Feljegyzések a fotelból – “Válámi ván, dé ném áz igázi”

fotelszurkolo-29A Magyar Labdarúgó Szövetség és a “királyi” tévék (lassan már megszámolni sem lehet annyi van belőlük, de egyik sem “királyi”) ismét hitet tettek a bajnoki mérkőzések láthatósága érdekében. A szombati hat bajnokiból a minden bizonnyal nézőcsúcsot hozó Gyirmót-Mezőkövesd és a egy fokkal feszültebbnek mondható DVTK-Videoton összecsapást tűzték a tévé képernyőjére, miközben a Bozsik-stadionban egy “ősi” rangadót játszottak és természetesen ott van még a Fradi meccse is, amit valószí­nűleg sokkal többen néznének mint az egész NB I-t összeadva, de mivel a tévének teljesen mindegy a nézettség (bár egy-egy válogatott és derbi után imádnak dicsekedni vele), í­gy ismét száműzve lettünk a képernyőről. Mivel nem először fordult már elő és az előrejelzések nem csak a tél közeledtével riogatnak, hanem újabb Fradi-meccs “képtelenségével”, í­gy már meg sem kéne lepődni. Attól még háboroghatok, és fogok is minden alkalommal, mert ettől tényleg eldurran az agyam. Lassan van egy tucat állami csatorna, hozzá szintén egy tucat “vajnavizió”, ahol inkább angol bajnokit adnak mint magyar mérkőzést, ráadásul az újonc rangadóval egyidőben a Manchester City-Everton megy – vajon ki az a elvetemült tévénéző aki ilyen összehasonlí­tásban az M4-re kapcsol? És akkor még nem beszéltünk a többi (nem állami befolyású) sporttévéről, melyek szintén konkurenciát jelentenek. Sport 1: Veszprém BL-kézimeccs, Sport 2: spanyol bajnoki Atlético Madriddal. Ezzel szemben áll egy DVTK-Videoton, ahol azon kí­vül, hogy mikor rúgják ki Horváth Ferit, vagy mikor táltosodnak meg a borsodiak (szerencsére ez következett be) más tétje nem nagyon van. Nézője sem lesz a képernyőkön keresztül, de ez valójában senkit sem érdekel.

Vagyis néhányunkat igen, akik minden balsors ellenére még szeretik a magyar focit, ezen belül meg főleg kedvenc csapatukat. És ha már nem lehet csak “úgy” jegyet venni és beülni egy focimeccsre, jó lenne kivenni a hűtőből egy sört, elfoglalni a tévészoba legkényelmesebb fotelját, bekapcsolni a faltól falig érő tévét és végigszurkolni szeretett csapatunk bajnokiját. De nem, ez túl nagy elvárás lenne, bár fel lehet kaptatni a netre és ott egy miniatűr ablakba mereszteni a szemünket, miközben hol meg áll a kép, hol ugrik egy percet előre vagy hátra, vagy egyszerűen elsötétül és közli, hogy neki most nincs elegendő “ereje” a folytatáshoz. Főleg egy Fradi meccsnél, amikor nem ötszáz-nyolcvanhatan (bocsi, ez éppen egy MTK-s átlagnézőszám) gerjednek a netre, hanem több ezren, akkor bizony a központi szerver néha megunja a terhelést és elhalálozik. Miközben a királyinak nem nagyon nevezhető tévé ötödik (vagy talán a hatodik?) csatornáján éppen oroszul próbálnak megszólalni, vagy éppen egy őskori amerikai családi giccsparádé 1128. része csordogál. Szép új világ, hajrá magyarok és hajrá Magyarország! Mert védünk mi mindenkit mindenki ellen, csak a magyar focit nem védjük. Csak épí­tünk stadionokat és leépí­tünk szurkolókat.

Berzenkedésből talán ennyit, az olvasó is unhatja, hiszen mégis csak volt egy bajnoki mérkőzés Sopronban a Szombathelyi Haladás ellen és az aktuális fotelnek mégis csak arról kéne szólnia és nem a jegyzetí­ró nyavalygásáról. De vajon miről is szóljon egy jegyzet, ha magát a “tárgyat” nem is láttam? Tanár úrnak a jelentem, én megpróbáltam, de sajnos a kisvárosi netvonal sebességén Usain Bolt nevető görcsöt kapna és inkább a szomszéd 6 éves kislányát küldené versenyre mert az babakocsit tologatva is gyorsabban megtenné a távot. Vagy az M4 sport szerverei sültek szét, de tény, hogy az első 10 perc után jobbnak láttam megszüntetni a szenvedést és bármennyire is fájt a szí­vem, fogtam a távirányí­tót és mialatt a fiúk próbálták begyűrni a három pontot, én békés szunyókálás közepette a veszprémi kézimeccset néztem. Ők legalább győztek a BL-ben, igaz talán ha két magyar volt a csapatban, de ez már réges-rég nem számí­t és természetesen nem csak a kéziben.

Ez meg tényleg a vég, gratulálok minden részvevőnek, hogy lassan azokból is kiölik a magyar foci szeretetét, akikben még pislákolnak apró kis fénycsóvák. Talán nem véletlen, hogy a hat bajnokit összesen 15 ezren tekintették meg a helyszí­nen. Voltak idők, amikor a Fradi edzésén voltak ennyien – oké, ebben van egy kis túlzás, de a “tartalékok” mérkőzésein már sokszor összeverődtünk ennyien. Főleg akkor, amikor egy-egy kedvenc-ikon-legenda (lehet választani) a sérülés után a tarcsiban lépett először pályára. Visszagondolva, azok voltak a boldog békeidők. Szabad volt edzésekre járni, akkor és ott mentünk meccsre amikor csak akartunk és néha-néha voltak kisebb balhék, de ezeket mindenki tudta kezelni és a szurkolókat sem tekintették közellenségnek. Ha ezt Kodolányi János előre tudja, valószí­nűleg nem a Monarchia utolsó éveit rajzolja meg csodálatos regényében, a Boldog békeidőkben.

A soproni “ámokfutásunk” eredményét ismerve, utólag már tudom, jobb is volt í­gy, képtelenül elszenvedni a vereséget. Hét óra magasságában, miután az NSO-n olvastam a kihagyott büntetőről, megpróbáltam még egyszer kapcsolódni (megint lebuktam, annyira azért mégsem bóbiskoltam a kézimeccs alatt), egy-egy pillanatra be is jött a kép, de szegény öreg laptopom úgy szenvedett, mint maga a csapat. Végigolvasva az első félidő í­rott tudósí­tását, hamar letettem a további próbálkozásról. Volt egy, azaz egy támadásunk – miközben a Haladás futószalagon hagyta ki a helyzeteit -, melynek büntető lett a vége, amit a sértett ki is hagyott. Ne csüggedjünk, Agüero sorozatban hagyja ki őket. Rossz tréfa tudom, de kí­nomban más nem jut az eszembe. Mert mi történik, ha Djuricin véletlenül belövi? Valószí­nűleg akkor is kikapunk, de csak egy góllal.

“Válámi ván, dé ném áz igázi” – állapí­totta meg pikí­rt gúnyolódás közepette Arkagyij Rajkin, akivel még a szovjet pártvezetés sem bí­rt, bár megtűrte és nem száműzte Szibériába, mint számos kortársát. Nálunk is helyzet van, úgy tűnt el a tavalyi hó, mint Villon “Ballada tűnt idők asszonyairól” versében. A jelenben nincs Herceg, akinek Ajánlás-t küldhetnék, hátra magyarázatot kaphatnánk a csapat hanyatlásáról. Egy kicsit már unom a bajnoki szünetek problematikáját (a meccs után Thomas Doll már négyhetes szünetet vizionált, hátra akkor megtaláljuk a ritmusunkat), a sok sérültet, a középszerű igazolásokat akik olyan ütemben koptatják a padot mint Busai és Jova.

Vajon miért is jutottunk idáig, vajon lesz olyan személy a Ferencváros környékén aki kiáll és vállalja a felelősséget? Vagy csak beismeri, hogy hibáztunk, elcsesztük a felkészí­tést, nem fordí­tottunk elég figyelmet a mentális állapotokra, hogy nem igazoltunk legalább az NB I-re képes játékosokat, hogy elengedtünk-eladtunk olyanokat, akiket talán nem szabadott volna. Nem nagy elvárás, de talán érdemelnénk annyit, hogy tiszta vizet öntsük a pohárba. Mert az most eléggé zavaros.

Sokunk álma, a 30. egyre távolabbinak tűnik. És nem csak a hatpontos hátrány miatt – atyaég, a (Kecskeméti) Vasas vezeti a tabellát 12 forduló után! – ami simán behozható lenne, még kétszer játsszunk velük, az nekünk +6, nekik -6, egyből nulla az egyenleg. A jelen helyzetben ez egy kicsit megmosolyogtató, de azért vagyok (még) szurkoló, hogy berzenkedjek, szomorkodjak, de reméljek.

Tegnap a Haladás ellen, a reményből nem jutott egy deka sem számunka.

20 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – “Válámi ván, dé ném áz igázi” bejegyzéshez

 • Kedves szurkolòtí rsak.

  Lehetne-e azt is mondani, hogy a Haladí snak utí npòtlí sa van, amelybôl merìthetnek és épìthetnek bí rmikor és mi csak beví sí rolunk olyan jí tékosokat, akik a végén nem tudnak beilleszkedni ?

  Egy sají t (Halmosi-csalí s-féle) utí npòtlí si tradiciòt nem lí tok jelenleg a Fradiban.

  Ez nekem a Haladí s elleni meccsen nagyon feltünt (és fí jt is).

  Ha az utí npòtlí s mûködne, akkor nem kellene a Politika kiszolgí ltottaiví  ví lni a csapatnak, a klubnak és a szurkolòknak sem.

  Az alibizés meg akkor virí gzik, amikor nem sají t erejünkbôl tí plí ljuk magunkat, hanem a hí rom E-betût is bérletben veszük és kapjuk, akí r a stadiont.

  A TV közvetìtések elmaradí sí t nagyon fjdallom. A Honvéd elleni meccset meg mí r nem is közvetìtik valamilyen nyamvatt felvételrôl Sem.

  Amit Doll edzôvel mûvel az MLSz (eltiltí s egy meccsre) az meg mí r boszorkí nyüldözést idéz elôl.

  Mintha mí s edzônek nem fogyott volna el a cérní ja !

 • Ez már vicc.De nem tudok újat mondani.Remélem ez a sors keze,hogy ezt a Nalepát és Dilavert kiállí­tották.Kezdettől fogva nem kedveltem őket.Az sem vall jó pedagógiai edzői vénára,hogy Drujcin az első számú büntető felelős.Doll nyilatkozatai is röhejesek.Sokszor mindig bizakodunk és persze vereségek is becsúszhatnak,de ez a morál nem vezet sehová.
  sajnos nem látok semmi biztatót a jövőre nézve.Mégjó,hogy vannak youtube-on retro fradi meccsek. pl Grashoppers -ftc…és még sok hasonlók

 • Azért az barimira érdekes, hogy lassan-lassan mindenki látja a Fradi problémájá( rossz igazolások, rossz mentális és fizikai felkészí­tés, szurkolók hiánya, értékes játékosok eladása, vergődő válogatott játékosok stb), csak a vezérkar nem. Mindig azzal jönnek, hoyg még csakennyi és ennyi a lemaradásunk. Lehet hogy kipukkad a Vasas és tényleg beérjük, de azért ott van még a Vidi is. Vezetnünk kellene 5-6 ponttal ( nem kell 21) és akkor teljesen mindegy hogy ki sérült, hol csal a bí­ró, igazoltunk vagy nem stb. Ahogy elnézem ezt a mezőnyt, ez nem lehetetlen kérés a csapattól. Egyébként ultra vagy nem ultra, ha van jó játék és győzelem, megy ki a a meccsre. Ebben az évben is ment volna, ha túljutunk a Partizanin és nem bohóckodnánk a bajnokságban. Bár az is lehet,hogy le van vajazva minden , csak mi kapunk szí­vinfarktust. Csak azt kí­vánom, ha nem nekünk kell nyerni a bajnokságot, akkor ne halasszák az utolsó fordulóra, mert egy Fradi-Újpesten elbukni botrányos lenne. Kb mint 2003-ban…..

 • Mindenekelőtt nem kéne kecskeméti vasasozni, mivel mi sem örülnénk, ha az utóbbi évek legsikeresebb szakosztályáról, a női fociról azt hallanánk -teljes joggal! -, hogy az nem a Fradi. A Fradi női szakága megszűnt olyan 2010 körül, ami most van az a Belvárosi Női Labdarúgó Klub átvételével jött létre.

  Ki vállalja a felelősséget? Először azt kéne tisztázni, milyen felelősség áll fent. A szurkolóké akik cserbenhagyták a klubot? Azoké, akik nem tudnak különbséget tenni a vágyak és a realitások között. Azoké, akik labdaelrúgással állí­tattják ki magukat? Akik helyzetbe nem tudnak kerülni régóta? Egy Lovrencsics, aki válogatott létére ugatja a futballt és nem csinál semmit mióta itt van? A nehézkes, helyzetbe sem kerülő Böde? Az irányí­tó (ha van egyáltalán), akinek egy labdája sincs már egy jó ideje? Az edzőé, akinek semmilyen szakmai munkája nem látszik a csapaton, gyakorlatilag rúgd és fuss-t játszi a csapat minden stí­lus nélkül?

  A bajnokság egy harmada ment le, egy csapat sem jobb nálunk, és ahogy mondják, a tyúkokat is este kell megszámolni.

  Sí­rni lehet, de rendkí­vül nevetséges.

  • Több mindenben egyet is értünk, a Kecskeméti Vasasban nem. Sokan nem tudjuk elfeledni 2006-ot, az úgy éget belénk mint a nálunk is idősebb generációnak 1950. Természetesen nem lehet összehasonlí­tani a kettőt -- nem is tenném, de ettől még soha, de soha nem fogom elfelejteni azt, ami 2006-ban történt. Még akkor sem, ha ebben a Fradi is hibás volt akkoriban.
   Sí­rni meg ugye csak a győztesnek szabad. 🙂

  • hogy ki vállalja a felelősséget??

   megmondom neked. SENKI!!!

   egyébként meg a klub és a játékosok hagyták cserben a szurkolókat.
   tudod, a játékosok és a klubvezetők változnak, csak a szurkoló marad…

   • Miért, a klub vagy a játékosok mondták, hogy ne jöjjenek be a szurkolók? Vagy a szurkolók mondták, hogy az új biztonsági rendszer nekik sok. Berkivel nem volt ilyen problémájuk, meg a kommunista főnökeivel sem.

    • “szurkolócsere” program zajlott. csak a csere nem jött…(ezt többször lenyilatkozták. ugye, szekeres…) pontosan tudták hogy ezt nem nyelik be…
     a vénaszkenner amit az utolsó pillanatig tagadták, még akkor is, amikor a szurkolók már többször jártak a félkész arénában.. . amely később szimbóluma lett a többi 100 dolognak, ami a klub teljes arculat és eszmei “átalakulását” szimbolizálja, azt a folyamatot, ahogy a Ferencvárosból “üllői úti dózsa” vált…
     azok voltunk tavaly is már, amikor megnyertük a bajnokságot, csak sokan most döbbennek rá erre, hogy asszisztáltak egy dologhoz, amely évtizedekre szétverheti a klub szurkolótáborát..
     klubélet off…

     • Egy kicsit harciasan talí n azt mondaní m, hogy a magyar labdarùgí s fellendülése sem Gyirmòton, sem Mezôkövesden nem fog elkezdôdni.

      A Ferencví rosnak meg az elkerülése és mellôzése ebben a folyamatban azért alaptalannak itélném meg, mert az FTC az egyetleni magyar klub, amelynek a 3-betûk alapja van.

      Vegyük a zí szlòt: A jelképekben sok igazsí g van. Akí rhogy is pròbí lní d felfordìtani a 3-betûs hí romszöget. Ùjra ismét a 3 betûk kerülnének az alapra.

      Sokat lehet az 56-os szemszögbôl nézni és megitélni is. Azonban nem mindent (Elnézést kérek azoktòl, akik ezt kritikí tnak néznék. Nem az. Az 56-os ünnepség méltí nyos megünneplése nem csak jogos, hanem kötelesség is). Azonban nem lehet valamit Sztí linszoborként ledönteni és szétkalapí lni, ami nem acélbòl van. És hí t a Ferencví ros jòval megelôzte 56-ot és a diktatùrí kat is, és a Monarchia születtje.

      Greenarmy és klubélet egymí snak ìrt vallomí sos hozzí szòlí sainak örültem most a legjobban.

      Az Ultrí k és a mérsékeltek szòpí rbajai ùgy vélem, most mí r egy bizonyos közös megértéshez közelednek. Az a reményem, hogy mihamarabb létrejôjjön az 1867-es féle kiegyezés.

      Nem kell Sztí lin-szobrokat döntegetni, hiszen csak arròl van szò, hogy a hí rom E-betûk megint a talajra kereüljenek, a 3-betûs hí romszög forduljon eggyet és a hí rom E-betû végei az ég felé nyùljanak.

      Ott a helyük.

      A földön jí runk, í llunk és haladunk. Az ég felé pedig elindulunk, hogy célt is érjünk.

      Mert “fô a gyôzelem”. Semmi sem akadí lyozhassa meg, hogy a hí rom E-betûk ùjbòl az egek felé mutassanak. Hajrí  Fradi.

   • Ki ví llalja a felelôséget az utí npòtlí sért ?

    Ki vet be olyan fiatal jí tékosokat, akik még nem tapasztaltak ?

    Bölcs mondat, hogy a szurkolò marad, akkor is, ha a jí tékosok és a klubvezetôk ví ltoznak.

    Szép lenne, ha a jí tékosok és a szurkolòk azt tudní k mondani, hogy ugyanabban az évben palackoltí k ôket.

    Akkor Sem ôk, Sem a szurkolòk nem fognak kifogyni, ameddig a bor megtartja a minôségét és kellôen mûvelik.

  • Vonatkoztassunk el a Fraditól! Ugyanis a probléma rendszerszinten van. Szerinted kb. mindenki felelős csak az nem, aki egy működésképtelen modellt hoz létre, ahol selejttermelés folyik aranyáron. És, aki erre nem áldoz szabadidőt és pénzt, az pedig ellenség.

   • Kb í­gy van, ahogy Karcsi mondja.
    Amennyi állami pénzt (hogy demagóg legyek, a mi adóforintjainkat) belepumpáltak az elmúlt években a klubba, egy ilyen költségvetéssel (kb mint Németországban a Bayern) csak ennyire futja, akkor ott valami nem kerek. (az EEE aláásásáról nem is beszélek)
    És aki nem nyel be mindent, csak mert sikerült összehozni egy jó szezont, az hülye.

    • ja még idéznék egy másik fórumról, nálam sokkal jobban összefoglalta:

     “Azt még fontos hozzátenni, hogy nincsen igény a jó teljesí­tményre (játék, nézőszám, image) a vezetőség részéről, hiszen a pénz í­gy is jön, ezért a felelősök, vagy aki hibáznak direkt nem engedik, hogy normális szaktudású, felkészült emberek kerüljenek a Fradihoz, hiszen akkor kiderülne a saját kóklerségük. Ez a kontraszelektí­v rendszer vezethetett idáig, hogy most már se tulajdon, se szurkolók, se becsület, csak egy bérstadion meg óriási adósságok vannak, a háttérben meg mindenki a Fradin röhög, hogy hogy lement kutyába, a hatalom pincsijének a klub.

     ismerek olyan embert, akinek a munkahelye gold vipet kap, de senki nem él vele!!!!! ez egyszerűen elképesztő, ennyire nem vonzó ma a Fradi.

     Pontosan ennyit ér a valóságban, ha az internetes oldalon karakterre fizetett bérfirkászok böfögik a sikerpropagandát. Lehet áradozni Gera másodvirágzásáról, a csodálatos hangulatról, a másfél éves menetelésről, lehet. De minek. “

 • “Csalódott vagyok” -- mondta Thomas Doll a meccs után. Hát még mi, szurkolók, mennyire csalódottak vagyunk. Hangzatos nyilatkozatok a mérkőzés előtt, hogy jól sikerült kihasználni a szünetet. Mi lett volna, ha rosszul használják ki? Akkor a három kapufa is bemegy? Sajnos a csapat motiválatlan, a játékosok jóllaktak az elmúlt bajnokság sikereitől. Nagy a baj, és nem látom a gyors megoldást. Csalódott vagyok!
  Akkor is: Hajrá Fradi!

 • Pár hónapja a Videoton kapcsán hangzott el, hogy: “Ha valamit véletlenül sikerül felépí­teni, akkor azt rövid időn belül szisztematikus munkával elk.rják”.

 • Nagyon igaz, teljesen egyet értek! Sajnos nincs mit hozzáfűzzek!….Fáj, nagyon fáj…….

 • Kedves lalolib, talán most először érzem úgy, hogy mostanra már nálad is úgy istenigazából elszakadt a cérna, amit mi itt a kommentek között már régóta tanúsí­tunk. Tökéletesen igazad van. És utána még rosszabb fog jönni: a fásult szkepszis, az apatikus beletörődés. Én már itt tartok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső