Fontos állomás

20140304-finn-u19-nagyd

Július 19. és 31. között Magyarország ad otthont a kontinens elitjét felvonultató U19-es labdarúgó Európa-bajnokságnak. Hazánk utoljára 1990-ben rendezett hasonlóan nagyszabású tornát, akkor a Lipcsei Péter fémjelezte 1972-es generációt a későbbi ezüstérmes Portugália állította meg az Eb-negyeddöntőben. Huszonnégy esztendővel később korosztályos nemzeti csapatunk hétmeccses győzelmi sorozatban fordult a felkészülés célegyenesébe, a sikerszériában pedig a Ferencvárosi Torna Club középpályása, Nagy Dominik is komoly szerepet vállalt.

Klubunk és a hétmeccses győzelmi sorozatban lévő U19-es labdarúgó-válogatott játékosával, Nagy Dominikkal a közelgő Európa-bajnokságról beszélgettünk.

Hét mérkőzés, hét győzelem. Ha hozzátesszük, hogy a lehetséges 630 percből 510-et pályán töltöttél, kijelenthetjük, hogy a válogatott alapembere vagy?

- Ha a játszott perceket vesszük figyelembe, mondhatjuk, hogy stabil tagja vagyok a csapatnak. Ez ugyanakkor nem kényelmesíthet el, mert minden mérkőzésen bizonyítanom kell, hogy számíthat rám a szakmai stáb.

Finnország, Ciprus, Törökország, Ukrajna és az angol C-válogatott is fejet hajtott előttetek a tavaszi felkészülési mérkőzéseken. Minek köszönhető ez a remek széria?

- Azt gondolom, hogy egy rendkívül egységes és mentálisan erÅ‘s társaság a miénk, melyet gyÅ‘ztes típusú játékosok alkotnak. Kreatív labdarúgók szerepelnek a csapatban, akik tudnak egymásért küzdeni, ez nagyon komoly erÅ‘sségünk. Emellett meg kell említenem Mészöly Géza szövetségi edzÅ‘ és stábja felkészültségét is, Å‘k – akárcsak Lipcsei Péter és Thomas Doll a Ferencvárosban – pontosan tudják mi a siker receptje. Jó ilyen szakemberekkel dolgozni.

Az, hogy idén még nem találtatok legyőzőre, befolyásolja a csapat, valamint a te személyes elvárásaidat az Európa-bajnokság előtt?

- Nem, az elmúlt hónapok eredményei után is két lábbal a földön kell maradnunk és reálisan kell értékelnünk önmagunkat. Természetesen rendkívül örömteli a hétmeccses győzelmi sorozat, hiszen minden mérkőzésen arra törekszünk, hogy nyerjünk. A fontos azonban az, hogy az Európa-bajnokságon is jól teljesítsünk. Ami az elvárásokat illeti, személy szerint úgy gondolom, ha eljutnánk az elődöntőig, elégedettek lehetnénk.

Mennyiben hatottak rád ösztönzőleg a válogatottbeli sikerek a mindennapokban?

- Amikor egy-egy győzelem után visszatértem a Ferencvároshoz, mindig plusz lökést kaptam az adott hét feladatainak elvégzéséhez. A nemzeti csapattal elért sikerek még elszántabbá tesznek.

Az Európa-bajnokság teljes mezőnye még nem ismert, hiszen ezekben a napokban zajlanak az elitkör mérkőzései. Figyeled a lehetséges ellenfeleket?

- Természetesen, és úgy vélem, minden lehetséges riválisunkkal képesek lehetünk felvenni a versenyt. Ahogy említettem, a legjobb négy közé jutás szép eredmény volna, de a végső győzelem sem elképzelhetetlen a magyar szurkolótábor előtt. A torna favoritjának Belgiumot tartom, az esélyekről összességében viszont még korai beszélni, hiszen nem tudjuk, mely csapatok harcolják ki a kontinenstornán való szereplés jogát. Azt mindenesetre meglepőnek tartom, hogy az általunk 4-1-re legyőzött Ukrajna az elitkörben elbúcsúztatta a roppant erős kerettel rendelkező angolokat.

Alighanem nagy érdeklődés övezi majd a nyári kontinenstornát és népes magyar szurkolótábor előtt futballozhattok. Az egyéni fejlődésedben milyen szerepe lehet az Európa-bajnokságnak?

- Egy labdarúgó életében ritkán adatik meg, hogy ilyen rangos tornán szerepeljen, ráadásul házigazdaként vághatunk neki a viadalnak, ami egészen különleges érzés. Nyugodtan kijelenthetem, hogy az Eb egy fontos állomás lesz a karrieremben. Bízom benne, hogy ha sikeresen szereplünk majd, akkor itt a klubnál is több játéklehetőséghez kaphatok.

Végezetül, miként alakul a válogatott programja a torna rajtjáig?

- Június 24-én találkozunk majd az Európa-bajnokság előtt, akkor kezdődik a felkészülés utolsó fázisa. Első csoportmérkőzésünket július 19-én játsszuk a Szusza Ferenc Stadionban, majd 23-án a Pancho Arénában, 25-én pedig ismét Újpesten lépünk pályára. Örömteli lenne, ha minél többen látogatnának ki a meccseinkre, a csapatnak óriási pluszt jelentene a magyar szurkolók buzdítása. Számítunk rájuk!

(Horváth Gergely, fradi.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK