Feljegyzések a fotelból – Vajon átléptünk a Rubiconon?

A címben feltett, ma már szállóigévé váló mondás ma kettős értelmet nyert. Egyrészt utal a Videoton elleni mérkőzés eredményére, másrészt a “kérdőjel” utal rá, hogy a jegyzet írásakor a választ csak találgatni tudom. Az érthetőség kedvéért az utóbbival kezdem, mivel magát a mérkőzést – ha az égi jelek is úgy akarják – legfeljebb egy Sevilla-i “kocsmában”, a mobil képernyőjén fogom követni. Ennek fényében meg a jelen jegyzet, a Mezőkövesd elleni győzelmi jegyzet után íródik. Mint egy beharangozó, mint egy képzelt riport a bajnoki döntőnek kikiáltott mérkőzésről. Amikor terveztük a húsvéti “vakációt”, a nagy lelkesedésbe egy kis bibi csúszott. Azt hittük, húsvétkor mindenki a sonka-tojás-nyúl-locsolás bűvkörében fog élni, ráadásul benéztük a sorsolást is, így amikor néhány hete szembesültem azzal, hogy könnyen lemaradhatok a harmadik csillag ünnepléséről, elkezdtem azon morfondírozni, hogy vajon az egész túra lemondása mennyire is fájhat a pénztárcánknak. Aztán ahogy fogytak a mérkőzések, még az a elvetemült gondolatok is megszálltak, hogy talán jobb lenne ha a benzinkút nem nagyon vesztene pontokat, így április 20-án még nem kéne munkába állni a varrónőknek. Tudom, ez elég bizarr és elítélendő gondolat, de azzal nyugtattam magam, hogy a 8 pontos előny így is, úgy is elegendőnek kell, hogy legyen. Még akkor is, ha szombaton újfent nem bírunk a Videotonnal, de ezt még annál jobban is elhessegettem mint a bajnoki ünneplésről való esetleges lemaradásomat, mert egyszer azért ebben a bajnoki szezonban csak le kéne győzni őket. Még akkor is, ha nekünk már a döntetlen is egy újabb lépést jelentene a Rubicon folyón.

Arra meg most nem tudok válaszolni, hogy vajon szombat este már túlléptünk-e a Rubiconon, vagy még csak himbálózunk a folyón (ami ma már csak egy patak, sőt talán nem is az, amin Ceasar átlépett a seregével). Ami ugyebár egy döntetlen jelent. A vereség eshetőségét oly gyorsan elhessegettem, mint ahogy Ceasar döntött Rómába való bevonulásnál. Ha jól tudom, akkor a döntés előtt Ceasar “álmot” látott majd ennek hatására jelentette ki másnap reggel, hogy a “kocka el van vetve”, bár ez lehet, hogy csak az ókori történetírók fantáziájának a gyümölcse. Ezek után most persze könnyű lenne nekem is álmot látni és előre elvetni a kockát, majd egy nagy és határozott lépéssel átkelni a Rubiconon, de ennyire azért nem vagyok merész és főleg nem egy ókori történetíró.

Csak egy kibic, aki próbálja saját magát is nyugtattatni. Pedig nem kéne, hiszen egy meccs kihagyása még nem a világ a vége, és az idén augusztusban 10 éves fotelszurkolói jegyzetelés is csak két alkalommal maradt el (lehet, hogy csak egyszer, amikor az epém mondta fel a szolgálatot), mégis van bennem “bűntudat”, vagy inkább hiányérzet, mert mégis csak szuper lett volna a kezdés előtt az Agorában, a hármas sípszó után meg a lelátón ünnepelni. Mert ünnep lesz, abban biztos vagyok. Még azt is lemerem írni, hogy az eredménytől függetlenül…ami ugye legrosszabb esetben is csak döntetlen lehet.

Hogy mit hoz nekünk a húsvéti nyuszi? Egy biztos, sokkal könnyebb helyzetben vagyunk mint Jézus, minket csak az ötvenes években feszítettek keresztre, a jelenben nálunk az előny, nálunk a dicsőséges múlt, mely annyira áhítja a harmadik csillagot, mint a kereszténység a feltámadást. Ehhez meg szombaton át kell lépni a Rubiconon, legyen bármilyen erős is a víz folyása.

Nem lesz könnyű, de nálunk az Erkölcs, az Erő és az Egyetértés. Még akkor is, ha ez néha-néha megbicsaklik, de utána újra egyesül egy ma már legendás, egybeforró három szóban: Ferencvárosi Torna Club. Mely májusban lesz 120 éves. Addigra minden kiderül, a tavasz is végleg ránk köszönt és reményeink szerint az Üllői úti fák is az égig nőnek. Ahogy 1995 legendás őszén, amikor is bajnokként a BL csoportkörébe kerültünk Novák Dezső irányításával.

Széchenyit idézve, “merj nagyot álmodni”, de azt már a történelmünk során többször is megtanultuk, hogy az álmok néha megcsalnak, néha tévútra visznek. Ezért inkább csak reménykedem, hogy szombat este ünnepelni fog a Fradi család. Húszezren a Szentélyben, több százezren a tévé előtt és “néhányan” egy Sevilla-i “kocsmában”.

Ha így lesz, akkor átléptünk a Rubiconon és teljes gőzzel elindultunk a harmadik csillag útján.

5 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Vajon átléptünk a Rubiconon? bejegyzéshez

 • Szerintem most egyetlen fontos dolog van:

  “Itt a Húsvét, itt a nyúl,
  Vidi orra lekonyult.”

  Most örömködjünk -- ahogy Lalolib szokta írni (megjegyzem a neten azért nézta a meccset a világ végén is) -- és ha a régi bakanóta módosított változatával “a mezünkre felvarrták a csillagot” -- akkor jön el az ideje az értékelésnek és a vélemények kifejtésének. (Én bízom abban, hogy “Farkas Mihály rézágyújáról” is le tudjuk szedni a virágot, tehát egy hét múlva már nyugodtan okoskodhatunk.)

 • Az első félidőben sokat hibáztunk; avagy ismét látszott: ez a Videoton bizony sokkal jobb a többi magyar csapatnál. Az, hogy egy felelőtlen játékosuk két sárgával kiszóratja magát, legyen az ő bajuk! (Remélem a korrekt bírói ítélet miatt nem tiltják el -- a bírót …) A második félidő olyan volt, mint amikor a sakk középjátékában bástyaelőnyünk van. Felőröltük őket; csak idő és türelem kérdése volt a győzelem.
  A 90. perc után talpra ugrott a Stadion; zúgott a “Bajnokcsapat!, Bajnokcsapat!” És akkor Lanza begurította a negyediket. Ezt kicsit mi is lőttük, szurkolók, és ez volt a pecsét, az érvényesítés. Csak ezért a két percért is megérte ott lenni! HAJRÁ FRADI!

 • Nagyon szép volt látni, hogy a stadion megtelt, és , hogy ennyire látszott a csapaton a győzni akarás.
  Kisfiammal hála istennek kint voltunk és már úgy intézem, hogy az újpesti meccset se lap topról kelljen figyelnem. Kell nyáron az erősítés, a szembetűnő melléfogás Isael volt, neki mennie kellene -nemcsak a kezdőből-,de ilyen gondolatokkal majd a szezonzáró után.

  Tegnap joggal zengett a szép volt fiúk és a Bajnok Csapat!!!

  Hajrá Fradi

  • Igen, ez igazi feltámadás volt! Hiányérzetünk legfeljebb akkor lehet, ha a nyári meccsekre tekintünk. 1. Lovre nem jobbhátvéd. 2. Leandro ugyan most jó volt, de nemzetközi szintéren ő már lassú, a helyén szívesebben látnám Szpirovszkit. És akkor ott van még Sigér is. 3. Ha már nincs bérelt hely, akkor miért nem Lanza játszik, Böde cseréjével, esetleg fordítva, vagy néha mind a ketten. Mert Szihnyevics súlytalan, szerintem nem Fradi-szintű játékos, ezt most is bizonyította. 4. Isael ugyan látványosan játszik, de nem hiszem, hogy fel lehetne építeni, mert elképesztően körülményes és lassú, hiába van jó bal lába. Én Vargát játszatnám jobboldalt. 5. Ha nem tudjuk a nyáron megtartani Perjakot, ami valószínű, akkor Tökmag jó lesz a helyén, és ott van Bőle is. De el kéne felejteni ezt a “tükörszélsőzést”! Szóval: benne van a jó csapat is ebben a keretben, de néhány elképzelést újra kéne gondolnia Rebrovnak.
   De most örüljünk, mert bizonyítottunk, hogy jobbak voltunk a benzinkutasoknál, bár most is megúsztak néhány sárgát (a góljuk előtt Juhász letarpalta Petrjakot, ezt valahogy nem vették észre), Vinicius pedig piros lett volna. Mondjuk elsőre. De: érik a harmadik csillag! Hajrá Fradi!

 • Krdves Lalolib!
  Jelentem :átléptünk. Nem is akárhogyan. Számomra egy gyengének tűnő támadószekcióval kezdtünk. Fantasztikus volt a nézősereg, a Tábor harcrs buzdító koreográfiájával együtt. Gyors gól az elején, aztán magunkra húztuk a Vidit,jött is a kapott gól. A 45. Percben szinte hihetetlen dolog: 2 sárgával piros a Vidinél. A 2. félidőben úgy rúgtunk 3 gólt, hogy egy a helyszínről nézve szabályosat nem adtak meg,valamint elmaradt egy 11-es is. Lefociztuk őket. Lanza csereként rúgott kettőt. Szerintem az egész csapatból csak Isael lógott ki,de ő nagyon. Remélem megy a levesbe és hozunk jobbat.
  Szóval 11 pont. A végén szólt a Bajnokcsapat. Nem hiszem hogy elkiabáltuk. Lehet rendelni a 3 csillagos mezeket, sálakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.22. 19:30 Mezőkövesd-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST