Gellei az Üllői úton

Ezekben a percekben kezdődött meg az FTC Rt. igazgatósági ülése. Már az Üllői úti stadion székházában tartózkodik Gellei Imre is. Az ülésen nagy valószí­nűség szerint arról születik döntés, hogy a jövőben a szakember irányí­tja majd a Ferencváros felnőttcsapatát. A 100%Fradi úgy tudja, a szakmai stáb tagja lesz még ifj. Albert Flórián is pályaedzőként, emellett rövid szünet után ismét erőnléti edzőként dolgozik majd az együttes mellett Simon Balla István is, akit a korábbi vezetőedző, László Csaba kérésére távolí­tottak el a felnőttcsapat mellől. A szí­nes hetilap úgy tudja, az új stáb szerződése 2006. június 30-ig szól.

– Az első hí­vó szóra jöttem, hiszen úgy gondolom, hogyha egy bajban lévő Ferencvárosnál gondoltak rám, nem mondhattam nemet – mondta Gellei Imre. – Az elmúlt esztendőkben több fradistával is dolgoztam együtt, í­gy például Lipcsei Péterrel, Szűcs Lajossal, illetve Gyepes Gáborral és Dragóner Attilával is. Örülök, hogy munkámat ifjabb Albert Flórián segí­ti majd. Edzői pályafutásom során többször is előfordult, hogy pályaedzőim később vezetőedzőkké váltak, bí­zom benne, hogy egyszer majd Flóri vezetőedzőként is segí­theti a Ferencvárost. A futball a győzelemről szól, ezért stábommal illetve a csapattal együtt mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy ezt minél többször megvalósí­tsuk.

Gellei Imre elmondta, edzői munkája során kétszer vett át 12. helyen álló csapatot, és végül a Vasas illetve a ZTE is a hatodik helyen fejezte be a szezont.

Újságí­rói kérdésre, mely a csapatban rejlő lehetőséget firtatta a szakember a következőket mondta:

– A célunk természetesen, hogy minél több mérkőzést megnyerjük, s í­gy előrébb lépjünk a tabellán. Úgy vélem, ebben a csapatban meg is van ennek a lehetősége. Bí­zom a fiatalokban.

Meglepődött a felkérésen?
– Nem mondanám, de hazudnék, ha azt állí­tanám, vártam a hí­vást. Az első hí­vó szóra jöttem, hiszen úgy gondolom, hogyha egy bajban lévő Ferencvárosnál gondoltak rám, nem mondhattam nemet. Az elmúlt esztendőkben több fradistával is dolgoztam együtt, í­gy például Lipcsei Péterrel, Szűcs Lajossal, Gyepes Gáborral, Dragóner Attilával, Tököli Attilával, Gera Zoltánnal, és rájuk mindig számí­thattam, sokat kaptam tőlük. Szeretnék ebből valamit visszaadni a Ferencvárosnak, hiszem, hogy segí­tségére lehetek a nehéz helyzetben álló csapatnak.

Jelenleg 12. helyen állunk. Lát esélyt a feljebblépésre?
– Érdekesség, hogy pályafutásom során kétszer vettem át 12. helyen álló csapatot, és végül a Vasas, illetve a ZTE is a hatodik helyen fejezte be a szezont. A futball a győzelemről szól, ezért stábommal illetve a csapattal együtt mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy ezt minél többször megvalósí­tsuk.

Gyakorlatilag teljesen új szakmai stáb áll mostantól a csapat élén.
– Simon Balla István személyében egy remek erőnléti edző segí­ti majd a munkámat, de sokat várok ifjabb Albert Flóriántól. Rá kimondottan szeretnék támaszkodni, hiszen nála jobban aligha ismeri jobban valaki a fiatalokat. És pont a fiatalok miatt mondom azt, hogy benne van a csapatban az előrelépés lehetősége, hiszen a fiatalos lendület sokszor segí­thet. Bár jómagam mindig is tiszteltem a Ferencvárost, soha egy rossz szót nem mondtam a klubról, Flóri kinevezésének azért is örülök, mert ő testesí­theti meg a fradizmust a szakmai stábban. Nem mellékesen azt is megjegyezném, hogy pályafutásom során legalább négy alkalommal követett engem az adott csapat kispadján a pályaedzőm, és úgy vélem, nincs annál szebb az edző életében, amikor szakmai tapasztalatait tovább adhatja egy fiatal kollégának.

Megbí­zása jövő év nyaráig szól. Négy meccsre is elvállalta volna a feladatot?
– Bár ez csak érintőlegesen került szóba, de elfogadtam volna ezt is. Tudom, hogy ezek nagy szavak, de én tényleg úgy érzem, hogy ha egy ilyen patinás klubnál úgy érzik, hogy rám van szükségük, akkor igent kell mondani, és én igenis úgy érzem, hogy a jelenlegi helyzetben tudok segí­teni a csapatnak. Vannak olyan régi ismerőseim, akik vérbeli fradisták, vagy esetleg azok voltak, de sajnos már nincsenek közöttünk, és tudom, nagyon büszkék lennének rá, ha most tudnák, hogy én lettem a Ferencváros edzője.

Mivel lenne elégedett a bajnokság végén?
– Azt szeretném, hogy nyáron úgy tudjunk egymással leülni tárgyalni a folytatásról, hogy a továbbiakban is én irányí­thatom a csapatot. Hogy ez hányadik helyet jelenthet, nehéz lenne megjósolni, de a cél, hogy minél több meccset megnyerjünk. Az elsőt már a jövő héten Pécsen…

*

Gellei Imre Budapesten érettségizett, és 1974-ben a Testnevelési Főiskolán szerzett testnevelő tanári, majd négy évvel később labdarúgó szakedzői diplomát. Később tanárként illetve előadóként tartozott a TF kötelékébe. A szakember pro-licence-szel rendelkezik.

Gellei Imre 27 évesen kezdte edzői pályafutását. Vezetőedzőként a Keszthelyi Haladásnál, a ZTE-nél, a Rába ETO-nál, a Siófoki Bányásznál, a Vasasnál, az MTK-nál, a Siófoknál, majd ismét a Vasasnál dolgozott, később az U21-es válogatott szövetségi edzője, majd szövetségi kapitány lett. Ezt követően ismét klubcsapat, méghozzá a ZTE kispadjára ült le, legutóbb pedig a ciprusi Nea Szalaminát irányí­totta.

Az általa irányí­tott Vasas 1999-ben bronzérmet szerzett, 1997-ben és 1998-ban pedig negyedik helyen végzett a piros-kékekkel. Ugyancsak negyedik lett az MTK-val 1994-ben, illetve 1985-ben és 1986-ban a ZTE-vel. Utóbbival kétszer megnyerte a terembajnokságot. Legutóbbi zalaegerszegi edzősködésekor a 12.helyen vette át a csapat irányí­tását, és a szezont a hatodik helyen zárta a kék-fehérekkel.

Gellei Imre nős, két gyermek édesapja.

*

Furulyás János, az FTC Rt. elnöke a következőképpen kommentálta az edzőváltást és az új szakmai stáb kinevezését. 

– Úgy gondolom, abban mindannyian egyetértünk, hogy a Ferencváros sajnos nem a nevéhez méltóan szerepel ebben az évben. Biztosan vannak olyanok, akik helyeslik a mostani döntésünket, olyanok is vannak, akik azt kérdezik, miért nem vártuk meg az év végét, de olyanok is akadnak, akik szerint már jóval korábban kellett volna váltani. Ilyen helyzetben nehéz mindenkinek megfelelő döntést hozni. Nem titok, már korábban is lett volna lehetőség a váltásra, hiszen voltak hosszabb pihenők a bajnokságban, amikor egy-egy rossz eredmény után ésszerű lett volna a csere. Ilyen volt a mostani alkalom is, amikor azt mondtuk, nem várhatunk tovább. Azt is tudni kell egyébként, hogy László Csaba szerződésében volt egy olyan pont, hogy ha nincs az ősz végén dobogón a csapat, akkor megköszönhetjük a munkáját. Nos, most már matematikailag sem érhet oda ősszel a csapat a dobogóra, í­gy László Csabától elköszöntünk, Vass Lászlónak pedig más beosztást kí­nál fel a klub. Nincs garancia arra, hogy ezzel egycsapásra megindulunk felfelé, de az új szakmai stáb összetétele jó esélyt ad erre. Remélem, most már a győzelmek jönnek, mert ezzel tartozunk önmagunknak, a szurkolóknak és szeretném, ha az új befektető is egy olyan helyzetbe érkezne, hogy azt érzi, a csapat tisztességgel küzd a minél jobb szereplésért. Gellei Imrét profi szakembernek és jó pedagógusnak tartom, és még most is emlékszem arra, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor egyik csapatával ellenfélként remekül, stí­lusosan játszott az Üllői úton, akkor megjegyeztem neki, lesz még Ő a Ferencváros vezetőedzője. Most jött el a pillanat, és remélem, hogy amikor a bajnokság vége előtt újra leülünk majd kiértékelni a csapat teljesí­tményét, akkor majd arról tudunk beszélni, hogyan tudnánk közösen folytatni a munkát. Sok sikert kí­vánok Imrének, csakúgy, mint a teljes szakmai stábnak: ifj. Albert Flóriánnak, aki remekül ismeri a fiataljainkat, valamint Simon Balla Istvánnak, akit én különösen szerettem volna látni az új szakmai vezetésben.

*

A csapat másodedzője ifjabb Albert Flórián, aki ezt megelőzően a Ferencváros utánpótlás szakágának vezetője volt.

– Megmondom őszintén nem szeretek a reflektorfényben lenni, leginkább dolgozni szeretek. Edzői pályafutásomnak egy rendkí­vül fontos állomása ez, megtiszteltetés számomra, hogy a Ferencváros pályaedzője lehetek. Örülök, hogy Gellei Imre munkáját segí­thetem, hiszen egy sokat megélt, nagy tudású szakembernek tartom. A csapatot jól ismerem, hiszen a fiatalok többsége nálam játszott az utánpótlás csapatokban.

Mivel kezdtétek a munkát?
– Egyelőre a csapat előtt álló soros, Pécs elleni mérkőzésre koncentrálunk. Egy hetünk van a találkozóig, úgy vélem, ezt az időt azzal kell töltenünk, hogy rátaláljunk a legjobb formában lévő játékosokra, illetve arra a rendszerre, amelyben ők a lehető legeredményesebben szerepelhetnek a PMFC ellen.

Gellei Imre elmondta, nagyban támaszkodik majd az észrevételeidre, hiszen nálad jobban kevesebb ismerik a fiataljainkat.
– A jelenlegi felnőtt keretben számos olyan játékos van, akinek ifiben az edzője voltam, őket valóban jól ismerem, és ugyanez elmondható a több éve a Ferencvárosban szereplőkről is.

Az utánpótlásnál végzett munkádat ezzel fel is függeszted?
– Papí­ron igen. Elsődleges feladatom most a felnőtt együttes segí­tése, azonban a jövőben is figyelemmel kí­sérem majd a népligetben folyó munkát, hiszen tudnunk kell, honnan, kikből merí­thetünk.

Simon Balla István újra visszakerült az első csapathoz, erőnléti edzőként segí­ti a Gellei-Albert kettős munkáját.

– Az előző vezetőedző nem számí­tott rám, de titkon azért bí­ztam benne, hogy egyszer visszakerülhetek az első csapathoz. Gellei Imrével még nem dolgoztam együtt, ennek ellenére ő kérte, hogy segí­tsem a munkáját. Örömmel jöttem, remélem sikeres lesz a szakmai stáb.

*

Az elmúlt hónapokban csapatunk mellett pályaedzőként tevékenykedő Vass Lászlónak László Csaba távozását követően új pozí­ciót ajánlott fel klubunk, a szakember azonban nem fogadta el az ajánlatot.

– Utánpótlás edzőnek kért fel a klub. Az ajánlatot köszöntem, de visszautasí­tottam. Hosszú évek óta felnőtt csapatok mellett dolgozom, és a további munkámat is mellettük képzelem el.

Vass Lászlónak 2006. június 30-ig érvényes szerződése van klubunkkal, í­gy a következő napokban ennek felbontásáról tárgyal majd a két fél.

(A Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ