FTC NAPLÓ 1945-1949

ftc_naplo_1928-1945_1949

Nagy Béla: „KEDVES OLVASÓK!

Tizedik alkalommal jelenik meg “FTC NAPLÓ” címmel sporttörténeti könyv­sorozatunk, amelyben megpróbáltam feldolgozni egyesületünk első fél év­századának történetét. Nehezen összegyűjtött dokumentumok, visszaemléke­zések, újságok poros lapjai voltak segítségemre és az a tudat, hogy Önök kedves sportbarátaim igényelték az újabb és újabb időkről szóló köteteket. Nagy erőt és kedvet adott a szűnni nem akaró kutatómunkához egy-egy is­meretlen szurkoló telefonhívása, akik – elolvasva az FTC NAPLÓT – más­nap már érdeklődtek, mikor jelenik meg a következő kötet.

Egyik pártolótagunkat, dr. Nagy Domokos Imrét, még arra is ösztökélte Fradi-szíve, hogy más irányú kutatómunkája mellett figyelje különféle la­pokban azokat a csapatösszeállításokat, amelyek az FTC NAPLÓBÓL hiá­nyoztak! Elhozta az értékes adatokat. Mint ahogy mások évtizedeken át féltve őrzött irataikat, emlékeiket bocsátották rendelkezésemre. Köszönöm valamennyi kedves sportbarátunk segítségét és remélem, hogy a fradisták nagy családjának sikerült kellemes perceket szerezni, továbbá ismereteiket bővíteni.

A tizedik FTC NAPLÓ hazánk felszabadulásának 35. évfordulójára jele­nik meg. Ez a kötet az 1945-ös időszakkal a felszabadulást követő nehéz, de szép évekkel foglalkozik.

Bizony nehéz volt a kezdet. Egyáltalán még az sem volt biztos, hogy kezdhetünk-e? 1945. március-áprilisában elhangzottak olyan kijelentések, hogy a hírhedt Jaross-ügy miatt szüntessék meg, oszlassák fel az FTC-t! A klub működését a felszabadulást követő hetekben felfüggesztették. Nehéz napok voltak. Szerencsére nem tartott sokáig. Az FTC hamarosan vissza­kapta működési jogát. A többség – mindenekelőtt a Vasas – úgy véleke­dett, hogy egyes vezetők túlkapásaiért nem lehet felelőssé tenni az egye­sületet. Kijelentették: nem szabad feloszlatni a Ferencvárosi Torna Clubot!

Azért is nagyra kell értékelnünk a Vasas vezetőségének nemes gesztu­sát, mert saját egyesületük pályagondokkal küzdött, és a Sportbizottság fel­ajánlotta az Üllői úti pályát a Vasasnak. Felvetődött az a terv is, hogy tartsa együtt mérkőzéseit a Vasas és a Ferencváros, de aztán mégis elálltak ettől, hiszen a Vasas nem szakadhatott el Angyalföldtől. Ezért inkább az Elektro­mossal társultak. Nagyon sportszerű volt a Vasas. De az MTK-nak és azok­nak a sportvezetőknek a gesztusa is, akik az FTC felszabadulás utáni létéért kiálltak. Talán nem felejtették el, hogy a Ferencváros is kilincselt érdekük­ben a negyvenes évek elején, persze az akkori elvakult légkörben kevesebb sikerrel.”

ɱ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST