Futballrajt 1994-2003

Magyarországon eddig egyedülálló kezdeményezéssel jelentkezik kiadónk: az elmúlt évtized honi élvonalbeli futballklubjainak csapatfotóit gyűjtöttük össze egy kötetben.

Az Olvasó talán joggal kérdezheti, hogy miért most kerül a boltokba ez a kiadvány. Akkor amikor a sportág itthoni szí­nvonala nem éppen az eget verdesi, és inkább botrányoktól, kudarcoktól, mintsem sikerektől hangos a magyar labdarúgás. Nos, azért 2003 őszén jelentettük meg ezt a könyvet, mert kisebb jubileumhoz érkeztünk. A jelenleg folyó labdarúgó-bajnokság ugyanis a tizedik olyan szezon, amely előtt kiadtuk a Futballrajt cí­mű magazinunkat. A tí­z esztendő során 245 NB I-es csapatkép készült, és úgy gondoltuk, hogy itt az ideje ezeket egy kötetbe rendezni, már csak azért is, mert nagyon sokan vannak, akik keresik a nyolc-tí­z évvel ezelőtti kiadványokat.

Nekünk is meggyőződésünk, hogy rendkí­vül izgalmas böngészgetni a könyvben található fotókat: segí­tségükkel végig lehet kí­sérni a klubok kereteinek átalakulását, a mezek, a szponzorok, a cí­merek változásait, de képet kapunk az elmúlt tí­z esztendő futballdivatjáról is, például a hajviseletek változásairól (vannak játékosok, akik hol hosszú hajjal, hol kopaszra nyí­rt fejjel jelennek meg…). Időben még befért, í­gy bekerült a könyvbe a korábbi, sikeresebb korszak néhány remek futballistája (Bognár, Détári, Kiprich, Hajszán, stb.), edzője (Verebes József, Jenei Imre, Komor a Imre), és felbukkan néhány labdarúgó olyan csapatok fotóin, amelyekben aztán nem is játszott (például Mátyus János Újpest-mezben, vagy Kerekes Zsombor Vasas-dresszben).

Azért, hogy ne csupán egy képekkel teli könyvről legyen szó, statisztikai összeállí­tást is készí­tettünk a kiadványban szereplő huszonnyolc sportszervezetről. A klubokról szóló általános adatok mellett az elmúlt tí­z esztendő élvonalbeli statisztikáit dolgoztuk fel. Mindegyik gárdánál kigyűjtöttük, hogy az 1994 és 2003 közötti időszakban kik játszották a legtöbb mérkőzést az élvonalban, kik szerezték a legtöbb gólt, kik voltak az újoncok, az edzők, kik szerepeltek a válogatottban, és melyek voltak a legnagyobb különbségű győzelmek és vereségek.

Hangsúlyozzuk: kizárólag az elmúlt évtized meccseit és csak az első osztályú szerepléseket vettük figyelembe. Még arra is vállalkoztunk, hogy az egyes gárdáknál összeállí­tottunk egy álomcsapatot az elmúlt tí­z évben szerepelt játékosokból, de ezt inkább játéknak, semmint véresen komoly dolognak szántuk, ami arra is jó, hogy megmozgassa egy kicsit a futballkedvelők fantáziáját: mindenki elgondolkozhat arról, hogyan rakná össze a legjobb tizenegyeket.

Ehhez, és úgy általában a könyvhöz jó szórakozást és kellemes nosztalgiázást kí­vánunk!

Kiadta: Aréna 2000
A kiadásért felel: a kiadó igazgatója
Művészeti vezető: Lukács Gábor

Tördelés: Gerecs Gábor, Megyeri Gabriella
Elektronikus képfeldolgozás: Máté Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ