélytársak is botlottak, í­gy valójában nem történt tragédia. Jobb lett volna győzni, jobb lett volna győzelemmel köszönteni a 116 éves Ferencvárost.

És jó lett volna győzelemmel búcsúzni egy örök Fradistától, aki a héten költözött az égi csillagok közé, és akinek a szí­ve közel 80 évig dobogott a Ferencvárosé. “A múlt Tiéd, a holnap másoké lett, s egy nagy mérkőzés, csöndben véget ér.”

10 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Úgy alakult… bejegyzéshez

 • Nem méltó e bejegyzés elejének a savanyú a szőlő-tí­pusú, sértődős hangütése. Volt egy rosszabb meccsünk, van egy tavaszra összeállt, az őszi nehezen épülgetést feledtetve menetelő, igencsak jó csapatunk, meg van egy elejétől végéig kiemelkedően és egyenletesen szereplő Videoton, amelyik teljesen joggal lett bajnok, hát gratuláljunk hozzá sportszerűen, és azon legyünk, hogy jövőre elvegyük mindezt tőlük, idén pedig mindezeknek ágyazzunk meg ellenük a kupadöntőben és az utolsó fordulóban, a miheztartás végett, ugyancsak a sport szellemében. Hajrá, Fradi!

  • Kedves L.I., alias kispufi, szerintem lalolib cikkének eleje is rendben van, én nem olvastam ki a sorokból a sértődős hangütést. “Az egész éves teljesí­tményük alapján a Videoton megérdemelte a bajnoki cí­met” -- ez is olvasható. Hogy mennyire érdemli meg a Vidi a bajnoki cí­met, az a soron következő két Fradi-Vidi meccsen tisztábban lesz majd látható, jól oda kellene nekik pörkölni! Tény, hogy ősszel beragadt a Fradi kézifékje, meg a magasabb oktánszámú üzemanyag is télen érkezett meg. (Ha jól elbánnánk a Vidivel, akkor is persze gratulálhatunk majd, de ebben az esetben jogosan lesz állí­tható, hogy a Fradi őszi szereplése volt a Vidi bajnokságának egyik fő oka.)

   Hajrá Fradi!

  • Üdv,

   Természetesen tiszteletben tartom a véleményedet. Azt utólag sem tagadom, hogy egy kicsit savanyú volt a szőlő, de sértődésről azért nincs szó. Az lenne a furcsa, ha nem vennénk egy kis keserűséggel tudomásul, hogy nem a Fradi nyeri a bajnokságot.
   Ami engem nagyon zavar (talán egyre jobban) az a fajta média -- nem csak a sport területén -- mely manapság körbevesz minket…de ezt inkább nem is részletezem.
   Az is tény, hogy mikor olvastam a Vidi edzőjének igenis flegmára sikerült nyilatkozatát egy kissé elöntött a pí­r. A mester ráadásul másnap rá is tett egy lapáttal, amikor a bajnokságot ünneplő “tömeg” (kb. kétezren voltak) előtt a szurkolóikat az ország legjobbjának minősí­tette. Brrrrrr……..
   Talán meg kéne mutatni néhány videót Carrillonak, hogy az ország legjobb szurkolótábora hogyan szokta ünnepelni a bajnoki cí­meket.
   Bí­zom benne, hogy a magyar kupadöntő után meg fogja látni. 🙂

 • Ha Debrecenben nem nyert volna a Vidi, vagy pláne a Debrecen behúzza a meccset, szerintem ez a pécsi vasárnap este másként végződik. (A Debrecennek 2 góllal kellett volna vezetnie az első félidőben a Vidi ellen…) Szerepe van a lélektani körülményeknek, igenis megcsillant volna az esély, hogy lefaragunk 3 pontot a hátrányból, ha a Vidi kikapott volna szombaton. De hát nem í­gy történt…

  Most fontos, hogy Doll mester a következő bajnoki meccsekre kellően és pozití­van motiválja a csapatot! Hogy ez hogyan fog sikerülni, pont a DVSC ellen vasárnap délután ki fog derülni. A hí­rek szerint Hajnal Tamás visszatér majd. Szerintem a csapat eredményes játékában nagy szerepe van a Gera-Hajnal-Szomália háromszögnek, és ezzel együtt a két szélen a jó formát mutató Varga és Ramirez párosnak. Az őszi formához képest pont ebben az öt játékosban látom a jelentős előrelépést (minden meccsen kinn voltam eddig, bár nem vagyok bérletes.)

  Még egy motiváció! Most itt a lehetőség, hogy kétszer is megleckéztessük a Videotont. Akkor a három E-ből az elsőt felhasználva elmondhatnánk, a bajnokság erkölcsi győztese a Fradi!

  • Kedves PhantomXR, amit az “erkölcsi gyôztesrôl” ìrsz nagyon megfelel a Ferencví ros legtöbb csapatainak.

   Nem tudom, hogy lí ttad-e a Rapid-Salzburg összecsapí st. A Rapid 0:3-al sají t nézôi elôtt hí trí nyban került az “osztrí k Vidi”-vel szemben. De végül visszajött és 3:3 lett az eredmény.

   A Salzburg — ùgy mint a Videoton — egy mí r jò pí r éve felépìtett sikerüzem (pénzelik, stb.). Nem akarok kitérni itt a Vidire…

   A Ferencví rosnak — minden esetre meg kell mutatnia, hogy a pénz nem minden a sikerhez. Egy futbalistí kat gyí rtò üzem még nem a hí rom E-betû. Persze nem akarok rosszat ìrni a Videotonròl. Jò csapat. Megérdemelte a bajnoksí g megnyerését. Csak nem azért í ll, amiért a Videoton í ll. Ezért a Videoton nem tehet. A Ferencví ros meg ennek köszönheti, hogy megérte a 116-ik évét.

 • Egy álommal lettem/lettünk szegényebbek.
  Persze amekkora előnyt kiépí­tett a vidi,csoda lett volna elveszteni a bajnokságot,ráadásul nem valami szép őszt produkált a gárda.De remélem a magyar és a ligakupát MINDENKÉPPEN BÁRMILYEN ESZKÖZZEL,DE REMÉLEM SZÉP JÁTÉKKAL megnyerjük és az utolsó fordulóban pedig adunk a vidinek!!!

  játékoskí­vánságaimat majd a bajnokság végén í­rom le.

  Hajrá Fradi

 • Egy örök Fradista sohasem egy mérkőzéstől az akinek született, aki Fradistának született az mosollyal a lelkében távozik, és hálát ad mindazoknak, akik Fradizmusukkal az Ő majd kilenc évtizedes életét bearanyozták. Csak köszönet és őszinte tisztelet az ilyen ÉDESAPÁKNAK, akik szüleiktől kapták a zöld-fehér vért és adták tovább gyermekeiknek, ezért is hisszük oly sokan, hogy a FRADI örök.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.31. 19:30, m4sport
11.04. 21:00, m4sport
11.08. 17:00, m4sport
MK: 11.14.14:45, M4Sport
11.21.19:30, m4sport
11.24. 21:00, m4sport
Novák Dezső
Tárhelyszolgáltatónk
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ