Fradista anekdoták: Schaffer Alfréd

schaffer-alfred_karikatura_0818_02

A magyar futballnak volt királya és volt császára  (utóbbiból, ugye, kettő is). A királyt — a történelmi gyakorlattól eltérően — a németek választották meg.

Fussballkönig — mondták minden idők legkiválóbb magyar csatárainak egyikére, Schaffer Spécire. „Hatalmas termetét meghazudtoló fürgeséggel, ötletes és technikailag finom húzásokkal, hadvezérként irányította a csatárokat” — olvashatjuk a róla készült jellemzések egyikében.

De nemcsak azért nyerte el a futballkirály nevet, mert jól futballozott, hanem mert az egyénisége is alkalmas volt arra, hogy koronát tegyenek a fejére. Hatalmas alakján kívül pompás humora, kedélyesen éreztetett öntudata — és nem önteltsége! — királyi vonásoknak tetszettek a futballvilágban. Csak éppen nem óhajtott konkurenciát támasztani az ibolyának. Ha négy gólt lőtt egy mérkőzésen, hát elhitte utána, hogy jól játszott, és nem bújt el az ünneplés elől.

Kevesen tudják, hogy a felső combra ejtéses stoppolást ő találta ki, és honosította meg!

A legnagyobb erényének azonban kivételes lövőkészségét tartották. A tizenhatos környékéről életveszélyes volt a Schaffer-lövés. Vele valóban megtörtént, ami csak a legendákból ismeretes, hogy egy bécsi mérkőzésen a lövése kiszakította a hálót.

Schaffer Spéci a Tanácsköztársaság alatt egy népbiztos munkatársa volt, ezért aztán az ellenforradalmi korszak elején külföldön folytatta labdarúgó pályafutását. Játszott Ausztriában, Németországban, Svájcban és Csehszlovákiában.

A siker úgy kísérte, mint az árnyék, Spéci pedig mindenütt jól meg is fízettette a játékát.

A svájci kisvárosban azonban a polgármester behívatta:

— Nincs rendjén — mondta —, hogy magának nagyobb a fizetése, mint nekem.

Schaffer, aki valódi ,,naturbursch” volt, azt válaszolta:

— Nézze, polgármester úr! Cseréljünk! Én leszek a polgármester, kevesebb fizetésért, és ön játszik a futballcsapatban, több pénzért!

A „koldusból” sohasem lett királyfi…

-Részlet: Kő András -Török Péter A magyar futball anekdotakincse-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST