FRADINKA I.

dluho_01

Dluhopolszky László (Dluho) a magyar karikatúra élet egyik ismert alkotója. A DUNA WORLD televízió most ismételte Balázs Fecó: ÉVSZAKOK című zenés műsorát, melynek rajzolója volt.

Családjában több labdarúgó is ügyködött, de csak nagybátyja: Schwanner János ért el hangos sikereket a “szomszédos” Brazíliában. Ha hinni lehet az évkönyveknek, 1953-54-ben a Flamengoval nyert bajnokságot a kontinensnyi országban.

Dluho első találkozása a Fradival 1956 tavaszán történt. Már öt éves fiúcska volt, amikor futballszerető édesapja levitte a falelátós Üllői úti arénába. Ez megpecsételte a fiú sorsát, hisz idén lesz pontosan 60 esztendeje hogy a Fradinak szurkol.

dluho_nyilKözépiskolás korában először az Elektromosban, majd a margitszigeti Úttörő Stadionban kergette az elnyűtt bőrlabdát. Itt ismerkedett meg a valóban még kisfiú Nyilasi Tiborral. Négy évvel volt idősebb Tibinél. Akiben annyi tehetség mocorgott, hogy látható volt, hogy sokra viszi a magyar pályákon.. Miután egy bajnokin Dluho súlyosan megsérült, már csak a grafikának és a karikatúrának élt.

1980-ban a Népszava belső munkatársa lett, de Krizsán József hívó szavára ontotta a rajzokat a Képes Sportban is. 1983-ban az ország első karikatúra poszterét rajzolta az akkori Ferencvárosról. Csak 10.000 darabot tudtak eladni mozgó árusokkal az Üllői úti szentélyben és az ajándék boltban.

1990-ben előbb az Új Szabad Száj szerkesztője, majd fél év múlva a Ludas Matyi főszerkesztője lett. Akkor sem feledkezett meg a FERENCVÁROS-ról , hisz a lap alkotói kiállításon mutatták be Fradi témájú rajzaikat 1991. december 3-án a Ferencváros Napján a Toldi teremben. Jó kapcsolatot ápolt Nagy Bélával, az egyesület krónikásával. Többször is meghívták őt a Ludas Matyi rendezvényeire. Abból a bizonyos poszterből 200 darabot a Fradi Múzeum részére ajánlott fel.

1994-ben szakmát váltott, és mint rendezvény karikaturista élte tovább életét. 2010-ben Simon Sándor hívására az FTC Baráti Körét kezdte látogatni, és weboldalukon vezetett egy HUMORGÓ című karikatúra rovatot. Szellemes rajzokkal és írásokkal, próbálta megőrizni a Fradi kifogyhatatlan humorát.

Most a TEMPÓ FRADIBAN tesz arra kísérletet, hogy ezt a hagyományt tovább ápolja és felfrissítse. Rovatának új címe: FRADINKA.

Hajrá Dluho! Hajrá Fradi!

Derüljetek a Fradinka humorán!

Dluho_001_FTC-1982-83-kar_vj

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.29. 19:30 FTC-DVSC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST